Gönderen Konu: Dual Band Taşınabilir Anten Tavsiyesi  (Okunma sayısı 399 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı TA4SWI

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Sami Sönmez
Dual Band Taşınabilir Anten Tavsiyesi
« : 13 Mayıs 2025, 18:10:06 »
Merhaba,

Yeni bir amatör telsizci olarak anten konusunda ihtiyaçlarıma uygun bir çözüm arayışına girdim. Amatör telsizciliğe başlama sebebim, aktif olarak görev aldığım bir arama-kurtarma ekibinde bu sistemi kullanmak. Bu doğrultuda taşınabilir, hafif ve yönsüz (omni-directional) bir anten ihtiyacım oluştu.

Forumda birçok konuyu inceledim ancak genellikle anten yapımı üzerine yoğunlaşıldığını gördüm. Bu nedenle, hazır antenler konusunda bizzat kullandığınız, memnun kaldığınız ve tavsiye edebileceğiniz modelleri öğrenmek isterim.

Piyasada çok sayıda anten bulunuyor ancak orijinallik konusunda ciddi şüphelerim var. Teknik verileri yazılı olarak belirtilen antenlerin, pratikte bu değerlere ulaşamadığı yönünde birçok yorumla karşılaştım. Elbette bu durum ölçüm koşullarına da bağlı olabilir, fakat yine de temkinli yaklaşıyorum.

Deneme amaçlı, "taktik anten" adı altında satılan ve aslında bir şerit metreye benzeyen bir anten edindim. Ne yazık ki beklentilerimi karşılamadı ve bu da araştırmadan ürün almanın risklerini bana gösterdi.

Kullandığım telsiz modeli TYT UV99. Cihazın orijinal anteni çoğu durumda yeterli olsa da, kapsama zayıf olduğunda çantadan çıkarıp takabileceğim, daha performanslı bir anten arıyorum. Genellikle UHF bandında çalışıyoruz, fakat VHF bandında da kullanılabilir olması benim için önemli.

Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Herkese saygılar,
73

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=7218.0

Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 36
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
Ynt: Dual Band Taşınabilir Anten Tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 21 Mayıs 2025, 15:41:51 »
Çok derine girmeyeceğim.

Cihaz da önemli.

Benimkilerden Kenwood'un minicik el telsizi ve üzerindeki "uyduruk" kısacık anteni ile öyle iyi sonuçlar aldım ki.

Elbette bütçe meselesi.

En temizi bence, yine de teleskopik anten. Hani eski radyolarda vardı, kullanacağımız zaman çekiştirip radyo dinlerdik. Yoksa "taktikal" anten taktiğine ben de düştüm. En azından teorik olarak verimli olması gerekirken olmadı! Neden? Ölçmedim. Kenara attım.

Siz kaldı ki UHF diyorsunuz. Yani 70 cm bandı. 70 cm.

Ha bir de bahsettiğiniz antenlerin güya kazançlarını hiç dikkate almayın. 2NC bana kızacak ama, vertikal antende kazanç mı olur yahu? Onun olabilecek kazancı, en fazla teorik olarak varsaydığımız isotronik antene göre  kazancı olur (2,3 dB gibi olmalı ama dBi). Ama  satıcı canı isterse (ki ister) linear colinear antende her bir elemanın "kazancını" toplayıp öyle de yazabilir ...Aldığımızda da fos çıkar.

Nasıl ki internet modemimizir hızı 6 GBit (adam her bir lan portun ve wifinin teorik maksimum bant genişliğini alıyor, topluyor, aha da bu diyor)

Nasıl ki uyduruk bir dijital kameranın çözünürlüğünün 22 Mb olması gibi (esası 2 Mb, yazılımla 22, yiyene).

Vertikal bir antenin kazancı, ancak bir başka antene göre olabilir. Burada bahsigeçen isotronik anten. Ama aynı anten sonuçta, bahçedeki aynı antene göre çatıdaysa elbette bize "kazançlı" gelir.

Bir tane BNC konnekör alın.
Çelik bir tel alın.
Değişik boyutlarda kesin.
Konnektöre lehimleyin.
Bir de anten analizatörü olsa elinizin altında, ne şık olurdu.
Ama dert değil. 70 cm, yarısı 35 cm esasında 35'in yarısı neyse o kadar yeter bile.

