Gönderen Konu: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 41-50  (Okunma sayısı 8587 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
41) Geniş bandlı bir güç kuvvetlendirici çıkışında aşağıdakilerden hangisi kullanılır?

a) Yüksek geçiren filtre                                            b) Alçak geçiren filtre
c) Dirençli bastırıcı                                                  d) Şebeke filtresi


Geniş bandlı yükselteçlerin çıkış transformatörlerinden sonra Alçak geçiren ( Lowpass filter) filtreler kullanılır.Bunun sebebi kuvvetlendirici çıkışındaki harmonik ihtiva eden akımların önlenmesi veya zayıflatılmasıdır.Böylece RF harmoniklerinin  antenden yayılması önlenmiş olur.

Doğru cevap b) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

42) Çıkışında bir band geçirgen filtre ile donatılmış bir  VHF verici :

a)   Üretilen tüm frekansları keser.
b)   Üretilen tüm harmonikleri geçirir.
c)   Üretilen tüm alt harmonikleri geçirir.
d)   Sadece istenilen frekansları en az kayıpla geçirir.


Band geçiren filtreler ( Bandpass filter)  isminden de anlaşılacağı gibi belirlenmiş bir band genişliğindeki frekansları  geçirmek üzere gerekli devrelere konulurlar .Bu ayni zamanda bandın alt ve üstündeki  istenmeyen frekans ve harmoniklerin durdurulması anlamına gelmektedir.Bunu yaparken filtrelerin mümkün olan en az kayıpla çalışması istenir.Bu tip Filtreler  LC devre elemanlarının muhtelif bağlantı şekillerinde kullanılması ile Alçak ve Yüksek geçiren filtre olarak dizayn edilebilir.Chebyshev  ( Rus matematikçi ve bilim adamı Pafnuty Chebyshev adına izafeten ) filtreleri bunların en önemli örnekleridir.Daha keskin kesme (Cut-off)  frekanslı filtrelerde genellikle seri ve paralel rezonans devreleri kullanılmaktadır. Günümüz elektronik devrelerinde çok çeşitli filtreler kullanılmaktadır.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

43) Bir amatör telsizcinin komşusu, telsiz istasyonunun müzik setine yaptığı enterferanstan şikayetçidir.Mümkün olan çözüm aşağıdakilerden hangisi olabilir?

a)   Verici çıkışına ferrit filtre konulması.
b)   Verici çıkış uçları arasına bir kondansatör bağlanması.
c)   Müzik setinin hoparlör bağlantılarının ekranlı kablo ile yapılması .
d)   Vericinin çıkışının çıplak iki telli hat ile yapılması..



Komşu, müzik setine yapılan enterferans  sebebiyle haklı olarak şikayette bulunmuştur.
Bu tip olaylar bir çok arkadaşımızın başına gelmiştir ve gelecektir.Amatör telsizci , telsizini kullanma hakkına sahiptir ancak komşularının müzik seti,TV, radyo cihazlarına sarkması kabul edilemez.Bu gibi durumlarda genellikle hoparlör bağlantı kablolarının şildli yapıda ( ekranlı = screened ,  yani koaks kablolarında olduğu gibi) kablolarla değiştirilmesi sorunu genellikle çözmektedir.TV ve radyo cihazlarında AC giriş filtresi veya anten filtresi kullanılması sorunu genellikle çözmektedir.

Doğru cevap c) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

44)   RF akımları ile çalışan bir elektronik cihaz :

a)   Topraklanmamalıdır.
b)   Batarya ile beslenmelidir.
c)   Mümkün olduğunca iyi ekranlanmalıdır.
d)   Hepsi.


RF akımları ile çalışan elektronik cihazlar mümkün olduğu kadar iyi ekranlanmalıdır.
Bunun için genellikle cihazların dış kapları metalden imal edilmekte ve böylece ekranlanma (screening) temin edilmiş olmaktadır.. ( Faraday kafesi )

Doğru cevap c) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Soru 45)  144 MHz’in üçüncü harmoniği aşağıdaki bandlardan hangisine düşer?

a) UHF bandı                                                       b) FM broadcast
c) Hava bandı                                                      d) SHF bandı



144 MHz’in üçüncü harmoniğini bulmak için 144’ü 3 le çarparız :


                             144 x 3  = 432

432 MHz frekansı UHF bandı içinde yer alır .

Doğru cevap a) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

46) Sinüs şeklinde bir dalganın efektif  (RMS) değeri 12 volttur.Tepeden tepeye değeri aşağıdakilerden hangisidir?

a)  16.97 Volt             b) 24 Volt                   c) 33.9 Volt              d) 36.4 Volt


Sinüs dalgasının RMS değeri (Root Means Square) kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuş bir değerdir yani Karekök değeri demektir.220 volt şehir cereyanı ifadesi kullandığımız AC voltajın RMS değeridir.Aklımızda bulunmasında yarar var çünkü bazen imtihanlarda soru olarak gelebilir.

