Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu

AMATÖR TELSİZCİLİK,PAYLAŞIMLARIMIZ => MAKALELER => Konuyu başlatan: TA2NC - 07 Ocak 2019, 23:08:08

Başlık: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 07 Ocak 2019, 23:08:08
Merhaba,
Tüm lisans türlerinin kullanabildiği VHF/UHF bandlarında yapabilecekleriniz ile ilgil birkaç makale hazırlamak istedim..
Bunu elinizdeki ekipmanlar ve zorluk derecelerine göre birkaç parçaya bölmem gerekti.
Bu makaleleri mümkün olduğunca herkesin anlayabileceği basit terminoloji ve örneklerle yazmaya çalışacağım. Umarım başarabilirim.

İlk bölüm uydu çalışmaları.

OSCAR yani ...Orbital Satellite Carrying Amateur Radio

Bir kısmınız muhtemelen , uydu kim ben kim nerede bende ona harcayacak para, nerede ona ulaşacak cihazlar diyorsunuz..

Oysa elinizde tuttuğunuz cihazlar çok rahatlıkla bu iş için kullanılabilecek cihazlar.

Öncelikle Amatör Uydular nelerdir oradan başlayalım.

Amatör uydular, genelde küçük boyutlarda (Televizyon uydularına göre), maaliyeti düşük tutulmuş, ama arkasında gerçekten bilgili radyo amatörlerinden oluşmuş ekipler tarafından yapılmış uydulardır..
Dünyadaki en büyük Amatör Uydu derneği AMSAT(Radio Amateur Satellite Corporation) desek yalan olmaz sanırım. Bu derneğin yan dernekleri olarak birçok dünya ülkesinde de destek ve geliştirme amacıyla dernekler açıldı.. AMSAT-UK AMSAT-DE ve Türkiye'de TAMSAT gibi bir çok oluşum var.
Bu dernekler aracılığı ile QSO yapılabilecek röle işlevi gören uyduların yanı sıra , araştırma amacıyla bazı sensörler taşıyan CubeSAT denen çok ufak boyda uydular da amatörler tarafından yapılıp uzaya gönderiliyor..

Bu uydular (1 istisnası hariç) LEO (Low Earth orbit) yani , alçak yörünge uyduları.
Yaklaşık 300-400 km yükseklikte dünya çevresinde 24 saat boyunca dönen , ve bu sırada dünyanın her yerinden amatörlerin ulaşabildiği uydular.
Farklı tipte çalışanları var.

Örneğin, bir kısmı FM modülasyonu ile çalışıyor.. (FOX-1B FOX-1D gibi) Crossband röle olarak işlev görüyor. Yani VHF ya da UHF ten yayın yaptığınızda, diğer bandtan dünyaya tekrarlıyor.. Bu sayede, Ankara'dan mandala bastığınızda sesinizi, Moskova'daki ya da Paris'teki amatör duyabiliyor.. Evet hem de el cihazınızla, VHF ya da UHF ten yaptığınız yayını...


Bir Kısmı APRS yayın yapıyor. Hani bir kısmınızın evde arabada kullandığı , biraz pahalı oyuncaklar..Ya da el telsizinizi cep telefonu ya da bilgisayarınıza bağlayarak kullanacağınız paket radyo ya da aprs yazılımı ile de aynı şeyi yapabilirsiniz..

Bunlara en bilinen örnek ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu... Evet.. Birçok ülkenin ortak girişimi ile uzaya gnderilmiş olan ISS üzerinde bir amatör istasyon var. Hatta çağrı adı bile var.. R0ISS.. Biz devlet kurumlarına tanıdıklarımıza, komşularımıza amatörlük nedir diye anlatmaya çalışırken, milyar dolarlık ISS projesine Rus ve Amerikan Uzay istasyonları başta olmak üzere diğer katılımcılar ile beraber amatör band bir istasyon kuruldu. Hatta bozulan bir telsiz geçtiğimiz aylarda dünya'dan gönderilen bir başka telsiz ile değiştirilip aktivitenin devamı sağlandı.
Tabii bu ilk değildi.. Uzun yıllar hizmet verdikten sonra 2001 yılında atmosfere girip yok edilen MİR uzay üssü de yıllarca R0MIR çağrı işareti ile dünya amatörlerine hizmet etti.
Hem R0ISS hem R0MIR ile QSO'su olan şanslı azınlıktanım sanırım..


Bir kısım uydu SSB çalışıyor.. HF telsizlerde gördüğünüz SSB modülasyonu ile.. Yine Crossband çalışıyorlar tabii.
 
Peki SSB ile FM uydular arasındaki fark nedir derseniz, FM uydularda konuşulan tek bir frekans vardır..Örneğin, FOX-1D uydusu için konuşacak olursak, 435.350 MHz frekansından Uplink yani gönderme yapıp, 145.880 MHz ten dinleme yapılır.. Tek bir frekans, aynı frekansta konuşmaya çalışan onlarca amatör...Avrupa içinde anteni iyi olan, gücü yüksek olan kazanırken, bizim gibi daha nadir istasyonların olduğu bölgelerden uydu geçerken duyulma şansımız daha fazla oluyor..


SSB uydularda ise bir frekans aralığı vardır.. Aynı HF frekans aralığında olduğu gibi, bir sürü amatör birbirinden bikkaç khz aralıkla çağrı yapıp konuşabilir.. Dezavantajı nedir derseniz, El cihazlarında ya da çoğu mobil telsizde SSB yoktur.. Bu modulasyon için ya FT-847, IC-7000, IC-706 , TS2000 gibi all band, all mode bi telsiz, ya da   IC-910 gibi, vhf/uhf all mode cihalzardan edinmeniz gerekmekte.. Bir amatör olarak zaten el cihazı hariç, SSB içermeyen bir telsize para vermeyi gereksiz masraf olarak görüyorum. O yüzden, sabit bir cihaz almaya karar veriseniz, tercihiniz her zaman için SSB destekli bir cihaz olsun.


Bu uzun giriş kısmından sonra , gelelim nasıl yaparız, nelere ihtiyacımız olacak..
Öncelikle bu uydular nerede, hangi frekansta bilmemiz gerek..
 
Bunun için, PC ya da cep telefonlarında bir çok uygulama var..
Android için Oscar isimli uygulama örneğin
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.androidesimple.oscar

Ya da PC  için,
Orbitron http://www.stoff.pl/
Gpredict http://gpredict.oz9aec.net/
 gibi yazılımlar..
Daha bir çok bu tür yazılım mevcut..Ya da hiç yazılım kurmayayım, web'ten bakayım derseniz
https://www.n2yo.com/  adresini kullanabilirsiniz.

Uydu yazilimlari, her gün güncel uydu pozisyonlarını internet üzerinden günceller. Bu pozisyon bilgilerine keplerian elements denir.
Genelde yazılımda bunlar otomatik yapılır.

Yazılımı kurduktan sonra Lokasyon bilgilerinizi girip bulunduğunuz konum ile ilgili uydu geçişlerini takip edebilirsiniz.
Bu arada bir not düşmek lazım. Amatör radyoculukta lokasyon bilginiz, ev adresiniz ya da Paralel, Meridyen vs bilgileri ile değil, Locator ile takip edilir.
İstasyonunuzun nerede olduğu bilgisini, http://k7fry.com/grid/  adresinden bulabilirsiniz. Buradan alacağınız locator bilginizi istasyonunuzun bir yerine asınız. Çünkü gerek HF gerek V/UHF çalışmalarınızda karşı istasyon lokasyon bilgisi sorduğunda vereceğiniz bilgi buradaki Locator olacaktır.


Evet yazılımı kurduk.. peki ya anten???
Uyduları takip için, en ideal olanı tabii ki, 2 boyutta hareket edebilen yani hem azimuth hem elevasyon takip edebilen yagi antenler.. Bu antenlerden bir tanesini Ankara'da oturan arkadaşlar, Havelsan'ın arkasından geçerken çatısına bakarsa görebilir..Bir diğeri de benim çatımda:)))
Bir örnek video paylaşalım
https://www.youtube.com/watch?v=BXnJct_ExEE

Ama uydu için böyle pahalı bir sistem çok şart değil. Olsa tabii ki daha iyi olur..

Peki ne kullanabiliriz..
Kazançlı ve 360 dereceye hakim olabilecek bir anten (hatta dual değilse 2 anten) sabit istasyon için ideal.
peki nedir bu tür antenler??

Dual band yagi anten
http://www.amateurradio.bz/4_dollar_satellite_antenna.html  adresinde çok ucuza yapılabilecek kolay bir anten var..
Unutmamak gerekir ki yagi anten gibi yönlü bir antende rotor kullanmanız ya da anteni/uyduyu elinizle takip etmeniz gerekir..

Örneğin bir diğeri Dual band bir turnstile anten
http://www.g8seq.com/vhf_antennas.php

Ya da http://www.oocities.org/w9bci/VHFUHFSatelite.pdf  adresinde görebileceğiniz Moxon anten (Normal moxon gibi yatay değil gökyüzne doğru dönük dikkat ederseniz)

Bu tür antenler hem 360 derece kapsama alanına sahiptir hem de aynı anda yatay ve dikey polarizasyona sahiptir. Peki bu ne demek..

