Gönderen Konu: KEGM YAYINLADIĞI A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 161-175  (Okunma sayısı 7545 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
161) Kaç miliamper, 1,5 ampere eşittir?
 
a)    15 miliamper
b)    150 miliamper
c)     1500 miliamper
d)    15000 miliamper

 
 
Mili bildiğiniz gibi bir bütünün 1/1000 ‘ i demektir.
1,5 amper x 1000 = 1500
1,5 amper 1500 miliampere  eşittir.
 
Doğru cevap (c) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
162 ) 1.500.000 Hertz’de salınan bir telsiz sinyalinin frekansını belirlemenin bir diğer yolu nedir?
 
a)    1500 KHz
b)    1500 MHz
c)     15 GHz
d)    150 KHz

 
Kilo = 1000  misli demektir = 10 üssü 3
Mega = 1000000 misli demektir  = 10 üssü 6
Giga= 1000000000 misli demektir = 10 üssü 9
Şimdi küçük hesaplamalar yapalım : Verilen 1.500.000 Hertz , buradan ;
Kilo değeri için : 1500000 / 1000  = 1500 KHz
Mega değeri için : 1500000 / 1000000 = 1,5 MHz
Giga değeri için : 1500000 / 1000000000 = 0,0015 GHz
 
Bu değerlerden 1500 KHz a) şıkkında görülüyor.
Doğru cevap (a) şıkkıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
163 ) Genel anlamıyla, duran dalga oranı (SWR) nedir?
 
a)    Bir gücün bir vericiyle nekadar iyi eşleştiğinin ölçümüdür
b)    Bir besleme hattında yüksek empedansın alçak empedansa oranıdır
c)     Verici etkinlik oranı
d)    İstasyon yer bağlantınızın kalitesinin bir göstergesidir.

 
Genel olarak duran dalga oranı bir vericinin kendisine bağlanan yük ile nekadar iyi eşleştiğinin ölçümüdür.
Cevap şıklarında doğru cevap yoktur.(a) şıkkındaki ( Güç) kelimesini (Yük) olarak değiştirirseniz doğru şık olabilir.
Soru ve cevap hakkında başka fikirleri olanların paylaşımını rica ediyorum.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
164 ) Bir mikrovolt kaç volttur?
 
a)    Bir volt’un milyonda biri
b)    1 milyon volt
c)     1000 kilovat
d)    Bir volt’un binde biri

 
 
Aşağıdaki listede birimin alt değerlerini görmekteyiz.
         deci-    1/10      centi-    1/ 100      milli-    1/ 1 000      micro-    1/ 1 000 000      nano-    1/ 1 000 000 000     
pico-    1/ 1 000 000 000 000   
Verilen değer (Mikrovolt)  olduğuna göre volt biriminin milyonda biri olduğu listeden anlaşılıyor.
Doğru cevap (a) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
165 ) Bir “plastik” anteni arabanızın içinde kullanmamanız için aşağıdakilerin hangisi iyi bir nedendir?

a)    Sinyaller siz aracın dışındayken 10 ila 20 kat daha zayıf olabilir
b)    Aracın içinde tutulan RF enerjisi sinyalinizi bozabilir
c)     Araba döşemenizde bir yangına neden olabilirsiniz
d)    SWR artabilir

 
Sorudaki “Plastik” anten eğer  cop (Rubber duck)  anten ise aracın içinde kullanmanın birkaç mahzuru var: En önemlisi aracın karoserisinin Faraday kafesi olarak etki göstermesi ile RF sinyallerini arabanın dışına daha az salması olacaktır yani zayıflama söz konusudur..Bilirsiniz bazı cep telefonları da aracın içinde çalışmaz.Ancak varsayımlara dayanan soru da pek makbul bir soru değildir diye düşünüyorum.

Doğru cevap (a) şıkkı olarak görünüyor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
166 ) Gürültülü bir bölgede, sinyalleri almanıza yardımcı olması için sıradan bir hoparlör yerine ne kullanabilirsiniz?

a)Bir video ekranı
b)Bir alçak geçitli süzgeç
c)Bir kulaklık seti
d)Bir mikrofon vinci


Gürültülü bir bölgede sinyalleri rahat duyabilmek için en iyi çare bir kulaklık seti kullanmaktır.
Doğru cevap (c) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
167 ) Haberleşme teçhizatı için ayarlı bir güç kaynağı kullanmanın sebebi nedir?

a)      Teçhizatı, voltaj dalgalanmalarından korumak
b)      Aşırı akımdan korumak
c)      Sigorta veya devre kesicisi gücü ayarlar
d)      Ayarlı kaynaklar daha ucuzdur.



