Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu

ELEKTRONİK / ELEKTRİK DEVRELER => QRP CİHAZLAR => Konuyu başlatan: TB2NMR - 13 Kasım 2011, 22:02:24

Başlık: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 13 Kasım 2011, 22:02:24
Gelin hep birlikte adı bizimle yani Türk amatörleri ile anılacak bir QRP telsiz projesi başlatalım. Bunun için öncelikle;

* Her arkadaşımız diğer amatörlere böyle ortak bir çalışma başlatıdığını duyursun, konuyla ilgili bilgi edinilmesine aracılık etsin. Bilgisine ihtiyaç duyabileceği kişileri çalışmamıza davet etsin.

* Pano sorumluları bu amaçla bize özel bir kategori açsın veya QRP bölümünde devam edelim.

* Bu kategoride çalışma başlığı ile sorulacak meraklı sorular için iki ayrı mesaj açılsın. Açılsın ki QRP üzerinde fikir tartışması yapanların yazıları arada kaynamasın, konu kopmasın. Belki yöneticiler ana kategori altında sonradan belirlenecek modül yapıları için alt başlık açmayı da düşünebilirler. Böylece gruplar kendi arasında daha rahat tartışır. Her modül grup sorumlusu bu konuda ehil bir mühendis veya amatör arkadaşımızdan da grup içinde seçilebilir.

* Mesaj başlıklarının biri bizlerin ne istediğinin belirleneceği alan olsun. Tasarım kriterlerimiz de yine burada belirlensin. (Minimum ve maksimum besleme, çıkış gücü, empedans, seçicilik sınırları vb.) belirlensin. Modüler bir yapı üzerinden gidelim, gidelim ki sonradan bu çalışma devam eder ise diğer bandlar için de geliştirme yapılabilsin.

* Çalışmamızın ismi de burada belirlensin. İsimlendirmede TA; Türk amatörlerini, 40: bandını, sonuna gelecek olan 2 rakam da resmen bu çalışmaya katılan ve emek verenlerin sayısı ile belirlensin. Ya da özel yıl tarihlerinden (1923, 1919 vb.) seçilsin. Böylece kimse ortak bir çalışmayı bireysel ya da kurumsal sahiplenmeye kalkmasın.

* Elektronik yazılım bilmeyebilirsiniz belki ama yılardır kullandııınız donanımlardan elde ettiğiniz tecrübeleri burada paylaşabilirsiniz. Hiç bir şey bilmiyorum demek doğru olmaz. En azından "LCD ekranı mavi olsun göze hoş gelir" demek zor olmasa gerek.

* Hazır veya başkasının yaptığı bir modül üzerinde değil bizim emeğimizle bizim düşüncemizle hayat bulacak dizayn çalışmaları başlatılsın.

* Bir HF cihazda örneıin blok şema gibi modüler yapılar için kimlerin katıacağı sabitlenmiş başlıklarda belirlensin. Bu modül yapılarında yer alan arkadaşlarımız kendi alanları ile ilgili yukarıda belirttiğim istekler listesini incelesin ve kendi alanı için en iyi seçenekleri belirlesin. Sonra bunların grup içinde uygulanabilirliği, olası problemleri vb. tartışılsın.

* Çalışmada modüller tamamlandıkça bunlar TAMSAT'a gönderilsin, bizler tek tek bütün testlerini tamamlayalım ve sonuçları burada paylaşalım, akabinde ilk prototipini de TAMSAT olarak üretmeyi üslenelim. Grupların test verileri ile birlikte hazırlayacakları dokümanları bilahare birleştirip bir de kullanım kılavuzu hazırlayalım.

Lütfen mesajın altına "iyi, hoş, tebrikler, iyi olur, kötü olur, zaten var ya bir sürü, ne gerek var" gibi kısacık cümleler yazmayınız. Düşüncenizi açık, sebep ve gerekçelerini de belirterek yazınız.

Genel tartışmayı burada yapalım, havanın rengi biraz belli olsun.
Var mısınız?