Uzaydaki uydu sürekli kendi etrafında döner..
Bu yüzden üstünde bulunan dipol antenler, bazen yatay(horizontal) bazen dikey (vertical) duruma geçer..
Eğer uyduyu evinizde bulunan vertical anten ile (ya da cihaz üstündeki anten ile)  takip etmeye çalışırsanız, zaman zaman sinyalin tamamen yok olduğunu fark edersiniz. Bu kayıp uydunun dönmesinden kaynaklı..
Bunu engellemek için ideal olan üstte yazılanlar gibi antenlerden kullanmak. Tabii bu şans yoksa, normal bir vertikal anten de işinizi görebilir.

Arazi ya da açık alanda çalışma şansınız varsa, Arrow anten gibi elde taşınabilecek yönlü bir anten ile de çok rahat QSO yapabilirsiniz.
Örneğin linkteli istasyonu bir inceleyin lütfen..
https://youtu.be/kEvsKN9ZSyw?t=176


Antenimiz tamam, ya cihaz??

Birkaç opsiyon mevcut..
Birincisi ve en rahatı tabii ki, Uydu çalışabilmek için özel menüleri de olan TS2000, FT847 gibi cihazlar.. Bir vhf bir uhf anteni bağlayıp qso yapılabilir ve birazdan değineceğim doppler ayarlarını kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci opsiyon Dual band bir telsiz kullanmak.. Benim FT50 ile bir kac qsom mevcut örneğin. Cross çalışabilen bir cihaz yeterli.. Tabi bu tip bir cihaz ile sadece FM QSOlar yapabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.Ayrıca böyle bir cihazda ya Dual Band bir anten kullanmalısınız ya da iki ayrı anten var ise, bir diplexer kullanarak vhf ve uhf antneleri bölebilmelisiniz.

Üçüncü opsiyon ise
İki farklı cihaz kullanmak. Örneğin bir VHF bir UHF telsiz..  Ya da göndermeyi yapmak için bir cihaz, ve dinlemek için bir SDR radyo kullanılabilir.
Çift cihazlı bir örneği https://www.youtube.com/watch?v=9DABWljC54I  adresinde seyredebilirsiniz.


Peki Bir QSO nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle, Uydular ile QSO yaparken, doppler etkisi yaşanır. nedir bu doppler etkisi.. yaklaşan, uzaklaşan Ambulans sireninde olduğu gibi, uydu bize doğru yaklaştıkca frekansı değişir.. FM bandında bu çok yoğun hissedilmese de SSB çalışırken genelde tercih edilen telsizin ya da yazılımın yardımıyla bu dopplerı değiştirmektir..FM de ise örneğin 145.850 de çalışan bir uydu için en uzak olduğu anda 145.825 frenaksından konuşurken tepemizdeyken 145.850, en uzak noktasında 145.875 frekansından görüşme yapılabilir.

QSO yaparken önce frekansta çağrı yapan diğer istasyonları takip edin..
QSo hızlı bir şekilde çağrı işaretlerinin değişimi, peşinden her iki istsayonun rapor vermesi ve Locator bilgisini paylaşması ile tamamlanır.

Örneğin,
TA2NC: CQ Satellite, this is TA2NC KM69
TA2NAS:  TA2NC this is TA2NAS
TA2NC:  TA2NAS you are 59 KM69HU
TA2NAS:  RR you are also 59 and my locator is KM65AA
TA2NC:  Thank you for qso.73
TA2NAS:  73. Good luck

 
Locator'un en az ilk 4 karakteri alınmalı. 6 karakter olursa daha iyi tabii ki.

Bu arada uydu qso'ları Duplextir.. Yani cihazınız destekliyor ise, aynı anda hem vhf hem uhf bandlarını dinleyebiliyorsanız, kendi konuşmanızı uydu üzerinden duyabilirsiniz.Bu da frekans ve dopplerinizi ayarlayabilmeniz ya da uyduya ulasip ulasmadiginizi test edebilmeniz için avantajlı olur.

Sıradaki örneğimiz bir Türk istasyondan
TA4LYL bir qso'sunu paylaşmış
https://www.youtube.com/watch?v=h6ZDlcXrwKw
Dikkat ederseniz bilgisayar bağlantısı sayesinde telsizin frekansı zaman zaman değişiyor. Uygun doppler bilgilerine göre düzenliyor.

QSO sonrası log programınızda Satellite Modunu seçip qso logunuzu hangi uydu olduğu bilgisi ile girmeniz önemli.
Log tutarken dikkat etmeniz gereken bir diğer şey, Gönderme yani TX frekansının log tutarken kullanılması gerektiğidir.
RX frekansı mecbur değildir.



Yazının başında bir uydu hariç hepsi LEO uydularıdır demiştim. Peki O tek uydu nedir derseniz...
1 ay kadar önce SpaceX firmasi roketleri ile Es'Hail 2 isimli bir TV uydusu yörüngeye oturtuldu..
Bu aynı Hotbird, Turksat gibi sabit konumlu bir televizyon uydusu..Ancak AMSAT derneği , Katar'lı bu firmaya ücretini ödemiş ve uydu üzerine amatör bir transponder koydurmuş.Ve dünyanın ilk sabit konumlu amatör uydusunu yapmış olmuşlar.

Yani Diğer amatör uydular gibi saate bir, birkaç dakikalık qsolar yerine 7/24 qso yapılabilecek bir konumda bulunuyor.. Bu güzel evet..Ama
ama... Uydunun uplink frekansı 2.4 GHz,  Downlink yani dinleme frekansı ise 10 GHz bandında olacak.
Dinleme işi kolay. Bir 90 cmlik çanak, bir SDR, bir de LNB ile dinlemeyi çözüyoruz da, gönderme tarafı için en az birkaçyüz euro harcamak gerekiyor maalesef..


Uydu olayı kısaca bu şekilde...
El cihazınız ile Uydu üzerinden başka ülkeler ile konuşmayı siz de deneyin..
Yapılmayacak şey değil.. basit ve güzel bir "gerçek amatörlüğe giriş" aktivitesi olarak en kısa zamanda gerçekleştirmeniz dileğiyle..

Örnek qsolar;
https://youtu.be/bT131WBHKxc?t=771

Bir baofeng UV-3R ve bir dual band moxon anten ile qso
https://www.youtube.com/watch?v=VvOSXXA69aA

Burada ise, bir amatör iki adet el telsizi ve cihaz üstindeki anten ile QSO yapıyor
https://www.youtube.com/watch?v=sJrA62t141s

Bu da başka bir amatör
https://www.youtube.com/watch?v=GykXrg8Jupo



El cihazı ile en rahat takip edebileceğiniz uydular AO91(Fox1B) ve SO50 uyduları
AO91 için frekans bilgileri;
67 HZ CTCSS tonu göndererek ;

https://www.amsat.org/ao-91-commissioned-declared-open-for-amateur-use/
                                        TX               RX
Uydu Doğarken (AOS)      435.240 MHz   145.960 MHz
Yaklaşırken                 435.245 MHz   145.960 MHz
Tepedeyken                 435.250 MHz   145.960 MHz
Uzaklaşırken                 435.255 MHz   145.960 MHz
batarken (LOS)               435.260 MHz   145.960 MHz
 

SO-50 (SaudiSAT)  uydusu için
67 Hz CTCSS ile
TX                        RX
145.850 MHz   436.795 MHz


FM uydular genel listesi;
https://www.amsat.org/fm-satellite-frequency-summary/

SSB uydular Frekans Listesi
https://www.amsat.org/linear-satellite-frequency-summary/

APRS/Dijital Uydular genellikle 145.850 frekansından yayın yapmakta
Burayı monitör ederseniz birkaç saat içinde bir uydu geçişi duymanız çok olası.

Bu frekanslarını takip edebilir ve uyduyu kendiniz duymayı deneyebilirsiniz.
Duyduktan sonra bir qso da yaparsınız belki.neden olmasın??
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 08 Ocak 2019, 00:53:47
harika bir yazı olmuş.
 ISS dinlemesi yapma şansım olmuştu, çok  keyif almıştım. 
Sıra uydu haberleşmesinde.
 Paylaşım için teşekkürler.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2AAB - 08 Ocak 2019, 14:03:59
Oğuzhan bey,

Bizlerin merak ettiği herşeyi güzelce açıklamışsınız. Çalışmalarınız için tebrik ederim.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 08 Ocak 2019, 14:58:16
Rica ederim.
Bilgi paylaştıkça artar.

Zaman zaman Amatör uydular ile çalışan TA istasyonları duyuyorum. Ama çok az. Mevcut amatörlerin sayısı ile orantılanınca , ve neredeyse her amatörün en azindan FM uydular ile çalışabilecek cihazı olduğu göz önüne alındığında bu sayıların daha yüksek olması bekleniyor haliyle.

Geçen ay bir İran'lı amatör ile birkaç QSO yaptım Uydu üzerinden. Her ne kadar ülkesinde radyo amatörlüğü yasak olsa da, kendini riske atıp bu çabaya zahmete o giriyorken, bizde sayının daha yüksek olması gerekmez mi?

Bir sonraki yazıyı Tropo çalışmaları ile ilgili yazacağım. Umarım faydası olur.

Aklınıza takılan sorular olması durumunda elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.
73
 
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TB7GYA - 09 Ocak 2019, 11:55:46
Çok detaylı bir açıklama olmuş teşekkürler.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3V - 12 Ocak 2019, 11:52:10
Merhaba Oğuzhan bey,
Bu detaylı anlatım için teşekkür ederim.Artık ekipmanları hazırlayıp takip etme zamanı geldi demektir.
Elimde cep telefonu, https://www.issdetector.com/   buradaki program ile balkonda beklediğim günler geldi aklıma.
Bırakın konuşmayı uyduyu göz ile görmek bile beni heyecanlandırıyor.
Tekrar teşekkürler, devamını bekliyoruz.
73
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA5MZC - 15 Ocak 2019, 13:28:00

Elinize sağlık Oğuzhan Bey, paylaşımlarınızdan istifade ediyoruz.
Dün akşam el telsizi ile (14.01.2019 - 22:20 - qth: Konya) 145.880 frekansından yabancıların konuşmalarını duydum. IO-86 uydusuydu sanırım. Bu uydu üzerinden gönderme yapmak istediğimizde hangi frekansı kullanmamız gerekiyor?
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 15 Ocak 2019, 13:47:03
IO-86 uydusu ile hic calismadim.
Google da IO86 diye arattigimda amsat in sayfasinda frekans bilgilerini gorebildim

https://amsat-uk.org/2015/11/13/activation-of-io-86-lapan-orari-fm-transponder/

 Uplink 145.880 MHz tone 88,5
– Downlink 435.880 MHz

Ancak burada yazana gore bu uydunun uplink yani gonderme frekansi 145.880 dinleme frekansi 435.880 olarak gorunuyor.

Siz eger konsumalari 145.880 den duyduysaniz muhtemelen baska bir uydu duymus olmalısınız.

Bu da muhatemelen AO-92
AO-92 (Fox-1D)
gonderme frekanslari : 435.350 MHz veya 1267.359 MHz  donusumlu,   
dinleme frekanslari     145.880 MHz

67 hz ctcss tonu ile gonderme yaparak konusabilirsiniz.


Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA1CX - 16 Ocak 2019, 22:09:05
İlk Fırsatta deneyeğim. Hem FT-847 ile Hemde MKII İle..
Elinize emeğinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 16 Ocak 2019, 22:48:15
Ahmet bey,
Ustteki notlari daha agirlikli FM kullanacaklar icin yazmistim.
O zaman bir de SSB uydular ile ilgili kısa ozet geceyim.
 
Fm deki tek bir gonderme tek bir alma frekansina karsilik SSB uydularda bir aralik soz konusudur.
Yani en sık kullanılan ve kapsama alanı en genis FO29 uydusundan ornek verecek olursak
Uplink (Gonderme) frekansı 145.900 – 146.000  arasıdır.
Downlink (Dnleme) frekansı ise 435.900-435.800 arasıdır...   frekansları ters yazmadım...
Bu uydular linear transponder a sahiptir.yani gonderme artarken alma frekansi azalır.

Frekans kontrolunun iki yolu var. Birincisi. Gpredict, pstrotator gibi uydu yazılımları ve telsizin baglantisini yapip, frekans ayarlarının yazılımın otomatik takip etmesini saglamak,

İkincisi bu telsizde (MK serisinde var mi bilmiyorum) bulunan Satellite dugmesine basarak, TRK-REV secenegi aktiften kullanmak..
Peki bu durumda ne oluyor..
Cihazinizin dinleme frekansi 435.800 de iken gonderme frekansi 146.000 da olur, dinleme frekansi yukarı dogru giderken misal 435.900 e geldiginde gonderme frekansi azalarak 145.900 e iner..
genelde gorusmeler 435.850 civarinda duyulmakta..yani bandın ortasında..Ayrica satellite modunda kendi sesinizi de duymaya devam edeceginiz icin, gerekirse sub-tune dugmesi ile kendi sesinizin duzgun hale gelmesini yani frekans kalibrasyonunu yapın..

FT847 fabrika cıkısı cok hassas ayarlı olmayan bir kristalle genelde ciktigi icin, frekansı biraz kaymıs oluyor..
Bu kayma da frekans yukseldikce daha da yukseliyor..
Ornegin siz 145.900 den gonderdiginizde aslinda 145.901 den gonderiyor olabilirsiniz.. bu sapma 3 kat yukarıdaki uhf bandina geldiginde 435.987 e denk gelir ve FM de hissetmeyeceginiz bu hata payı yuzunden kendi sesinizi boguk duyabilirsiniz.
pratik yaparak buradaki frekans ayarlamalarına zamanla hakim olabilirsiniz.

Simdiden basarilar
73

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 22 Ocak 2019, 15:02:13
Cihazın teknik özelliklerini bilmemekle beraber, dual band bir cihaz ise evet yaparsınız. Tahminim sadece fm modülasyonu içeren bir cihaz bu yüzden sadece fm uydular ile çalışabilirsiniz.

Deneyin ve deneyimlerinizi paylaşın lütfen
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 22 Ocak 2019, 15:05:39
Bu arada eklemeyi unuttum sanırım Bu telsiz dmr  çalışıyor. Uydu çalışanlar dmrkullanmaz. Analog modda olduğunuza emin olun
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 22 Ocak 2019, 15:29:15
Uydu çalışmalarında dijital pacet kullaniliyormu.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 22 Ocak 2019, 15:30:29
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Uydu çalışmalarında dijital pacet kullaniliyormu.
Bazi uydularda var. İss te mesela
Aprs kullaniyorlar
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 22 Ocak 2019, 17:05:57
Dönüş için teşekürler. Araştırma halindeyim. Rtty falan ilçemdeki arkadaşlarla birseyler yapmaya hevesliyiz. Konular çok geniş. Biryerlerden baslayip kendimizi geliştirmek istiyoruz. Uyudu haberleşmede hedeflerimiz arasında. Oskar programini indirmekle başladık. Uydu sayisi çok fazla. Özellikle 2m-70cm de takip etmemizi tavsiye edeceginiz ( tercihen türk ) uydularimiz varmi.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 22 Ocak 2019, 23:51:57
İlk mesajımda tavsiye ettigim uydulari belirtmistim aslina bakarsaniz.

https://www.amsat.org/two-way-satellites/  adresinden tum uyduların kategorize edilmis (FM , SSB/CW (Transponder satellites deniyor) , Digital) listesine ulasabilirsiniz.

Turk uydu calismasi olarak bazi cubesat uydu calismalari yapilmis durumda, ancak bahsi gecen uydular gibi ustunde repeater olan uydulardan cok, kısa omurlu, bazi test verilerini okuyup yeryuzune gonderen turde calismalar olarak kalmis durumda.
Turk uydular ile iligli daha genis bilgiyi www.tamsat.org.tr adresinden alabilirsiniz.
Sanirim web sunucusunda bir sorun mevcut su an girilemiyor ama orada uydular ile ilgili epey kapsamli dokumantasyon da mevcut.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 24 Ocak 2019, 13:23:17
Ek bilgi olarak,

DMR, Dstar  gibi modlar o kadar yuksek doppler shiftler, farkli zamanlama dilimleri (timeslotlar)  ile duzgun calismaz. timingler uymaz.
Digital mod olarak sadece APRS / Paket radyo gibi dusuk hiz data haberlesme modlari kullanılabilmekte.

DMR gibi modlarin niye calismayacagi ile ilgil olarak anahtar kelime TDMA, timeslot, latency ve doppler diyebilirim.
Arastirirsaniz cokca kaynak var.

Calisabilmesi icin bazi ozel yazilimsal duzeltmeler gerekmekte. Duz repeater gibi calisamamakta.
Bu amacla DStar icin bir deneme uydusu gonderilmis bu arada
Bilgiler su sekilde.

D-Star ONE Sparrow (DP1GOS) halfduplex repeater & beacon frequencies:
Uplink: 437,325MHz / Downlink: 435,525MHz RF-Power: 800-1200mW

http://www.d-star.one/

Hala denemeleri suruyor. Ne kadar saglikli calisacagini zamanla gorecegiz.

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2OM - 3C3CA - 07 Temmuz 2019, 14:39:44
Merhaba TA2NC,

Konuyla ilgili tüm yazılarınızı büyük bir ilgiyle okudum. Güzel bir kaynak ve yol gösterici. Teşekkürler.