Yakınınızdaki bir amatörden yardım isteyin.

Adam gibi S metresi varsa telsizinin size her seferinde S değerini söylesin. S metreli bir telsizi tabii bulamayacaksınız Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap LCD ekranda güya S metre bile olsa iş görür.

Ya da yalnız kartallar gibi,

Evinizdeki bilgisayara SDR dinleme programı kurun, bir simplex frekansı ayarlayın (squelch açık olsun) ve kayda alın. Mümkünse S metre değerini okuyabilmek için ekran yakalama/kayıt programı da olsun (her ikisini yapan SDR dinleme programlarrı var). Elinizdeki telsizle değişik uzaklıklardan anons yapabilir, eve döndüğünüzde kayıtlara bakın. Hangi mesafede hangi anten duymuş eviniz.

Neyse ben sustum Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2025, 15:47:13 Gönderen: TA2OM - 3C3CA »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
« Yanıtla #2 : 22 Mayıs 2025, 19:57:52 »
Kızmak ne kelime.. ben anca duzeltme yaparim Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

El cihazlarındaki o minik antencikler 1/4 anten degil oncelikle..

elektriksel boyu uzatılsın diye helikal ya da loading coil gibi yontemler ile elektriksel boyu uzatılmış antenler.
Bu yüzden de kazançları bir dipol/ ceyrek dalga antene gore daha yuksek.

yani cok kalitesiz uyduruk bir cin mali anten almadıysanız kazancı evde yapacaginiz 1/4 ten daha yuksek olacaktır.

Ama her amatorun kendi antenini yapma fikrine sonuna kadar katılıyorum.
Blog: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 36
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
« Yanıtla #3 : 26 Mayıs 2025, 14:21:23 »
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Mutabıkız. Teşekkür ederim.

Çevrimiçi TA2EI

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 25
  • İsim Soyisim: Recep Aydın Güleç
« Yanıtla #4 : 27 Mayıs 2025, 12:04:28 »
@TA4SWI,
Bu konuda bir iki kelam da ben edeyim.
1) Kendi yaptığınız/yapacağınız bir anteni deneyecek iseniz, el cihazınızı önce muhakkak düşük güç modunda çalıştırın. Zira yüksek SWR cihazın çıkış katına zarar verebilir. Zaman azlığından, tecrübe noksanlığından veya başka bir sebeple hazır anten tercih edebilirsiniz; ama kendi yapacağınız bir antenin çok daha iyi sonuçlar verebileceğini de aklınızdan çıkarmayın. Üstelik böyle bir antenin size vereceği zevk bambaşka olacaktır.
2) Radyofrekans dalgalarının frekansı yükseldikçe -tâbiri caizse- ışık gibi davranmaya başlar. Yani antenden antene dümdüz bir rota izlerler. Tabii -yine ışık gibi- çeşitli nesnelerden yansımalar da olabilir. Bu sebeple, "arama-kurtarma" ekibinizin faaliyet gösterdiği yerlere göre hangi frekansta haberleşmenin daha iyi olabileceğini deneyin.
Bu arada, "dual band" kavramı, kelime anlamı olarak çift veya iki band demek olsa da neredeyse sâdece 2m ve 70 cm bandları için kullanılır oldu. Oysa radyo amatörlüğünde 6m (50 - 52 MHz) diye bir band da var. Türkiye Millî Frekans Tahsis planına göre ( Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap ) 50-52 MHz aralığı amatör kullanıma da açık. Hernekadar VHF bandı 30 MHz'in üstü için kullanılsa ve 6m bandı VHF içinde kalsa da bu band, kısa dalga (HF) ile VHF'nin karma özelliklerini taşır ve 2m ile 70cm bandlarından çok daha uzaklarla iletişim kurulmasına izin verir. Artık 6m bandını destekleyen el telsizleri de satılıyor.
Kolay gelsin.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

exclamation
dual band mobil anten tavsiyesi

Başlatan TA3LA

2 Yanıt
4260 Gösterim
Son İleti 16 Ekim 2015, 20:42:58
Gönderen: TA3V
xx
DUAL BANT MOBİL ANTEN TAVSİYESİ ?