Burada önce Vtepe (Vpeak)    değerini bulmamız gerekir :

                                   Vpeak = Vrms  x  Karekök 2

Karekök 2  açılımı 1.414 olacağından :       Vpeak = Vrms x 1.414   olur.

Verilen RMS değeri 12 volt olduğuna göre   Vtepe =   12 x 1.414  =  16.96 volt çıkacaktır.

Şimdi tepeden tepeye değerini bulmak için tepe değerini 2 ile çarparız, çünki bir AC voltajın tepe (peak) değeri pozitif alternanstaki veya negatif alternanstaki değeridir.Bir saykılı yani sıfırdan maksimum pozitif değere oradan sıfıra ve negatif maksimum değere oradan sıfıra geçmesi sebebiyle meydana gelen sinüs dalgasının toplam voltajı  tepeden tepeye ( peak-to-peak ) voltaj olarak adlandırılmıştır. Böylece tepe ( peak) değerinden tepeden tepeye ( peak-to-peak) değerini bulabilmek için tepe (peak) değerinin 2 ile çarpılması gerektiği açıkca anlaşılır.

        Netice :                          16.96 x 2 = 33.9 volt.

   
  Doğru cevap c) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

47) AGC katının işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

a)   Amplifikatör güç kontrolu
b)   Alt-geçirgen doğrulma
c)   Otomatik çıkış kontrolu
d)   Otomatik kazanç kontrolu


AGC ismi Otomatik kazanç kontrolu (Automatic Gain Control)  ifadesinin baş harflerinden oluşturulmuş bir ifade olup bu devre kullanıldığı devrede otomatik kazanç kontrolunu yapar.Kısaca bu devre, alıcıda hemen demodülatör devresinin çıkışındaki voltajın uygun bir noktadan alınıp geriye yani başlangıçtaki RF katlarındaki devrelere negatif bayez ( Negative bias voltage) voltajı olarak uygulanması ile oluşturulur.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
48) Bir çıkış katının aşırı sürülmesi :

a)   Yüksek SWR’ye neden olur
b)   Çıkış gücünü arttırır
c)   Yüksek seviyeli harmonic üretir
d)   Çıkış transistor ünü yakar



Çıkış katı olan herhangi bir elektronik devrede çıkış katının aşırı sürülmesi demek, girişe uygulanan  işaretin  seviyesinin normalinin üstünde arttırılması demektir.Böyle bir işlem o katın çalışma eğrisinin ( Her devrenin bir çalışma eğrisi grafiği vardır) hatti  olmayan (Nonlinear) kısmında çalışmasına sebeb olacağından  çıkışta bol miktarda harmonikler üretilir.

Doğru cevap c) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

49) Bir FM sinyalinin güçlendirilmesi sırasında kullanılacak en etkili güçlendirici sınıfı aşağıdakilerden hangisidir?

a) A sınıfı                    b)  AB sınıfı              c) B sınıfı                d) C sınıfı


Daha önceki sorulardan birine cevap verirken   amplifikatör sınıflarının kullanılışlarından bahsetmiştik.C sınıfı amplifikatörler kesinlikle saturasyonda çalışırlar ve dolayısı ile çalışma eğrilerinin hatti olmayan ( Nonlinear) bölümlerinde çalıştırılırlar.Yani giriş işaretinin tepe değerleri ile çalışma başlatılacak şekilde gereken besleme voltajları ile çalıştırılırlar  ve giriş işareti genliği de bu çalışma şekline uygun olacak seviyede uygulanır.Bu hatti olmayan çalışma sebebiyle de çok miktarda harmonik üretilir.FM sinyalinde taşıyıcının genliği değişmez sadece uygulanan modüle edici sinyal ile frekansı değiştirilir.Kısaca FM sinyalinin genliği sabittir ancak uygulanan RF giriş işaretinin genliğine  bağlı olarak genliği değişir..Böylece modulasyon işaretinin uygulanması toplam FM işareti genliğinde değişiklik yapmaz. Bu özellik FM sinyalinin distorsiyonsuz olarak bir C sınıfı amplifikatörde istenilen değerde yükseltilmesini mümkün kılar.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