Ben biraz somutlaştırmak istiyorum. Es'hail için bir kurulum anladığım kadarıyla:

Gönderme kısmı:

- 2 m/70 cm SSB TRX
- Buna up convertiri bağlıyoruz (144/433 2.4 GHz frekansına dönüştürülecek)
- RF ampflifier 2.4 GHz sinyali güçlendirerek 10 GHz çıkışı sağlıyor.
- "LNB" (tabii paraboluc anten, çanak anten)

Alma kısmı:
- "LNB" duoband feed ise hem gönderme hem alma için kullanabiliyoruz
- downlink converter (10 GHz'i 2,4 GHz'e dönüştürmek için)
- SDR alıcı (bir bilgisayara bağlı, internet bağlantısı istemez)

Sanırım teknik olarak gereken donanım bu.

Gönderme için donanım görseli:

(https://i0.wp.com/www.lutz-electronics.ch/wp-content/uploads/2019/02/QO-100_Uplink-Setup.jpg?ssl=1)


Alma için donanım görseli:
(https://i0.wp.com/www.lutz-electronics.ch/wp-content/uploads/2019/02/QO-100_Downlink_Uebersicht.jpg?ssl=1)

Bunları "hazır" almak istersek, sizin de belirttiğiniz gibi bir kaç yüz Euro gerekiyor.

upconverter 60 Euro
RF ampflifier 60 Euro
Duoband feed 40 Euro
SDR alıcı (vasat model) 30 Euro
Parabolik anten ..değişken
Kablo (en az kayıplı)..değişken
Bunların hepsi için kargo ücreti ...

(fiyatları Passion Radio sitesinden aldım https://www.passion-radio.com/satellite/124 (https://www.passion-radio.com/satellite/124))

Görüş ve tavsiyeniz ne olur diye merak ediyorum.

73'ler


Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 07 Temmuz 2019, 15:06:38
Merhaba
Bir duzeltme yapmak istiyorum

Gonderme kismi 2.4 ghz..
Alma kismi 10 ghz


En basit haliyle, TX için 144/432 MHz'i (sg-lab transverteri kullanırsak) 2.4 ghz e ceviriyoruz.. maaliyeti 200 euro

Dinlemek icin bir LNB (15 TL) ve bir RTL-SDR (15$) 

Daha da maaliyet etkin derseniz, TX icin dxpatrol'un 28-144-432-1296 transverterini (100 euro) ve 20 euroluk bir 2.4 ghz amfi kullanıyoruz.
Alma kismi yukaridakiyle ayni. Burada avantaj isterseniz HF cihazinizla da cikis yapabilmeniz..Ama bu cihaz sadece upconverter. sg-labin cihazi kendinden 2W cikisli ve tx/rx yapabiliyor 2.4 ghz bandında.


Aradan bilgisayarı cikartayim diyorsanız, vhfdesign'da 739 mhz i 433 mhz e indiren bir downconverter da var..
Niye 739 mhz derseniz, LNB de cevrilen 10 ghz lik sinyal 739 mhz e iniyor.
Yani LNB hem 10 ghz lik sinyali 739 mhz e indiriyor (İçinde 9.75 GHz lik bir LO var) hem de oldukca guclendiriyor.
Ayrica bir downlink converter ihtiyaciniz yok..

Dualband feed'i kendim yaptim.. 150-200 tl kadar harcayinca elimde 6 tane feed oldu. Bir kismini turkiye bir kismini yurtdisindaki amator arkadaslara gonderdim


kablo için, RX te zaten LNB'nin çok yuksek gaini oldugundan, standart 75 ohm uydu kablosu...
TX icin, 144 mhz ile uplink cihazina gideceginizden mesafeye bagli olmak uzere rg58 bile kullanmak mumkun..(yukariya kac db gideceginize bagli)

Uplink icin transverter ve varsa PA nin antenin dibinde olmasi gerek..
Yoksa o frekanslarda sinyali koaksiyel ile tasimaniz cok zor..

Sizin maddeler uzerinden cevap verecek olursam

Gönderme kısmı:

- 2 m/70 cm SSB TRX 28-1296 da olabilir seceecginiz transvertera gore
- Buna up convertiri bağlıyoruz (144/433 2.4 GHz frekansına dönüştürülecek)
- RF ampflifier 2.4 GHz sinyali güçlendirerek 10 GHz çıkışı sağlıyor. Cikisimiz zaten 2.4 ghz . bir daha 10 a cevrilmiyor. İlave olarak bir PA ile sinyali en az 0.5W a cikariyoruz
- "LNB" (tabii paraboluc anten, çanak anten) Parabolik olmasi sart degil.Hatta yuksek kazancli wifi anteni bile is goruyor

Alma kısmı:
- "LNB" duoband feed ise hem gönderme hem alma için kullanabiliyoruz Dualfeed'te aslinda sadece bir tane 2.4 ghz anten var. Bir de waveguide..10 ghz sinyali LNB ye iletmek icin. 10 ghz anteni LNB nin icinde
- downlink converter (10 GHz'i 2,4 GHz'e dönüştürmek için) 10 ghz LNB de 739 mhz e iniyor. SDR den bunu dinliyoruz
- SDR alıcı (bir bilgisayara bağlı, internet bağlantısı istemez)
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2OM - 3C3CA - 07 Temmuz 2019, 15:20:16
Mükemmel! Ellerinize sağlık.

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 07 Temmuz 2019, 15:38:59
Bir ekleme yapmak istiyorum sadece, dinlemek icin kullanacaginiz LNB muhakkak PLL'li olmak durumunda.. DRO'lu yani turkiyede satilan cogu LNB, maalesef SSB dinleyebilecek hassasiyette degil.

n11 de satilan MAC marka tek portlu LNB'nin icinde PLL mevcut. 2 portlusunda kutusunda yazmasina ragmen yok.
Dunyada genelde octagon ostlo modeli alip bir de kristalini modifiye edip kullaniyorlar ekstra hassasiyet icin
Modifiye etmeden de gayet guzel dinlenebiliyor.

Daha detayli bilgileri blog'Umda yazmistim.
73
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2UBW - 07 Temmuz 2019, 16:04:42
Merhaba,

Değerli bilgiler için teşekkürler

73
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 02 Ocak 2020, 14:01:09
Sn TA2NC,

FM el telsizi ile uydu üzerinden QSO yapmak için bir yagi anten yapmak istiyorum. "Full Duplex" çalışan bir el telsizim yok. Baofeng ile gönderip, dönüşü sadece alıcı olan bir cihaz ile (scanner) almayı planlıyorum. Baofeng'de bir vfo'ya downlink bir vfo'ya uplink frekansı yazıp A/B tuşuna basarak vfo'lar arası geçerek yapmak istemiyorum çünkü kendi gönderimimi duymadan, ulaşabildiğimi anlamadan çalışmak zor olur gibi düşünüyorum. Tabi full duplex bir el cihazına şu an para harcamak da istemiyorum.

Dolayısı ile ya downlink ve uplink için ayrı antenler yapıp ikisini bir zeminde birleştirip tripod ile vs kullanacağım ya da "arrow" tarzı bir anten yapıp duplexer kullanmadan iki ayrı feed'i iki ayrı cihaza bağlayıp çalışacağım. Epey araştırdım ama açık kaynaklarda ölçüleri vs hazır arrow tarzı "cross boom" bir anten için ölçüleri bulamadım. Aslında buldum bir iki tane ama bunlarda arrow'un doğrudan klonlanmış halleri. "gamma match" tarzı bağlantıların vs olduğu ev şartlarında imali zor tasarımlar.

Şimdi cahil sorusu geliyor : Ben şimdi vhf ve uhf için yagi hesabını ayrı ayrı yapıp ikisini tek bom üstünde uhv ve vhf elemanlar birbirine 90 derece yapacak şekilde birleştirsem çalışır mı :)

https://www.qsl.net/dk7zb/PVC-Yagis/PVC-details.htm

Özellikle yukarıdaki linkteki tasarımlar hem imalat kolaylığı hemde pvc klipsleri ile sök-tak imkanının sağlayacağı mobilite açısından bana çok cazip geldi.


Saygılarımla.


Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 03 Ocak 2020, 00:44:39
Merhaba Alper hocam..
Oncelikle hicbir soru cahil sorusu degil. Bilmediginiz konulari sormaniz sizi cahil degil arastirmaci yapar. Bilmeyen birilerinin biliyormus edasiyla yazmasi bence cehalettir ;)

Baofeng cross calisabliyor diye biliyorum. yani a/b yapmaniza gerek yok. PTT yapinca bir band RX yapinca diger bandta dinleyebiliyor olmali.
Ama kendinizi duyamayacaksiniz. Gerci duysaniz da faydasi olmayabilir cunku o cihazda doppler ayari yaparak kullanmaniz cok soz konusu olmayacak.

Diger alternatif iki cihaz ya da cep telefonuna OTG ile baglayacaginiz bir sdr ile RX olabilir.


Anten icin ise dediginiz gayet olasi.. Farkli polarizasyonlardaki iki yagi anten birbirini neredeyse hic etkilemez.. Cogu dual band tasarim da o sekilde yapilir.

DK7ZB tasarimlari da bu konuda bilindik tasarimlardandir. hem cross hem mono band antenlerde sıklıkla tercih edilir.

Deneyin bence pisman olmazsiniz.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 04 Ocak 2020, 00:33:03
Üstad sağolun değerli bilgiler için.

Ben yarın alüminyum çubuk ve konnektör vs tedariğine girişiyorum. Hem bir cross yagi hem de bir moxon yapma planım var.  Artık elim önce hangisine giderse dalacağım vakit durumuna göre.

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 04 Ocak 2020, 12:16:26
oguzhan bey bir şey sormak istiyorum fırlatmalardan kalan, çöp olarak uzayda dolaşan roket artıkları gibi hurdalar mevcut. bunlardan yansıtarak haberleşme yapmak mümkün mü ? bunu disiplene ederek bazı kurallar geliştirildimi.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 04 Ocak 2020, 13:00:34
Merhaba
Fiziksel olarak her parcadan yeterli guc ile yansitma yapmak mumkun tabii.
Ama teoride mumkun gorunse de pratikte o kadar degil

https://ta2nc.blogspot.com/2019/08/iss-radar-echosu.html linkinde bu parcaciklari tespitte kullanilan graves radari ve bu radarin yansimasini ISS uzerinden duydugum bir videoyu paylasmistim.

ISS asagi yukari bir futbol sahasi genisliginde.. Graves radari da megawattlarca gucle yayin yapiyor..
Alcak yorungede duyabildigim tek yansima bu..

Buna gore uzay coplerinden ne kadar yansima yapilaiblir ya da dinlenebilir tahmin edebilirsiniz.
Aslinda graves radari da bu sekilde calisiyor.. Dedigim gibi yeterli guce (megawatt) sahipseniz mumkun..
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 04 Ocak 2020, 18:59:19
Graves radari yazınızı okumuştum. Şimdi bir daha okuyunca daha bir oturdu yerine. Zamanla daha iyi olacağız. Mega watlara çıkıncaya :) kadar bu proje olarak kıyıda, bilgi olarak akılda kalacak.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 09 Ocak 2020, 22:44:23
Uydu çalışmaları için planladığım yaginin vhf tarafını bitirdim.

VHF amatör bandının büyük kısmında swr 1.1 altında. Resimde 145.850 de 1.05 gibi SWR (analog ibrede görebildiğim bu kadar...Belki 1.08 dir belki 1.02 onu bilemiyorum :)  )

PVC bom düşündüğümden fazla esniyor ve elde tutmak da düşündüğümden çok daha zormuş. Henüz uhf elemanlar yokken bile yaptığım denemelerde bileğimi yordu. Bu şekilde elde antenle uydu çalışmak için sanırım sağlam bir bilek lazım :) Bir de daha az esneyecek ve yine hafif olan başka bir bom ayarlamak lazım sanırım. Belki "vileda sapı" gibi bir şeyi denerim, uygun çapta bulursam.

Bu DK7ZB tasarımlarında hoşuma giden şey nakil ve evde depolama kolaylığı. 4. resimde antenin demonte hali görülebilir.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 09 Ocak 2020, 22:47:49
Ahsap daha iyi bir cozum olabilir hafiflik ve esnememe konusunda..

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 11 Ocak 2020, 09:51:43
pprc boru yerine pvc boru kullanılırsa daha sağlam olur. özellikle yüksek basınçlı bula bilirsen et kalınlığı artacağından yazın bile esnemez.
elinizi ağırlıktan dolayı yoruluyorsa orta kısmına bir destek noktası ayarlayın ( T ).
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 12 Ocak 2020, 01:48:27
Evet bu boru pprc imiş. Bunun da epey et kalınlığı var ama biraz fazla esnek. Ahşap-PVC-Alüminyum vs alternatif bomlara bakınıyorum.
Hoş düşündüğüm kadar esnemedi ve düşündüğüm kadar ağır da olmadı uhf elemanlar ile. Uhf kısmın swrsi ev içinde yaptığım denemelerde 1.2-1.5 gitti geldi. Sanırım evde doğru ölçüm alamıyorum. Çevirdiğim yöne göre ciddi değişiyor SWR. Dışarıda deneyeceğim ilk fırsatta.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 12 Ocak 2020, 17:51:39
Bugün anten ile ilk uydu QSO denememi yaptım. AO-91'in VHF downllink'ini ufuktan ufuğa 10dk+ bir süre duydum. Epey yoğun QSO vardı. Bir iki sefer araya girmeye çalıştım ama olmadı.
İki cihaz ile çalışınca downlinkten kendimi duyarım sanmıştım ama diğer cihaz gönderme yaparken alıcı cihaz enterfere olduğu için dışarı sadece gürültü verdi. Dolayısı ile uyduya UHF uplinkten sesimi gönderebildim mi emin de değilim. Biraz daha denemem yanılmam uğraşmam lazım sanırım.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 13 Ocak 2020, 00:35:23
Bir dahaki denemede bana haber verirsen ben downlinkten takip ederim
;)
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 13 Ocak 2020, 10:13:40
sesini duyuramadın mı ? bu tür portatif el yapımı antenlerin iyi yanı  hemen bir iki eleman daha ekle devam et.  :) dördüncü vhf elemanını ekle,  vhf 4 uhf 9 elemanlı anten sana kazanç sağlar.
 dopler etkisinide unutma. yaklaşırken 10mhz alttan başla, yaklaştıkca 5mhz ekle el ile dopleri düzeltmiş olursun. yanlışım varsa da ustalarım düzeltsin. çünkü henüz uydudan qso yapışmışlığım yok.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 13 Ocak 2020, 10:25:06
Yaklasma ve uzaklasmada FM de asagidaki gibi bir doppler soz konusu olur.
Bunu otomatik hesap edeceginiz/bilgisayar kontrollu bir telsiziniz yoksa  hazir kanallara kaydedip uydu pozisyonuna gore secmekte fayda var.
FM uydular PTT icin ton kullanir. 67 Hz..
Yuksek doppler etkisinde bu da kayacagi icin algilamasi zorlasir.
Ayrica, FM'in kotu ozelligi, en guclu istasyon duyulur sadece.. Digerleri uyduya ulassa bile duyulmaz.

İlk denemelerinizi uydu bosken yapin derim.
Yaklasma veya uzaklasma yonune bagli olarak afrika/asya tarafina gecince uyduyu kullannalar azalsa da turkiyeden erisim olabiliyor.

El cihazinin gucu de nispeten dusuk oldugundan, en guzel yontem daha buyuk anten kullanmak oluyor haliyle..
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 13 Ocak 2020, 11:00:28
SATSAT uygulamasını kurdum telefonuma. Uydunun size görece konumuna göre doppler düzeltmesi frekanslarını otomatik veriyor. Buna göre frekansları da değiştirerek ilerledim. Ton da girdim. Sanırım beni esas sabote eden UV-5R nin ünlü "sarkması" oldu. Mandala bastığımda alıcı ikinci cihaz sadece gürültü verebildi. Bu da bende kafa karışıklığı yarattı girebildim mi giremedim mi vs ne oluyor anlayamadım pek ilk seferin de acemiliği ile. 

Antenin uhf tarafını tek başına bom'a takıp test ettim. 1 Watt (hatta fiiliyatta 0,8 watt gibi baofengin Low çıkışı) ile 20 KM uzaktaki sabit istasyon ile net bir sesle QSO yapabildim. Sanırım çok da kötü değil benim yagi. Bakalım biraz daha denemem lazım. Başka alıcı cihaz alternatifim de var. Evde biraz deneme yapacağım baofeng ile mandala bastığımda en az hangisi etkileniyorsa onunla almayı deneyeceğim O olmazsa Vertex UHF mobil cihazım var, daha hazırlıklı gider masamı tripdumu kurar aküden alır elektriğimi 25 Watt ile denerim. Hem de enterfere etmiyor diğer cihazları vertex normalde.

Bu Hafta Cumartesi:

SO-50   18 Oca   10:50:49   62°   55° (KD)    10:59:54   436.795
AO-92   18 Oca   11:35:36   61°   284° (BKB) 11:42:48   145.880
AO-91   18 Oca   11:58:30   63°   75° (DKD)     12:08:39   145.960

Pazar da şunu gözüme kestirdim : AO-91   19 Oca   12:19:45   81°   259° (B)   12:30:00   145.960

İçliğimi giyer, termosa kahvemi yapar araziye çıkarım :) Zaten iş açısından yoğun bir hafta olacak haftasonu stress atma etkinliğimi buldum :)
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 13 Ocak 2020, 12:41:53
cıhazınızı NFM ayarında deneyin. WFM ayarına göre daha seçici olacaktır. denemekte fayda var bence.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 13 Ocak 2020, 13:01:20
sn. azer90,

FM radyo yayını dinlemiyorsanız  zaten normalde bir amatör istasyonu vs dinlerken hep "NFM" kullanıyorsunuz.
Baofeng gibi cihazlarda gönderirken bir "narrow" - "wide" diye ayrımı var ama bu ayrımda göndermede 12.5 khz ile 25 khz arasında seçim sağlıyor aslında.
WFM dediğiniz yanılmıyosam 200 khz civarında.

