Gönderen Konu: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 91-100  (Okunma sayısı 6124 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
91 )  Hangi tip antenler dörtlü, kısa dalga ve çanaktır?

a)1985’ten sonra icat edilen antenler
b) Döngü antenler
c) Yönlü veya yönlendirilmiş antenler
d) Amatör telsiz istasyonları için izin verilmeyen antenler


Doğru cevap c) şıkkıdır
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

92)  VHF II bandında (88-108 MHz ) yayın yapabilmek veya dinlemek için kullanılacak       olan bir dipol antenin fiziki uzunluğu nedir?   ( f = 98MHz alınız.)


a) 145,4 cm                  b) 160,9 cm              c) 170,9 cm                 d) 106,9 cm


Bandın ortasını 98 MHz olarak verdiğine  göre formüle vurabiliriz :
                     300         
          λ =   --------- = 3,06 metre  Yarım dalga olduğundan  3,06 / 2 = 153 cm
                      98
Velocity faktörü düşünürsek   153 x 0.95 = 145,35 cm çıkacaktır.

Doğru cevap a) şıkkıdır

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

93) Taşıyıcı frekansı 7 MHz olan bir AM istasyonu yayınında ses frekansının 7 KHz olması durumunda, yan bant frekanslarının değerlerini hesaplayınız?

a) 7207-7193 KHz                                                           b) 7707- 7693 KHz
c) 7507-7493 KHz                                                           d) 7007-6993 KHz



Hesabı kolay bir soru :  7MHz = 7000 KHz olduğuna göre vede taşıyıcıyı modüle eden ses frekansı 7 KHz  olduğuna göre  yan bantlar :   

                7000 – 7 = 6993        ve      7000 + 7 = 7007      olacaktır.

Doğru cevap d) şıkkıdır

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

94 ) 3000 KHz üzerinden yayın yapan bir istasyon , ara frekansı 350 KHz olan bir alıcıda hayal olarak duyulmaktadır.Dinlenmesi istenen istasyonunun frekansı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 3450  KHz                b) 3700 KHz                  c) 2300  KHz             d) 3350


Hayal Frekansı yazımı inceleyenler bu sorunun kolay bir soru olduğunu ve
bir alıcıda hayal frekansının ,  dinlenmesi istenen istasyonun frekansından ( 2 x IF ) kadar fazla olacağını hatırlayacaklardır.3000 KHz hayal olarak duyulduğuna göre :

Dinlenmesi istenen istasyon   3000KHz  – (2xIF )   olacaktır . ( 2  x IF ) = 2 x 350 = 700
Hayal freknası ile fark 700KHz fazla olduğuna göre :
3000 – 700  = 2300 KHz dinlenmesi istenen frekans olacaktır.

Doğru cevap c) şıkkıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

95) Bir telsiz alıcısının seçiciliği :

a)      Ayarlandığı frekansın dışındaki frekanslarda alış kabiliyetidir.
b)      Ayarlandığı frekansın dışındaki frekansları almama kabiliyetidir
c)      Isıya karşı duyarlılığıdır
d)      Çarpmaya karşı duyarlılığıdır.


Arızalı bir alıcıya bir yumruk vurduğunuzda bazen çalışır ama bunun seçicilikle bir ilgisi yoktur, seçiciliği sağlamak için alıcınızı bir sobanın üstüne koymazsınız herhalde? J
Bir alıcının seçiciliği (Selectivity) sadece ayarlandığı frekansı alma kabiliyetidir.Başka bir deyişle ayarlandığı frekansın dışındaki frekansları almama kabiliyetidir.

Doğru cevap b) şıkkıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

96) SSB verici blok  şemasında X ile işaretli kat aşağıdakilerden hangisidir?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

a) Dengeli modülatör                                                          b) Kenar band filitre
c) Taşıyıcı dalga osilatörü                                                  c)  Konvertör



Şekildeki X işaretli kat iki giriş işareti almakatadır.Biri ses amplifikatörü katından, diğeri
Osilatör katından, bu halde devre  bir Dengeli modülatör ( Balanced modulator) devresidir.

