"Ülkemizde amatör telsizcilik yapan bazı arkadaşların, bu hobiyi cihaz alım-satımı üzerine yoğunlaştırdığını üzülerek görmekteyim. Bu faaliyetler adeta bir iş, hatta meslek haline gelmiş durumda. Oysa amatör telsizcilik; teknik gelişim, bilgi paylaşımı ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi üzerine kurulu bir uğraştır."
Bunda çok yadırganacak bir şey yok. Bazı kişilerin, ticaret odaklı görünmeleri yadırganabilir.
Ancak, cihaz temininde yaşanan zorlukların artarak devam edeceği de gözönünde bulundurulduğunda, insanların ellerindeki ihtiyaç fazlası ya da para ihtiyacından dolayı satmaları garip bir şey değil. Bazılarının da alması o kadar normal.
Kocaaa QRZ sitesinde bile ilanlar bölümü var.
"Elbette herkesin düşüncesi farklı olabilir ve bu tür konular platformlarda saygı çerçevesinde tartışılmalıdır. Ancak alım-satım faaliyetlerinin bu kadar ön plana çıkması, amatör telsizciliğin asıl amacından uzaklaşmasına neden olmaktadır.""
Birbiriyle bağlantılı şeyler değil. Abi satış yapıyordum, çağrına çevap veremedim diyen birini mi duydunuz?
Tam anten monte ediyordum, telsizimi satasım geldi, tüh vah diyen de olmadı.
Ama sanırım sizin değinmek istediğiniz başka bir nokta. Ona da geleceğiz.
"Günümüzde telsiz cihazlarına erişim oldukça kolaylaşmıştır. "
Bu dediğinizi sanırım Norveç için söylüyorsunuz. Ekvator Ginesi için bile geçerli. Türkiye için değil.
Burada gerçeklerden biraz (mı?) uzaklaşmışsınız.
Tuzunuz kuru, aylık geliriniz bilmem kaç bin lira ise, ki o zaman bile bir telsiz almak, geçerken sakız almaya benzemiyor.
Ben el telsizlerini kastetmiştim, demeniz de durumu değiştirmez.
O zaman siz bana lütfen uygun fiyatla bir 7300 MK2 bulun, alayım ben hemen.
"Eskiden ruhsatlandırma daha sıkıydı ve herkes kolayca telsiz sahibi olamazdı. "
Nasıl yani? Ben eskiden diyebilecek yaştaki en uygun kişilerden biriyim. Telsiz Kanunu ile hepsi düzenlendi.
Siz hangi telsiziniz için ruhsat almak durumunda kaldınız?
BTK listesinde olmayan bir cihaz ithal etmek isterseniz (ki o liste bile kısmen mülga artık) elbette bunun teknik olarak test edilmesi,. ölçümlerinin yapılması gerekir.
"Bugün ise neredeyse herkesin elinde bir telsiz görmek mümkündür. Bu durum, bilinçsiz kullanım riskini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle belirli düzenlemelerin veya bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiğini düşünüyorum."
Yok artık !
İşin aslından uzaklaşmayınız lütfen.
Yasal düzenlemeler var ve biz bunlara uymakla yükümlüyüz.
Uymayanı da uydurmakla.
Ha eğitim eksikliğiu derseniz, tamam.
Ha bilinçsizlik derseniz, tamam.
Herkesin elinde telsiz var, bu tehlikeli derseniz, tehlike söylediğinizde olur bence.
"Ayrıca bazı amatör telsizcilik platformlarında yapılan eleştirilerin yayınlanmaması da dikkat çekicidir. Amatör telsizci özgür düşünceli olmalıdır. Saygı çerçevesinde yapılan eleştirilerin paylaşılabilmesi, camianın gelişimi açısından önemlidir."
Niye? Usulüne uygun yazdığınız takdirde kim sizi engelledi ki?
Camianın en sevilen tiplerinden değilim, biliyorum, yazdığım aykırı şeyleri bile burada paylaşabiliyorum.
"Facebook amatör telsizcilik paylaşım platform unun birisinde arkadaşlar yazıma yorum yazmışlar ve bunu yayınlayan platform galiba yorumları begenmemiş olacak ki yayından kaldırma ihtiyacı hissetmiş.Çok acı bir olay AMATÖR TELSİZCİ ÖZGÜRDÜR prensibini galiba unutmuşlar."
Ha siz Facebook'tan bahsediyorsunuz. E ne yapalım, Facebook'a kontrolör mü atayalım?
Bir gruptaysanız, o grubun kuralları vardır. Uymadığınız takdirde yaptırımla karşılaşmanız kadar doğal bir şey yok ki.
Facebook grubundaki adminin garezi olabilir. Konumuz bu değil ama.
Yolda giderken hız yapar ve yakalanırsanız (radara), polisin garezi var demek doğru olmaz.
"Bizler Ülkemize Çalışkan Üretken Yapıcı gerçek radyo amatörleri yetiştirmek için mücadele ediyoruz."
Burada "Biz" olduk Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Buna neden ihtiyaç duyuyorsunuz ki? Ben öyle yapmaya çalışıyorum derseniz, buna kimse gücenmez.
"Arkadaşlar korkmayınız bilğilerini paylaşmaya devam ediniz.Bunların devranıda bitecek ve gerçek özgür radyo amatörlüğü sizler bizler sayeseninde daha güzel yerlere gelecektir buna umudum fazlasıyle vardır.diye düşünüyorum."
Burada ben de forumu kastederek "biz" de bunu yapmaya çalışıyoruz. Ben kaç defa, siz neler yapıyorsunuz, diye sordum. Edebiyat okuyan birisi olarak, ya gözünüzde büyütmeyin, anten yapmak da kolay, telsiz yapmak da çok zor değil diyorum.
"Son olarak, telsiz cihazı satın alacak arkadaşlara bir tavsiyem var: Mutlaka tecrübeli amatörlerden destek alarak alışveriş yapın. Bu hem doğru cihaz seçimi hem de gereksiz masrafların önlenmesi açısından faydalı olacaktır."
E doğru söze ne denir? Doğru denir, katılıyorum denir.
Ha ona bakarsanız İtalya'da bulunduğum sırada, makul bir fiyata ikinci el bir telsiz (ben telsiz derken HF kastediyorum hep) ilanı gördüm. Ülkede yeniyim. Gönderdim parayı, alamadım karoyu. Sonra forumlarda okudum, benimle beraber 35 kişi daha "aldanmış". Tecrübe edindim.
Bazı tecrübeler biraz tuzlu olur. Markası önemli değil ama, Uzak Doğudaki büyük bir ülkeden alınan el telsizinin yaşatacağı "tecrübe" çok yüksek meblağı bulmak. Ama kimse de parayı ağaçtan toplamıyor. Elbette dikkatli olmak gerekir.
İster el telsizi ister HF telsizi alırken, mutlaka bir deneme yapmak gerekir. Varsa aletle çıkış gücü ölçülmeli vs vs. Araba alırken nasıl özeniyorsanız öyle.
Kazasız belasız günler dileğiyle, 73