Gönderen Konu: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 71-80  (Okunma sayısı 11170 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

71) Yukarıdaki devrenin  A ve B uçları arasındaki toplam bobin değeri nedir?

a) 1.33 H               b) 3 H                  c) 3.5 H                       d) 6 H


Not : H = Henry = Endüktans değeri birimi.Çok büyük bir değer olduğundan genel olarak mH (miliHenry),  uH (mikroHenry) gibi daha küçük değerlerini kullanıyoruz.

Devrede 2 H ‘lik bir bobinin yine 2 Henri’lik fakat paralel bağlı 2 bobinle seri olarak bağlandığını görüyoruz.
Önce Seri bağlı endüktansları hesaplayalım  :

  L = L1 + L2 + L3+….
                                       1            1            1             1
Paralel endüktanslar : ------- = -------- + ------- + ------- + …..  buradan    :
                                       L           L1          L2           L3

                                                                 1
                                       L =  ----------------------------------
                                                   1            1           1
                                                ------  + -------  +------ + …
                                                   L1         L2        L3

Olarak hesaplanır.Ancak burada ayni değerde iki empedans paralel bağlı olduğundan
Dirençlerdeki gibi birinin değerinin yarısı alınır.  2H / 2 = 1 H
Öyleyse paralel iki endüktansın devredeki değeri 1 H olacaktır.

Şimdi seri bağlı 2H ve 1 H lik iki adet endüktansımız oldu. L = L1 + L2  de yerlerine koyarsak
L= 2 + 1 = 3 H  olacaktır.

Doğru cevap b) şıkkıdır.
   
                                     
NoT : Dirençlerin hesapları ile ayni, kondansatör hesapları ile ters  olduğunu fark ettiniz sanırım.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

72) Üç farklı değerde kondansatör paralel bağlandığında toplam kapasite ne olur?

a)      En yüksek değerli kapasiteden daha büyük
b)      Üçünün aritmetiksel ortalaması
c)      En düşük değerli kapasiteden daha küçük
d)      En yüksek ve düşük kapasiteli kondansatörler arasında herhangi bir değer


Üç farklı değerde kapasite paralel bağlandığında kapasiteleri toplamı kadar bir kapasite değeri meydana gelir.Çok açıktır ki toplam kapasite en büyük değerli kapasitenin değerinden daha büyük olacaktır.Paralel bağlantı formülünü  hatırlayınız :
                  Ct = C1 + C2 + C3 + …….

Doğru cevap a) şıkkıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

73 ) Aşağıdakilerden hangisi yüksek geçirgen filtredir?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
           a)                                     b)                         c)                              d)


Şekilde ikinci filtrede yani b) deki filtrede devreye seri kondansatör bağlanmış.O halde bu bir Yüksek geçirgen ( High pass) filtredir.


Doğru cevap b) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

74) 10uF’lık iki kondansatör 10V,1KHz’ lik bir besleme kaynağına paralel bağlanmıştır.Akım ve gerilim arasındaki faz farkı ne kadardır?

a) 0 derece              b) 45 derece                c)  60 derece                    d) 90 derece


Sinusoidal dalga voltajlı bir besleme devresinde, devreye paralel bir kondansatör bağlandığında devredeki akım ve voltaj arasında 90 derecelik bir faz farkı meydana gelir.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

75) Aşağıdakilerden hangi filtre HF vericinin çıkışındaki harmonikleri minimuma indirir?
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
         a)                                   b)                                      c)                                      d)



Filtrelerin eğrilerde gösterilen çıkış değerlerine baktığımız zaman b) deki filtrenin 30MHz lik işaretin sonunda çıkış değerinin keskin bir biçimde değer kaybı ile sıfıra indiğini görüyoruz.
Bu filtre 30 MHz ‘ in harmoniklerini  minimuma indirir.

Doğru cevap b) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

76)   Aşağıdaki devrelerden hangisi bir mikrofon devresinde bant genişliğini minimum yapmak için kullanılan bir alçak geçirgen filtredir?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

               a)                                     b)                               c)                                d)


Şekildeki filtrelerden a) da gösterilen filtrede giriş ve çıkışta iki adet kondansatörün devreye paralel bağlandığını görmekteyiz.Bu kondansatörler yüksek frekansları toprağa aktaracaklarından çıkışta  alçak frekanslar kalacaktır.Bu devre bir alçak geçirgen (Low-pass) filtre görevi görecektir.

Doğru cevap a) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

77) Aşağıda bir amplifikatör devresi görülmektedir.R2 ve C1  üzerinde akıp D noktasına ulaşan akım hangisidir?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

a)      A transistorünün çıkış akımıdır
b)      Negatif geri besleme akımıdır
c)      Yükseltecin giriş akımıdır
d)      Pozitif geri besleme akımıdır



R2 ve C1 ile geri beslenen akım emittörden (Emitör burada negatif voltajlıdır) alındığı için bir negatif geri besleme akımıdır.

