Gönderen Konu: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90  (Okunma sayısı 10839 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
81 ) Şekildeki dedektör devresinin Eo çıkışında elde edilecek esas işaret üzerindeki dalgalanmayı önlemek için aşağıdaki elemanlardan hangisinin seçimi çok önemlidir?


Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap                                                     


a) Cp kapasitesi                                                                b) C kapasitesi
c) Ds kapasitesi                                                                d) C kapasitesi ve R direnci


Şekildeki diyod devresinde çıkış işaretindeki dalgalanmayı önlemek üzere çıkışa C ve R den oluşan bir filtre  devresi konulmuş olduğu görülüyor.

Doğru cevap d) şıkkıdır
.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

82 ) Şekildeki devrede köprünün üst ucu (+) ise ilk yarı dönüşte aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap   
                                                     
a)      D3 ve D4 iletimdedir
b)      D2 ve D3 iletimdedir
c)      D1 ve D3 iletimdedir
d)      Her dönüşte RL üzerindeki akımın yönü değişir


Köprünün üst ucu pozitifte ise köprünün alt ucuda negatiftedir.Bu durumda doğru bayezde olan diyotlar D2 ve D3 olacaklardır.

Doğru cevap b) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap   

83 )  Yukarıdaki devrede V2 voltajının değeri nedir?
       ( I1 = 5A , R=50 ohm,  n2/n1 = 10 )

a) 100 V                  b) 50 V                      c) 25 V                         d) 12,5 V


Klasik transformatör hesaplamalarında kullanılan formüller ile çözebileceğimiz bir sorudur bu soru.
Şimdilik bize lazım olabilecek temel formülleri yazalım :
1) Vs = (ns/np) x Vp   Voltaj orantı formülü,
2) Ip = (ns/np ) x Is      Akım orantı formülü
3) Zp = (np/ns) kare x Zs  Empedans orantı formülü
4) Zp/Zs = (np/ns) kare  Empedans uygulama orantısı formülü
5) Ohm kanunlarıda lazım olacak

Birinci devredeki akım belli ise ki burada verilmiş (I1=5A) birinci devre voltajını  bulmak için ( Çünkü ikinci devrenin voltajını bulmak için lazım olacak) kullanacağımız formül
3 nolu formül olacaktır.Bakalım çıkarabilecekmiyiz?

Zp=(ns/np) kare x Zs       Verilenleri yerlerine koyalım  : Zp= (1/10) kare x 50
1/10=0,1 olduğundan    Zp= 0,1 kare x 50 = 0,01 x 50 = 0.5 ohm.
Evet birinci devre empedansı 0.5 ohm çıktı.
Ohm Kanunu V= I x R      V= 5 x 0.5  = 2,5 Volt, şimdi işimiz çok kolay :
n2/n1 orantısı 10 olduğundan yani ikinci devrede endüklenen voltaj birinci devreye tatbik edilen voltajın 10 misli olacağı için :
2,5 x 10 = 25 volt olacaktır.

Doğru cevap c) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

84) Şekildeki dalga sisteminde A ve B noktaları arasındaki uzaklık 6 metredir.C noktasından dakikada 7800 dalga geçtiğine göre dalganın yayılma hızı nedir?


Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap   
                                     

a) 780 m/s                 b) 130 m/s                  c) 1300 m/s              d) 468 m/s

   C noktasından Dakikada 7800 sinüs dalgası geçtiğine  göre 7800 / 60 = 130 ,  saniyede 130 sinüs dalgası geçmektedir.Bir sinüs dalgasının boyu 6 metre olduğuna göre 130 x 6 = 780 m/s olacaktır
Doğru cevap (a) şıkkıdır.(Çözüm gönderen  TA3AG İlhan Çayhan kardeşime teşekkür ediyorum.)(Kristof Kolomb' un yumurtası kadar basitmiş:-))


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

85 ) Bir kondansatörün değeri yalıtkan maddenin dielektrik sabiti ile hesaplanır.Mikanın dielektrik sabiti 6, kağıdın ise 2 dir.Mika ve kağıt dielektrikli kondansatörler hangi değerler bölgesinde kullanılır?

a) 0.001-1 F                                                                 b) 0.001-1 uF
c) 0.001- 1 pF                                                              d) 0.001 – 1nF


Sorudaki anlamsızlık bir tarafa benim bulduğum değerlerde Kağıt kondansatörler 1nF-20uF arasındaki değerlerde kullanılır, mika kondansatörler 1pF-0.1 uF arasındaki değerlerde kullanılırlar.Listedeki cevap şıkkına uyalım.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