Baofengin diğer cihazları enterfere etmesi ikinci üçüncü... X inci  harmoniklerinin çıkışta doğru dürüst filtrelenmemesi ile alakalı.  Yani UHF de gönderirken VHF'de öyle bir harmonik üretiyor ki  VHF'de dinleyen yakın cihazı etkiliyor. Örneğin antenleri dip dibe, kendileri üst üste duran aselsan (vhf) ve vertex (uhf) mobil cihazlarımda 25-30 watt ile çıkarken bile böyle bir durum olmuyor.

Selamlar.


Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 13 Ocak 2020, 13:20:10
sn. azer90,

FM radyo yayını dinlemiyorsanız  zaten normalde bir amatör istasyonu vs dinlerken hep "NFM" kullanıyorsunuz.
Baofeng gibi cihazlarda gönderirken bir "narrow" - "wide" diye ayrımı var ama bu ayrımda göndermede 12.5 khz ile 25 khz arasında seçim sağlıyor aslında.
WFM dediğiniz yanılmıyosam 200 khz civarında.

Baofengin diğer cihazları enterfere etmesi ikinci üçüncü... X inci  harmoniklerinin çıkışta doğru dürüst filtrelenmemesi ile alakalı.  Yani UHF de gönderirken VHF'de öyle bir harmonik üretiyor ki  VHF'de dinleyen yakın cihazı etkiliyor. Örneğin antenleri dip dibe, kendileri üst üste duran aselsan (vhf) ve vertex (uhf) mobil cihazlarımda 25-30 watt ile çıkarken bile böyle bir durum olmuyor.

Selamlar.





Selamlar,
Amator radyodaki NFM WFM kavramlari ile BroadcastFM kavrami zaten farklidir.
WFM (Ya da FM)  WideBand FM ve Broadcast seklindedir.
NFM ile WFM (amator bandda widefm.. aslinda normal fm) 2.5 ve 5 khz band genisliklerine sahiptir.
Daha detayli bilgi
https://ta2nc.blogspot.com/search?q=mod%C3%BClasyon
adresinde bulunabilir.

Hoarmonikler genelde ust bandlara cikar..
Yani, VHF'in harmonigi UHF e cikar, UHF in ki SHF e cikar gibi.
Daha alt bandta kuvvetli bir sinyal duyuyorsaniz, bunun sebebi genelde, alici cihazin filtrelerinin kotu olmasi (IP3 seciciliginin iyi olmamasi)  , ya da gonderen cihazin kendi ic mikserlerinden disari yayilmasidir.
TX ve RX cihazlarina bandpass filtre eklemek genelde bu tur problemleri cozer.

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 13 Ocak 2020, 14:03:28
Sn TA2NC,

kullandığım SDR Sharp yazılımında "WFM" default bandwithi 200 KHZ.
Bu uydu dinlemede de kullandığım Icom R-20 tarayıcının WFM mode filter'ı  "more than 150 khz" diye geçiyor.
https://www.icomamerica.com/en/products/receivers/handheld/r20/specifications.aspx

Başka bir çok yerde de ben hep WFM teriminin Broadcast FM için kullanıldığını gördüğümden hep aynı şey gibi algılıyordum.
Broadcast FM - WFM terminolojisi sektörde oturmamış bu gariban kardeşinizde nasıl otursun :)

Yine baofengin kendi sitesindeki bilgiler resimdeki gibi.  Ayarlardaki narrow ve wide'ı 12.5khz ve 25khz olarak tanımlıyor.
Baofeng techspec'i muhtemelen yanlıştır hoş.

İlginçtir evde aselsan 4021 ile vhf konuşurken vertex uhf cihazımda (ve tersi) enterferans olmazken baofeng ile uhf vhf farketmez mandalladığımda yakındaki tüm cihazlarda enterferans oluyor. O zaman içerideki mixerlerde vs dediğiniz gibi, bilemedim. İşin o kısmında fikrim dahi yok zaten.

Modülasyonla ilgili yazınızı okuyup konudaki cehaletimi azaltıyorum hemen sayenizde.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 13 Ocak 2020, 14:51:37
Olay bu band genisligi olunca aslinda oturmayan o kadar cok sey var ki...

Kabaca ve kisaca soyle anlatayim.
FM deviasyon band genisligi. Merkezi tasima sinyali.. 2.5- 5khz
FM Band Genisligi.. 12.5 - 25 khz...
FM Tasinabilen ses genisligi =  ( Band genisligi /2 ) - deviasyon

Yani.. 25 khz band genisligi olan bir fm sinyali uzerinde 5 khz bir deviasyon var ise  10 khz genisliginde ses taasiyabilirsiniz..

Oldukca karisik evet..
O yuzden kavramlar karisinca sıkıntı buyuyor..

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 18 Ocak 2020, 14:07:03
-4 derecede biraz donsamda ilk uydu qso mu yapmayı başardım.
Bu hobi beni müsatakil eve çıkartır yakında.

Epey heyecanlandım, araya sürekli giren birileri olunca biraz zorlandım konuşmakta. QSO'nun birini net becerdim zaten konfirme geldi ona qrz.com'da. Diğer 2 istasyon beni defaten çağırdı ben de defaten cevap verdim ama araya sürekli birileri girdi bir türlü karşılıklı konuşamadık. QSO sayılır mı bilmem. Bakalım konfirme gelecek mi.

TA2NC Yardımlarınız yönlendirmeleriniz için çok teşekkürler.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 19 Ocak 2020, 18:37:01
Valla harika..
Demekki bu kadar basit bir ekipmanla.. sehir icinde zor gorusulebilirken, o semtten bu semte sesim geliyor mu denemeleri yaparken, meger ingiltereye kadar gorusmek mumkunmus :)))

Cabaniz ve gayretiniz icin tebrikler..



Not: Mustakil eve cikmak bir yere kadar.. sonra etrafi daha bos tercihen tarla bir mustakil ev bakmaya basliyorsunuz. Ben o asamaya gectim :DDD
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 19 Ocak 2020, 20:07:34
Hızımı alamadım az önce Ankara semalarından geçişi esnasında bir de Aprs paketi aldım Iss'den :P
Camdan yagi ile sarkıp tuhaf hareketler yaptığımı gören karşı bloktan bir kaç komşu perdelerini kapattı... Benim müstakile geçiş süreci hızlanabilir bu gidişle :)
İki bina arasında denkleyebildiğim tek paket aşağıdaki oldu ama Android tableti  bir sonraki arazi çalışmasına götürüp ISS ile Aprs denemeleri yapmak için motive etmeye yetti beni.

19:41:47$ fm SV2CPH-0 to TPQX16-0 via RS0ISS-0 UIv PID=F0
          `1KEl .-/`efarmogigr@hotmail.com_"



Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA5MZC - 20 Ocak 2020, 08:50:21
Tebrikler...
Ben henüz uydu üzerinden qso ya muvaffak olamadım.
Çatıda 9 elemanlı dualband yagi var. Güneydoğuya doğru bakıyor.
Onun baktığı yönden geçişleri takip etmeye çalışıyorum.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA1SKO - 20 Ocak 2020, 09:55:33
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Hızımı alamadım az önce Ankara semalarından geçişi esnasında bir de Aprs paketi aldım Iss'den :P
Camdan yagi ile sarkıp tuhaf hareketler yaptığımı gören karşı bloktan bir kaç komşu perdelerini kapattı... Benim müstakile geçiş süreci hızlanabilir bu gidişle :)
İki bina arasında denkleyebildiğim tek paket aşağıdaki oldu ama Android tableti  bir sonraki arazi çalışmasına götürüp ISS ile Aprs denemeleri yapmak için motive etmeye yetti beni.

19:41:47$ fm SV2CPH-0 to TPQX16-0 via RS0ISS-0 UIv PID=F0
          `1KEl .-/`efarmogigr@hotmail.com_"

Merhaba Suat Bey,
Çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum.
Son zamanlarda ben de APRS'e merak saldım. ISS üzerinden aprs deyince daha da bir merakımı cezbetti :)
Biraz araştırma yapınca güzel kaynaklarla karşılaştım.

http://www.ariss.org/uploads/1/9/6/8/19681527/k9jkm_2012_symposium_ver2.pdf
https://amsat-uk.org/beginners/how-to-work-the-iss-on-aprs-packet-radio/
https://issfanclub.eu/2019/04/29/aprs-via-iss-tips-for-successful-operation/

Bunlardan bir kaçı.

Şimdi gelelim soruma.Listedeki PDF dokumanında ekteki ISS frekans listesine ulaştım.
Burada "Mode U/V(B) FM voice repeater" olarak listelenen frekans ikilisi sanırım amatörler olarak qso yapmak için kullanılıyor.
Bildiğimiz standart rölelerden farkı RX VHF, TX UHF şeklinde olması.

Burada da benim gördüğüm rx ve tx için ayrı cihazlar kullanılıyor.
Bunu tek bir cihazda yapmak mümkün müdür?


Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 20 Ocak 2020, 10:04:54
Cogu telsiz dual band calisir.
Yani TX'i VHFten RX i UHFten yapabilirsiniz. Ya da tam tersi.

