Gönderen Konu: Amatör Uydu Kullanımı  (Okunma sayısı 26249 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    Çevrimiçi TA2NC

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 202
  • İleti: 715
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
Amatör Uydu Kullanımı
« : 07 Ocak 2019, 23:08:08 »
Merhaba,
Tüm lisans türlerinin kullanabildiği VHF/UHF bandlarında yapabilecekleriniz ile ilgil birkaç makale hazırlamak istedim..
Bunu elinizdeki ekipmanlar ve zorluk derecelerine göre birkaç parçaya bölmem gerekti.
Bu makaleleri mümkün olduğunca herkesin anlayabileceği basit terminoloji ve örneklerle yazmaya çalışacağım. Umarım başarabilirim.

İlk bölüm uydu çalışmaları.

OSCAR yani ...Orbital Satellite Carrying Amateur Radio

Bir kısmınız muhtemelen , uydu kim ben kim nerede bende ona harcayacak para, nerede ona ulaşacak cihazlar diyorsunuz..

Oysa elinizde tuttuğunuz cihazlar çok rahatlıkla bu iş için kullanılabilecek cihazlar.

Öncelikle Amatör Uydular nelerdir oradan başlayalım.

Amatör uydular, genelde küçük boyutlarda (Televizyon uydularına göre), maaliyeti düşük tutulmuş, ama arkasında gerçekten bilgili radyo amatörlerinden oluşmuş ekipler tarafından yapılmış uydulardır..
Dünyadaki en büyük Amatör Uydu derneği AMSAT(Radio Amateur Satellite Corporation) desek yalan olmaz sanırım. Bu derneğin yan dernekleri olarak birçok dünya ülkesinde de destek ve geliştirme amacıyla dernekler açıldı.. AMSAT-UK AMSAT-DE ve Türkiye'de TAMSAT gibi bir çok oluşum var.
Bu dernekler aracılığı ile QSO yapılabilecek röle işlevi gören uyduların yanı sıra , araştırma amacıyla bazı sensörler taşıyan CubeSAT denen çok ufak boyda uydular da amatörler tarafından yapılıp uzaya gönderiliyor..

Bu uydular (1 istisnası hariç) LEO (Low Earth orbit) yani , alçak yörünge uyduları.
Yaklaşık 300-400 km yükseklikte dünya çevresinde 24 saat boyunca dönen , ve bu sırada dünyanın her yerinden amatörlerin ulaşabildiği uydular.
Farklı tipte çalışanları var.

Örneğin, bir kısmı FM modülasyonu ile çalışıyor.. (FOX-1B FOX-1D gibi) Crossband röle olarak işlev görüyor. Yani VHF ya da UHF ten yayın yaptığınızda, diğer bandtan dünyaya tekrarlıyor.. Bu sayede, Ankara'dan mandala bastığınızda sesinizi, Moskova'daki ya da Paris'teki amatör duyabiliyor.. Evet hem de el cihazınızla, VHF ya da UHF ten yaptığınız yayını...


Bir Kısmı APRS yayın yapıyor. Hani bir kısmınızın evde arabada kullandığı , biraz pahalı oyuncaklar..Ya da el telsizinizi cep telefonu ya da bilgisayarınıza bağlayarak kullanacağınız paket radyo ya da aprs yazılımı ile de aynı şeyi yapabilirsiniz..

Bunlara en bilinen örnek ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu... Evet.. Birçok ülkenin ortak girişimi ile uzaya gnderilmiş olan ISS üzerinde bir amatör istasyon var. Hatta çağrı adı bile var.. R0ISS.. Biz devlet kurumlarına tanıdıklarımıza, komşularımıza amatörlük nedir diye anlatmaya çalışırken, milyar dolarlık ISS projesine Rus ve Amerikan Uzay istasyonları başta olmak üzere diğer katılımcılar ile beraber amatör band bir istasyon kuruldu. Hatta bozulan bir telsiz geçtiğimiz aylarda dünya'dan gönderilen bir başka telsiz ile değiştirilip aktivitenin devamı sağlandı.
Tabii bu ilk değildi.. Uzun yıllar hizmet verdikten sonra 2001 yılında atmosfere girip yok edilen MİR uzay üssü de yıllarca R0MIR çağrı işareti ile dünya amatörlerine hizmet etti.
Hem R0ISS hem R0MIR ile QSO'su olan şanslı azınlıktanım sanırım..


