Gönderen Konu: TRT KISA DALGA YAYINLARI  (Okunma sayısı 32065 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    Çevrimdışı OE1TOA

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 9
  • İleti: 81
  • Bir yaşam tarzıdır HAM Radio...
  • İsim Soyisim: Özcan TOK
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #30 : 15 Nisan 2013, 00:21:03 »
Ben halen yayın duyamıyorum ne aracımda nede eve geldimi HF cihazımdan. Yenilenen bir frekans bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın arkadaşlar.
Slm olsun Tüm Gönül Dostlarina. 73

    Çevrimdışı TA2ASV

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 1
  • İleti: 45
  • İsim Soyisim: murat sivrikaya
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #31 : 16 Nisan 2013, 21:37:48 »
11980, 9460, 13635, 9840 selam

    Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ****
  • Bu Mesajı : 26
  • İleti: 455
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #32 : 17 Nisan 2014, 17:37:31 »
Merhaba,


Sadece kısa dalga değil, orta dalgada da sesler azaldı. Eskiden (!) akşamları orta dalga cıvıl cıvıl olurdu. Kısa dalgayı, hepimiz biliyoruz.

Benim son yıllardan aklımda kalan bir iki istasyon, Almanyanın Sesi Radyosu ve İsviçre radyosu, kısa dalga yayınlarını sonlandırdı. Gerekçe, işlerine geldiği üzere tasarruf ve ama en önemlisi "internet".

Almanları bir yere kadar anlıyorum. Uydu üzerinden yaptıkları televizyon yayınlarını da mümkün olduğunca Almanya , haydi olmadı en fazla Orta Avrupa ile sınırlı tutmaya çalışıyorlardı. Vizyon eksikliği olabilir.. Akdeniz havzasında İtalyanlar, bir zamanlar televizyonları ve radyolarıyla bir tür cezabe merkezi oluşturmuştu.

Bir çok Balkan ülkesinde çocuklar, İtalyan televizyonlarını izleyerek İtalyanca öğreniyordu. Karasal yayınların sınırlanması, azalması ve derken ücretli şifreli yayınlar derken açık olarak izlenebilen yayınlar azaldı, yokoldu.

Bundan 20 yıl önce Ayvalık'ta annemi ziyarete gittiğimde, hem FM bandındaki yayınlar, hem televizyon yayınları ilgimi çekerdi. Ardından Ayvalık'ta, tüm yurtta olduğu gibi küçük lokal televizyon vericileri üzerinden özel tv kanalları yanına başladı. Adalara bakan antenler yıprandı, söküldü, hepsi yansıtıcıya yönlendirildi. Ardından uydu yayınları başlayınca karasal antenler tümden çöpe atıldı veya çatılarda ölüme terkedildi.

"Eskiden", yani karasal yayınlar zamanında komşumuz bizi, biz de komşumuzu gözümüzün ucuyla da olsa izler, biraz tanırdık. Şimdilerde, özel paketli ücretli eğlence kanallarımızda sadece kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz.

Yine hatırlıyorum, Türkiye'nin Sesi Radyosu yayınları uydu üzerinden de ilk yayınlanmaya başladığı sıralarda, Astra ve Hotbird uyduları yeni çıkmıştı, TRT adı sanı bilinmedik bir uydu üzerinden radyo yayınına başlamıştı Avrupa için. Telefon açtım yurtdışından. Durumu anlattım. Haklısınız da dedi yetkili olduğu anlaşılan bir ses, sonuçta ticaret yapıyoruz, ucuz olanı seçtik...

Türkiye'nin Sesi Radyosu'nun güncel frekanslarını araştırmadım. Yayınlarına ise denk geldiğimi hatırlamıyorum. Bilinen bir kaç frenkansı tarayarak başlayabilirim.

Bununla birlikte, ülkemiz yurtdışında bir cazibe merkezi haline gelmişse, bu radyo ve televizyon yayınlarıyla takviye edilebilir.

Gönlümüzden geçen kısa dalga yayınlarının azaltılmaması olsa da biraz da öteki taraftan bakmalıyız.

Diyelim ki Afrika. Piyasada kısa dalgası da bulunan radyo alıcısı ne kadar var?
Bir FM radyo almak daha ucuza mümkün iken kaç kişi kısa dalgası da olanı alabilir? Alabilir olsa da alır?
FM bandında mevcutları dinlemek daha kolay değil mi?


