Çok derine girmeyeceğim.
Cihaz da önemli.
Benimkilerden Kenwood'un minicik el telsizi ve üzerindeki "uyduruk" kısacık anteni ile öyle iyi sonuçlar aldım ki.
Elbette bütçe meselesi.
En temizi bence, yine de teleskopik anten. Hani eski radyolarda vardı, kullanacağımız zaman çekiştirip radyo dinlerdik. Yoksa "taktikal" anten taktiğine ben de düştüm. En azından teorik olarak verimli olması gerekirken olmadı! Neden? Ölçmedim. Kenara attım.
Siz kaldı ki UHF diyorsunuz. Yani 70 cm bandı. 70 cm.
Ha bir de bahsettiğiniz antenlerin güya kazançlarını hiç dikkate almayın. 2NC bana kızacak ama, vertikal antende kazanç mı olur yahu? Onun olabilecek kazancı, en fazla teorik olarak varsaydığımız isotronik antene göre kazancı olur (2,3 dB gibi olmalı ama
dBi). Ama satıcı canı isterse (ki ister) linear colinear antende her bir elemanın "kazancını" toplayıp öyle de yazabilir ...Aldığımızda da fos çıkar.
Nasıl ki internet modemimizir hızı 6 GBit (adam her bir lan portun ve wifinin teorik maksimum bant genişliğini alıyor, topluyor, aha da bu diyor)
Nasıl ki uyduruk bir dijital kameranın çözünürlüğünün 22 Mb olması gibi (esası 2 Mb, yazılımla 22, yiyene).
Vertikal bir antenin kazancı, ancak bir başka antene göre olabilir. Burada bahsigeçen isotronik anten. Ama aynı anten sonuçta, bahçedeki aynı antene göre çatıdaysa elbette bize "kazançlı" gelir.
Bir tane BNC konnekör alın.
Çelik bir tel alın.
Değişik boyutlarda kesin.
Konnektöre lehimleyin.
Bir de anten analizatörü olsa elinizin altında, ne şık olurdu.
Ama dert değil. 70 cm, yarısı 35 cm esasında 35'in yarısı neyse o kadar yeter bile.
Yakınınızdaki bir amatörden yardım isteyin.
Adam gibi S metresi varsa telsizinin size her seferinde S değerini söylesin. S metreli bir telsizi tabii bulamayacaksınız Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap LCD ekranda güya S metre bile olsa iş görür.
Ya da yalnız kartallar gibi,
Evinizdeki bilgisayara SDR dinleme programı kurun, bir simplex frekansı ayarlayın (squelch açık olsun) ve kayda alın. Mümkünse S metre değerini okuyabilmek için ekran yakalama/kayıt programı da olsun (her ikisini yapan SDR dinleme programlarrı var). Elinizdeki telsizle değişik uzaklıklardan anons yapabilir, eve döndüğünüzde kayıtlara bakın. Hangi mesafede hangi anten duymuş eviniz.
Neyse ben sustum Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap