En sık kullanılan Q kısaltmaları
Yaygın Kullanım : Bir karıştırıcı veya başka bir işaret  karıştırması var
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
QRN   Statik gürültümü var?                     Statik gürültü var.
 Yaygın kullanım : "Yol Gürültüsü"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
QRP   Gücümü azaltayım mı ?                               Gücünü azalt
Yaygın kullanım : Düşük güçle çalışan istasyon-QRP istasyonu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
QRT   Göndermeyi durdurayım mı?                         Göndermeyi durdur 
Yaygın kullanım: Göndermeyi durdurabilirsin
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
QRV       Hazır mısın ?                                                  Hazırım
Yaygın Kullanım : Frekansta veya kanalda bulunmaktayım ve hazırım.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
QRX   Beni tekrar ne zaman çağıracaksın?  Seni tekrar  ... (saatte) ... khz (or Mhz) frekansından 
                                                                       çağıracağım
Yaygın kullanım : Ara vermek, Bekle, Hazırda bekle..(Şimdi acil bir işim var )  
QRZ   Beni kim çağırıyor?                           …….tarafından ….... khz (or MHz )
                                                                         frekansında  çağrılıyorsunuz.
QSL   Alışını onaylıyormusun?                       Alışımı onaylıyorum.    
Yaygın Kullanım : Tam olarak anladın mı? 
Yaygın Kullanım : Evet tam olarak anladım.  (Roger, Roger –Rgr, Rgr)  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
QSO   ……ile direkt veya röle ile muhaberen var mı?   ….ile direkt veya röle ile muhaberem var
Yaygın kullanım : Karşılıklı temas veya muhabere..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
QSY   Frekansımı değiştireyim mi?      Frekansımı …..KHz (veya MHz) e değiştiriyorum. 
Yaygın kullanım : Kanal veya frekans değiştirmek ..
QTH   Enlem ve boylama göre mevkiin  nedir? ( veya Grid Locator numaran nedir? )   
                                                                            (Cevap:KM38mf)                                                      

Yaygın kullanımı : Yerleşim yeriniz neresidir?   Mevkiim….enlem….boylamıdır.. 
Yaygın Kullanım :  Seyyar ve/veya Sabit Mevkiiniz neresidir?
Seyyar ve/veya Sabit mevkiim ………..dır.       Mesela : QTH'im   İzmir ( My QTH is İzmir QSL ? ) 
73   73 rakamı bir Q kısaltma işareti değildir.Sadece ve çoklukla telgrafın makbul olduğu zamanlardan kalma bir alışkanlıktır.Anlamı “En has Selamlar”   Selamlar çoğul olduğu için sadece “73” yazmak yeterlidir.”73’s” yanlış bir kullanım şeklidir.Fazla gayretkeşlik olur..    
88   88 rakamı bir Q kısaltma  işareti değildir.Telgraf muhaberesi günlerinden kalma bir alışkanlıktır. ”Sevgi ve öpücüklerimle” anlamında kullanılır.   Yaygın kullanımı : Zıt cinsler arasında karşılıklı kullanılır. Tipik kullanımı bir mektuptaki “Sevgi ve öpücüklerimle” gibidir. " 
73  Özhan Önder TA3BQ  
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=1218.0