Gönderen Konu: Hobi hakkında sorular..  (Okunma sayısı 3759 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    quem4R
  • Ziyaretçi
Hobi hakkında sorular..
« : 17 Mart 2015, 11:42:53 »
esselamu aleykum,

Yaklaşık iki senedir bu hobiyi zaman zaman araştırıyorum ama hiç adım atmadım.. Bu sıralar SDR# olayı dikkatimi çekti ve kafamda birkaç soru işareti oluştu;

Bu SDR# ile yalnızca Rx diye tabir edilen dinleme yapılıyor değil mi?
Geniş bir band aralığında dinleme olanağı sağlayan SDR# için lisansa gerek var mıdır?(Zannedersem Tx istesek te yapamıyoruz..)
Elektrikten, devreden hiç anlamayan birisi SDR# devresini kendi kurabilir mi?

Gelelim kafamı kurcalayan diğer sorulara;

Radyo Amatörlüğü hobisiyle ilgilenenler neden hep ya albay emeklisi veya elektrik/elektronik mühendisi mizaçlı orta yaş ve üstü abilerdir? Neden günümüz gençleri bu alana meyletmez? Ya da lisansı olan abiler, meraklı ama lisansı olmayan kardeşlerine; "yasssaaakk, gardaşım.." diye baştan savıcı cevaplar veriyorlar?

Alınma gücenme olmasın sadece genel izlenimlerimi açık bir şekilde dile getiriyorum..

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=4675.0

    Çevrimdışı TA3CB

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 18
  • İleti: 569
  • İsim Soyisim: Mehmet Gültekin
Ynt: Hobi hakkında sorular..
« Yanıtla #1 : 17 Mart 2015, 21:40:14 »
Selamınıza aleyküm selam diyerek bildiğim kadarıyla cevab yazmağa gayret edeceğim.SDR için TX yapamaz demişsin doğru.Dinleme için lisans var.SWL belgesi.Almak isterseniz kıyı emniyetine sorunuz.Amatörlüğe gelince.Birçok genç kardeşimiz amatör sınavlarına katılıb belgesini aldı sayısı bilinmez.Ben şahsen asker emeklisi veya mühendis de değilim ama meraklı elektronikciyim.Hemde Yüksek ilkolkul mezunu.Lisansı olmayana yassah hemşerime gelince:Yönetmelik böyle diyor neyapalım.Genede bu işe meraklı gençleri derneğimiz çatısı altında akşamları toplayıb hem eğitim amaçlı simplex haberleşme eğitimi veriyoruz hemde amatör haberleşme adab ve usullerini canlı canlı öğretiyoruz.İsminizi yazmadığınız için size isminizle hitab edemedim kusura bakmayın.Kısaca isteyen gençler veya orta yaşlılar derneklere müracat ederek istediği eğitimleri alabilir,merakını buralarda dahada geliştirebilir.Lisansız gençlere gelirsek bazı gençler hızlı bir şekilde haberleşmeye geçmek istiyor bize yasak olan frekansları merak ediyorlar bizde onlara yassah diyoruz yoksa genel anlamda değil.saygılarımla.73.
KORSAN

    Çevrimdışı TA5MET

  • Eğitim Bilimleri Uzmanı
  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 3
  • İleti: 83
  • Türkçe Öğretmeni
  • İsim Soyisim: Metin ÖZTÜRK
Ynt: Hobi hakkında sorular..
« Yanıtla #2 : 18 Mart 2015, 08:26:56 »
Merhaba,
bir süredir amatör radyolar ile ilgileniyorum ve 100 yere soru sorduysam 97'sinden cevap almışımdır. Sanırım olay biraz da soruş tarzıyla ya da sorulan konuyla da ilgili. Benim tanıdığım 20-35 yaş aralığında onlarca telsizci arkadaş var ki zaten beni nisan ayındaki lisans sınavına teşvik eden de bu oldu aslında.
Ben öğretmenim, etrafımdaki bahsettiğim kişiler ise sağlık sektöründen, esnaflığa kadar geniş bir yelpazeye yayılmış durumda.
Ha tabii şöyle de bir durum var, bu işe yıllarını vermiş olan kişiler haliyle belirli bir yaşa gelmiştir. Dolayısıyla frekanslarda olsun forumlarda olsun onların biraz daha baskın olması buna bağlanabilir, doğaldır.
Eski Çağrı İşareti: TA8IOM - Metin ÖZTÜRK - Hatay

    Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ****
  • Bu Mesajı : 26
  • İleti: 455
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
Ynt: Hobi hakkında sorular..
« Yanıtla #3 : 19 Mart 2015, 18:58:35 »
Merhaba,

Alınma gücenme olmasın, güzel.
Ben de katkıda bulunmaya çalışayım.

