Gönderen Konu: Uv82 için anten önerisi  (Okunma sayısı 2567 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı katirant

• Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Batuhan Şakir
Uv82 için anten önerisi
« : 10 Mart 2024, 22:29:42 »
Uv82 el cihazı için anten arıyorum bütce 300tl teşekkürler 73.

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=7102.0

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
Ynt: Uv82 için anten önerisi
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2024, 13:36:34 »
Bakon/cati anteni mi.. araç anteni mi, cihaz ustu anten mi, vertikal anten mi yagi anten mi
Hangi frekans icin, monoband mi dula mi, hangi amac icin(simplex, role uydu vb)
once ne istediginizi duzgun belirtin de yardimci olalim.
Blog: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA4EAD

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Eray Aksoy
« Yanıtla #2 : 24 Kasım 2024, 16:09:06 »
Herkese Selamlar ve Saygılar,

Açılmış bir başlık olduğundan sorumu buradan sormak istedim. Henüz 15 günlük bir amatör olduğumdan herhangi bir yanlış ve hatamda anlayışınızı ve affınızı rica ederim.

Bana bir telsiz anteni lazım. Bana 180 km uzaklıktaki Kumluca rölesine bağlanabiliyorum ve sesimi 3 bazen de 4 RT olarak alıyorlar. Ancak ben çağrıları çok QRM olarak duyuyorum. Konuşulanı anlamakta çok zorluk çekiyorum. Bu yüzden bir anten almam gerektiğini söylediler.

Dört katlı bir binanın en üstünde bir dublexte oturuyorum. Evim kira olduğundan dolayı çatıya anten bağlayamıyorum. Terasa konuşlandırmam gerek ki (terasın resmini ekledim) bir gün taşındığımda antenimi de kolayca alıp gidebileyim. Bana JPOL anten yapmamı söylediler ama teknik konularda inanılmaz kötüyüm. Bugüne kadar lehim dahi yapmadım. Ayrıca bu anteni yapsam bittiğinde ölçümü yapılması lazımmış ki bunlar beni bilgi ve yetenek olarak aşan konular maalesef. Şu an bir el telsizim mevcut. Klasik herkes gibi bir Baofeng UV82 aldım. Çok kişide olması ileride sahada işime yarar, yedek parça, şarj istasyonu ve batarya bulması daha kolay olur diye düşündüm ?

Telsizim ile UHF, VHF ve Simplex kanallarda görüşme yapabilmek istiyorum. Bu yüzden bana JPOL anten yapmamı söylediler.  Bu antenleri uygun fiyata Alanya da Metin Keskin bey diye bir arkadaşın yaptığını söylediler ama kendisi artık yoğunluğundan dolayı vakit ayıramadığını ve anten yapmadığını söyledi.

Bildiğiniz, beni yönlendirebileceğiniz başka biri var mı ? Yada Antalya - Manavgat bölgelerinde olup yapımı ve ölçümü için yardım edebilecek birisi var mı ?

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörü
« Yanıtla #3 : 25 Kasım 2024, 13:54:59 »
Selamlar, aramıza hoşgeldiniz.

Maalesef kime anten yaptırabilirsiniz bilmiyorum ama bu mesajı ilerideki çalışmalarınıza yönelik bir mesaj olarak alın lutfen.

Oncelikle. Baofeng çok kişide var evet ama, baofeng çok kötü bir telsiz. Ucuz oldugundan herkeste var.
Bu tür cihazlarda yedek parça vs pek ihtiyacınız olmayacaktır. Bozulunca atıp yenisini alıyorsunuz genelde..
Sizi duymaları ama sizin onları duymakta zorluk yaşamanız muhtemelen Baofeng'in meşhur kötü alış kalitesinden kaynaklı. Çözümü var mı evet.. Daha iyi bir anten.. hatta belki yakınızda bir verici (tv fm vs) varsa bir bandpass filtre..

Bugüne kadar lehim bile yapmadım demişsiniz , normalde o zaman çok yanlış bir hobiye girişmişsiniz derdim ama, bir firsat olarak bakın. Bundan sonra bu hobi için bol bol lehim, anten , vs yapmanız gerekecek. Bunları öğrenip tecrübe etmeniz için bir hobi bu aslında.

Jpole güzel bir antendir.. Ya da forumda da sık sık yapanların olduğu flowerpot anten yapılaiblir. Ya da Moxon olabilir.

İnterenette bir çok anten tasarımı, nasıl yapılacağını gösteren videolar vs var.. Bence bunu firsat olarak bilip yapmaya çalışın. İlk seferde yapacaksınız diye bir şart yok.. Denersiniz olmaz. niye olmadi diye incelersiniz vs o sırada yeni bilgiler tecrübeler edinirsiniz.