Kullandığımız teçhizatı voltaj dalgalanmalarından korumak için ayarlı güç kaynakları kullanırız.

Doğru cevap (a) şıkkıdır

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
168 ) Parazit yayınları azaltmak için filtre nereye yerleştirilmelidir?

a)      Vericiye
b)      Alıcıya
c)      Güç kaynağı istasyonuna
d)      Mikrofona

Parazit yayınları azaltmanın yolu vericiye gerekli filtreleri yerleştirmektir..

Doğru cevap (a) şıkkıdır

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
169 ) Aşağıdakilerden hangisi telsiz frekansında karışmanın bir nedeni değildir?

a)      Temel aşırı yük
b)      Doppler kayması
c)      İstenmeyen yayınlar
d)      Harmonik


Aşırı yüklenme, İstenmeyen yayınlar ve Harmonikler telsiz frekansında karışmanın nedenleridir.Burada (b) şıkkında gösterilen   Doppler kayması karışma ile ilgili bir neden değildir.

Doğru cevap (b) şıkkıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
170 ) Hangi yayın türü en dar band genişliğine sahiptir?

a)      FM ses
b)      SSB ses
c)      CW
d)      Yavaş taramalı TV

FM ses, SSB ses, yavaş taramalı TV, CW’ya  nazaran daha geniş band kaplarlar.Dolayısı ile CW en dar bandlı yayın türüdür.

Doğru cevap ( c ) şıkkıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
171 ) Tek yan bantlı ses sinyalinin yaklaşık bant genişliği nedir?

a)      1 KHz
b)      2 KHz
c)      3 ve 6 KHz arası
d)      2 ve 3 KHz arası


Tek yan bantlı ses sinyalinin yaklaşık bant genişliği  2  ila 3 KHz arasındadır.Esasen ses sinyalinin ( Audio signal) bant genişliği de 300-3400 Hertz ‘dir yani 0,3-3,4 KHz arasındadır..   

Doğru cevap (d) şıkkıdır

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
172) Aşağıdakilerden hangisi dijital haberleşme yöntemine bir örnektir?

a)      Tek yan bant ses
b)      Amatör televizyon
c)      FM ses
d)      Paket radyo


Bunlardan Paket radyo dijital haberleşmenin yöntemidir.Diğerleri analog yöntemlerdir.

Doğru cevap (d) şıkkıdır

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
173 ) Mobil olarak çalıştırıldığında iyi bir verim sunan ve kolayca kurulup kaldırılabilen anten türü hangisidir?

a)      Mikrodalga anten
b)      Dörtlü anten
c)      Yürüyen dalga anteni
d)      Mıknatıslı dikey anten


Mobil olarak kullanılan en verimli anten tipi, dibinde büyük bir mıknatıs olan ve bu sayede aracın tavanına dışarıdan kolayca konulan ve çıkarılan dikey (Vertical antenna ) antendir.

Doğru cevap (d) şıkkıdır

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
174 ) Yönlendirilmiş anten nedir?

a)      Metal I- profillerden yapılmış bir anten
b)      Tüm yönlerde eşit derecede gönderen ve alan anten
c)      Bir yönlerdeki sinyallere odaklanmış bir anten
d)      Alınan sinyallerin fazını tersine çeviren bir anten

İsmi üstünde yönlendirilmiş anten bir yöndeki antene odaklanmış yani  o antenin bulunduğu yöne bakan bir antendir.Bu sebeble de gönderilen işareti daha yüksek seviyede alır.
Doğru cevap ( c ) şıkkıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
175 ) Yarım dalgalı çift kutup antenin fiziksel boyutu çalışma frekansıyle nasıl değişir?

a)      Frekans arttığında daha uzun olur
b)      Daha fazla güç işlemek zorunda olduğundan daha büyük yapılmalıdır
c)      Frekans arttığında daha kısa olur
d)      Frekans azaldığında daha kısa olur.