86 ) 5 KHz’lik bir giriş verilen frekans çoğaltıcıdan 60 KHz’lik bir çıkış istenirse aşağıdaki katlardan hangisine ihtiyaç duyulur?

a)      2 frekans ikileyici ve 1 üçleyici
b)      2 frekans dörtleyici
c)      1 frekans dörtleyici ve 1 ikileyici
d)      1 frekans dörtleyici


İstediğimiz çoğaltıcı 60 / 5 = 12 misli  çoğaltma yapmalıdır.
Bakalım : a) 2 x 2 x 3 = 12
               b) 2 x 4 = 8
               c) 4 x 2 = 8
               d) 4x 1 = 4
Görüldüğü gibi a) şıkkındaki çoğaltıcı istediğimiz çoğaltıcıdır.
Doğru cevap a) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
87 ) İyonosferde, yaz aylarında en düşük iyonizasyon derecesine sahip tabaka aşağıdakilerden hangisidir.

a) F2 tabakası         b) F1 tabakası                 c) E tabakası             d) D tabakası
   
         

Bilinen en alçak ionize tabaka D tabakasıdır ve dünya üzerinde  60-92 kilometre yükseklikte yayılmıştır..İonizasyon seviyesi güneşle doğru orantılıdır.Güneş yükselince artar  güneş alçalınca düşer..Emilme olayı frekansla ters orantılı olduğundan gündüzleri 160 ve 80 metreler yüksek emilme (absorption) sebebi ile ölüdürler.Akşam üzeri canlanmaya başlarlar gece  uzak mesafe QSO’ları yapılabilir.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------88 ) Şekildeki devrede r ve R bilinmeyen dirençlerdir.A ampermetresinin sıfır göstermesi için R’nin değeri ne olmalıdır?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap   

a) 3 ohm                     b) 32 ohm            c) 6 ohm                       d) 2,5 ohm


Şekilde görülen devre bir Wheatstone köprü devresidir ve amatörler arasında rezistans ölçümleri için kullanılmaktadır.Bir çok ohmmetrede bu devre kullanılmaktadır.Temel olarak üstteki dirençlerle alttaki dirençlerin ohm değerlerinin  eşitliğinde ortadaki devrede voltaj veya akım sıfır olmaktadır. Dirençlerden birini ayarlı direnç olarak değiştirirseniz bu direnci ayarlayarak ortadaki koldaki voltaj veya akımı sıfır yaparsanız köprüdeki dirençlerin eşitliğini sağlayan varyabıl dirençteki ohm değeri  direncinizin değeri olacaktır.
Köprü şeklinde bağlanmış dirençler arasında aşağıdaki formül ile hesaplama yapılabilir.

Karşı dirençlerin çarpımları diğer karşı dirençlerin çarpımlarına eşit olur.Yazarsak :

R1 x R4 = R3 x Rx      4 x 8  = 1 x Rx     32 = 1Rx    32 / 1 = 32 Ohm  (Şekildeki (1ohm)  yazılışını 10 ohm olarak görmüşüm.Düzeltiyor ve Özür diliyorum.


Doğru cevap (b) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

89 ) Şekilde görülen devrede    C1 / C 2 = 1 / 2  ve Ceş = 9 / 10  uF
                olduğuna göre , C1 ve C2 yi bulunuz .



Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap   

     

a) 4 ve 8 uF           b) 3 ve 6 uF             c) 1 ve 2 uF               d ) 6 ve 12 uF


Bu hesabı yapamadığımı itiraf etmeliyim.Yapabilen varsa ve anlatabilirse teşekkür ederim.İlerdeki günlerde tekrar bakacağım.Buna takılıp kafayı üşütmek istemiyorum şimdilik ..

Doğru cevap b) şıkkı imiş.!?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

90 ) Şekilde görülen değişken direncin ( R )  değeri kaça ayarlanmalıdır ki 5 ohmluk dirençteki güç 20 watt olsun?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap   

a) 16 ohm                b) 10 ohm                       c) 20 ohm                              d) 32 ohm



Doğru cevap a) şıkkıdır.
Al bir tane daha.Bu gün benim kafam çalışmıyor galiba.Sağlık olsun iyi çalıştığı bir gün yine bakarız.Uğraşın bakalım belki bir babayiğit vardır aramızda..El elden üstündür..


Özhan Önder TA3BQ

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/teknik/kegm+yayinladigi+teknik+a+ve+b+sinav+soru+cevaplari+8190-t834.0.html
« Son Düzenleme: 05 Nisan 2011, 19:52:22 Gönderen: TA3CY »

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 98
  • İleti: 3277
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #1 : 25 Aralık 2010, 01:51:39 »
Hocam düzenleme bitti.