Doğru cevap b) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

78)  Aşağıdaki modülasyon çeşitlerinden hangisi genlik modülasyonu değildir?

a)      Seri modülasyon
b)      Transformatör modülasyonu
c)      Şok modülasyonu
d)      Reaktans modülasyonu


Reaktans modülasyonu genlik modülasyonu değildir.Reaktans modülasyonu SSB modülasyonunda kullanılır.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

79) Şekilde görülen sinyal hakkında ne söylenebilir?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
a)      %100 modülelidir
b)      %50 modülelidir
c)      Modülasyon yüzdesi çok düşüktür
d)      Aşırı modüleli sinyaldir.


Şekildeki sinüs dalga şekillerindeki  taşıyıcının genliğinin çok fazla düştüğü açıkca görülmektedir.Dolayısı ile aşırı modulasyon olduğu söylenebilir.

Doğru cevap d) şıkkıdır

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

80 ) Yarım dalga dipol antenin fiziki uzunluğu 81 metre olduğuna göre vericinin
yayın frekansı aşağıdakilerden hangisidir?                                               

a) 672 KHz               b) 1.8 KHz                    c) 879 KHz                     d) 760 KHz


Bu soruda dalga boyundan frekansa geçiş hesabı vardır.Bu formül :
                             300 000                                                             
ג  Lamba       = -------------- ( netice metre olarak çıkacaktır).     
                            f (KHz)

Verilen değeri formülde yerine koyarsak ;

          300000                                 300000   
81 =------------- buradan  f (Kz) = ----------- = 3703  KHz       
           f(KHz)                                      81   

Anten Yarım dalga dipol olduğu için bu değeri 2 ile böleriz :  3703 / 2 = 1.85 KHz
Cevapta yuvarlak olarak 1.8 KHz alındığı görülüyor. Vericinin Yayın frekansı 1.8 KHz’dir   

Doğru cevap b) şıkkıdır.


Özhan Önder TA3BQ

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/teknik/kegm+yayinladigi+teknik+a+ve+b+sinav+soru+cevaplari+7180-t805.0.html
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2010, 22:01:32 Gönderen: TA3CY »

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 95
  • İleti: 3236
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI
« Yanıtla #1 : 19 Aralık 2010, 18:36:23 »
Selamlar hocam,
Resim ve derleme tamamlandı.Çalışma için çok teşekkür ederiz..Sayenizde harika bir kaynak oluşuyor...
73
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2010, 22:44:33 Gönderen: TA3CY »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    Çevrimiçi TA1LSE

  • Kontrol Ekibi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 51
  • İleti: 424
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Suat Emre Tezer
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 71-80
« Yanıtla #2 : 05 Eylül 2014, 11:21:36 »
İyi günler TA3BQ,
Böyle bir kaynak hazırladığınız için teşekkür ederim.
Kara da görüşmek, Hava da duyuşmak dileği ile...

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 95
  • İleti: 3236
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 71-80
« Yanıtla #3 : 05 Eylül 2014, 15:03:59 »
Özhan hocam rahmetli olmuştur.Mekanı cennet olsun

    Çevrimiçi TA1LSE

  • Kontrol Ekibi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 51
  • İleti: 424
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Suat Emre Tezer
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 71-80
« Yanıtla #4 : 05 Eylül 2014, 15:14:48 »
Yücel bey bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.  Sizinde dediğiniz gibi Hocamızın mekanı cennet olsun.
 

    Çevrimdışı TA2VW

  • Sitenin Babası
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 58
  • İleti: 1002
  • Hayati YAZDIRAN KM69KW ANKARA
  • İsim Soyisim: Hayati YAZDIRAN
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 71-80
« Yanıtla #5 : 06 Eylül 2014, 11:04:17 »
Değerli bir büyüğümüzdü. Allahtan rahmet diliyoruz. 


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 01-30

Başlatan TA3BQ

16 Yanıt
25703 Gösterim
Son İleti 11 Mayıs 2014, 20:59:27
Gönderen: TA4ACV
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40

Başlatan TA3BQ

8 Yanıt
22640 Gösterim
Son İleti 06 Ağustos 2014, 13:41:24
Gönderen: TA3CY
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 51-60

Başlatan TA3BQ

9 Yanıt
9701 Gösterim
Son İleti 14 Aralık 2010, 01:53:52
Gönderen: TA2AOG
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90

Başlatan TA3BQ

10 Yanıt
10682 Gösterim
Son İleti 05 Nisan 2011, 18:18:32
Gönderen: TA3BQ
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 131-140

Başlatan TA3BQ

1 Yanıt
6061 Gösterim
Son İleti 04 Şubat 2011, 21:44:54
Gönderen: TA3CY
 


Kullanıcıların aradığı sayfalar:

google