Herhangi bir antenin fiziki boyutu ile çalışma frekansı arasında ters orantı vardır.Dalga boyu formülünü hatırlarsanız şöyle idi :
                           300.000
Lambda   λ    = --------------
                           f  (KHz)
 
Bu orantıda görüldüğü gibi f  büyürse yani frekans artarsa Lambda  λ küçülür, f  küçülürse yani frekans azalırsa  Lambda  λ büyür.Burada Lambda, dalga boyu yani diğer deyişle anten boyunu ifade eder..

Doğru cevap ( c ) şıkkıdır.


İmtihana girecek kardeşlerime başarılar diliyor selam ve sevgilerimi gönderiyorum.
Özhan Önder TA3BQ


Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=1129.0
« Son Düzenleme: 03 Mart 2011, 13:09:08 Gönderen: TA3CY »

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 101
  • İleti: 3280
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 161-175
« Yanıtla #1 : 01 Mart 2011, 12:57:48 »
Bu gün derlerim hocam ...
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 101
  • İleti: 3280
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 161-175
« Yanıtla #2 : 01 Mart 2011, 15:02:18 »
Değerli Özhan hocam,
Çalışmanızdan dolayı çok teşekkür ederim.Ellerinize sağlık.Onayladığınız zaman pdf olarak dosya kapatılacaktır
Selamlar

    Çevrimiçi TA3DN

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 48
  • İleti: 1444
  • İsim Soyisim: Bülent Yalçın
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 161-175
« Yanıtla #3 : 01 Mart 2011, 22:07:01 »
Özhan hocam.
Amatörler ve amatör adayları için çok değerli olan bu derlemeleriniz için çok,çok teşekkürler.İnanıyorumki bu çalışmalarınızdan faydalanan bir çok kişi amatörlüğe adım atacaktır. Ellerine sağlık....

    Çevrimiçi TA3AER

  • Kontrol Ekibi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 16
  • İleti: 210
  • İsim Soyisim: Abdülkadir ERYILMAZ
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 161-175
« Yanıtla #4 : 02 Mart 2011, 09:42:05 »
Elinize sağlık
CAMDAN BİR EVDE OTURUYORSAN KİMSEYE TAŞ ATMA.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 161-175
« Yanıtla #5 : 02 Mart 2011, 19:20:39 »
Yücel pdf olarak kapatılabilir.Her şey TA' lar için...
Özhan

    Çevrimdışı TA2NL

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ****
  • Bu Mesajı : 12
  • İleti: 485
  • Bilgiyi Paylaşmayacaksan, ÖĞRENME !
  • İsim Soyisim: Murat DEMİRTAŞ
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 161-175
« Yanıtla #6 : 02 Mart 2011, 20:04:51 »
Merhaba,

Hocalarım her ikinize de teşekkür ederim, bu nadide çalışmalar için. Ben de Canlı sınav anasayfasında konu başlığına link verdim ve sizin çağrı işaretlerinizi yanına iliştirdim.
İkiniz de sınav sistemine üye olmuşşunuz ve anasayfadaki linkleri görmüşşsünüzdür.

Bu bilgilere hepimizin ihtiyacı var, tekrar teşekkür ediyorum.

Selamlar.
Eski:TA1ADM Yeni:TA2NL
www.muratdemirtas.net.tr


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90

Başlatan TA3BQ

10 Yanıt
10931 Gösterim
Son İleti 05 Nisan 2011, 18:00:32
Gönderen: TA3BQ
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 131-140

Başlatan TA3BQ

1 Yanıt
6219 Gösterim
Son İleti 04 Şubat 2011, 21:26:54
Gönderen: TA3CY
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 41-50

Başlatan TA3BQ

3 Yanıt
8844 Gösterim
Son İleti 20 Şubat 2012, 14:17:35
Gönderen: TA2ADG
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 61-70

Başlatan TA3BQ

6 Yanıt
9203 Gösterim
Son İleti 06 Mayıs 2011, 17:03:00
Gönderen: TA3CY
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 91-100

Başlatan TA3BQ

2 Yanıt
6473 Gösterim
Son İleti 03 Kasım 2013, 08:37:13
Gönderen: transalp650