Belki burada Amerika'nın Sesi Radyosu veya Almanya'nın Sesi Radyosu'nun yaptığı gibi mahalli FM istasyonları ile anlaşmalı olarak günün belirli saatlerinde mümkünse mahalli dilde veya ingilizce yayınlar aktarılabilir..

İğneyi de sonra kendimize batırabiliriz Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Amatör radyoculuk deyince kaçımızın aklına kısa dalga geliyor? Geliyorsa bile HF cihaz alabiliyoruz? Alsak bile kullanıyoruz?
VHF ve UHF daha çekici gelmiyor mu?


73'ler
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    Çevrimdışı TA4AHE

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 28
  • İleti: 184
  • Herşey Amatörlük için...
  • İsim Soyisim: Hüseyin Erol ÜNAL
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #33 : 17 Nisan 2014, 20:51:31 »
Saygıdeğer abilerim. TRT'ye bilgi edinme kanunu çerçevesinde bu soruyu sordum. Gelen cevap yazısı aşağıdaki gibidir.

Kurumumuz Yayın Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığının son yaptırdığı kamuoyu araştırmasındaki veriler ve FM radyo yayıncılığının yaygınlaşmasıyla azalan dinleyici sayısı da dikkate alındığında; enerji ve elektron tüp giderlerinden kısmen tasarruf yapılabilmesi ve yapılan tasarruf ile yüksek güçlü tüplü vericileri zaman içerisinde daha az enerji sarf eden ve işletme giderleri tüplü vericilere göre daha düşük olan orta güçlü transistorlu vericiler ile yenilemek ve aynı bölgenin aynı program ile birden fazla vericiyle kapsanmasına son verilmesi açısından; Ülkemizde Uzun ve Orta Dalga GM bandından yapılan yayınlar 01.01.2014 tarihinden itibaren aşağıda verildiği şekilde düzenlenmiştir.
 

Buna göre;
 

- Orta Dalga İzmir (Torbalı) 927 kHz, Antalya (Aksu) 891 kHz, Çukurova (Kazanlı) 630 kHz ve Trabzon Radyo 954 kHz verici istasyonları 06:00 - 13:00 saatleri arasında günde 7 saat Radyo - 1 yayını yapacaklardır.
 

- Orta Dalga İstanbul (Çatalca) 702 kHz Radyo verici istasyonu 06:00 – 01:00 saatleri arasında günde 19 saat TRT Türkü yayını yapacaktır.
 

- Orta Diyarbakır(Çınar) 1062 kHz Radyo verici istasyonu 06.00 - 18.00 saatleri arasında günde 12 saat Radyo-6 yayını yapacaktır.
 

- Orta Çukurova (Kazanlı) 630 kHz Radyo verici istasyonu 20:00 – 21:00 saatleri arasında günde 1 saat TRT ARAPÇA, 21:00 – 22:00 saatleri arasında günde 1 saat TSR ARAPÇA II (Türkiye’nin Sesi Radyosu Arapça II) yayını yapacaktır.
 

- Orta Dalga Denizli ve Uzun Dalga Polatlı, Erzurum Radyo verici istasyonlarının yayınları ise sonlandırılmıştır.
 

- Orta Dalga Mudanya, Gaziantep, Malatya ve Uzun Dalga Ağrı, Van Radyo verici istasyonları ise fiilen kapatılmıştır.
 
 Bu meyanda Antalya (Aksu) 891 khz, Çukurova (Kazanlı) 630 kHz ve Trabzon Radyo (954 kHz) verici istasyonlarımızın verici cihazları yenilenerek daha önce yenilenen Diyarbakır (Çınar) 1062 kHz istasyonumuzla birlikte verici cihazları yenilenen istasyon sayısı 4’e çıkarılmıştır.
Bilgilerinizi rica ederiz.


Kısa dalga yayınlarıda (Türkiyenin Sesi Radyosu) sormama rağmen tarafıma yalnız orta dalga yayın bilgileri verilmiş olup Kısa dalgadan hiç bahsetmemişler.73'ler. Saygılarımla.
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2014, 21:05:50 Gönderen: TA4AHE »
Dünyada yeteneksiz insan yoktur. Sadece iyi eğitilmemiş ve iyi yönlendirilmemiş insanlar vardır.