Varız diyenler:

1. Ruha USLU, TB2NMR, Giresun
2. Murat KAYA, TA7AKA, Kayseri
3. Ömer YENİGÜN, TA7BB, Giresun
4. Ali DEMİRALP, TA7EB, Giresun
5. Emin Bora DEMİREL, TA2FE, İstanbul
6. Gürkan KARASLAR, TB1CGK, Tekirdağ
7. İsmail AYDIN, TA7EA, Giresun
8. A. Tahir DENGİZ, TA2T, Ankara, [Kutulama ve ön/arka panel]
9. Osman GÜLER, TA2AOG, İstanbul, [Programlama]
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 13 Kasım 2011, 23:09:34
İster farklı özellikleri olsun isterse sıradan bir QRP yapalım, bu işin sonucunda radyo amatörlerimiz açısından gerçekten çok güzel bir adım atılmış olacak. Dünyada bir sürü hazır proje var demeyelim. Bir proje de bizden olsun. Bir de diğer ülkelerdeki amatörler bizim cihazımızı yapmaya çalışsınlar. Tüm bilgim ve gönlümle bu işte varım. En kısa zamanda bir blok şemayı buraya ekliyorum.

Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AOG (SK) - 13 Kasım 2011, 23:18:54
Her ne kadar teknik altyapı istese de ve günümüz amatörlerinde bu yö biraz eksik olsa da güzel bir girişim. En azından bir başlangıç olur.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 17 Kasım 2011, 21:32:22
Osman bey, teknik alt yapı sorun değil. Eksik olan noktalar ise el birliğiyle tamamlanır, az kişi değiliz. Başkasının bilgisi ile ancak bir yere kadar bilgili olmaktansa, onun dizayn ve estetik anlayışına mahkum olmaktansa oturur kendimiz yaparız endişeniz olmasın.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7BB - 19 Kasım 2011, 23:52:02
merhaba.
konuyu başlatan arkadaşa teşekkür ederim.
ben bu konuyu destekliyorum. ve gruba katılmak isterim.
73
de ta7bb
ömer yenigün
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 20 Kasım 2011, 00:01:18
Merhaba Ömer bey. Aramıza katılmanıza sevindim. İlk mesajın devamında oluşturduğum ekip listesine birazdan ekliyorum sizi.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7BB - 20 Kasım 2011, 14:44:58
merhaba.
teşekkürler 73
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7EB - 21 Kasım 2011, 11:21:11
Merhaba
Öncelikle fikrinize saygı duyuyorum.Çok güzel fikir;bu grupta olmaktan ve grup içinde çalışmaktan onur duyarım.Şimdiden katılımcı arkadaşlara başarılar.Bende bu yapılacak çalışmanın bir devresini hazırlama ve yapımında bulunmak isterim.Her ne tür katkımız olursa bilgim ve gücümüz oranında yanınızdayım.
Tekrar tebrik ederim...
TA7EB
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 21 Kasım 2011, 16:18:41
Selamlar Ali bey. Yaklaşık 10 kişi olduktan sonra görev paylaşımına başlarız. Listeye ekledim sizi de.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2FE - 21 Kasım 2011, 16:26:11
Selamlar,

Elimden bir şey gelir yardım edebilirsem memnun olurum.
Ama QRP çalışırmısınız konusuna kesinlikle hayır derim haberiniz olsun .  ::) ::) ::)
Emin
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 21 Kasım 2011, 16:47:40
Radyoamatorleri.com olarak bu projeyi desteklediğimizi söylememize gerek yok heralde.
Arzu edilirse forumda bir grup oluşturulur burdan bilgi akışı sağlanabilir.Gruba özel bir chat modülü eklenebilir aklınıza gelen  fikirleri lütfen paylaşmaya devam edelim. 

Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 21 Kasım 2011, 20:36:37
Yücel bey,
Teşekkür ederim, destek olacağınızı biliyorum. İhtiyaç hasıl oldukça bildireceğim, şu an için aciliyeti yok.

Emin Bora bey,
Notlarınıza istinadan - böyle düşünüyorsunuz veya düşünmüyorsunuz şeklinde sizin değer yargılarınızı sorgulamadan - kendi düşüncelerimi paylaşayım. Bu sayede kendi düşüncelerimiz de biraz daha net olarak ifade edilmiş olur.

Burada yapılmak istenen/yapmak istediğimiz düşük güçlü bir cihaz yapıp insanları HF kullanmaya teşvik etmek değil. QRP konusunda bazı arkadaşlarımız muhtemelen yanlış bilgilendirildikleri için olsa gerek; bunu maddi imkanı olmayan amatörlerin geliştirmeye çalıştıkları ucuz ve düşük güçlü cihazlar olarak algılamakta. Hemen belirtmek isterim ki, amaç radyo amatörlüğünde pahalı son model cihazları istasyon raflarına boy boy dizip, olabilen en yüksek güçte çıkış yapmak değil, aksine minimum güçle en uzağa erişmek, duyulabilir olmaktır. Cihazın üretimi, düşüncenin sadece ortaya konun kısmıdır.

