Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu

AMATÖR TELSİZCİLİK,PAYLAŞIMLARIMIZ => AMATÖR TELSİZCİLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI => TEKNİK => Konuyu başlatan: TA3BQ - 19 Şubat 2011, 16:22:39

Başlık: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 151-160
Gönderen: TA3BQ - 19 Şubat 2011, 16:22:39
151)  Bir bataryadan mümkün olan en fazla enerjiyi elde etmenin en iyi yolu aşağıdakilerden hangisidir?

a)   Bataryadan mümkün olan en hızlı biçimde akım çekmek
b)   Bataryadan gereken en düşük oranda akım çekmek
c)   Batarya ½ şarj seviyesine ulaştığında, kutupları değiştirmek
d)   Bataryayı mümkün olduğunca sık şarj etmek


Bataryadan gereken en düşük oranda akım çekmek suretiyle uzun zaman ve en fazla enerjiyi elde edebiliriz.

Doğru cevap b) şıkkı olacaktır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
152 ) Aşağıdaki ölçme birimlerinden hangisi RF radyasyonuna maruz kalmayı ölçmek için kullanılır?

a)   Santimetre kare başına miliwatt
b)   Metre kare başına megaohm
c)   Foot başına mikrofarad
d)   Saniye başına megahertz.


RF radyasyonuna maruz kalanlarda yapılan ölçümlerde santimetre kare başına miliwatt birimi ile ölçü yapılır.

Doğru cevap a) şıkkıdır

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
153 ) 2 ohm’luk bir rezistansın içinden 0.5 amperlik bir akım geçerse, voltaj ne olur?

a) 1 volt          b)  0.25 volt            c) 2.5 volt                  d) 1.5 volt


Ohm kanununun voltaj formülünü hatırlıyorsunuz  E = I x R  idi.

Verilen değerleri yerine koyarsak :    E = 0.5 x 2       E = 1 volt çıkacaktır .

Doğru cevap a) şıkkı olacaktır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
154 ) 10 ohm’luk bir rezistansın içinden 2 amperlik bir akım geçerse, voltaj ne olur?

a) 20 volt            b) 0.2 volt           c) 12 volt                 d) 8 volt



Yine ohm kanununun voltaj formülünden çözeriz :     E = I x R   idi.

Verilenleri yerine koyarsak :  E = 2 x 10      E = 20 volt olacaktır

Doğru cevap a) şıkkıdır

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
155) 200 volta çaprazlama bağlanmış olan 100 ohm’luk bir rezistansın içinden akım nedir?

a)   20.000 amper
b)   0.5 amper
c)   2 amper
d)   100 amper


Yine ohm kanunu bu defa akım formülü : I = E / R  dir.  Verilenleri yerlerine koyarsak :

      I = 200 / 100    I = 2 amper olacaktır

Doğru cevap c) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
156 ) 240 volta çaprazlama bağlanmış 24 ohm’luk bir rezistansın içinden geçen akım nedir?

a)   24.000 amper
b)   0.1 amper
c)   10 amper
d)   216 amper


Ohm kanunu yine işimize yarayacaktır : I = E / R idi. Verilenleri yerlerine koyalım :
   
      I = 240 / 24      I = 10 amper olacaktır.

Doğru cevap c) şıkkıdır

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
157 ) Bir DC devresindeki elektrik gücünü ölçmek için hangi formül kullanılır?

a)   Güç (P), voltajın  ( E ) akım (I) ile çarpımına eşittir
b)   Güç (P), voltajın ( E ) akıma (I) bölünmesine eşittir
c)   Güç (P), voltajdan ( E ) akımın (I) çıkarılmasına eşittir
d)   Güç (P), voltaja  ( E ) akımın eklenmesine eşittir.

Ohm kanununun güç formülünü hatırlıyorsanız şöyledir : P = E x I    bu formülü okursak  güç P voltaj E ile akım I ‘ nin  çarpımına eşittir.

Doğru cevap a) şıkkındaki tarifdir.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
158) 13.8 DC volt’luk bir voltaj ve 10 amperlik bir akım ne kadarlık bir güç anlamına gelir?

a)   138 watt
b)   0.7 watt
c)   23.8 watt
d)   3.8 watt


Ohm kanununu güç formülü P = E x I  olduğuna göre verilenleri yerlerine koyarsak :

P = 13.8 x 10     P = 138 watt olacaktır.   

Doğru cevap a) şıkkıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
159 ) Voltajın 120 volt DC ve akımın 2.5 amper olduğu bir devrede ne kadarlık bir güç kullanılmıştır?

a)   1440 watt
b)   300 watt
c)   48 watt
d)   30 watt


Güç formülümüzü artık ezberlediniz sanırım : P = E x I idi.
Verilenleri yerlerine koyarsak :
 P = 120 x 2.5     P = 300 watt olacaktır. Kullanılan güç 300 wattır.

Doğru cevap b) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
160) Gönderim yaparken, vericiniz tarafından kaç watt çekildiğini nasıl belirlersiniz?

a)   DC voltajını ölçün ve bunu 60 Hz’e bölün
b)   Elektrik fişindeki sigortayı, hangi büyüklükte olduğunu görmek için kontrol edin
c)   Vericideki AC voltajını ölçün ve gönderim yaptığınızda çekilen akımla çarpın   
d)   Vericideki DC voltajını ölçün ve gönderim yaptığınızda  çekilen akımla çarpın.

Vericilerde DC voltaj kullanıldığına göre vericinin gönderim esnasında çektiği akımı ölçerek, uygulanan DC voltajı da ölçüp, çekilen akımla çarparsak  verici tarafından kaç watt çekildiğini buluruz.. ( Bazı güç kaynaklarında voltmetre ve ampermetre bulunmaktadır, eğer böyle ise işimiz daha da kolaydır.)
Doğru cevap d) şıkkıdır

Özhan Önder TA3BQ

 
Başlık: Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 151-160
Gönderen: TA3CY - 19 Şubat 2011, 17:12:19
Özhan hocam teşekkürler.
Kontol edermisiniz?
Başlık: Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 151-160
Gönderen: TA3AER - 25 Şubat 2011, 13:48:36
160. soruda doğru cevap ... sıkkıdır diye belirtilmemiş ben yinede PDF olarak hazırşadım gerekirse değiştiririm.
Başlık: Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 151-160
Gönderen: TA3CY - 25 Şubat 2011, 14:47:33
Özhan hocam bir baksın ben yanlışlılka düzeltme esnasında silmiş olabilirim...
Başlık: Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 151-160
Gönderen: TA2NL - 25 Şubat 2011, 15:11:54
Merhaba,

TA3BQ-Özhan Hocam ve TB3BAE Kadir Hocam Canlı Amatör Telsizcilik Sınav Sistemi (http://www.muratdemirtas.net.tr/online_amator_sinav)' nde Anasayfada link verdim soru çözümleri için ve sizlerin çağrı işaretlerinizi de ekledim, bilginiz olsun.

Selamlar
Başlık: Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 151-160
Gönderen: TA3BQ - 25 Şubat 2011, 19:12:59
160. soruya d) şıkkı olarak eklemeyi yaptım.Yükleme sırasında eksik kalmış olmalı.
73 Özhan
Başlık: Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 151-160
Gönderen: TA3AER - 28 Şubat 2011, 11:35:23
QSL hocam düzelttmim.