Bir kısım uydu SSB çalışıyor.. HF telsizlerde gördüğünüz SSB modülasyonu ile.. Yine Crossband çalışıyorlar tabii.
 
Peki SSB ile FM uydular arasındaki fark nedir derseniz, FM uydularda konuşulan tek bir frekans vardır..Örneğin, FOX-1D uydusu için konuşacak olursak, 435.350 MHz frekansından Uplink yani gönderme yapıp, 145.880 MHz ten dinleme yapılır.. Tek bir frekans, aynı frekansta konuşmaya çalışan onlarca amatör...Avrupa içinde anteni iyi olan, gücü yüksek olan kazanırken, bizim gibi daha nadir istasyonların olduğu bölgelerden uydu geçerken duyulma şansımız daha fazla oluyor..


SSB uydularda ise bir frekans aralığı vardır.. Aynı HF frekans aralığında olduğu gibi, bir sürü amatör birbirinden bikkaç khz aralıkla çağrı yapıp konuşabilir.. Dezavantajı nedir derseniz, El cihazlarında ya da çoğu mobil telsizde SSB yoktur.. Bu modulasyon için ya FT-847, IC-7000, IC-706 , TS2000 gibi all band, all mode bi telsiz, ya da   IC-910 gibi, vhf/uhf all mode cihalzardan edinmeniz gerekmekte.. Bir amatör olarak zaten el cihazı hariç, SSB içermeyen bir telsize para vermeyi gereksiz masraf olarak görüyorum. O yüzden, sabit bir cihaz almaya karar veriseniz, tercihiniz her zaman için SSB destekli bir cihaz olsun.


Bu uzun giriş kısmından sonra , gelelim nasıl yaparız, nelere ihtiyacımız olacak..
Öncelikle bu uydular nerede, hangi frekansta bilmemiz gerek..
 
Bunun için, PC ya da cep telefonlarında bir çok uygulama var..
Android için Oscar isimli uygulama örneğin
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Ya da PC  için,
Orbitron Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Gpredict Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
 gibi yazılımlar..
Daha bir çok bu tür yazılım mevcut..Ya da hiç yazılım kurmayayım, web'ten bakayım derseniz
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap  adresini kullanabilirsiniz.

Uydu yazilimlari, her gün güncel uydu pozisyonlarını internet üzerinden günceller. Bu pozisyon bilgilerine keplerian elements denir.
Genelde yazılımda bunlar otomatik yapılır.

Yazılımı kurduktan sonra Lokasyon bilgilerinizi girip bulunduğunuz konum ile ilgili uydu geçişlerini takip edebilirsiniz.
Bu arada bir not düşmek lazım. Amatör radyoculukta lokasyon bilginiz, ev adresiniz ya da Paralel, Meridyen vs bilgileri ile değil, Locator ile takip edilir.
İstasyonunuzun nerede olduğu bilgisini, Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap  adresinden bulabilirsiniz. Buradan alacağınız locator bilginizi istasyonunuzun bir yerine asınız. Çünkü gerek HF gerek V/UHF çalışmalarınızda karşı istasyon lokasyon bilgisi sorduğunda vereceğiniz bilgi buradaki Locator olacaktır.


Evet yazılımı kurduk.. peki ya anten???
Uyduları takip için, en ideal olanı tabii ki, 2 boyutta hareket edebilen yani hem azimuth hem elevasyon takip edebilen yagi antenler.. Bu antenlerden bir tanesini Ankara'da oturan arkadaşlar, Havelsan'ın arkasından geçerken çatısına bakarsa görebilir..Bir diğeri de benim çatımda:)))
Bir örnek video paylaşalım


Ama uydu için böyle pahalı bir sistem çok şart değil. Olsa tabii ki daha iyi olur..

Peki ne kullanabiliriz..
Kazançlı ve 360 dereceye hakim olabilecek bir anten (hatta dual değilse 2 anten) sabit istasyon için ideal.
peki nedir bu tür antenler??

Dual band yagi anten
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap  adresinde çok ucuza yapılabilecek kolay bir anten var..
Unutmamak gerekir ki yagi anten gibi yönlü bir antende rotor kullanmanız ya da anteni/uyduyu elinizle takip etmeniz gerekir..