    Çevrimdışı TA4AHE

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 28
  • İleti: 184
  • Herşey Amatörlük için...
  • İsim Soyisim: Hüseyin Erol ÜNAL
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #34 : 17 Nisan 2014, 22:29:56 »
BASINA ve KAMUOYUNA
“TÜRKİYE’NİN SESİ” KISILDI
TRT, YAYINLARIN NE KADAR DİNLENDİĞİNİ ÖLÇMEK İÇİN,VERİCİLERİ KAPATTI!
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve ekibinin bu kararlarından sonra Amerika ve Avustralya’daki yurttaşlarımız hiçbir zaman, Avrupa ülkelerindeki yurttaşlarımız ise saat 19.00–07.00 arasında Türkiye’nin Sesi Radyosu’nu artık radyolarından dinleyemeyecekler.
Yurtdışındaki yurttaşlarımızın Türkiye’deki kulağı, Türkiye’nin dünyaya yayılan sesi Türkiye’nin Sesi Radyosu vericileri, tasarruf bahanesiyle kapatıldı.
TRT Yöneticileri, vericiyi kapatarak Türkiye’nin Sesi Radyosunun Avrupa’da ne kadar dinlenildiğini ölçmeye çalışıyorlar.
Yok edişin kronolojisi:
26 Aralık 2008 - Türkiye’nin Sesi Radyosunun (TSR) Türkçe yayınlarını kısa dalgadan ile Avustralya ve Amerika’ya aktaran vericilerin faaliyeti Genel Müdür İbrahim Şahin tarafından durduruldu.
4 Mart 2009 - TRT Yönetim Kurulu, Dış yayınlar Dairesi Başkanlığı Haber Müdürlüğünün kapatılmasını kararlaştırdı.
17 Mart 2009 – TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin Türkiye’nin Sesi Radyosunun Türkçe yayınlarını 19.00 24.00 saatleri arasında Avrupa’ya aktaran Çakırlar vericisinin faaliyeti durdurulmasını onayladı.
19 Mart 2009 – TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı Haber Müdürlüğü Genel Müdür İbrahim Şahin tarafından lağvedildi.
23 Mart 2009 – Dünyaya yayın yapan Türkiye’nin Sesi Radyosu haber bültenleri, yurtiçine yayın yapan Radyo–1 ile ortak yayınlanmaya başlandı.
2954 sayılı yasanın  TRT’nin görevlerinin sayıldığı 9′uncu maddesinin ‘F’ bendi şöyle:
f) Yurt dışına yapılacak yayınlarla:
1. Devletin her alanda tanıtılmasına,
2. Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerinin sürdürülmesine, yardımcı olmak.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve ekibi ya bu yasadan habersiz, ya da “yasa masa tanımayız” diyorlar.
Vericileri kapatmanın SKANDAL gerekçesi:
İstanbul yolu üzerindeki Çakırlar verici istasyonunun, yeşil alan dâhil 1200 dönüm arazisi var. Ama vericiyi kapatma kararının, bu çok değerli arazi ile ilgisi olduğunu düşünenler yanıldılar. Çünkü asıl (!) gerekçe rant vurgunculuğu değil, şuydu:
(…) Çakırlar’a aktarılan 5 saatlik Türkçe yayınımız kaldırıldığında Çakırlar Verici İstasyonu’nun üstlendiği Kısa Dalga yayım tamamen boşalmış olacaktır. Yapılan bu değişiklikle 5 saatlik Avrupa kısa dalga Türkçe yayın 3–4 ay için kalkmış olacağından dinleyici geri dönüşü açısından dinlenilirlik net olarak ortaya çıkacaktır. Makamınızca uygun görülmesi halinde söz konusu değişikliği Olurlarınıza arz ederim.”
