Gönderen Konu: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 131-140  (Okunma sayısı 6051 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
131 ) Bir amplifikatör devresinin girişindeki sinyal değeri 500 mW, çıkışındaki sinyal değeri 50W ise bu devrenin güç kazancı kaç dB’dir?
 
 
a) 0,5 W                b) 5 dB              c) 20 dB                  d) 100 dB

 
Hesabımızı dB’yi anlatan  yazımı okuduğunuzu düşünerek şöyle yapabiliriz :
                       P2
dB = 10log10 -----  olduğunu biliyoruz.
                       P1
 
Çıkış değeri W olarak verildiğinden 500mW’ı Watt değerine çeviririz :
 
Buradan 500mW = 0,5 W olduğundan ,
                   
                       50
Db= 10log10---------= 10log10 x 100 , 100 sayısının logaritması 2 dir.
                       0,5
 
Şimdi devrenin güç kazancını bulalım   :  10 x 2 = 20 dB olacaktır.
 
Doğru cevap ( c ) şıkkı olacaktır.Cevap anahtarında  doğru cevap (d) olarak verilmiştir ancak bu yanlıştır..Dikkatinize sunarım..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
132 )    Bir bobinin değeri 100mH’ dir.Bu bobin 220V gerilim altında 50Hz’ lik bir frekansta ne kadar reaktans gösterir.(pi=3)
 
a)  10 ohm        b) 20 ohm              c) 30 ohm            d) 50 ohm.

 
 
Endüktif reaktans formülü şöyledir :    XL = 2лfL      L’nin değeri Henry olduğundan 100mH’yi Henry değerine çevirelim: 100mH = 0,1 H olur..
Pi sayısı 3 olarak verilmiş.Frekansımız 50 Hertz olduğundan
verilenleri yerine koyalım  .     XL = 2 x 3(pi) x 50 Hz x 0,1H  = 30 ohm.
 
Doğru cevap ( c) şıkkı olacaktır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
133 ) Aşağıdaki şekilde görülen devre MOSFET mikser devresidir.
                  Bu devrede  L1 ve C1 ‘ in ayarı ile aşağıdakilerden hangisi ayarlanır?
 
 
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
 
 
a)    RF sinyal frekansı
b)    Ara frekansı (IF)
c)     Osilatör frekansı
d)    Hayal frekansı

Görüldüğü gibi mosfet transistörün çıkışındaki devre bir paralel rezonans devresidir. Ayni zamanda bir ara frekans (IF) transformatör devresinin içinde birinci sargı olarak yer almaktadır.Yani L1 ve C1 in ayarı ara frekans devresinin IF frekansına ayarı demektir.
 
Doğru cevap (b) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
134 ) Aşağıdakilerden hangisi bir Genlik Modülasyonlu ( AM ) verici katlarından değildir.
 
a)    Osilatör katı
b)    Modülatör katı
c)     RF Amp. Katı
d)    Linear Amp. Katı

 
Osilatör katı, Modülatör katı, RF amplifikatör katı Genlik modülasyonlu bir vericinin katlarındandır.Ancak Linear Amp. Katı genlik modülasyonun da yoktur.
 
Doğru cevap (d) şıkkı olacaktır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
135 ) Aşağıdaki şekilde görülen filtre devresi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
 
 
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
 
a) Alçak geçiren filtre                                     b) Band geçiren filtre
c) Yüksek geçiren filtre                                   d) Aktif filtredir

Daha önceki filtre sorularında da söylediğimiz gibi bir filtrenin üst geçiş yolunda iki kapasitör varsa bu bir yüksek geçiren ( High pass) filtredir.
 
Doğru cevap c) şıkkıdır..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
136 ) Zener diyodun kullanılmasının ana amacı nedir?
 
a) RF deteksiyonu                                       b) Kazanç elde etme
c) Gürültüyü azaltma                                   d) Sabit gerilim elde etme

 
Çoğumuzun bildiği gibi Zener diyotlar genellikle takat kaynağı devrelerinde sabit gerilim elde etmek için kullanılmaktadır.
 
Doğru cevap d) şıkkı olacaktır..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
137 ) Varaktör diyot :

a)    Değişken voltaj değerleri ile kapasite değerini değiştiren diyotdur.
b)    Voltaj regülatör devrelerinde kullanılır.
c)     Osilatör akımı kararlığını sağlamak için kullanılır.
d)    Üç yönlü olup kontrol devrelerinde kullanılır.

Varaktör diyotlar uygulanan voltaja göre kapasitif değeri değişen tip diyotlardır.Bu özellikleri sebebiyle genellikle  FM modülasyonu gerektiren devrelerde kullanılırlar.Bir osilatör devresine bir varaktör diyot koyarak 
diyota uygulanacak ses frekans voltajı ile varaktör diyotun kapasitif değerini değiştirerek devrenin osilasyon frekansını değiştirebilirsiniz.Bu olay FM modülasyonunun temelidir.
 
Doğru cevap a) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
138 ) Silisyumdan yapılmış bir bir transistör devresinde “Beyz-Emiter”
                  Gerilim değeri nedir?
 
a) 0,2 V              b) 0,7 V                 c) 0,5 V                  d) 1 V

 
Silisyum transistörlerde beyz-emitör gerilimi genellikle 0,7 volttur.
 
Doğru cevap b) şıkkı olacaktır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
139 )  Aşağıdakilerden hangileri transistorün elemanlarıdır?
 
I –  Emiter
II-  Gate
III- Kollektör
IV- Konnektör
V – Beyz
VI- Osilatör
 
a) I-III-V          b) I-II-IV           c) II-VI                    d) II-III-V 


Sıralamaya bakalım : Emiter-Kollektör-Beyz bir transistörün elemanlarıdır.
Bu durumda I-III-V sıralaması doğru cevap olacaktır.
 
Doğru cevap a) şıkkıdır.


140) Elektronik devrelerde “Phase Locked Loop “ devresi hangi amaçla kullanılır?
 
a)    Dengeli modülatör
b)    Frekans sentezleme
c)     Faz sınırlayıcı
d)    Demodülatör


PLL devreleri birçok cihazda özellikle de kullandığımız telsiz cihazlarında Frekansları sentezleme için kullanılmaktadır.
 
Doğru cevap b) şıkkıdır.


Özhan Önder TA3BQ

 

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/teknik/kegm+yayinladigi+teknik+a+ve+b+sinav+soru+cevaplari+131140-t1043.0.html
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2011, 19:42:13 Gönderen: TA3CY »

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 95
  • İleti: 3225
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 131-140
« Yanıtla #1 : 04 Şubat 2011, 21:44:54 »
Özhan hocam işlem tamam uygun ise pdf dosya olarak işlem devam etsin
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 51-60

Başlatan TA3BQ

9 Yanıt
9693 Gösterim
Son İleti 14 Aralık 2010, 01:53:52
Gönderen: TA2AOG
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 71-80

Başlatan TA3BQ

5 Yanıt
11134 Gösterim
Son İleti 06 Eylül 2014, 11:04:17
Gönderen: TA2VW
xx
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40

Başlatan TA3CY

0 Yanıt
4549 Gösterim
Son İleti 06 Ağustos 2014, 16:58:32
Gönderen: TA3CY
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 101-110

Başlatan TA3BQ

4 Yanıt
7067 Gösterim
Son İleti 13 Ocak 2011, 19:41:25
Gönderen: TA3OM
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 121-130

Başlatan TA3BQ

15 Yanıt
14813 Gösterim
Son İleti 30 Ocak 2011, 16:05:15
Gönderen: TA3BQ