Ayri cihaz kullanmaniza gerek kalmaz boylece.. Cihazinizin kullanma kilavuzunu inceleyin.



Bunun yaninda, ISS'te voice Mode calismak benim henuz denk gelmedigim birsey.
ARISS'in dunya genelinde okullaara yonelik bir projesi kapsaminda, 1-2 yil oncesinden randevu alınarak okul ogrencilerinin ISS ile QSO yapmasi saglaniyor ama, FM repeater olarak kullanildigini duymadim. Kullanildiysa da cok nadir.

APRS olarak ama genelde ozel bir gorev ya da ariza durumu yoksa calisir vaziyette. Orada da alma-gonderme ayni frekansta..
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA1SKO - 20 Ocak 2020, 10:40:27
Hızlı cevabınız için teşekkürler Oğuzhan Bey,
A/B bantlarını kullanmak yerine tek bir kanala RX ve TX için girmek şeklinde olabilecek gibi duruyor.
En azından ft3d'nin uygulaması ekteki şekilde frekansları girmeme izin verdi.

Öğrenciler ve ISS mürettabatı arasındaki görüşmelerin videolarına ben de denk gelmiştim.
Bunlar sanırım bir onceki mesajımdaki tabloda Crew Contact olarak belirtilen frekanslarda gerçekleşiyor.

ISS üzerinden Voice mode'da çalışma olayına gelince tabloda "Mode U/V(B) FM voice repeater" olarak belirtilen frekanslar üzerinden normal amatör uydu iletişiminde olduğu gibi qso yapmak teorik olarak mümkün gibi görünüyor. Neden kullanılmadığını veya kullanılamadığını araştırmaya devam edeceğim.

daha kapsamlı bir frekans listesine aşağıdaki linkte rastladım.
https://issfanclub.eu/iss-frequencies/
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA1SKO - 20 Ocak 2020, 11:07:49
Tekrar merhaba ,
Neden voice modda kullanılmadığını ve kullanılmaması gerektiğini buldum.

Bu röle Rus kosmonotlar tarafından rus uydularının telemetrilerini dünyaya yansıtmaları için programlanmış.
Bu frekansların genel amaçlı ses rölesi olarak kullanılmasına (TANUSHA uydularının telemetri verilerinin alınmasını engelleyeceği için ) izin verilmiyormuş.
https://www.eham.net/forum/view?id=topic=116424.0
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 20 Ocak 2020, 11:29:21
Okan bey benim iki ayrı cihaz ile yapmamın sebebi elimde "full duplex" çalışan yani bir yandan gönderirken bir yandan alabilen bir cihazın olmaması.
Dolayısı ile gönderme için Baofengi kullanırken alma için icom scanner'ı kullanıyorum. Icom scanner'ı askı ipi ile boynuma asıyorum, baofeng elimde oluyor. Baofeng ile mandala bastığımda eğer röleye girebildiysem kendi sesimi scannerdan duyabiliyorum. Böylece hem girip giremediğimi kontrol edebiliyor hem de duyduğum seste bozulma varsa anten polarizasyonunu hafif hafif değiştirerek sesimi net gönderebildiğim bir pozisyon arayabiliyorum.

Eğer elinizdeki cihazda full duplex özelliği varsa benim yaptığım bu ameliyeye hiç gerek yok. Bir kulaklık takarsınız yankı olmasın diye sadece ve tek cihazla işinizi görürsünüz. Full duplex durumundan emin değilseniz siz bir uhf frekenasa gönderirken başka bir vhf frekansdan gelen sesi aynı anda aynı cihazdan duyup duyamadığınızı test edebilirsiniz.

Anten seçiminizi de buna göre yaparsınız. Eğer tek cihaz ile yapabilecekseniz tek bir anten konnektörü ile kullanacağınız bir dual bant antene ihtiyacınız olacaktır.
Aşağıdaki tasarım hoşuma gitti full duplex telsiz edinirsem bundan yaparım muhtemelen. Duplexer da gerektirmiyor.
https://www.para.org.ph/para-making-a-dual-band-satellite-antenna.html

Veya bir cross yagi yaparsanız benim gibi , bir duplexer ile iki bağlantıyı önce tek'e düşürüp cihaza öyle bağlamalısınız. Bunun için aşağıdaki gibi micro duplexerlar öneriliyor genelde.
http://kw4fb.com/micro-diplexer/

Niyet edenler için bilgi , Cross yaginin en büyük dezavantajı bir yere koyayım kolum yoruldu, bir indireyim bir yere dayayayım dursun dediğinizde ortaya çıkıyor. Masaya koysan durmaz, arabaya dayasan devrilir. Vhf elemanlar bir yere çarpmasa uhf elemanlar dayanınca eğilir. Biraz can sıkıyor arazide. Neredeyse bir kenara koyup elime her geri aldığımda ufak tefek düzeltme yapmak zorunda kalıyorum. Tercihan sağlam pirinç vs çubuk kullanmak lazım eğilme vs derdi olmasın diye veya benim becerip alamadığım sert alüminyum bulup kullanmak lazım. İlk adım ben bomu değiştireceğim, çok çok hafif, sıkıştırılmış kağıttan imal ahşabımsı bir malzeme buldum bu işe uygun olduğumu düşündüğüm. Yapınca resimlerini eklerim buraya.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 31 Ocak 2020, 09:51:48
Yaptığım yagi antenin bomunu Koçtaş'ta satılan balsa benzeri  malzemeden 28 mm çaplı sap ile değiştirdim. Bu haliyle çok daha hafif ve esnemeyen bir hal aldı. 25 mm lik pvc kelepçeleri de 28 mm ye sıkı geçtiğinden elemanların en ufak temasta kendi ekseninde dönmesi sorunu da çözüldü. Eksi yönü elemanları söküp takmak eskisi kadar kolay değil. Muhtemelen UHF elemanları sabit kullanıp sadece 3 VHF elemanı söküp nakledeceğim. Su alabilir bir malzeme gibi görünüyor, sabit kullanılacak antenler için uygun olmaz ama seyyar / geçici kullanım için hafifliğinden ve esnememesinden dolayı tercih edilebilir.

2.4 metrelik haliyle 40.99 TL ye satılıyor. Bir tanesinden bu tarz 2 seyyar yagi çıkar. Normal bir fırça sapından iki kat hafif diyebilirim. İkinci resimde barkodu var ürünün.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 04 Şubat 2020, 14:58:21
AO-91 ve AO-92 üzerindeki qso'lardan elime geçen iki eqsl kartı ekte paylaşıyorum. Belki bu işe girecek ama üşenen arkadaşlar varsa motivasyona destek olur. Bu konuyu, TA2NC üstadın değerli paylaşımlarını okuyup biraz araştırana kadar benim de bu konuda hiç bilgim yoktu. Uluslararası QSO için  200 TL lik bir Baofeng ve 50-70 TL maliyetle kendi yaptığınız bir anten bile, biraz uğraşınca yeterli imiş uydular sayesinde meğer. Özellikle Ao-92'nin 45 derecenin üstündeki geçişlerinde uygun anten ile neredeyse normal bir röle ile konuşmak kadar kolay desem yeridir. Deneyecek herkese başarılar dilerim.


Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 04 Şubat 2020, 15:31:02
Cok tebrikler Alper hocam
QSL kartlarinin gercekleri de yakinda gelmeye baslar.
Madem uluslararasi qsolara basladiniz. LOTW uyeligini de tavsiye ederim eger henuz yapmadiysaniz.

Bilmeyen arkadaslar icin bir not olarak sunu yazmakta fayda var.

Uydu QSOlarında, log tutarken frekans bilgisi olarak sizin TX frekansiniz yazilir.

Yani , log doldurulurken propagation mode: sat   ayrica uydu adı, ayrica Band olarak TX bandi girilir.

QSO yapmak kadar onemli bir diger sey log tutmaktir.


Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 08 Şubat 2020, 13:58:18
Oğuzhan Üstadım,

LOTW ye hala kayıt olmadım tembellikten. Ona da kayıt olayım.


ISS'e Aprs paket göndermeye taktım şu sıra. El cihazıyla bir kaç denemede beceremeyince daha otonom bir düzen kurayım dedim:
Aselsan 4021'in arka portuna bir db 15 soket bağladım. TA2VW Hayati ağabey'in forumda paylaştığı pin bilgisinden çok yararlandım.

WM2U 'nun seri port RTS pinini kullanarak PTT kontrolü devresinin bir benzerini evde mevcut sınırlı malzemeler ile yaptım.
https://www.qsl.net/wm2u/interface.html

Şu an için evde ne bulduysam onunla yapıldığından fena halde iptidai. Biraz da üşüttüm yeni kurtarıyorum hastalıktan  Konya sokağa gitmek çok zor geldi.
Maksada uygun malzemeleri internetten sipariş ettim. Bir kaç güne derli toplu güzel bir ara kablo haline getirip ayrı bir konuda detayları paylaşmayı planlıyorum.
Aynı arabirim kablosu Aselsan 40XX mobil telsizlerde FM'de yapılabilecek her tür dijital çalışmada kullanılabilir. (APRS,SSTV, anladığım kadarıyla FM'de çok anlamlı olmasa da PSK31, RTTY vb..)

