Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu

AMATÖR TELSİZCİLİK,PAYLAŞIMLARIMIZ => GENEL BİLGİ DEPOSU => Konuyu başlatan: TA2OM - 3C3CA - 09 Ocak 2017, 18:02:24

Başlık: MOBIL TELSIZ ANTEN MONTAJ DENEMESİ
Gönderen: TA2OM - 3C3CA - 09 Ocak 2017, 18:02:24
Merhaba,

O oldu bu oldu, araya bir sürü şey girdi ve bazı şeyler ister istemez ertelendi. Ertelenen bazı şeyleri hayata geçirmek için harekete geçmeli :)

Arabaya anten.

Elimde 3/8 uçlu anten de var, "normal" uçlu olan da. Malumları olduğu üzere antenlerin bir dipliğe oturtulması ve bunun bir, artık Türkçesini mazur görün, arabaya sabitlenmesi gerekiyor. Aracın kaportasını delme konusunda tereddüt yoksa, diplik yeterli oluyor elbette.

(http://www.diamondantenna.net/picts/K540.jpg)

Anten ucunun bağlandığı (vidalandığı) dipliğin de araca tutturulmasıyla iyi kötü bir kurulum gerçekleştiriliyor.

Araç seyir halindeyken AMPRO antenlerin mobil monobandlarını kullanmak biraz sakıncalı olabilir diye düşündüm. Zira toplam boyları 2.5 metreye yakın ve alttaki kalın, bobin sarımlı bölüm yüzünden rüzgar direnci fazla.

(http://www.permo.no/images/Bilder/Brands/Moonraker/Mobilant_monoband_hf/HF_bil_monoband.JPG)

"Mobile fixed" olduğumda bunu, yol boyunca da Sirio'nun yaklaşık 2 metrelik Performer 5000 antenini kullanmayı öngördüğümden, her iki anteni taşıyacak bir sistem bulmalıydım.

(http://www.sirioantenne.it/images/prodotto/img_grande/TURBO-5000_PERFORMER-5000.png)


Yukarıda resmini verdiğim Diamond diplik, arabanın uygun bir yerine monte edilip kullanılabilir. Küçük antenler için belki en iyi çözüm. Ancak, uzun vadede vidalardan dolayı kazınma ve paslanmaya yolaçabileceği gibi, bu antenleri taşımayacağı da açık.

Bu nedenle aracın üzerine monte edebileceğim bir "port bağaj" edindim.

http://www.sportiek.nl/de/dachgepaecktraeger-fuer-audi-va.html (http://www.sportiek.nl/de/dachgepaecktraeger-fuer-audi-va.html)

Eskiden bisiklet taşırdım :) Onun için bisiklet taşıyıcı da alıp üzerine monte ettim ve anten dipliklerini buna oturttum. Ancak taşıyıcı demir bana biraz zayıf geldi. Bu nedenle başka çözüm aradım. Daha sağlam ve kalıcı.

Yapı markete gittim ve üzerinde değişik birbirini takip eden muhtelif deliklerin olduğu bir demir profil ile iki adet alüminyum profil aldım. Üzerindeki deliklerden dolayı profil demiri kullanmaya karar verdim. Elde kalan iki adet alüminyum profil ileride VHF/UHF anten yapımında kullanılabilir.

Sonuçta ortaya şu manzara çıktı:


(http://www.amatortelsiz.com/anten/1.jpg)


(http://www.amatortelsiz.com/anten/3.jpg)


(http://www.amatortelsiz.com/anten/4.jpg)

(http://www.amatortelsiz.com/anten/5.jpg)

Diyebilirsiniz ki, bunca çabaya ne gerek vardı. Manyetik diplik daha pratik. Kullanacağın zaman tak, kullanmayacağın zaman çıkar. Haklı bir görüş. Ancak, benim elimdeki 3 mıknatıslı taşıyıcı yoksa elinizde, durum pek parlak değil. Daha önce 1 mıknatıslı taşıyıcım vardı ve araç 70 km/saatin üstüne çıksa mıknatıs tutma özelliğini kaybediyordu. Şimdi 3 mıknatıslı taşıyıcı var. Bu da denenecek elbette :)

(http://www.pl-259.com/Tri-Mag%203%208%2024.JPG)

İyi montajlar, iyi çalışmalar

Ersoy, TA2IBY