İbrahim Şahin bu yazıyı 17 Mart 2009 tarihinde onayladı. Böylece TRT, dünya yayıncılık tarihinde bir ilke imza attı.
TRT yönetimi yayını durdurarak Türkiye’nin Sesi radyosunun kısa dalgadan ne kadar dinlendiğini ölçecek.
Bütün yayın kuruluşları yayınlarının izlenirliğini İbrahim Şahin yöntemiyle ölçmeye kalksa, neler olur, düşünebiliyor musunuz?
Yayından tasarruf eden yayın kuruluşu:
Avustralya ve Amerika yayınları da durduruldu
Radyo Dairesi Başkanı ve Dış Yayınlar Dairesi Başkan vekili Şenol Göka 26 Aralık 2008 tarihli yazısında, Avustralya ve Amerika’ya kısa dalga radyo yayınının durdurulmasını istedi. Gerekçe:
Gelişen teknoloji ile birlikte alternatif iletişim araçlarının (Web, uydu, internet, cep telefonu) çoğalması ve kısa dalga vericilerinin enerji maliyetlerinin yüksek oluşu…”
Göka, yayınların kaldırılmasıyla yılda 4 milyon TL tasarruf edileceğini iddia etti.
İbrahim Şahin’in onayıyla, TSR yayınlarını Avustralya’ya 12.00–22.00, Amerika’ya 18.30-24.00 saatleri arasında aktaran kısa dalga vericiler kapatıldı.
DAİRE BAŞKANI GENEL MÜDÜRÜ YANILTIYOR MU?
Dış Yayınlar Dairesi Başkan vekili Şenol Göka yazısında, 9460 KHZ üzerinden 19.00–24.00 saatleri arasındaki 5 saatlik Avrupa’ya yönelik Türkçe yayının geçici olarak Emirler vericisinden Çakırlar vericisine aktarıldığını iddia ediyor.
9460 KHZ üzerinden 19.00–24.00 saatleri arasındaki 5 saatlik Avrupa’ya yönelik Türkçe yayın hiçbir zaman Emirler vericisi üzerinden yapılmadı.
Bu yayın yıllardır Çakırlar vericisinden yapılıyor.
Şenol Göka’nın yazısında belirttiği 4 milyon TL’nin nasıl hesaplandığı bilinmiyor.
Tasarruf konusuna gelince… Yayından tasarruf etmek yayın yapmamaktır Bu mantıkla en büyük tasarruf, tüm yayınları durdurmaktır.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve ekibinin bu kararlarından sonra Amerika ve Avustralya’daki yurttaşlarımız hiçbir zaman, Avrupa ülkelerindeki yurttaşlarımız ise saat 19.00–07.00 arasında Türkiye’nin Sesi Radyosu’nu artık radyolarından dinleyemeyecekler.
DÜNYANIN HER YERİNE AYNI HABER
“New York’taki dinleyiciye, Ankara’daki su kesintisi haberi”
Türkiye’nin Sesi Radyosunun yabancı dil yayınlarının önemli bir bölümü haberdir. Saat başı, 24 saat haber bülteni yayınlanır.
Ancak TRT Yönetim Kurulu 4 Mart 2009 tarihili kararıyla Dış yayınlar Dairesi Başkanlığı Haber Müdürlüğünü de kapattı.
TRT Dış yayınlardaki muhabirler çeşitli ünitelere dağıtıldı.
Şimdi Türkiye’nin Sesi Radyosunun Türkçe bültenleri, yurtiçine yayın yapan Radyo–1 ile ortak yayınlanıyor.
Böylece yurtdışındaki yurttaşlarımız da Ankara’daki su ya da elektrik kesintisinden, İstanbul’daki kapalı yollardan haberdar oluyorlar.28.03.2009
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2014, 22:55:08 Gönderen: TA4AHE »