UISS'in orbitron ile bağlantısını sağlayan DDE eklentisi Windows 10 da çalışmadı sanal makinada XP üzerinde ekran görüntüsü son resimde görülebilir.
ISS'in az önceki geçişinde ben içeride çocuk sallarken düzenek otonom olarak beaconlarımı gönderdi. ISS beni duymadı yine ama olsun. Denemeye devam :)

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 08 Şubat 2020, 15:38:35
Calismalar super. tebrikler.
Aselsan serisi icin daha onceki amator arduino modifikasyonunu yapan TA7W, gecenlerde APRS de eklemeyi basardi cihaza.
Yani aselsani direkt olarak seri portla aprs cihazi olarka kullanmak yakinda mumkun olacak. Bu bilgiyi de vermis olayim.
Muhtemelen urun olarak cikardiklarinda tamsat sitesinden ilan ederler.

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2ITJ - 10 Şubat 2020, 10:14:00
Uydu takibi için akıllı telefon uygulaması arayanlar Look4Sat uygulamasını kullanabilir. Seçtiğiniz uydunun ne zaman bulduğunuz lokasyondan geçtğini gösteriyor.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 13 Şubat 2020, 18:55:21
Kendi imalatım bilgisayar-telsiz ara kablosu, kendi imalatım 2m flowerpot anten ve hurdadan temin Aselsan 4021 ile ISS'e ben bilgisayarın/telsizin başında dahi değilken APRS paketi yollamayı başardım :)
Anten çatıda değil camın önünde olduğundan ISS'in benim antenin olduğu cepheye uygun açıdan geçerken uygun yükseklikte olduğu bir geçiş denk geldi sonunda.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3E - 17 Şubat 2020, 01:03:07
Merhaba.

Bu kısımda yazılan yazıları okudum çalışma yapan tüm arkadaşları tebrik ederim.

Uydu haberleşmesi yapmak çok sabır ister.

Suat arkadaşımın ISS sorularına elimden geldikçe cevap vermek isterim.

ISS te Kenwood  tmd-710 V/U bir amatör cihaz üzerinden görüşmeler yapılmaktadır.

bir zamanlar bu cihazı cross repeater olarak çalıştırdılar (2005-2006) 145.800/437.800

bu sayede ISS üzerinden bir çok sesli qso yapma imkanım oldu.

Ayrıca ISS le simplex qso da yaptım 145.800 /437.550

2005 yılı sonunda Astronot ile de qso yaparak Türkiye'nin ilk uzay haberleşmesini gerçekleştirdim.

Su an ISS sadece okul bağlantıları için telsizi kullanıyor. ISS e yeni bir cihaz montajı planlanmakta

o zaman sürekli cross repeater modu aktif olabilir.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Alirıza ÖZSARAN - TA3EL
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3E - 17 Şubat 2020, 01:27:44
https://www.youtube.com/watch?v=h73EYcyszf8&t=3s (https://www.youtube.com/watch?v=h73EYcyszf8&t=3s)

ISS içinden qso videosu

73

Alirıza - TA3EL
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 23 Şubat 2020, 15:16:08
http://www.ariss.net/

bir haftadan fazladır ISS aprs istasyonu aktif değil. Son data gönderebilenlerden biri de benim.
Üstte çıkan Filipinler istasyonunun zaten uzun süredir "spoof" yaptığından şüpheleniyordum bir kaç gün boyunca o arkadaştan başka kimse gönderemeyip hatta kimse ISS in paketlerini de duyamayınca kapattı sanırım düzeneği en son.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 27 Nisan 2020, 02:17:02
Acemi amatör ürkekligi ile,
 :) Bugün 26nisan 2020 saat 20:50 UTC de so50 sudisat uydusunun geçişinde bende ilk uydu qso mı yapmış bulunmaktayım.  Sanırım ses dosyası ekleyemıyoruz.  :)
 Sizlere bir yutup linki ekleyeyim.
https://youtu.be/o8FSicU0d5w
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 30 Nisan 2020, 09:46:47
Şöyle dolandım ama bulamadım. Uydu marifeti ile yaptığımız qso larimizi nasil onaylayacağız.
Qrz de uydu için bir sekme bulamadım. Bu durumda FM seçeneği seçip dowlink veya uplink frekansı yazmamız yeterlimi.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2SUA - 30 Nisan 2020, 13:51:53
Loglamalada hep gönderdiğiniz (TX)  frekansı baz alınıyor. QRZ de benim bir kaç uydu qso'm var. Ao91 ve Ao92 örneğinde 70cm seçip yaptım. So50 de 2M olur bu tabi.
E-QSL de SAT seçeneği var bu iş için ayrıca.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 30 Nisan 2020, 14:03:01
E-QSL VE SAT. teşekürler
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 30 Nisan 2020, 14:23:55
Ana log programi yerine qrz.com u kullanmanizi tavsiye etmem. Propagasyon tipi baz almadigi icin cok gecerli bir log yontemi deigldir.
qrz.com daha cok bir rehber sayfasi olarak kullanilmali.
DUnyada en gecerli qsl onay mekanizmasi LOTW'dir..Ya da klasik usul kagit QSO.

Oncelikle bilgisayarinizda adif destekli bir log programi kullanmanizi "önemle" tavsiye ederim.
Log4OM, swisslog gibi bir yazilim olabilir.

Bu programda uydu qsolari loglarken, Propagation Type = SAT, Sat Name=  Hangi uydu kullaniyorsaniz onu girin

Ayrica, loglamada TX frekansı yazılır..
Yani, uydu calismasinda, gondermeyi 2m bandindan dinlemeyi 70cm bandidnan yapmissaniz, logta 2m bandi yazilmali.
Opsiyonel olarak RX frekansı yazan bir log programi kullanıyorsaniz onu da dolduraiblirsiniz ama mecburi degildir.


Daha sonra yukarida yazdigim programlar eger varsa qrz.com, LOTW, eqsl gibi yerlere otomatik olarak bu loglari gonderir, onay gelince de otomatik olarak sizin logunuza bunlari isler.

Tek bir program kullanarak her yere ayri vakit ayirmaktan kurtulursunuz

Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 11 Mayıs 2020, 00:19:02
 :) :) Emekleme dönemi acemi amatörün den QSO
https://youtu.be/UDoy3puVMBM

https://youtu.be/o8FSicU0d5w
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA5MZC - 18 Mayıs 2020, 19:43:19
İlk uydu QSO mu AO-92 uydusu üzerinden gerçekleştirdim. Desteklerinden ötürü TA2NC Oğuzhan Bey'e teşekkür ederim...
 https://www.facebook.com/groups/AmateurRadioSatelliteService/permalink/10158424509689516/
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 20 Mayıs 2020, 00:24:31
TA5MZC Tebrikler. Bir iki gündür daha fazla Türk amatörü uydulardan duyar oldum. İnşallah bu alanda da sayınız artar ve bu konunun gelişiminde birbirimize daha fazla destek oluruz. Uydu üzerinden sağlıklı qso yapamasakta, Sesini duyduğum TA3NEB TA3CY TA7NTA arkadaşlarıma buradan selamlar. Az biraz daha uğraşip uydu marifetiyle bir birimizle QSO yapacağız ha gayret. ( Havadaki italyan ve Rus amatörlerin tekelini kırmak kolay olmayacak 😁 )
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA2NC - 20 Mayıs 2020, 09:46:24
İlk uydu QSO mu AO-92 uydusu üzerinden gerçekleştirdim. Desteklerinden ötürü TA2NC Oğuzhan Bey'e teşekkür ederim...
 https://www.facebook.com/groups/AmateurRadioSatelliteService/permalink/10158424509689516/

Tebrik ederim. El cihazi ile neler yapilabilecegini de gostermis oluyorsunuz boylece..

Basarilar
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA3OAS - 27 Mayıs 2020, 21:17:29
Arkadaşlar ilk QSL kartımı uydu üzerinden yapmış oldugum QSO ile almış bulunmaktayım. Bana destek veren, ve eğitiminde önemli katkıları olan telsiz büyüklerime teşekür ediyorum. Bu sevinci sizlerle paylaşıyorum.
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA1ONA - 26 Eylül 2021, 09:38:17
Merhaba Oğuzhan Bey,

Uydu haberleşmesi için hazırladığınız bilgilendirici ve pratik anlamda da rehber niteliğindeki yazılarınız için çok teşekkür ederim.

73
Başlık: Ynt: Amatör Uydu Kullanımı
Gönderen: TA5MZC - 21 Eylül 2022, 08:39:36

"Amatör Uydular Üzerinden Haberleşmeye Ne Dersiniz?" başlıklı makaleyi istifadenize sunuyorum...

https://www.akrad.org.tr/amator-uydular-uzerinden-haberlesmeye-ne-dersiniz/ (https://www.akrad.org.tr/amator-uydular-uzerinden-haberlesmeye-ne-dersiniz/)

Kullanıcıların aradığı sayfalar:

google