Örneğin bir diğeri Dual band bir turnstile anten
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Ya da Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap  adresinde görebileceğiniz Moxon anten (Normal moxon gibi yatay değil gökyüzne doğru dönük dikkat ederseniz)

Bu tür antenler hem 360 derece kapsama alanına sahiptir hem de aynı anda yatay ve dikey polarizasyona sahiptir. Peki bu ne demek..

Uzaydaki uydu sürekli kendi etrafında döner..
Bu yüzden üstünde bulunan dipol antenler, bazen yatay(horizontal) bazen dikey (vertical) duruma geçer..
Eğer uyduyu evinizde bulunan vertical anten ile (ya da cihaz üstündeki anten ile)  takip etmeye çalışırsanız, zaman zaman sinyalin tamamen yok olduğunu fark edersiniz. Bu kayıp uydunun dönmesinden kaynaklı..
Bunu engellemek için ideal olan üstte yazılanlar gibi antenlerden kullanmak. Tabii bu şans yoksa, normal bir vertikal anten de işinizi görebilir.

Arazi ya da açık alanda çalışma şansınız varsa, Arrow anten gibi elde taşınabilecek yönlü bir anten ile de çok rahat QSO yapabilirsiniz.
Örneğin linkteli istasyonu bir inceleyin lütfen..
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Antenimiz tamam, ya cihaz??

Birkaç opsiyon mevcut..
Birincisi ve en rahatı tabii ki, Uydu çalışabilmek için özel menüleri de olan TS2000, FT847 gibi cihazlar.. Bir vhf bir uhf anteni bağlayıp qso yapılabilir ve birazdan değineceğim doppler ayarlarını kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci opsiyon Dual band bir telsiz kullanmak.. Benim FT50 ile bir kac qsom mevcut örneğin. Cross çalışabilen bir cihaz yeterli.. Tabi bu tip bir cihaz ile sadece FM QSOlar yapabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.Ayrıca böyle bir cihazda ya Dual Band bir anten kullanmalısınız ya da iki ayrı anten var ise, bir diplexer kullanarak vhf ve uhf antneleri bölebilmelisiniz.

Üçüncü opsiyon ise
İki farklı cihaz kullanmak. Örneğin bir VHF bir UHF telsiz..  Ya da göndermeyi yapmak için bir cihaz, ve dinlemek için bir SDR radyo kullanılabilir.
Çift cihazlı bir örneği   adresinde seyredebilirsiniz.


Peki Bir QSO nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle, Uydular ile QSO yaparken, doppler etkisi yaşanır. nedir bu doppler etkisi.. yaklaşan, uzaklaşan Ambulans sireninde olduğu gibi, uydu bize doğru yaklaştıkca frekansı değişir.. FM bandında bu çok yoğun hissedilmese de SSB çalışırken genelde tercih edilen telsizin ya da yazılımın yardımıyla bu dopplerı değiştirmektir..FM de ise örneğin 145.850 de çalışan bir uydu için en uzak olduğu anda 145.825 frenaksından konuşurken tepemizdeyken 145.850, en uzak noktasında 145.875 frekansından görüşme yapılabilir.

QSO yaparken önce frekansta çağrı yapan diğer istasyonları takip edin..
QSo hızlı bir şekilde çağrı işaretlerinin değişimi, peşinden her iki istsayonun rapor vermesi ve Locator bilgisini paylaşması ile tamamlanır.

Örneğin,
TA2NC: CQ Satellite, this is TA2NC KM69
TA2NAS:  TA2NC this is TA2NAS
TA2NC:  TA2NAS you are 59 KM69HU
TA2NAS:  RR you are also 59 and my locator is KM65AA
TA2NC:  Thank you for qso.73
TA2NAS:  73. Good luck

 
Locator'un en az ilk 4 karakteri alınmalı. 6 karakter olursa daha iyi tabii ki.

Bu arada uydu qso'ları Duplextir.. Yani cihazınız destekliyor ise, aynı anda hem vhf hem uhf bandlarını dinleyebiliyorsanız, kendi konuşmanızı uydu üzerinden duyabilirsiniz.Bu da frekans ve dopplerinizi ayarlayabilmeniz ya da uyduya ulasip ulasmadiginizi test edebilmeniz için avantajlı olur.

Sıradaki örneğimiz bir Türk istasyondan
TA4LYL bir qso'sunu paylaşmış

Dikkat ederseniz bilgisayar bağlantısı sayesinde telsizin frekansı zaman zaman değişiyor. Uygun doppler bilgilerine göre düzenliyor.