Evet anteni yapmak yetmiyor bir de ölçmek lazım. Bunun için bir VNA ihtiyacınız olacak .. Bir sonraki cihaz yatırımınızı bir Nanovna almak üzere planlayın derim.

Bu hobide telsiz kadar ihtiyacınız olabilecek en önemli şey bu tür test cihazları olacaktır.
Tabii bir de standart neredeyse her evde olması gereken Havya, Avometre gibi cihazları söylemiyorum bile.

Bu kadar şeyi neden yazdım.. Hedefi doğru koyarsanız kendinizi geliştirmeniz o kadar kolay olacaktır.

Radyo amatörlüğünde de hedef RF teknolojileri üzerine mümkün olduğunca tecrübe ve bilgi kazanmaktır. Sadece telsiz ile röleye ulaşmak değil.
Şimdiden başarılar.

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörü
« Yanıtla #4 : 25 Kasım 2024, 13:57:03 »
Yazmayı unutmuşum. Antalya'da Trac üyelerinden oldukça tecrübeli arkadaşlar var. Kendileri ile bağlantıya geçerseniz hem anten yapmanıza hem de ölçüme yardımcı olacak birileri elbet çıkacaktır.

Çevrimdışı TA2SUA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 30
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Suat Alper Seyhan
« Yanıtla #5 : 25 Kasım 2024, 18:12:36 »
O terasa bir moxon gider Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap üstü kapalı olduğundan klasik flowerpot, jpol gibi antenlere yeterli hürriyeti (çevresindeki diğer nesnelerden uzaklaşmasını açılmasını) sağlamanız zor olur.
Ağırlıkla haberleşeceğiniz bir yöne dönecek kısmen yönlü ama hala sinyal dağılım paterni oldukça geniş bir anten olan moxon orada çok daha başarılı olacaktır.

Çevrimdışı TA4EAD

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Radyo Amatorleri
« Yanıtla #6 : 25 Kasım 2024, 20:39:34 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Selamlar, aramıza hoşgeldiniz.

Maalesef kime anten yaptırabilirsiniz bilmiyorum ama bu mesajı ilerideki çalışmalarınıza yönelik bir mesaj olarak alın lutfen.

Oncelikle. Baofeng çok kişide var evet ama, baofeng çok kötü bir telsiz. Ucuz oldugundan herkeste var.
Bu tür cihazlarda yedek parça vs pek ihtiyacınız olmayacaktır. Bozulunca atıp yenisini alıyorsunuz genelde..
Sizi duymaları ama sizin onları duymakta zorluk yaşamanız muhtemelen Baofeng'in meşhur kötü alış kalitesinden kaynaklı. Çözümü var mı evet.. Daha iyi bir anten.. hatta belki yakınızda bir verici (tv fm vs) varsa bir bandpass filtre..

Bugüne kadar lehim bile yapmadım demişsiniz , normalde o zaman çok yanlış bir hobiye girişmişsiniz derdim ama, bir firsat olarak bakın. Bundan sonra bu hobi için bol bol lehim, anten , vs yapmanız gerekecek. Bunları öğrenip tecrübe etmeniz için bir hobi bu aslında.

Jpole güzel bir antendir.. Ya da forumda da sık sık yapanların olduğu flowerpot anten yapılaiblir. Ya da Moxon olabilir.

İnterenette bir çok anten tasarımı, nasıl yapılacağını gösteren videolar vs var.. Bence bunu firsat olarak bilip yapmaya çalışın. İlk seferde yapacaksınız diye bir şart yok.. Denersiniz olmaz. niye olmadi diye incelersiniz vs o sırada yeni bilgiler tecrübeler edinirsiniz.

Evet anteni yapmak yetmiyor bir de ölçmek lazım. Bunun için bir VNA ihtiyacınız olacak .. Bir sonraki cihaz yatırımınızı bir Nanovna almak üzere planlayın derim.

Bu hobide telsiz kadar ihtiyacınız olabilecek en önemli şey bu tür test cihazları olacaktır.
Tabii bir de standart neredeyse her evde olması gereken Havya, Avometre gibi cihazları söylemiyorum bile.

Bu kadar şeyi neden yazdım.. Hedefi doğru koyarsanız kendinizi geliştirmeniz o kadar kolay olacaktır.

Radyo amatörlüğünde de hedef RF teknolojileri üzerine mümkün olduğunca tecrübe ve bilgi kazanmaktır. Sadece telsiz ile röleye ulaşmak değil.
Şimdiden başarılar.