Çalışma genel anlamda ele alınır ise;

- Türkiye'de yapılması belki de en zor konulardan olan "bir menfaat karşılığı beklemeksizin gönüllü grup çalışmasını" gerçekleştirerek çoğulcu paylaşımla ortaya bir ürün çıkarılması,
- Ortaya konan çalışmayla ilgili bilginin sorulmadan ve ihtiyaç duyulmadan herkesin bilgisi ve imkanları çerçevesinde konuya dahil olması,
- Radyo amatörlüğüne gönül vermiş, lisansını almış ancak bir ürünü ortaya çıkarmak/katılmak amacıyla destek bekleyen, "bu konudaki çalışmalara nasıl ve nereden bu konuya dahil olabilirim?" diyenlere "gelin adım adım birlikte yapalım" diyebilmek ve böylece içlerindeki heyecanı körüklemek. (Biliyorsunuz ki heves herkes de mevcut ancak bir çok arkadaşımız üç satır yazı üzerinde duran ikiden fazla transistör barındıran devrelere pek de yaklaşmıyor. Ya yeterli bilgi yok ya da bir yerde takılırsa yardım alamayabileceği korkusunu yaşadığı için uzak duruyor.)
- En sonunda kendi düşünceleri ve bilgisi ile olmasa bile kendi emekleri ile ortaya koyabildikleri, "ben de yaptım" diyebilecekleri, ilk sesi duyduklarında içlerinde çocukça bir fırtına koparacak bir çalışma.

İlk adım atıldıktan sonra, kişi eline havyasını alıp lehimlerini tomurcuk tomurcuk, kabloları salaş, kutu deliklerini yamuk deldiği bir çalışma ile bunu başarabiliyor ise, eminim onun devamı gelecektir. Kendimden örnek vereyim.

Amatörlüğümün ilk yıllarımda iki transistörlü devrede kırk kere hangi bacak nereye gelecek diye not ala ala yapmama rağmen, bir gün kendimi içinde 4-5 adet entegre ve bir sürü bacak bağlantıları olmayan, üstelik PCB de değil delikli pertinaks imkanım olduğu bir devre ile karşı karşıya buldum. Yapmayı çok isteyip de sadece bakmakla yetindiğim bir devre. İlk başta bana tavsiye eden büyüğüme "hayır" desem de radyo amatörü büyüklerimin teşviki kendime güven geldi. Her bacak bağlantısını tek tek kağıt üzerinde işaretleyip, kablo ile gerçekleştirdim. Birinci denemede çalışmadı, ikinci denemede... çalışmadı, üçüncü denemede çalıştığını gördüğümde havaya uçtum. Hatam ters duran bacak bağlantılarından birini sürekli yanlış bağlamam imiş sadece. Elekronik mühendisi değilim ama inatla yeniden-yeniden kontrol ede ede, onların da yönlendirmeleri ile kendi hatamı buldum. Bana yardım eden veya heveslendiren kişiler bulunduğum ortamda değildi. Onlar olmadan da oturup bu devreyi pekala deneye deneye yapabilirdim. Sonuçta gelip onlar yapmadı, ben yaptım. Ama onların uzaktan bana verdiği -hatta bir çoğu ile bu sayede başlayan ebedi dostluğum dahil- belki de en önemlisi, bana o karar anımda "haydi" demiş olmalarıydı. İhtiyacım vardı/yoktu meselesi değildi bu, sadece ilk kez bu yola çıkarken yanımda birileri olsun istedim. Hani düşersem elimi uzattığımda tutunabileceğim birileri. Çok şükür ki hayatımda her daim böyle dostlara sahibim ve onlarla gurur duyuyorum... ve sonrası geldi.

Eğer cümlenizin sonundaki "kesinlikle hayır derim" ifadesini kullanıyorsanız, yardım talep ettiğimizde ki -bu yardım da QRP ile ilgili olacağı için ne kadar sıcak bakabileceğinizi bilmiyorum-  bu biraz da sevmediğiniz ve binmediğiniz bir araba hakkında konuşmak veya onun için bir şeyler üretmekle aynı şey olsa gerek. O nedenle ben de size nazikçe ve sadece "yardım için, hayır teşekkür ederim" derim.