50) Bir yapay yük üzerine uygulanan RF akımı ölçülmek istenirse, aşağıdaki ampermetre tiplerinden hangisi kullanılır?

a)   Hareketli bobinli
b)   50 Hz’e ayarlı, demir göbekli
c)   Thermocouple cihazlı
d)   Hiçbiri


Bir devredeki RF ( Radio Frequency) akımını  ölçmek için Thermocouple miliampermetre veya ampermetreler kullanılır.Thermocouple algıladığı ısı derecesine göre bir dc akım üreten ve ayrı cins metallerin birleştirilmesiyle oluşturulan bir devre aparatıdır.Devresine eklenmiş alçak değerde bir resiztans, üzerinden geçen  RF akımı ile ısınır ve bu ısı thermocouple elemanını harekete geçirir.Isınan eleman ufak miktarda bir DC akım üretir.Bu voltaj bir DC miliampermetreye (Ampermetreye ) uygulanır, bu metreler AC unitlere göre kalibre edildiğinden RF akımın AC değerini gösterirler.Böylece RF akımının değeri ölçülmüş olur.

Doğru cevap c) şıkkıdır.


Hazırlayan :
Özhan Önder TA3BQ
     


Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/teknik/kegm+yayinladigi+teknik+a+ve+b+sinav+soru+cevaplari+4150-t745.0.html
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2010, 16:56:21 Gönderen: TA3BQ »

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 89
  • İleti: 3202
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 41-50
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2010, 21:42:51 »
Düzenlemeler bitmiştir ellerinize sağlık...
73
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 89
  • İleti: 3202
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 41-50
« Yanıtla #2 : 13 Aralık 2010, 15:03:36 »
Sevgili okurlar,
Tüm cevaplamalar için geçerlidir.Anlaşılmayan bir bölüm var ise lütfen sorularınızı anlaşılır,detaylı bir şekilde sorunuz
73

    Çevrimdışı TA2ADG

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • İleti: 10
  • İsim Soyisim: S.Deniz Gezensoy
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 41-50
« Yanıtla #3 : 20 Şubat 2012, 14:35:35 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
41) Geniş bandlı bir güç kuvvetlendirici çıkışında aşağıdakilerden hangisi kullanılır?

a) Yüksek geçiren filtre                                            b) Alçak geçiren filtre
c) Dirençli bastırıcı                                                  d) Şebeke filtresi


Geniş bandlı yükselteçlerin çıkış transformatörlerinden sonra Alçak geçiren ( Lowpass filter) filtreler kullanılır.Bunun sebebi kuvvetlendirici çıkışındaki harmonik ihtiva eden akımların önlenmesi veya zayıflatılmasıdır.Böylece RF harmoniklerinin  antenden yayılması önlenmiş olur.

Doğru cevap b) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

42) Çıkışında bir band geçirgen filtre ile donatılmış bir  VHF verici :

a)   Üretilen tüm frekansları keser.
b)   Üretilen tüm harmonikleri geçirir.
c)   Üretilen tüm alt harmonikleri geçirir.
d)   Sadece istenilen frekansları en az kayıpla geçirir.


Band geçiren filtreler ( Bandpass filter)  isminden de anlaşılacağı gibi belirlenmiş bir band genişliğindeki frekansları  geçirmek üzere gerekli devrelere konulurlar .Bu ayni zamanda bandın alt ve üstündeki  istenmeyen frekans ve harmoniklerin durdurulması anlamına gelmektedir.Bunu yaparken filtrelerin mümkün olan en az kayıpla çalışması istenir.Bu tip Filtreler  LC devre elemanlarının muhtelif bağlantı şekillerinde kullanılması ile Alçak ve Yüksek geçiren filtre olarak dizayn edilebilir.Chebyshev  ( Rus matematikçi ve bilim adamı Pafnuty Chebyshev adına izafeten ) filtreleri bunların en önemli örnekleridir.Daha keskin kesme (Cut-off)  frekanslı filtrelerde genellikle seri ve paralel rezonans devreleri kullanılmaktadır. Günümüz elektronik devrelerinde çok çeşitli filtreler kullanılmaktadır.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

43) Bir amatör telsizcinin komşusu, telsiz istasyonunun müzik setine yaptığı enterferanstan şikayetçidir.Mümkün olan çözüm aşağıdakilerden hangisi olabilir?

a)   Verici çıkışına ferrit filtre konulması.
b)   Verici çıkış uçları arasına bir kondansatör bağlanması.
c)   Müzik setinin hoparlör bağlantılarının ekranlı kablo ile yapılması .
d)   Vericinin çıkışının çıplak iki telli hat ile yapılması..