Cevaplarda kırmızı yazı ile olan yerlere dikkatinizi çekmek isterim.Yoruma açıktır tüm arkadaşların dikkatine...

Teşekkürler Özhan hocam..
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 98
  • İleti: 3277
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #2 : 11 Ocak 2011, 01:51:47 »
89. ve 90. soru ve cevaplar  hakkında yorumu olan varsa lütfen belirtsin...
Bu bölüm havada kaldı.
73

    Çevrimdışı TA2AOG

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 36
  • İleti: 646
  • İsim Soyisim: Osman Güler
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #3 : 11 Ocak 2011, 13:24:33 »
89.

Seri bağlı kapasitelerde toplam kapasite formulu;

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


1/toplamC = 1/ca + 1/cb + ... + 1/cx diye gider

Seri devrede 2 kapasite var ise;

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

1/toplamC = 1/ca + 1/cb  olur,

2 kapasite eşit ise,

1/toplamC = 1/ca + 1/ca  veya 1/toplamC = 1/cb + 1/cb  olur,


Bu durumda
1/toplamC = 2/ca  veya  1/toplamC = 2/cb  dir.

Pay ve paydaları ters çevir,

toplamC/1 = ca/2

Yani
toplamC = ca/2

Yani,
Toplam C, ca veya cb nin yarısı (ca=cb iken geçerli olduğunu unutmayınız).

O zaman kısaca şunu söyleyebiliriz.
Seri bağlı kapasitelerin her birinin değeri birbirine eşit ise , toplam kapasite için kapasitelerden birinin değeri seri bağlanma sayısına bölünür.

Devreye baktığımızda 2 adet 2uF değeri (eşit seri) kolda seri bağlılar ama biri sağda biri solda. Biz seri devre olması sebebiyle her iki kapasiteyi de aynı tarafa alabiliriz. Yani ya sağa ya sola.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Bu durumda 2 adet 2uF kapasite seri göstermek yerine 1 adet 1uF kapasite olarak gösterebiliriz.

Bu durumda devre şöyle olur;

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

-----------

Paralel kapasiteler ise toplanarak eşdeğeri bulunur. Yani, paralel koldaki kapasite toplamına Cp diyelim
Cp = C1 + C2 olur.

Devre şöyle olacaktır,
Cp = C1 +C2

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Seri devreyi tekrar formul edelim,

1/Ceş = 1/C3 + 1/Cp

Ceş = 9 / 10  uF  dendiğine göre,

1/(9/10) = 1/C3 + 1/Cp
bu formul şöyle düzeltilir,

10/9 = 1/C3 + 1/Cp

Payda eşitleyince,

10/9 = (Cp+1)/Cp

İçler dışlar çarpımı,

10Cp = 9Cp + 9

Cp = 9 çıkar



Cp = C1 + C2

olduğuna ve

C1/C2 = 1/2

olduğuna göre içler dışlar çarpımı,

C2 =2C1

olur, Cp de yerine koyalım,
Cp = C1 + 2C1
Cp= 3C1

Cp = 9 idi, yerine koyalım

9=3C1  den
C1=3 çıkar,

Cp=9 ve Cp = C1 + C2 idi

9= 3 + C2 den

C2=6 çıkar

C1 / C2 = 3 / 6 = 1/2  olarak doğrulandı.

« Son Düzenleme: 11 Ocak 2011, 13:36:33 Gönderen: TA2CMC »

    Çevrimdışı TA2AOG

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 36
  • İleti: 646
  • İsim Soyisim: Osman Güler
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #4 : 11 Ocak 2011, 13:34:42 »
90.

Güç,

P = E x I

E = I x R

P = I x R x I

P = I^2 x R

I^2 = P / R

I^2 = 20 / 5

I^2 = 4

I = 2 Amper

Direncin üstündeki voltaj,
Er = I x R
Er = 2 x 5
Er= 10V

Paralel diğer dirençten geçen akım,

Iyirmiohm = 10 / 20 =0,5A

Paralel kol toplam akımı,

I ayarlı = 2+0,5 =2,5A  ( Bu akım ayarlı dirençten geçer)


Eayarlı = E - Er
Eayarlı = 50 - 10
Eayarlı = 40V

R ayarlı = Eayarlı / I ayarlı
R ayarlı = 40 / 2,5
R ayarlı = 16 ohm


    Çevrimdışı TA3DN

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 48
  • İleti: 1445
  • İsim Soyisim: Bülent Yalçın
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #5 : 11 Ocak 2011, 14:13:05 »
Teşekkürler Osman Bey...