QSO sonrası log programınızda Satellite Modunu seçip qso logunuzu hangi uydu olduğu bilgisi ile girmeniz önemli.
Log tutarken dikkat etmeniz gereken bir diğer şey, Gönderme yani TX frekansının log tutarken kullanılması gerektiğidir.
RX frekansı mecbur değildir.



Yazının başında bir uydu hariç hepsi LEO uydularıdır demiştim. Peki O tek uydu nedir derseniz...
1 ay kadar önce SpaceX firmasi roketleri ile Es'Hail 2 isimli bir TV uydusu yörüngeye oturtuldu..
Bu aynı Hotbird, Turksat gibi sabit konumlu bir televizyon uydusu..Ancak AMSAT derneği , Katar'lı bu firmaya ücretini ödemiş ve uydu üzerine amatör bir transponder koydurmuş.Ve dünyanın ilk sabit konumlu amatör uydusunu yapmış olmuşlar.

Yani Diğer amatör uydular gibi saate bir, birkaç dakikalık qsolar yerine 7/24 qso yapılabilecek bir konumda bulunuyor.. Bu güzel evet..Ama
ama... Uydunun uplink frekansı 2.4 GHz,  Downlink yani dinleme frekansı ise 10 GHz bandında olacak.
Dinleme işi kolay. Bir 90 cmlik çanak, bir SDR, bir de LNB ile dinlemeyi çözüyoruz da, gönderme tarafı için en az birkaçyüz euro harcamak gerekiyor maalesef..


Uydu olayı kısaca bu şekilde...
El cihazınız ile Uydu üzerinden başka ülkeler ile konuşmayı siz de deneyin..
Yapılmayacak şey değil.. basit ve güzel bir "gerçek amatörlüğe giriş" aktivitesi olarak en kısa zamanda gerçekleştirmeniz dileğiyle..

Örnek qsolar;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Bir baofeng UV-3R ve bir dual band moxon anten ile qso


Burada ise, bir amatör iki adet el telsizi ve cihaz üstindeki anten ile QSO yapıyor


Bu da başka bir amatör




El cihazı ile en rahat takip edebileceğiniz uydular AO91(Fox1B) ve SO50 uyduları
AO91 için frekans bilgileri;
67 HZ CTCSS tonu göndererek ;

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
                                        TX               RX
Uydu Doğarken (AOS)      435.240 MHz   145.960 MHz
Yaklaşırken                 435.245 MHz   145.960 MHz
Tepedeyken                 435.250 MHz   145.960 MHz
Uzaklaşırken                 435.255 MHz   145.960 MHz
batarken (LOS)               435.260 MHz   145.960 MHz
 

SO-50 (SaudiSAT)  uydusu için
67 Hz CTCSS ile
TX                        RX
145.850 MHz   436.795 MHz


FM uydular genel listesi;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

SSB uydular Frekans Listesi
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

APRS/Dijital Uydular genellikle 145.850 frekansından yayın yapmakta
Burayı monitör ederseniz birkaç saat içinde bir uydu geçişi duymanız çok olası.

Bu frekanslarını takip edebilir ve uyduyu kendiniz duymayı deneyebilirsiniz.
Duyduktan sonra bir qso da yaparsınız belki.neden olmasın??


Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=6185.0
Blog: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    Çevrimdışı TA3OAS

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 11
  • İleti: 123
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #1 : 08 Ocak 2019, 00:53:47 »
harika bir yazı olmuş.
 ISS dinlemesi yapma şansım olmuştu, çok  keyif almıştım. 
Sıra uydu haberleşmesinde.
 Paylaşım için teşekkürler.

    Çevrimdışı TA2AAB

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 1
  • İleti: 17
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Adem Atilla Bostan
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #2 : 08 Ocak 2019, 14:03:59 »
Oğuzhan bey,

Bizlerin merak ettiği herşeyi güzelce açıklamışsınız. Çalışmalarınız için tebrik ederim.

    Çevrimiçi TA2NC

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 202
  • İleti: 715
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #3 : 08 Ocak 2019, 14:58:16 »
Rica ederim.
Bilgi paylaştıkça artar.

Zaman zaman Amatör uydular ile çalışan TA istasyonları duyuyorum. Ama çok az. Mevcut amatörlerin sayısı ile orantılanınca , ve neredeyse her amatörün en azindan FM uydular ile çalışabilecek cihazı olduğu göz önüne alındığında bu sayıların daha yüksek olması bekleniyor haliyle.