"Yaklaşık iki senedir bu hobiyi zaman zaman araştırıyorum ama hiç adım atmadım.. Bu sıralar SDR# olayı dikkatimi çekti ve kafamda birkaç soru işareti oluştu;"

Software Defined Radio. Şu anda sadece alıcı olarak gerçekleştiriliyor. Aynı anda alıcı verici şeklinde yapılmasından bir dizi sıkıntı var. Aynı anda Analog-Dijital-Analog dönüştürme, elektromanyetik rezonans ve enterferenslar.

Yapılabilir mi? Yapılabilir. Ama Bilgisayara TRX (alıcı verici) entegre etmek yerine, TRX'e bilgisayar entegre etmek daha kolay. Zaten yapılıyor. Sonuçta telsizi sırtımıza da alıp kullanabiliriz. Öbür türlü, bir desktop bilgisayarı (monitör dahil) sırtlamamız gerekecek.

Geniş bantlı alıcıyı bilgisayara entegre edip, kendimizi ve hareket özgürlüğümüzü sınırlamanın da bir alemin yok ki. Bir çok iyi el telsizi ile geniş bantlı dinleme olanağına sahibiz zaten. Çin malı el telsizlerin geniş olmayan "geniş bantları"ndan bahsetmiyorum.

SDR devresini kendi kurabilir mi diye sorabiliyorsunuz. Bilgisayarın içine/yanına takmaktan mı bahsediyorsunuz, devreyi yapmaktan mı? Devreden anlasa bile birisi, mikrochip boyutunda nasıl devreyi tasarlayıp, malzemeleri bulup, o küçük boyuta yerleştirecek? lehimlemesini kendiniz yapabileceğiniz "kit" şeklinde dahi SDR "kiti" gözüme çarpmadı.


"Bu SDR# ile yalnızca Rx diye tabir edilen dinleme yapılıyor değil mi?
Geniş bir band aralığında dinleme olanağı sağlayan SDR# için lisansa gerek var mıdır?(Zannedersem Tx istesek te yapamıyoruz..)
Elektrikten, devreden hiç anlamayan birisi SDR# devresini kendi kurabilir mi?"

Öbür sorunuza gelince:

"Radyo Amatörlüğü hobisiyle ilgilenenler neden hep ya albay emeklisi veya elektrik/elektronik mühendisi mizaçlı orta yaş ve üstü abilerdir? Neden günümüz gençleri bu alana meyletmez? Ya da lisansı olan abiler, meraklı ama lisansı olmayan kardeşlerine; "yasssaaakk, gardaşım.." diye baştan savıcı cevaplar veriyorlar? "

Neredten başlayalım?

Yasak demeyip, al kardeşim eline mandalı, istediğin frekansı istediğin gibi kullan mı denmeli?

Araç kullanmak için bile sürücü belgesi sınavına giriliyor. Kaldı ki amatör telsizle sadece 5-10 km menzilli VHF/UHF telsizler kullanılmıyor. Yeri geldiğinde 10.000 km öteye gidebilen kısa dalga bantlarını da kullanıyoruz.

Şu an bile bir sürü sıkıntı varken, kulüplerde, deneyimli istasyonların yanında deneyim kazanmadan "bodoslama" kısa dalgaya dalmak da çok tavsiye edilen bir yol olmasa gerek. Kaldı ki yılların "telsizcileri" bile zaman zaman nadir bulunan istasyonla konuşacağım diye olmadık dalaşa girebiliyor.

Yaş konusuna gelince.

Amatör telsizcilere bugün, internet var, Facebook var, Skype var, ne işin var telsiz ile diyebiliyor herkes.