Ancak buna geçmiş zamanda benzer konularda yaşadığınız, belki de benzer çalışmalar için emek verip de yarı yolda bırakıldığınız bir konu sebep ise sizi anlarım. Burada şu ana kadar bir elin parmaklarını bile geçememişken de bunun farkında olarak yazıyorum. Ama naçizane tavsiyem şudur. Dün, dünde kaldı! Biz de dünde kalmak istemiyorsak yarına bakmamız gerek.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2FE - 22 Kasım 2011, 09:45:11
Ruha Bey Günaydın ,

Yazdıklarınızı merakla okudum . Öncelikle güzel anlatımınız için teşekkür ederim .

Yanlız yazdıklarınızdan ;

Eğer cümlenizin sonundaki "kesinlikle hayır derim" ifadesini kullanıyorsanız, yardım talep ettiğimizde ki -bu yardım da QRP ile ilgili olacağı için ne kadar sıcak bakabileceğinizi bilmiyorum-  bu biraz da sevmediğiniz ve binmediğiniz bir araba hakkında konuşmak veya onun için bir şeyler üretmekle aynı şey olsa gerek. O nedenle ben de size nazikçe ve sadece "yardım için, hayır teşekkür ederim" derim.

Ancak buna geçmiş zamanda benzer konularda yaşadığınız, belki de benzer çalışmalar için emek verip de yarı yolda bırakıldığınız bir konu sebep ise sizi anlarım. Burada şu ana kadar bir elin parmaklarını bile geçememişken de bunun farkında olarak yazıyorum. Ama naçizane tavsiyem şudur. Dün, dünde kaldı! Biz de dünde kalmak istemiyorsak yarına bakmamız gerek.
[/quote]

Benim adıma karar verdiğinizi ben elimden geleni yaparım cümlesi ile kendimi ifade ettiğim halde ;
Siz paragrafın sonuna yazmış olduğum ve sonunu yazılı komiklik olarak nitelendireceğimiz bir ikon ile süslemiş olduğuma rağrmen ;
Konuyu pisikolojik analiz haline getirip beni tanımadan yada amatörlük ile ilgili herhangi bir geçmişimi bilmeden bir tanı koymaktasınız.