Doğru cevap a) şıkkıdır

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

97 ) Bir paralel rezonans devresinde rezonans halinde devreden geçen toplam akım :

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

a)      Minimum’dur
b)      Maksimum’dur
c)      Endüktif’tir
d)      Kapasitif’tir


Paralel rezonans devrelerinde devre rezonansta ise devreden geçen akım minimumdur.Eski tip lambalı Verici çıkış devreleri ayarlarında,  ölçü aletinde daima minimum akım göreceğimiz  pozisyonda ayar yaptığımızı hatırlatırım çünkü bunların çıkış devreleri paralel rezonans devrelerinden oluşur.

Doğru cevap a) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

98 ) 50 ohm’luk bir yük direnci , devamlı dalga vericisinin çıkışına bağlanmıştır.Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi devredeki ampermetre 1,2 A okunduğuna göre
göndermecin çıkış gücü kaç Watt’tır?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


a) 60 W                        b) 42 W                             c) 72 W                          d) 50 W



Devredeki çıkış gücü yani P sorulduğuna göre ohm kanunundan aşağıdaki eşitliği yazabiliriz :


         P = I kare x R  olacağından ;     P = 1,2 kare x 50   = 1,44 x 50 = 72 watt.


Doğru cevap c) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

99 )  Aşağıdaki devrede toplam akım I kaç amperdir.

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

a) 1 A                b) 1,5 A                       c) 3 A                           d) 4 A



Şekilden de açıkca görülüyor.İlk koldaki akım 2A ve seri koldanda 1 A geçtiğine göre toplam akım 3 A olacaktır.


Doğru cevap c) şıkkıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100 ) Bir SWR ölçerdeki hangi değer , anten ve besleme hattı arasında mükemmel bir empedans uyumunu gösterir?

a) 1’ e 2                  b) 3’e 1                 c) 1’e 1                             d) 1’e 10



Bilindiği üzere SWR değeri bir orantının neticesidir.En iyi değer 1’e 1 orantısının değeridir.
Anten empedansı 50 ohm,kablo empedansı da 50 ohm ise orantı :

                                      SWR = 50 / 50 olacaktır.Netice 1’ dir.Bu sebeble SWR değeri 1 denilir.Bu da  1'e 1 orantısının değeridir.

Doğru cevap c) şıkkıdır.


Selam ve sevgilerimle,
Özhan Önder  TA3BQ
İZMİR


Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/teknik/kegm+yayinladigi+teknik+a+ve+b+sinav+soru+cevaplari+91100-t865.0.html
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2010, 19:13:58 Gönderen: TA3CY »

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 88
  • İleti: 3192
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 91-100
« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2010, 19:15:22 »
Şekil ve derleme tamamdır.Ellerinize sağlık hocam..
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    Çevrimdışı transalp650

  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • İleti: 1
  • İsim Soyisim: özdemir
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 91-100
« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2013, 08:55:13 »
teşekkür ederim


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 131-140

Başlatan TA3BQ

1 Yanıt
5939 Gösterim
Son İleti 04 Şubat 2011, 21:44:54
Gönderen: TA3CY
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90

Başlatan TA3BQ

10 Yanıt
10490 Gösterim
Son İleti 05 Nisan 2011, 18:18:32
Gönderen: TA3BQ
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 111-120

Başlatan TA3BQ

16 Yanıt
16940 Gösterim
Son İleti 03 Aralık 2011, 15:51:28
Gönderen: TA8AYG
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 151-160

Başlatan TA3BQ

6 Yanıt
6153 Gösterim
Son İleti 28 Şubat 2011, 11:35:23
Gönderen: TA3AER
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 41-50

Başlatan TA3BQ

3 Yanıt
8542 Gösterim
Son İleti 20 Şubat 2012, 14:35:35
Gönderen: TA2ADG