ELEKTRONİK / ELEKTRİK DEVRELER > DİGİTAL AMATÖR DÜNYA

FT8 Dijital Mod Hakkında

(1/2) > >>

TA1CLR:
Merhaba,

HF dünyasına bir SDR alıcı alarak ufak bir adım attım geçtiğimiz ay. Sonrasında FT8 modunu keşfettim ve şaşkına döndüm. 10 metrelik bir hoparlör kablosundan yaptığım basit bir anten ile 40 metre bandında inanılmaz uzaklıklardan sinyal almaya başladım. Ortalama 8000 km çapındaki bir alandan rahatlıkla amatörlerin gönderdiği mesajları alabiliyorum. Propagasyonun izin verdiği zamanlarda da Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Amerika'dan dahi sinyaller alabiliyorum ara ara. Anten binaların arasında bulunmasına rağmen FT8 bandının SNR limitinin-24dB kadar düşük olması nedeniyle oldukça iyi iş görmekte.

Bu modu çoğu amatör telsizci amatörlüğün ruhuna aykırı bulmaktadır ve haklılar da aslında. WSJT-X programı ile işi otomatikleştirerek neredeyse hiçbir şey yapmadan QSO yapılabilmekte. Ancak Güneş aktivitesinin düşük olduğu bu zamanlarda, propagasyonun çok zayıf, SSB görüşmelerin imkansız olduğu durumlarda dahi amatörlerin havada görüşebilmelerini sağlamaya devam ettirebilmesi bu dijital modu cazip kılıyor. 

FT8'de çok az sayıda TA istasyonu duyabiliyorum, PSK Reporter sitesinde de gördüğüm kadarıyla çok fazla TA istasyonunu aktif değil maalesef. Bu modu kullanan varsa da bilgilerini en azından buradan paylaşabilmelerini ve diğer amatörleri de bu moda teşvik etmeye çalışmak için bu başlığı açtım haddim olmayarak.

Not : SDR ile sadece dinleme yaparak, duyduğum istasyonları program pskreporter.info adresine yüklüyor ve diğer amatörlerin sinyallerinin yayılımlarına görmelerine yardımcı oluyorum. Herhangi bir gönderme yapmıyorum, zaten HF cihazım bulunmuyor maalesef.



Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=6836.0

TA2SUA:
Öncelikle tebrikler. Sdr ile ft8 decode edip pskreporter a veri basar hale geldiyseniz teknik anlamda beceriniz yüksek. Tavsiyem üşenmeyip tekrar sınava girmeniz ve A sınıfı belge almanız olur ki bu teknik becerinizi ileride rahatça kullanın. Wspr yi inceleyip benzer dinleme raporlama faaliyetini orada da yapabilirsiniz. Ft8 kullanan amatörler var Türkiye de. Ben de bir dönem aktif kullandım ama açıkçası bir süre sonra ekran başında gelen cq ya tıkla cevap ver vs sıkıcı olmaya başladı. Özelllikle hf de düzeni bir kere kurup ft8-ft4 vb dijital modlarda qso yapmaya başladığınızda bir süre sonra “ee hep aynı şey tıkla dur” gibi oluyor. Hatta bence etik değil ama bir süre sonra anlıyorsunuz ki bir çok kişi dxcc doldurmak için bilgisayarı otonom şekilde çalıştırıp başında oturmadan qso yapıyor. O yüzden de ft8 çok aktif görünüyor ama aslında qso yaptığınız bir çok istasyonun başında biri olmayabiliyor. Bu gibi dijital modları daha yüksek frekanslarda vhf de vs kullanmak şartlar sınırlayıcı olduğundan daha zorlayıcı ve zevkli bir faaliyet oluyor. Örneğin en basiti yaz aylarında 50 mhz açık olduğunda o zaman penceresi içinde hızlıca qso yapmak, dx mapsden 50 mhz açık mı diye takip etmek bile insanda bir tatmin duygusu oluşturuyor. Yaz aylarında 50 mhz dinlerseniz beni tekrar görebilirsiniz loglarda muhtemelen. Başarılarınızın devamını dilerim.

TA2NC:
Emil bey,

40MHz kısmen 20 ve ustu ise yüksek derecede skip zone a sahiptir.
Eğer Türkiye'deki istasyonlar antenlerini 7.092 veya 3777 de sohbet etmek icin yere yakın yapmadılar ise, yani NVIS çalışmıyorlar ise, cogu zaman TA istasyonlarını duymanız zor.


