Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu

ELEKTRONİK / ELEKTRİK DEVRELER => ÖLÇÜ ALETLERİ => Konuyu başlatan: Behram - 25 Mayıs 2012, 17:56:28

Başlık: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: Behram - 25 Mayıs 2012, 17:56:28
Merhaba !.
Bir amatör arkadaş;
Frekansmetrelerin yapısını ve çalışma prensibini blok diyagram düzeyinde anlatsa.
Bir de; frekansmetrenin telsiz cihazının o anda çalıştığı frekansı görebilmek (display etmek) için nasıl bir ilave (devre) ile telsizin neresine bağlamak gerekir?. Bunu da anlatsa.
Bana ve başka arkadaşlara da yararlı olur.
Umuyor ve bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.
73
Osman YILMAZ
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: TA2AOG - 26 Mayıs 2012, 00:47:43
Frekansmetrenin yapısı çok teknik düşer, yine de çok gerekli ise şema verebiliriz, veya internetten bolca bulabilirsiniz.

Frekansmetrenin bir sinyal giriş ucu var. Bir de enerji bağlantısı var. Genel yapı bu. Sinyali girdiğinizde ekranında frekansı görürsünüz.

Bir telsize frekansmetre bağlamak ise kompleks bir iş. Yalnızca TX anında frekansı görmek isterseniz kolay, frekansmetrenin sinyal giriş uçlarını anten kablosuna dolayıp kısa devre edin ve mandala basın kafi.

Ancak dinlemede iken frekansmetre birşey göstermez. Dinleme frekansının tespiti cihaz içindeki osilatorun frekansı ölçülerek ve bundan IF değerini ayıklayarak gösterilir. Çünkü dinlemede pll osilatoru RX+IF gibi bir değer üretir.

Bazı cihazlarda bu kadar da basit değil. Birkaç frekans mix edilir, bütün bunları bilmek gerek ki doğru işlem yapılsın.
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: Behram - 26 Mayıs 2012, 13:47:45
Sayın Güler; mesajınız için teşekkür ederim.
Verici frekansının ölçülmesi hususunda vermiş olduğunuz bilgi şimdilik benim için yeterli.

Alıcının frekansını nasıl ölçebiliriz? Başka bir deyimle; "display" edebiliriz?.
Bu soruyu, yapısında PIC olmayan, mikroprosesör olmayan bir frekansmetre için soruyorum.
Frekansmetreyi mixer çıkışına bağlasak, IF değerini ölçmüş oluruz.
Frekansmetreyi OSC çıkışına bağlasak, OSC frekansını ölçmüş oluruz.
Alıcının dinlediği frekansı nasıl "display" edebiliriz ?.

Frekansmetrenin,
OSC frekansı - IF işlemi veya
Dinleme frekansı + IF frekansı gibi bir işlem yapması gerekir.

Bu işlem için frekansmetreye bir devre eklemek gerekir sanırım. O devrenin adı nedir acaba?

Yeni bir cevap verirseniz memnun olacağım.
Teşekkür ederim.

Osman YILMAZ.
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: TA2AOG - 26 Mayıs 2012, 21:23:14
Alıntı
Frekansmetreyi mixer çıkışına bağlasak, IF değerini ölçmüş oluruz.
Frekansmetreyi OSC çıkışına bağlasak, OSC frekansını ölçmüş oluruz.
İşte RX anındaki OSC frekansı bize RX değeri için gereken rakamdır. Ama RX+IF yi okuduğumuzdan, okunan değerden IF değerini çıkardığımızda gerçek RX değeri ortaya çıkar.

Çıkarma işlemini kağıt kalemle yaparız ancak ekranlamak istersek bunu işleyecek bir akıllı bir devreye ihtiyaç var.

MCU (PIC vs) lu frekansmetre yapmak zorunluluğu da oradan doğar. MCU'nun bir pini (shift/offset girişi derler) o an RX mi TX mi olduğu bilgisini görür. RX ise okunan değerden IF değerini çıkarır ve display eder.


Veya lojik uniteler gerekir, adder (toplayıcı demektir, ters işlem ile çıkarma yapar). Bu da çok eleman demektir, o sebeple akıllı sistemler bunun tek çözümü.
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: Behram - 26 Mayıs 2012, 21:46:56
Sayın GÜLER;
Verdiğiniz bilgiler makbule geçti. Çok teşekkür ederim.
Eğer elinizde var ise; bir alıcı 40m SSB (receiver) için frekansmetre devre şeması, baskı devre tasarımı gönderirseniz memnun olurum.
İyi günler dilerim.
73
Osman YILMAZ
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: TA2AOG - 26 Mayıs 2012, 21:55:54
https://www.google.com.tr/search?q=homebrew+frequency+counter (https://www.google.com.tr/search?q=homebrew+frequency+counter)
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: Behram - 27 Mayıs 2012, 00:00:43
Sayın Güler;
gönderdiğiniz adres için teşekkürler.
73
Osman YILMAZ
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: Behram - 27 Mayıs 2012, 12:54:20
Sayın Güler;
Bir PIC ve bir LCD (display) ile imal edilen frekansmetrenin hassatiyeti yeterli mi?
Mesela bir alıcının frekansını display etmek için. Bir de en fazla kaç haneli olabiliyor?.
Ben 6 (altı) haneli olmasını tercih ederim.
İlginize teşekkürler.
73
Osman YILMAZ
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: TA2AOG - 27 Mayıs 2012, 17:48:29
Niçin yeterli olmasın. PIC osilatoru ne kadar hassas doğrulukta ise o kadar hassas ölçüm yapar, isterseniz atomic osilator kullanabilirsiniz ama ne gerek var, tabi programınızda da hata olmaması lazım.

Hane sayısını istenilen kadar uzatabilirsiniz ama örnekleme süreniz de uzar. Bu bütün frekansmetreler için geçerli.
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: Behram - 28 Mayıs 2012, 01:16:03
Sayın Güler;
Cebabınızı okudum. Yaralı oldu. Teşekkür ederim.
73
Osman YILMAZ
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: TA2AOG - 28 Mayıs 2012, 01:35:57
İlave edeyim kalibrasyon için pic osc kapasiteleri ayarlı yapılır.
Başlık: Ynt: FREKANSMETRENİN YAPISI, ÇALIŞMA PRENSİBİ, BLOK DİYAGRAMI NASILDIR?
Gönderen: Behram - 28 Mayıs 2012, 22:33:52
Teşekkür ederim.
73
Osman YILMAZ

Kullanıcıların aradığı sayfalar:

google