Komşu, müzik setine yapılan enterferans  sebebiyle haklı olarak şikayette bulunmuştur.
Bu tip olaylar bir çok arkadaşımızın başına gelmiştir ve gelecektir.Amatör telsizci , telsizini kullanma hakkına sahiptir ancak komşularının müzik seti,TV, radyo cihazlarına sarkması kabul edilemez.Bu gibi durumlarda genellikle hoparlör bağlantı kablolarının şildli yapıda ( ekranlı = screened ,  yani koaks kablolarında olduğu gibi) kablolarla değiştirilmesi sorunu genellikle çözmektedir.TV ve radyo cihazlarında AC giriş filtresi veya anten filtresi kullanılması sorunu genellikle çözmektedir.

Doğru cevap c) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

44)   RF akımları ile çalışan bir elektronik cihaz :

a)   Topraklanmamalıdır.
b)   Batarya ile beslenmelidir.
c)   Mümkün olduğunca iyi ekranlanmalıdır.
d)   Hepsi.


RF akımları ile çalışan elektronik cihazlar mümkün olduğu kadar iyi ekranlanmalıdır.
Bunun için genellikle cihazların dış kapları metalden imal edilmekte ve böylece ekranlanma (screening) temin edilmiş olmaktadır.. ( Faraday kafesi )

Doğru cevap c) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Soru 45)  144 MHz’in üçüncü harmoniği aşağıdaki bandlardan hangisine düşer?

a) UHF bandı                                                       b) FM broadcast
c) Hava bandı                                                      d) SHF bandı



144 MHz’in üçüncü harmoniğini bulmak için 144’ü 3 le çarparız :


                             144 x 3  = 432

432 MHz frekansı UHF bandı içinde yer alır .

Doğru cevap a) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

46) Sinüs şeklinde bir dalganın efektif  (RMS) değeri 12 volttur.Tepeden tepeye değeri aşağıdakilerden hangisidir?

a)  16.97 Volt             b) 24 Volt                   c) 33.9 Volt              d) 36.4 Volt


Sinüs dalgasının RMS değeri (Root Means Square) kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuş bir değerdir yani Karekök değeri demektir.220 volt şehir cereyanı ifadesi kullandığımız AC voltajın RMS değeridir.Aklımızda bulunmasında yarar var çünkü bazen imtihanlarda soru olarak gelebilir.

Burada önce Vtepe (Vpeak)    değerini bulmamız gerekir :

                                   Vpeak = Vrms  x  Karekök 2

Karekök 2  açılımı 1.414 olacağından :       Vpeak = Vrms x 1.414   olur.

Verilen RMS değeri 12 volt olduğuna göre   Vtepe =   12 x 1.414  =  16.96 volt çıkacaktır.

Şimdi tepeden tepeye değerini bulmak için tepe değerini 2 ile çarparız, çünki bir AC voltajın tepe (peak) değeri pozitif alternanstaki veya negatif alternanstaki değeridir.Bir saykılı yani sıfırdan maksimum pozitif değere oradan sıfıra ve negatif maksimum değere oradan sıfıra geçmesi sebebiyle meydana gelen sinüs dalgasının toplam voltajı  tepeden tepeye ( peak-to-peak ) voltaj olarak adlandırılmıştır. Böylece tepe ( peak) değerinden tepeden tepeye ( peak-to-peak) değerini bulabilmek için tepe (peak) değerinin 2 ile çarpılması gerektiği açıkca anlaşılır.

        Netice :                          16.96 x 2 = 33.9 volt.