    Çevrimdışı OE1TOA

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 9
  • İleti: 81
  • Bir yaşam tarzıdır HAM Radio...
  • İsim Soyisim: Özcan TOK
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #35 : 02 Ocak 2016, 04:49:13 »
Merhaba arkadaslar konuyu baslatan olarak kisa bir dip not daha gecmek isterim. Bu aralar yine aracimda avrupa üzeri yaninlanan 5995Khz Tahran radyosu Türkce yayinini aldim. Ayrica yeniden 5980Khz üzeri Türkiyenin sesi Radyosu ( TSR ) faliyette fakat yine eskisi gibi kisa süreli Aksam 18:00 Gece 23:00 ve yayin kalitesi cok düsük denecek kadar zayif PreAmp acilmadan sürekli Fading halinde bir yayin bunada sükür fakat TRT ye yapilan müracatlarin da bunda faydasinin oldugunu düsünüyorum. Konu ile ilgilenen duyarli davranip ileti yazma zahmetinde bulunan tüm Radyo amatörü arkadaslarimida tekrardan cok tesekkür ediyorum. De OE1TOA Vy 73
« Son Düzenleme: 03 Ocak 2016, 16:32:41 Gönderen: TA3CY »

    Çevrimdışı OE1TOA

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 9
  • İleti: 81
  • Bir yaşam tarzıdır HAM Radio...
  • İsim Soyisim: Özcan TOK
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #36 : 02 Ocak 2016, 16:41:53 »
Arkadaslar Facebook üzeri Sayfamiza üye olup paylasimlarda bulunursaniz sevinirim belki bi sekilde bizi duyanlar olacakti tesekkürler.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    Çevrimdışı TA2OAB

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 1
  • İleti: 52
  • İsim Soyisim: B. Çolak
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #37 : 02 Ocak 2016, 18:29:50 »
Yayınlar devam ediyor mu hocam? Yoksa sadece deneme amaçlı mı yapılmış, bilginiz var mı?

Saygılar...

    Çevrimdışı OE1TOA

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 9
  • İleti: 81
  • Bir yaşam tarzıdır HAM Radio...
  • İsim Soyisim: Özcan TOK
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #38 : 04 Ocak 2016, 01:24:22 »
An itibari ile evin icinden el cihazima gelen sinyal kalitesi yayin suan var fakat Avrupa saati ile 23:00 bitiyor. Yanliz halen devam ediyor acaba vericimi acik kaldi sasirmis durumdayim.

« Son Düzenleme: 04 Ocak 2016, 01:26:50 Gönderen: OE1TOA »

    Çevrimdışı TA4AGG

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • İleti: 2
  • İsim Soyisim: Güray GÜNTÜRÜKÜN
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #39 : 08 Ocak 2016, 00:36:49 »
özcan abi merhaba , videoyu izledim başarılı... Antalya'dan selam olsun  TA4AGG op:güray

    Çevrimdışı OE1TOA

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 9
  • İleti: 81
  • Bir yaşam tarzıdır HAM Radio...
  • İsim Soyisim: Özcan TOK
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #40 : 12 Ocak 2016, 01:28:52 »
we@slm Güray kardesim Antalya yada viyanadan kucaklar dolusu sevgiler gönderiyorum 73

    Çevrimdışı OE1TOA

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 9
  • İleti: 81
  • Bir yaşam tarzıdır HAM Radio...
  • İsim Soyisim: Özcan TOK
Ynt: TRT KISA DALGA YAYINLARI
« Yanıtla #41 : 21 Ağustos 2016, 14:33:18 »
Slm arkadaslar TSR kisadalga yayinlarinin 24 saat kesintisiz devam etmesini istiyoruz sizde Facebook sayfamiza desteklerinizi esirgemeyin kisa dalga cihazi olan arkadaslar sayfayi begenip kisa videolar alip grupta yayinlar ise memnun kalacagiz simdiden tesekkürler.
Facebook grup sayfamiz: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
Uzun Dalga Yayınları dinleyebilmek için ?

Başlatan tane

2 Yanıt
2298 Gösterim
Son İleti 14 Ocak 2017, 23:10:22
Gönderen: TB2MOK
moved
TAŞINDI: Uzun Dalga Yayınları dinleyebilmek için ?

Başlatan TA1LSE

0 Yanıt
1816 Gösterim
Son İleti 12 Ocak 2017, 14:15:53
Gönderen: TA1LSE
xx
Kısa dalga dinleyicisı yardım

Başlatan TB4PRM

10 Yanıt
6016 Gösterim
Son İleti 22 Eylül 2017, 19:00:20
Gönderen: TA2OGH
xx
ON LİNE KISA DALGA DİNLENEBİLECEK BİR SİTE

Başlatan TA2VW

0 Yanıt
4255 Gösterim
Son İleti 16 Ağustos 2012, 01:05:01
Gönderen: TA2VW
xx
SDR Cihazları ile Kısa Dalga Dinleme ve Analiz İşlemi

Başlatan TA2USJ

24 Yanıt
9752 Gösterim
Son İleti 26 Mayıs 2017, 13:34:12
Gönderen: TA2USJ