Skip zone u bilmeyenler icin özetlemek gerekir ise, HF frekansların iyonosferden ilk yansımaları ve yere geri tekrar ulasmalari icin gerekli minimum mesafeye denir. Bu mesafe tabii ki TX yapan antene de bağlıdır , ama DX calismak icin optimize olduklarını var sayarsak,
40m de bu 400-500 km
20'de asagi yukari 800-1000 km civarındayken
10 metrede bazen en yakın duyduğunuz istasyon Almanya iken bazen bütün Avrupa RX ten kaybolur sadece Japonya Avustralya güney amerika bile duyabilirsiniz.
 

TA2SUA:
Ta2nc üstadın söylediklerine ek olarak, bazen özellikle gündüzleri atmosferik şartlar müsait olduğunda "short skip" olup Ankara'dan Çukurova bölgesi istasyonlarını ve bazen de Ege ve Akdeniz istasyonlarını da duyabildiğim oldu 20m de. Ama sık olan bir durum değil. Yine eğer çok yakında bir istasyon varsa doğrudan antenden antene de yayın gelebiliyor. Bu şekilde Ankara'da örneğin neredeyse sürekli duyduğum bir iki istasyon var  yaklaşık 8-10 km alan içindeki istasyonlar bunlar.

TA1CLR:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş YapÖncelikle tebrikler. Sdr ile ft8 decode edip pskreporter a veri basar hale geldiyseniz teknik anlamda beceriniz yüksek. Tavsiyem üşenmeyip tekrar sınava girmeniz ve A sınıfı belge almanız olur ki bu teknik becerinizi ileride rahatça kullanın. Wspr yi inceleyip benzer dinleme raporlama faaliyetini orada da yapabilirsiniz. Ft8 kullanan amatörler var Türkiye de. Ben de bir dönem aktif kullandım ama açıkçası bir süre sonra ekran başında gelen cq ya tıkla cevap ver vs sıkıcı olmaya başladı. Özelllikle hf de düzeni bir kere kurup ft8-ft4 vb dijital modlarda qso yapmaya başladığınızda bir süre sonra “ee hep aynı şey tıkla dur” gibi oluyor. Hatta bence etik değil ama bir süre sonra anlıyorsunuz ki bir çok kişi dxcc doldurmak için bilgisayarı otonom şekilde çalıştırıp başında oturmadan qso yapıyor. O yüzden de ft8 çok aktif görünüyor ama aslında qso yaptığınız bir çok istasyonun başında biri olmayabiliyor. Bu gibi dijital modları daha yüksek frekanslarda vhf de vs kullanmak şartlar sınırlayıcı olduğundan daha zorlayıcı ve zevkli bir faaliyet oluyor. Örneğin en basiti yaz aylarında 50 mhz açık olduğunda o zaman penceresi içinde hızlıca qso yapmak, dx mapsden 50 mhz açık mı diye takip etmek bile insanda bir tatmin duygusu oluşturuyor. Yaz aylarında 50 mhz dinlerseniz beni tekrar görebilirsiniz loglarda muhtemelen. Başarılarınızın devamını dilerim.

--- Alıntı sonu ---
Suat Bey Merhaba, öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.
- Evet A sınıfına artık geçmem gerekiyor, belgem 10 yılını dolduruyor zaten, girmişken A sınıfı alacağım.
- WSPR dinlemesi yaptım bir süre ancak çıkış güçlerinin zayıflığı nedeniyle Yunanistan ve Bulgaristan istasyonları dışında uzak mesafe istasyonları duyamadım maalesef. Daha verimli ve iyi konumda bir anten gerekiyor.
- FT8 çok otomatize bir mod haline gelmiş maalesef. Ancak şu an için; yaptığım antenin boyu, counterpoise adetini ve açılarını değiştirerek nasıl daha uzak istasyonları duyabileceğimi ve ayrıca HF propagasyonunu minimum ekipmanla yaşayarak öğretiyor bana. HF'e ilk adım olarak güzel bir başlangıç.
- Arama kurtarma ekibimizin envanterinde 75 watt all band VHF-UHF cihazımız bulunuyor. Kendi el yapımım olan 4 eleman yagiler ile SSB olarak VHF'de DX QSO'lar yapmayı ve FT8 çalışmayı düşünüyorum baharda. Dediğiniz gibi FT8 ile yeni şeyler denemek gerekiyor.
- 50 MHZ için de dipol veya Moxon anten yapmayı düşünüyorum, en azından baharda Tropo şartlarında DX istasyonları duyabilme şansı yakalayabilirim.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © Smf | Smf Destek