Geçen ay bir İran'lı amatör ile birkaç QSO yaptım Uydu üzerinden. Her ne kadar ülkesinde radyo amatörlüğü yasak olsa da, kendini riske atıp bu çabaya zahmete o giriyorken, bizde sayının daha yüksek olması gerekmez mi?

Bir sonraki yazıyı Tropo çalışmaları ile ilgili yazacağım. Umarım faydası olur.

Aklınıza takılan sorular olması durumunda elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.
73
 

    Çevrimdışı TB7GYA

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 8
  • İleti: 221
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Yaşar Akgün
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #4 : 09 Ocak 2019, 11:55:46 »
Çok detaylı bir açıklama olmuş teşekkürler.

    Çevrimdışı TA3V

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 149
  • İleti: 3565
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #5 : 12 Ocak 2019, 11:52:10 »
Merhaba Oğuzhan bey,
Bu detaylı anlatım için teşekkür ederim.Artık ekipmanları hazırlayıp takip etme zamanı geldi demektir.
Elimde cep telefonu, Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap   buradaki program ile balkonda beklediğim günler geldi aklıma.
Bırakın konuşmayı uyduyu göz ile görmek bile beni heyecanlandırıyor.
Tekrar teşekkürler, devamını bekliyoruz.
73

    Çevrimdışı TA5MZC

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 10
  • İleti: 51
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: MEHMET ZAHİD CAVGA
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #6 : 15 Ocak 2019, 13:28:00 »

Elinize sağlık Oğuzhan Bey, paylaşımlarınızdan istifade ediyoruz.
Dün akşam el telsizi ile (14.01.2019 - 22:20 - qth: Konya) 145.880 frekansından yabancıların konuşmalarını duydum. IO-86 uydusuydu sanırım. Bu uydu üzerinden gönderme yapmak istediğimizde hangi frekansı kullanmamız gerekiyor?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    Çevrimiçi TA2NC

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 202
  • İleti: 715
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #7 : 15 Ocak 2019, 13:47:03 »
IO-86 uydusu ile hic calismadim.
Google da IO86 diye arattigimda amsat in sayfasinda frekans bilgilerini gorebildim

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

 Uplink 145.880 MHz tone 88,5
– Downlink 435.880 MHz

Ancak burada yazana gore bu uydunun uplink yani gonderme frekansi 145.880 dinleme frekansi 435.880 olarak gorunuyor.

Siz eger konsumalari 145.880 den duyduysaniz muhtemelen baska bir uydu duymus olmalısınız.

Bu da muhatemelen AO-92
AO-92 (Fox-1D)
gonderme frekanslari : 435.350 MHz veya 1267.359 MHz  donusumlu,   
dinleme frekanslari     145.880 MHz

67 hz ctcss tonu ile gonderme yaparak konusabilirsiniz.



    Çevrimdışı TA1CX

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 13
  • İleti: 197
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Ahmet Can ÖZKAN
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #8 : 16 Ocak 2019, 22:09:05 »
İlk Fırsatta deneyeğim. Hem FT-847 ile Hemde MKII İle..
Elinize emeğinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş.

    Çevrimiçi TA2NC

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 202
  • İleti: 715
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #9 : 16 Ocak 2019, 22:48:15 »
Ahmet bey,
Ustteki notlari daha agirlikli FM kullanacaklar icin yazmistim.
O zaman bir de SSB uydular ile ilgili kısa ozet geceyim.
 
Fm deki tek bir gonderme tek bir alma frekansina karsilik SSB uydularda bir aralik soz konusudur.
Yani en sık kullanılan ve kapsama alanı en genis FO29 uydusundan ornek verecek olursak
Uplink (Gonderme) frekansı 145.900 – 146.000  arasıdır.
Downlink (Dnleme) frekansı ise 435.900-435.800 arasıdır...   frekansları ters yazmadım...
Bu uydular linear transponder a sahiptir.yani gonderme artarken alma frekansi azalır.