   
  Doğru cevap c) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

47) AGC katının işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

a)   Amplifikatör güç kontrolu
b)   Alt-geçirgen doğrulma
c)   Otomatik çıkış kontrolu
d)   Otomatik kazanç kontrolu


AGC ismi Otomatik kazanç kontrolu (Automatic Gain Control)  ifadesinin baş harflerinden oluşturulmuş bir ifade olup bu devre kullanıldığı devrede otomatik kazanç kontrolunu yapar.Kısaca bu devre, alıcıda hemen demodülatör devresinin çıkışındaki voltajın uygun bir noktadan alınıp geriye yani başlangıçtaki RF katlarındaki devrelere negatif bayez ( Negative bias voltage) voltajı olarak uygulanması ile oluşturulur.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
48) Bir çıkış katının aşırı sürülmesi :

a)   Yüksek SWR’ye neden olur
b)   Çıkış gücünü arttırır
c)   Yüksek seviyeli harmonic üretir
d)   Çıkış transistor ünü yakar



Çıkış katı olan herhangi bir elektronik devrede çıkış katının aşırı sürülmesi demek, girişe uygulanan  işaretin  seviyesinin normalinin üstünde arttırılması demektir.Böyle bir işlem o katın çalışma eğrisinin ( Her devrenin bir çalışma eğrisi grafiği vardır) hatti  olmayan (Nonlinear) kısmında çalışmasına sebeb olacağından  çıkışta bol miktarda harmonikler üretilir.

Doğru cevap c) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

49) Bir FM sinyalinin güçlendirilmesi sırasında kullanılacak en etkili güçlendirici sınıfı aşağıdakilerden hangisidir?

a) A sınıfı                    b)  AB sınıfı              c) B sınıfı                d) C sınıfı


Daha önceki sorulardan birine cevap verirken   amplifikatör sınıflarının kullanılışlarından bahsetmiştik.C sınıfı amplifikatörler kesinlikle saturasyonda çalışırlar ve dolayısı ile çalışma eğrilerinin hatti olmayan ( Nonlinear) bölümlerinde çalıştırılırlar.Yani giriş işaretinin tepe değerleri ile çalışma başlatılacak şekilde gereken besleme voltajları ile çalıştırılırlar  ve giriş işareti genliği de bu çalışma şekline uygun olacak seviyede uygulanır.Bu hatti olmayan çalışma sebebiyle de çok miktarda harmonik üretilir.FM sinyalinde taşıyıcının genliği değişmez sadece uygulanan modüle edici sinyal ile frekansı değiştirilir.Kısaca FM sinyalinin genliği sabittir ancak uygulanan RF giriş işaretinin genliğine  bağlı olarak genliği değişir..Böylece modulasyon işaretinin uygulanması toplam FM işareti genliğinde değişiklik yapmaz. Bu özellik FM sinyalinin distorsiyonsuz olarak bir C sınıfı amplifikatörde istenilen değerde yükseltilmesini mümkün kılar.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

50) Bir yapay yük üzerine uygulanan RF akımı ölçülmek istenirse, aşağıdaki ampermetre tiplerinden hangisi kullanılır?

a)   Hareketli bobinli
b)   50 Hz’e ayarlı, demir göbekli
c)   Thermocouple cihazlı
d)   Hiçbiri


Bir devredeki RF ( Radio Frequency) akımını  ölçmek için Thermocouple miliampermetre veya ampermetreler kullanılır.Thermocouple algıladığı ısı derecesine göre bir dc akım üreten ve ayrı cins metallerin birleştirilmesiyle oluşturulan bir devre aparatıdır.Devresine eklenmiş alçak değerde bir resiztans, üzerinden geçen  RF akımı ile ısınır ve bu ısı thermocouple elemanını harekete geçirir.Isınan eleman ufak miktarda bir DC akım üretir.Bu voltaj bir DC miliampermetreye (Ampermetreye ) uygulanır, bu metreler AC unitlere göre kalibre edildiğinden RF akımın AC değerini gösterirler.Böylece RF akımının değeri ölçülmüş olur.

Doğru cevap c) şıkkıdır.


Hazırlayan :
Özhan Önder TA3BQ
   


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 61-70

Başlatan TA3BQ

6 Yanıt
8877 Gösterim
Son İleti 06 Mayıs 2011, 17:21:00
Gönderen: TA3CY
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 91-100

Başlatan TA3BQ

2 Yanıt
6172 Gösterim
Son İleti 03 Kasım 2013, 08:55:13
Gönderen: transalp650
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 111-120

Başlatan TA3BQ

16 Yanıt
17117 Gösterim
Son İleti 03 Aralık 2011, 15:51:28
Gönderen: TA8AYG
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 151-160

Başlatan TA3BQ

6 Yanıt
6246 Gösterim
Son İleti 28 Şubat 2011, 11:35:23
Gönderen: TA3AER
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 51-60

Başlatan TA3BQ

9 Yanıt
9555 Gösterim
Son İleti 14 Aralık 2010, 01:53:52
Gönderen: TA2AOG