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #6 : 11 Ocak 2011, 14:58:35 »
Osman kardeşime yardımı için, problemi çözdüğü için, benim kafayı üşütmeme engel olduğu için  Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap   teşekkür ediyorum..Sağol varol, iyiki buradasın Osman Güler...
Özhan

    Çevrimdışı TA3AER

  • Kontrol Ekibi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 16
  • İleti: 210
  • İsim Soyisim: Abdülkadir ERYILMAZ
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #7 : 11 Ocak 2011, 16:04:04 »
89 ve 90. sorulasın cevaplarını da birleşik PDF belgesine ilave ettim.
CAMDAN BİR EVDE OTURUYORSAN KİMSEYE TAŞ ATMA.

Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu

Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #7 : 11 Ocak 2011, 16:04:04 »
Sponsor

    Çevrimdışı TA3AG

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • İleti: 10
  • İsim Soyisim: ilhan çayhan
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #8 : 05 Nisan 2011, 00:48:19 »
  Selamlar..    84 .  sorunun cevabına katkıda bulunmak istiyorum müsaadenizle. Soru şu şekilde idi;

84) Şekildeki dalga sisteminde A ve B noktaları arasındaki uzaklık 6 metredir.C noktasından dakikada 7800 dalga geçtiğine göre dalganın yayılma hızı nedir?


burada dalga şekli var.. ama ben kopyalayamadım  .. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
                                     

a) 780 m/s                 b) 130 m/s                  c) 1300 m/s              d) 468 m/s


cevap şıkları  metre/saniye olduğuna göre ( zaten her zaman frekansıda saniye birimiyle ölçüyoruz) , ilk önce 1 sn de bahse konu c noktasından geçen dalga ( soruyu hazırlayanların 1 dalga yı = 1 tam peryotluk sinüs kabul ettiklerini varsayıyoruz  )sayısını buluyoruz  ( 7800 / 60 = 130)   yani 1 sn de c noktasından 130 sinüs geçiyor ( burada c noktasının grafikteki yerinin herhangi bir espirisi yok, a noktası , b noktası veya grafikteki herhangi yerdeki bir nokta sorunun cevabını değiştirmez.)  evet c noktasından saniyede 130 sinüs geçiyor ve her bir sinüsün boyu 6 metre ise    130x6= 780 m/s  olarak cevabı buluruz.   doğru cevap ( a )  şıkkıdır..

Saygılarımla.. İLHAN ÇAYHAN    TA3AG    73's

    Çevrimdışı TA3AG

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • İleti: 10
  • İsim Soyisim: ilhan çayhan
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #9 : 05 Nisan 2011, 01:08:32 »

88 ) Şekildeki devrede r ve R bilinmeyen dirençlerdir.A ampermetresinin sıfır göstermesi için R’nin değeri ne olmalıdır?

   

a) 3 ohm                     b) 32 ohm            c) 6 ohm                       d) 2,5 ohm

Cevap (b) şıkkıdır çünkü ; ampermetrenin bir değer göstermesi yani üzerinden bir akım akabilmesi için bağlı olduğu iki nokta arasındaki potansiyel farkının eşit olmaması gereklidir. dolayısı ile   baglı olduğu kollardan birinde 1+8  ohm luk direnç ve diğerinde 4+? olduğuna göre   iki noktadaki potansiyel farkını dengelemek amacı ile  1 e 8  oranını    4x8 =32 ohm ile sağlayabiliriz.

Selamlar İLHAN ÇAYHAN  TA3AG 73's 

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90
« Yanıtla #10 : 05 Nisan 2011, 18:00:32 »
Sevgili İlhan,
88. sorunun şeklindeki ( 1ohm) yazılışı beni yanılttı ve bunu 10 ohm olarak okuduğum için hesapta tabiatıyla yanlış oldu.Düzelttim ve özürler, bazen dikkatten kaçıyor.
73 Özhan


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 51-60

Başlatan TA3BQ

9 Yanıt
9884 Gösterim
Son İleti 14 Aralık 2010, 01:35:52
Gönderen: TA2AOG
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 71-80

Başlatan TA3BQ

5 Yanıt
11636 Gösterim
Son İleti 06 Eylül 2014, 10:46:17
Gönderen: TA2VW
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 131-140

Başlatan TA3BQ

1 Yanıt
6180 Gösterim
Son İleti 04 Şubat 2011, 21:26:54
Gönderen: TA3CY
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 91-100

Başlatan TA3BQ

2 Yanıt
6393 Gösterim
Son İleti 03 Kasım 2013, 08:37:13
Gönderen: transalp650
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 111-120

Başlatan TA3BQ

16 Yanıt
17615 Gösterim
Son İleti 03 Aralık 2011, 15:33:28
Gönderen: TA8AYG