Ayrıntılı bilgiler için çok teşekkür ederim. Amacım zaten belirttiğiniz gibi kendimi geliştirip çok geç girdiğim bu hobide ilerleyebilmek. Antalya TRAC'a gittim. Üyelerden bazıları, genel sekreter ve Başkan ile tanıştım. Hatta Baofeng telsizini onlar önerdi ve ellerinde fazladan olanı aldım. Bunda biraz piştikten sonra sabit bir VHF-UHF ve bir tane de HF telsiz almak istiyorum. Aracıma da bir tane alacağım ama bunlar daha sonraki süreçler. Önce emeklemesini öğrenip sonra yürüyüp koşacağım. Her şeyi zamanında, acele etmeden yapmak çok daha doğru olacaktır.

Ölçüm cihazı, avometre ve havya almak kolay. Belirttiğim gibi önce bir adam gibi çağrı yapabilmek, konuşma adabını ve daha basit şeyleri sindirmem gerek. Havya siparişi verdim bu arada. Anten videolarına baktım. JPOLE ve Flower Pot antenlerini sanırım yapabilirim ? Çok zor görünmüyor. Yaptıktan sonra Antalya Trac'a götürüp ölçümlerini yapmalarını rica ederim. Onlar bir hata varsa zaten bana yol göstereceklerdir.

Çevrimdışı TA4EAD

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Radyo Amatorleri
« Yanıtla #7 : 25 Kasım 2024, 20:46:12 »
O terasa bir moxon gider Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap üstü kapalı olduğundan klasik flowerpot, jpol gibi antenlere yeterli hürriyeti (çevresindeki diğer nesnelerden uzaklaşmasını açılmasını) sağlamanız zor olur.
Ağırlıkla haberleşeceğiniz bir yöne dönecek kısmen yönlü ama hala sinyal dağılım paterni oldukça geniş bir anten olan moxon orada çok daha başarılı olacaktır.

Cevabınız için teşekkür ederim. Moxon anteni ilk kez duyuyorum. Araştırınca bunun JPOLE ve Flower Pot antenlere göre biraz daha karışık ve zor olduğunu gördüm. En azından bana öyle geldi  Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Yarın Antalya da ANTRAD toplantısına gidip üyeler ile tanışacağım. Fırsat olursa orada bu anten konusunu sorar, önce en basit olanını yapmakla başlarım. Bu hobinin bu kadar zevkli olduğunu hiç bilmiyordum. Kendimi tutmasam hemen her şeyi alıp yapasım var ama önce bekleyip biraz tecrübelenmek daha doğru olacaktır.

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörü
« Yanıtla #8 : 26 Kasım 2024, 08:55:19 »

Ayrıntılı bilgiler için çok teşekkür ederim. Amacım zaten belirttiğiniz gibi kendimi geliştirip çok geç girdiğim bu hobide ilerleyebilmek. Antalya TRAC'a gittim. Üyelerden bazıları, genel sekreter ve Başkan ile tanıştım. Hatta Baofeng telsizini onlar önerdi ve ellerinde fazladan olanı aldım. Bunda biraz piştikten sonra sabit bir VHF-UHF ve bir tane de HF telsiz almak istiyorum. Aracıma da bir tane alacağım ama bunlar daha sonraki süreçler. Önce emeklemesini öğrenip sonra yürüyüp koşacağım. Her şeyi zamanında, acele etmeden yapmak çok daha doğru olacaktır.

Ölçüm cihazı, avometre ve havya almak kolay. Belirttiğim gibi önce bir adam gibi çağrı yapabilmek, konuşma adabını ve daha basit şeyleri sindirmem gerek. Havya siparişi verdim bu arada. Anten videolarına baktım. JPOLE ve Flower Pot antenlerini sanırım yapabilirim ? Çok zor görünmüyor. Yaptıktan sonra Antalya Trac'a götürüp ölçümlerini yapmalarını rica ederim. Onlar bir hata varsa zaten bana yol göstereceklerdir.

Moxon karmaşık görüğnebilir ama oldukça basit. ihtiyacınız olan bir parça bakır tel ya da aluminyum çubuk.

İlerisi için konuşuyorum. V/UHF ve HF cihaz alacağım demişsiniz.
Bu noktaya geldiginizde masa üstünde duracak bir Fm v/uhf cihaz ve ayri bir HF yerine  all band all mode bir cihaz almanız daha iyi olur.
Yani FT-991 vb gibi içinde hem HF hem de VHF/UHF olan bir cihaz alın. Boşuna FM cihazlara para harcamayın.

Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 32
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
« Yanıtla #9 : 26 Kasım 2024, 16:57:23 »

Ne güzel rastlantı olmuş, ellerinde fazladan olanı aldım...
Böyle rastlantıları çok severim :-)

Bir sürü değerli katkı almışsınız.
Bu emekleme aşamasında neler var plan programda?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörleri
« Yanıtla #10 : 26 Kasım 2024, 17:16:47 »
VHF hele hele UHF anten.

Malum hesabımız neydi?

