ELEKTRONİK / ELEKTRİK DEVRELER > QRP CİHAZLAR

QRP/TÜRK-1923

(1/31) > >>

TB2NMR:
Gelin hep birlikte adı bizimle yani Türk amatörleri ile anılacak bir QRP telsiz projesi başlatalım. Bunun için öncelikle;

* Her arkadaşımız diğer amatörlere böyle ortak bir çalışma başlatıdığını duyursun, konuyla ilgili bilgi edinilmesine aracılık etsin. Bilgisine ihtiyaç duyabileceği kişileri çalışmamıza davet etsin.

* Pano sorumluları bu amaçla bize özel bir kategori açsın veya QRP bölümünde devam edelim.

* Bu kategoride çalışma başlığı ile sorulacak meraklı sorular için iki ayrı mesaj açılsın. Açılsın ki QRP üzerinde fikir tartışması yapanların yazıları arada kaynamasın, konu kopmasın. Belki yöneticiler ana kategori altında sonradan belirlenecek modül yapıları için alt başlık açmayı da düşünebilirler. Böylece gruplar kendi arasında daha rahat tartışır. Her modül grup sorumlusu bu konuda ehil bir mühendis veya amatör arkadaşımızdan da grup içinde seçilebilir.

* Mesaj başlıklarının biri bizlerin ne istediğinin belirleneceği alan olsun. Tasarım kriterlerimiz de yine burada belirlensin. (Minimum ve maksimum besleme, çıkış gücü, empedans, seçicilik sınırları vb.) belirlensin. Modüler bir yapı üzerinden gidelim, gidelim ki sonradan bu çalışma devam eder ise diğer bandlar için de geliştirme yapılabilsin.

* Çalışmamızın ismi de burada belirlensin. İsimlendirmede TA; Türk amatörlerini, 40: bandını, sonuna gelecek olan 2 rakam da resmen bu çalışmaya katılan ve emek verenlerin sayısı ile belirlensin. Ya da özel yıl tarihlerinden (1923, 1919 vb.) seçilsin. Böylece kimse ortak bir çalışmayı bireysel ya da kurumsal sahiplenmeye kalkmasın.

* Elektronik yazılım bilmeyebilirsiniz belki ama yılardır kullandııınız donanımlardan elde ettiğiniz tecrübeleri burada paylaşabilirsiniz. Hiç bir şey bilmiyorum demek doğru olmaz. En azından "LCD ekranı mavi olsun göze hoş gelir" demek zor olmasa gerek.

* Hazır veya başkasının yaptığı bir modül üzerinde değil bizim emeğimizle bizim düşüncemizle hayat bulacak dizayn çalışmaları başlatılsın.

* Bir HF cihazda örneıin blok şema gibi modüler yapılar için kimlerin katıacağı sabitlenmiş başlıklarda belirlensin. Bu modül yapılarında yer alan arkadaşlarımız kendi alanları ile ilgili yukarıda belirttiğim istekler listesini incelesin ve kendi alanı için en iyi seçenekleri belirlesin. Sonra bunların grup içinde uygulanabilirliği, olası problemleri vb. tartışılsın.

* Çalışmada modüller tamamlandıkça bunlar TAMSAT'a gönderilsin, bizler tek tek bütün testlerini tamamlayalım ve sonuçları burada paylaşalım, akabinde ilk prototipini de TAMSAT olarak üretmeyi üslenelim. Grupların test verileri ile birlikte hazırlayacakları dokümanları bilahare birleştirip bir de kullanım kılavuzu hazırlayalım.

Lütfen mesajın altına "iyi, hoş, tebrikler, iyi olur, kötü olur, zaten var ya bir sürü, ne gerek var" gibi kısacık cümleler yazmayınız. Düşüncenizi açık, sebep ve gerekçelerini de belirterek yazınız.

Genel tartışmayı burada yapalım, havanın rengi biraz belli olsun.
Var mısınız?

Varız diyenler:

1. Ruha USLU, TB2NMR, Giresun
2. Murat KAYA, TA7AKA, Kayseri
3. Ömer YENİGÜN, TA7BB, Giresun
4. Ali DEMİRALP, TA7EB, Giresun
5. Emin Bora DEMİREL, TA2FE, İstanbul
6. Gürkan KARASLAR, TB1CGK, Tekirdağ
7. İsmail AYDIN, TA7EA, Giresun
8. A. Tahir DENGİZ, TA2T, Ankara, [Kutulama ve ön/arka panel]
9. Osman GÜLER, TA2AOG, İstanbul, [Programlama]

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=2160.0

TA7AKA:
İster farklı özellikleri olsun isterse sıradan bir QRP yapalım, bu işin sonucunda radyo amatörlerimiz açısından gerçekten çok güzel bir adım atılmış olacak. Dünyada bir sürü hazır proje var demeyelim. Bir proje de bizden olsun. Bir de diğer ülkelerdeki amatörler bizim cihazımızı yapmaya çalışsınlar. Tüm bilgim ve gönlümle bu işte varım. En kısa zamanda bir blok şemayı buraya ekliyorum.

TA2AOG (SK):
Her ne kadar teknik altyapı istese de ve günümüz amatörlerinde bu yö biraz eksik olsa da güzel bir girişim. En azından bir başlangıç olur.

TB2NMR:
Osman bey, teknik alt yapı sorun değil. Eksik olan noktalar ise el birliğiyle tamamlanır, az kişi değiliz. Başkasının bilgisi ile ancak bir yere kadar bilgili olmaktansa, onun dizayn ve estetik anlayışına mahkum olmaktansa oturur kendimiz yaparız endişeniz olmasın.

TA7BB:
merhaba.
konuyu başlatan arkadaşa teşekkür ederim.
ben bu konuyu destekliyorum. ve gruba katılmak isterim.
73
de ta7bb
ömer yenigün

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © Smf | Smf Destek