Frekans kontrolunun iki yolu var. Birincisi. Gpredict, pstrotator gibi uydu yazılımları ve telsizin baglantisini yapip, frekans ayarlarının yazılımın otomatik takip etmesini saglamak,

İkincisi bu telsizde (MK serisinde var mi bilmiyorum) bulunan Satellite dugmesine basarak, TRK-REV secenegi aktiften kullanmak..
Peki bu durumda ne oluyor..
Cihazinizin dinleme frekansi 435.800 de iken gonderme frekansi 146.000 da olur, dinleme frekansi yukarı dogru giderken misal 435.900 e geldiginde gonderme frekansi azalarak 145.900 e iner..
genelde gorusmeler 435.850 civarinda duyulmakta..yani bandın ortasında..Ayrica satellite modunda kendi sesinizi de duymaya devam edeceginiz icin, gerekirse sub-tune dugmesi ile kendi sesinizin duzgun hale gelmesini yani frekans kalibrasyonunu yapın..

FT847 fabrika cıkısı cok hassas ayarlı olmayan bir kristalle genelde ciktigi icin, frekansı biraz kaymıs oluyor..
Bu kayma da frekans yukseldikce daha da yukseliyor..
Ornegin siz 145.900 den gonderdiginizde aslinda 145.901 den gonderiyor olabilirsiniz.. bu sapma 3 kat yukarıdaki uhf bandina geldiginde 435.987 e denk gelir ve FM de hissetmeyeceginiz bu hata payı yuzunden kendi sesinizi boguk duyabilirsiniz.
pratik yaparak buradaki frekans ayarlamalarına zamanla hakim olabilirsiniz.

Simdiden basarilar
73


    Çevrimiçi TA2NC

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 202
  • İleti: 715
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #10 : 22 Ocak 2019, 15:02:13 »
Cihazın teknik özelliklerini bilmemekle beraber, dual band bir cihaz ise evet yaparsınız. Tahminim sadece fm modülasyonu içeren bir cihaz bu yüzden sadece fm uydular ile çalışabilirsiniz.

Deneyin ve deneyimlerinizi paylaşın lütfen

    Çevrimiçi TA2NC

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 202
  • İleti: 715
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #11 : 22 Ocak 2019, 15:05:39 »
Bu arada eklemeyi unuttum sanırım Bu telsiz dmr  çalışıyor. Uydu çalışanlar dmrkullanmaz. Analog modda olduğunuza emin olun

    Çevrimdışı TA3OAS

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 11
  • İleti: 123
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #12 : 22 Ocak 2019, 15:29:15 »
Uydu çalışmalarında dijital pacet kullaniliyormu.

    Çevrimiçi TA2NC

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 202
  • İleti: 715
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #13 : 22 Ocak 2019, 15:30:29 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Uydu çalışmalarında dijital pacet kullaniliyormu.
Bazi uydularda var. İss te mesela
Aprs kullaniyorlar

    Çevrimdışı TA3OAS

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 11
  • İleti: 123
Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
« Yanıtla #14 : 22 Ocak 2019, 17:05:57 »
Dönüş için teşekürler. Araştırma halindeyim. Rtty falan ilçemdeki arkadaşlarla birseyler yapmaya hevesliyiz. Konular çok geniş. Biryerlerden baslayip kendimizi geliştirmek istiyoruz. Uyudu haberleşmede hedeflerimiz arasında. Oskar programini indirmekle başladık. Uydu sayisi çok fazla. Özellikle 2m-70cm de takip etmemizi tavsiye edeceginiz ( tercihen türk ) uydularimiz varmi.


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

exclamation
TAMSAT - Amatör Uydu Haberleri

Başlatan TB2NMR

2 Yanıt
5359 Gösterim
Son İleti 27 Mart 2012, 09:24:05
Gönderen: TA7EB
xx
Türk Amatör Uydu Göklerde

Başlatan TA2NC

12 Yanıt
4308 Gösterim
Son İleti 20 Mayıs 2018, 00:03:41
Gönderen: TA2OGH
xx
Yeni Amatör Uydu ARISSAT-1

Başlatan TA5AHO

0 Yanıt
4563 Gösterim
Son İleti 30 Temmuz 2011, 00:21:08
Gönderen: TA5AHO
question
Uydu alıcısı ile sdr ?

Başlatan Mehmet7370

2 Yanıt
2283 Gösterim
Son İleti 29 Ocak 2018, 14:09:19
Gönderen: TA2NC
xx
Uydu anteni ve el telsizi

Başlatan TB2GZA

2 Yanıt
1282 Gösterim
Son İleti 02 Kasım 2019, 00:11:26
Gönderen: TB2GZA