Bazı internet "sosyal ağlarının" perde arkasına uzanabildiğinizde, bu sitelerde gençlerin ister can sıkıntısından olsun, ister işsiz güçsüzlükten olsun, isterse geyik olsun diye düzgün işler yapabildiği gibi, büyük çoğunluğunun  çok da tasvip edilmeyecek "paylaşımlarda" bulunduğunu görüyoruz.

Bu kişilere, gencecik dinamik insanlarsınız, niye internet'te vakit öldürüyorsunuz diye sormak ne kadar güçse, siz telsizciler de neden yaşlısınız demek zor Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Ama benzetmesini yaptığınız "Albay Emeklisi" derken daha çok sanırım astsubay kökenli kullanıcılar, onların da sayısı iyice azaldı. Sanırım sizin yaş da pek genç olmasa gerek. Yoksa başka örnek verirdiniz.

"elektrik/elektronik mühendisi mizaçlı orta yaş ve üstü abilerdir"

Amatörlerin çoğunluğunnu elektrik/elektronik mühendisi veya bu alanlara yatkın kişiler olması kadar doğal ne var ki? Benim bildiğim kadar manav "kısmısı" günlük işinde öyle entegre, transistör, çıkış katı, frekans karıştırıcı gibi şeylerle uğraşmıyor. Kişinin işi, mesleği elektrik/elektronik ise

1) zaten bu işin içinde
2) Lisans düzeyinde öğrenim görmüşse C sınıfı lisansı zaten otomatik alabiliyor
3) altayıpay sahip demektir .

Bir de şahsi merakı var ise, elektronik/elektronikci "abi"nin amatör telsiz yerine ibibik kuşlarının beslenme alışkanlıklarını araştıracağına pek ihtimal vermiyorum. Yaparsa güzel olur ayrı konu.

Gençlerin, elektroniğe, amatör telsizciliğe teşvik edilmesi güzel olur. Dernekler, halihazırda bu işin içinde olan amatör telsizciler önayak olabilir.

Eminim ki, meraklı bir arkadaşımız ister telefonla, ister kapısını çalarak ister e-posta göndererek, abu bu iş nasıl oluyor, diye mapıyı çalsa, hiç bir amatör, yaasssssak masak demeden, buyur görüşelim kardeşim diye evine bile buyur edecektir.

Başka bir arkadaşımız da güzel ifade etmiş.

Başka bir forumda bir arkadaşımız bir soru yöneltmiş ve altına eklemiş "gereksiz yorum yapmayın" diye. Örneğin böyle yazan bir kişiye ben, yardımcı olmakta sıkılırım. Elim zor gider. Yorumun, katkının hangisinin gerekli hangisinin gereksiz olduğunu kim bilecek, nasıl bilecek, zaten konuya vakıf olsa soru sormaz..Amatör telsizci, amatör balıkçı da öyle, deneyimlerini gençlerle veya ilgi gösteren diğer kişilerle paylaşmayı sever. Anlatmayı da sever, dinlemeyi de. Zaten hobisinin yarısı dinlemek yarısı konuşmaktır da diyebilirsiniz.

Karşılıklı saygı gösterilmesi çok önemli. Saygı görmek için, saygı göstermek gerekir. Elbette ki "takla atmak" ya da burada kullanmak istemediğim sözcüğe de başvurmak istemiyorum.

Selamlar

Ersoy TA2IBY
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
Yaesu ft1dr muadili ve yurtdışı hakkında sorular

Başlatan TA2NRL

3 Yanıt
1184 Gösterim
Son İleti 25 Ocak 2019, 23:03:54
Gönderen: TA2NRL
xx
EVRENSEL HOBİ

Başlatan TA3BQ

3 Yanıt
6600 Gösterim
Son İleti 19 Şubat 2011, 10:47:26
Gönderen: TB2BBK
question
EchoLink ve Bazı Sorular.

Başlatan TB4DEC

3 Yanıt
3935 Gösterim
Son İleti 27 Ekim 2017, 11:34:53
Gönderen: M0IZH
xx
Acemiden genel sorular

Başlatan velizet

6 Yanıt
1249 Gösterim
Son İleti 07 Mart 2020, 17:28:28
Gönderen: TA2NC
cheesy
Yeni başlayanlar için küçük sorular

Başlatan exception

10 Yanıt
7200 Gösterim
Son İleti 18 Haziran 2014, 21:06:04
Gönderen: TA3ICK