Gönderen Konu: İmla Kuralları  (Okunma sayısı 8011 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ta2si
  • Ziyaretçi
İmla Kuralları
« : 07 Ekim 2010, 00:28:12 »
Türkçemize sahip çıkalım, forumda yazı yazarken anlamsız kısaltmalar, "v" yerine "w", "k" yerine "q" gibi harfler kullanmayalım, bir hayret karşısında kendi dilimizle alakası olmayan, "wow" yerine "vay canına" demek inanın çok daha anlamlıdır.
Üniversitenin 4 yıllık lisans bölümlerini okuyanlar bilirler, Türkçe dünyanın en fazla anlam ifade edebilen dilidir. Gramer, mastar ve iyelik yapıları ile cümleye fevkalede anlam ve zenginlik kazandıran tek lisandır ve Çince'ye Japonca'ya Almanca ve İngilizce'ye binlerce Türkçe kelime geçmiştir.
Böyle bir lisana sahipken, Dünya'da lisan bile kabul edilmesine karşı çıkan ve yapı itibari ile hiç bir anlamı olmayan onlarca akademisyenin görüş bildirdiği lisan İngilizcedir. Ve her ne hikmetse herşeyin tersini yapmakta kesin görev almış bir millet gibi bu lisanı örnek almaya çalışırız.
Buradaki kaos bir iki Dünya lideri ülkenin empoze ettiği ve çaresiz kabullenmek zorunda kalınan bu lisanın beynelminel olarak kullanılmasıdır. Tabii ki lisan öğreneceğiz ve gerektiği yerde de çatır çatır kullanacağız ancak güzelim Türkçemizin içine sokuşturularak konuşmayalım konuşturmayalım.
Türkçemizi de güzel konuşalım, şüphe duyduğumuz kelimelerin doğruluğunu teyit için Türkçe sözlüğe veya imla kılavuzuna başvuralım. Bunu mutlaka yapalım, üşenmeyelim.

Özel isimlerin ilk harfini cümle içinde dahi olsa mutlaka büyük harfle yazalım mesela; Türkiye, Mehmet, Beylikdüzü gibi.

Bir cümle nokta ile bittiğinde cümle yenilemesi mutlaka büyük harfle başlamalıdır.

Bir konu anlatılırken konuya ait herhangi bir bölüm sonunda yani konuya ait yeni bir bölüme geçilirken, o satır bir kelime ile noktalanmış olsa bile mutlaka satırbaşı (paragraf başı) yapılmalıdır.

Nokta ve virgül gibi işaretler kullanıldığında bu işaretlerden sonra mutlaka boşluk kullanılmalıdır, Bu en çok yapılan hatalardan biridir ve nokta veya virgülden sonra maalesef boşluk baırakılmadan ikinci kelime yazılmaktadır ve bu kesinlikle yanlıştır. Nokta veya virgül kelimenin sonuna boşluk bırakılmadan yazılır, nokta veya virgül o kelimenin bir paçasıdır dolayısı ile bundan sonra mutlaka boşluk verilmelidir. Örn. nergis, sarıgül, leylak, zambak.

Daha iyi bir anlatım için bir cümle içinde bir başka kişinin dediği sözler tırnak içine alınabilir. Örn. Zafer "benim çağrı işaretimi yanlış söylüyorsun" diye konuşmasına devam etti. Cümleyi tırnakları kaldırarak okuyun bakın nasıl bir karışıklık yaşayacaksınız.

Bir konuya açıklık getirirken veya başka bir şey anlatırken anlattığınız konuyu pekiştirmek veya ikinci anlamını da katmak veya daha fazla anlam kazandırmak için parantez açabilirsiniz. Örn. Aradığınız parçayı Kadıköy'de Emintaş iş hanında (Yazıcıoğlu iş hanı karşısı) bulabilirsiniz. Parantez açılıp kapatılırken her iki iç tarafta da parantez ile kelime arasında boşluk bırakılmaz, her iki dış tarafta boşluk bırakılır.

Yanlış yazılan ve telaffuz edilen birkaç kelimeyi yanlış ve doğru haliyle aşağıda yazıyorum, lütfen bunların yazılışı ve okunuşunun doğru olanlarını kullanalım.

Yanlış..............Doğru

şarz................şarj
herkez............herkes
saol................sağol
diks................disk
deil.................değil
deyil...............değil
yalnış..............yanlış
yanlız..............yalnız
harddiks..........harddisk

Ayrıca aşağıdaki birkaç sözcüğü inanın holdinglerin bile web sayfalarında görüyorum ve gözlerime inanamıyorum.

Geri iade???

Bu ne demektir?

Yukarıda şüphe duyduğumuz bir sözcüğün anlamına sözlüğe bakalım diye yazmıştım ama bunu yazanın maalesef şüphe duyacak zekası yok diye düşünüyorum.

İade'nin sözlük anlamı "geri vermek"tir.. "Beğenmediğiniz takdirde aldığınız ürünü 15 gün içinde iade edebilirsiniz" demek, ürünü geri verebilirsiniz demektir.
Öyleyse geri iade edebilirsiniz ne demektir?

Full dolu???

"Full" zaten ağzına kadar dolu demektir..

Peki "full dolu" ne demektir?

Güzel Türkçemizi düzgün kullanarak sevgiyle kalın..

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=20.0


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

thumbup
DX CODE OF CONDUCT - DX Davranış Kuralları

Başlatan TA4ACV

0 Yanıt
7130 Gösterim
Son İleti 13 Mayıs 2014, 13:52:51
Gönderen: TA4ACV
xx
Depremde Hayatta Kalmanın Altın Kuralları

Başlatan TA3AFO

1 Yanıt
3829 Gösterim
Son İleti 18 Kasım 2013, 14:03:03
Gönderen: TA2VW
clip
NAURYZ DX SSB CW CONTEST 2016 KURALLARI VE 2015 SERTİFİKALARINIZ

Başlatan TA3X

8 Yanıt
4213 Gösterim
Son İleti 12 Mart 2016, 22:16:35
Gönderen: TA3X
xx
ARRL 10MT SSB/CW 2020 Yarışma kuralları ve diploma linki

Başlatan TA3X

1 Yanıt
1309 Gösterim
Son İleti 11 Aralık 2020, 20:40:45
Gönderen: TA3X