Dalga boyu bölü iki : 2 metre, bölelim ikiye, 1 metre. Onu da ikiye bölelim. 50 cm. Yani dipol yapın isterseniz, her bir kol yaklaşık 50 cm (kablo kısaltmak faktörü vs girmeye gerek yok şu anda).

Bir tane de "boom" olsun elimizde.
Tek elemanlı bir dipolün kazancı belli.
Yön karakteristiği var.
İki elemanlı yaparsanız, yön verdiğiniz taraftaki "dipol" % 5 kısa olacak.
Arkaya bir tane de direktör oturtmak isterseniz, o  da % 5 uzun olacak toplamda.

Haydi diyelim iki elemanlı olsun.
50+50= 100 cm, yani 1 metre
52,5+52,5= 105 cm, 1 metre 5 cm
Küçük bir yuvarlak alümyum profil alsanız toplam ihtiyacınız artısı eksisi olsun 1,50 metre.
Boom üzerine bunları yatay olarak monte edeceksiniz.
Dipollerin arasına yapı marketlerden iki tane plastik (iki taraflı) tıpacık alıyorsunuz.
Bu plastiği esas alarak yerleştirmeyi yapabilrsiniz.
Anten kablonuzun bir ucunu bir dipolün ayağına ötekini, öteki ayağa bağlıyorsunuz. Vidalama iyi gider alüminyuma.

Yok daha da hesaplı yapmak istiyorum derseniz... her biri yaklaşık 50 cm olan dipolleri bir yalıtkan mazlemenin üstüne veya içine yerleştirin. Örneğin hortum parçasına. Birbirine değmesin. Tam ortadan anten kablonuzun bir ucunu bir tarafa, ötekini öteki tarafa bağlayın. Böylece vertikal anteniniz olur.

Ha tabi bir metro VNA alırsanız (kih kih kih, bende var, ama fazla olan türden değil) bununla frekansı girip, anten boyunu kısaltacak mısınız, uzatacak mısınız görebiliyorsunuz. Öbür türlü akıl yürütmek gerekecek. 144 yerine 160 MHz'de rezonansa geliyorsa, ne yapıyordum? haaa uzatmam lazım demeniz gerekecek.

METROVNA DELUXE 250MHz bir bakın isterseniz. Birazcık tuzludur.

Evet bir VNA olması elbette iyi olur ama 144 MHz'de ne kadar ince ayar yapmak gerekir ki?  Ama işin içine ikinci bir eleman girerse, olması iyi olur.

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Aliexpress'te 200 Liradan başlıyor, bizde 1.800'den. Aliexpress satış fiyatı+%60 vergi ve varsa nakliye ücreti, unutmayın.

VHF ve mümkünse UHF dahil bir anteni hazır da alabilirsiniz. Jpole yok saksı bilmem nesi veya Moxon filan da olabilir. Ama vertikal bir GP işinizi daha iyi görecektir. Emekleme zamanı. Bakalım UHF/UHF hoşunuza gidecek mi?

Ama unutmayın, en kötü aten, olmayan antendir Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörleri
« Yanıtla #11 : 27 Kasım 2024, 15:10:35 »
(edebiyat okumuş birisi olarak) ya inanın gerçekten atla deve ya da ayıkla pirincin taşını değil.

Altı üstü bir anten. VHF. Benim apartmana dikemediğim kısa dalga Cubical Quad anten de değil. Merak etmeyeyine not, her bir kol yaklaşık 5 metre ! ve diyelim ki çatıdan 2 metre bile yükseklikte yapsam toplam 7 metre, ideal ölçülerde yapmaya kalksam kule dikmem lazım. Bakınız şekil: Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

VHF bunun yanında çerez Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Burada hesaplama yapabiliyorsunuz. Merkez frekansı 145 aldım.

Ne çıktı?
Radyatör (dikey olan çubuk) : 49,1 cm
Radyaller (45 derece ile aşağı sarkanlar) 55 cm

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Görsel UHF için çok fark yok z aten.
Bu da başka bir bakış açısı:
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Vetikal çubuk için adam, SWR/rezonans ayarı için telekopik radyo anteni kullanmış.

Bu da tutturgaçı: Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Bilemedim. Neyi bekliyoruz? Tam her şeyi öğreneyim (öyle bir şey yok) öyle yayın hayatına geçeceğim? İlginç.

Çok kolay gelsin

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
fm bandı için anten önerisi( aliminyum boru önerisi )

Başlatan TA1OZH

7 Yanıt
7360 Gösterim
Son İleti 24 Ekim 2014, 16:13:23
Gönderen: TA4AHE
xx
3.5 MHZ İçin ANten Önerisi

Başlatan TA2PS

14 Yanıt
9271 Gösterim
Son İleti 14 Aralık 2015, 02:27:10
Gönderen: TA2OM - 3C3CA