Evet ilk günden sözlerimin altında birşeyler aranması beni üzdü. Benim yardımımı kabul etmemeniz belki hayırlısı .
Size yapacak olduğunuz işlerde başarılar dilerim .
Benim bu iş için yapabileceğim bir şey olamayacaktır.
Selamlar
Emin
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 22 Kasım 2011, 11:30:49
Günaydın Emin Bora bey,
Karşımdaki kişiye cevap vermeden önce şahsen tanımıyor olsam da araştırmadan bir cevap yazmam. Gerek buradaki 40 mesajınızı ve gerekse diğer sitelerdeki mesajlarınızı da okudum. Sizin ikonlu olarak yazdığınıza, -anlayacağınızı tahmin ederek- sadece ikonsuz olarak ama aynı düşüncelerle cevap verdim, tek farkı bu.
Son cümle ise sadece bir tahminden ibaretti, çünkü bir kaç 40m QRP yazılarınızı görmüştüm.  Öyle cevap vermiş olsam da hiç çalışmayacağınızı belirttiğiniz bir konu için, okuyup geçmek varken mesaj yazarak gönlünüzü ve yardımseverliğinizi açmanızın, "ben de buradayım" demenin ne anlamı olduğunu iyi biliyorum merak etmeyin. Kendi anımı anlatmamdaki sebep de bunun içindi.
O nedenle öyle hemen "üzüldüm" diyerek kaçmak yok. Listeye ekleyeceğim sizi. Selamlar.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AGK - 22 Kasım 2011, 15:46:32
Reha Bey selamlar. Projede benimde katkım olsun istiyorum. Bende bir ara QRP projelerini araştırmış malum sebeplerden bir türlü bu işe kalkışamamıştım. Hatta bir amatör arkadaşımda bu vesile ile QRP projede kullanılan Türkiye' de bulunması zor olan devre elemanları vermişti. İstediğiniz  zaman bu elemanları gönderebilirim. Projeye elimden geldiğince destek vereceğimi bildirir; Listeye dahil olmayı talep ederim.  :)
Başarılar...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 22 Kasım 2011, 16:19:47
Selamlar. Listeye eklendiniz Gürkan bey. Malzeme desteği için de ayrıca teşekkürler. Kiti kendimizin üretme çabasının bir sebebi de belirttiğiniz malzeme sıkıntısı. Olabildiğince yurtdışına bağlı olmayan malzemelerden tercih ederek işleri kolaylaştırmak asıl hedefimiz olacak. Eğer yine de zorunluluk hasıl olur ise o da sorun değil. TAMSAT aracılığı ile yurtdışından toplu ve oldukça ucuza bu malzemelerden getirtiriz, böylece yok ayrı ayrı posta masrafı, yok PayPal veya kredi kartı hesabı açma/kullanma derdi de ortadan kalkar, bu konuda endişeniz olmasın.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB3BAK - 24 Kasım 2011, 00:32:09
Selamlar,
Elektroniğe ilgim var.Bir çok kendi yaptığım-kodladığım devrelerimde var.Amatörlüğe başladığımdan beri düşünürüm acaba el yapımı bir cihaz yapabilir miyim diye.Biraz araştırdım, genelde 7.000 Mhz HF cihaz yapıldığını gördüm.Kafama takılan bir soru var.El yapımı VHF ve ya UHF cihaz yapamaz mıyız ?
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 24 Kasım 2011, 01:10:35
Merhaba Ahmet bey.
Öncelikle çalışmalarınızda başarılar diler bu konuda heyecanınızın ve araştırma yetinizin hiç kaybolmamasını dilerim.
Belki de ülkemizde en çok bu konuda yapılan çalışmaların (40 ve 20 metrede) ön plana çıkmasından dolayı görmüş olmalısınız. Ancak amatörlerin bu konuda da yaptığı bir çok örnek çalışmalar mevcut. Hatta bir HF kitine göre yapımı daha da pratik sayılabilir. Özetlemek gerekirse mümkün.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: ismail28 - 24 Kasım 2011, 12:52:16
             Bu konuda geç kaldığım için özür dilerim. Yazıların tümünü okuduktan sonra Türkiye için bazı çalışmaların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oldum. Biz Türkler olarak amatör telsizcilik alanında proje üretemeyen ve birbiriyle didişenler olarak bu faaliyet beni heyecanlandırdı... Yapamaz isekte uğruna ölemeyiz mi? Olumsuz düşünen arkadaşlarımız olabilir, saygıyla karşılarım ama sıcak suya soğuk su dökenleri de bağışlamam. Sıcak suya dökülen soğuk sular yüzünden amatör telsizcilik ülkemizde paramparça oldu....
             Ruha Bey yaz beni projeye, en azından amatör telsizcilik için bir çalışma yapıyoruz diyebileyim. Tüm teknik, taktik projelerde varım. 73 Kolay gelsin...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB3BAK - 24 Kasım 2011, 17:43:15
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Merhaba Ahmet bey.
Öncelikle çalışmalarınızda başarılar diler bu konuda heyecanınızın ve araştırma yetinizin hiç kaybolmamasını dilerim.
Belki de ülkemizde en çok bu konuda yapılan çalışmaların (40 ve 20 metrede) ön plana çıkmasından dolayı görmüş olmalısınız. Ancak amatörlerin bu konuda da yaptığı bir çok örnek çalışmalar mevcut. Hatta bir HF kitine göre yapımı daha da pratik sayılabilir. Özetlemek gerekirse mümkün.

Çalışmaları dört gözle bekliyorum..Elinizde VHF ve ya UHF cihaz şeması var ise paylaşır mısınız ?
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 24 Kasım 2011, 23:17:16
Herkese merhaba,

gördüğüm kadarıyla oldukça fazla sayıda gönüllümüz var. O halde hep beraber nasıl bir cihaz yapacağımıza karar vermeye başlayalım.

1- Cihazımız, eğer B sınıfı amatör arkadaşlarımızı da katacak olursak - ki kesinlikle gerekli - ya 7000 - 7100KHz ya da 28000 - 29700KHz aralıklarında olacak. Bence mantıklı seçim, hem düşük frekanslarda piyasamızdaki ucuz ve kolay bulunan parçalar daha verimli çalışacağı hem de devre kararlılığı artacağı için 7000 - 7100KHz arasında olmalı.

2- Cihazımızın çıkış gücü zaten en yüksek 5W olarak sınırlandırılmış durumda. Gücü 5W olacak.

(NOT: (18 Temmuz 2009 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 27292. Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği, Tablo-2, Madde-14 ) Eğitim ve özendirme amacı ile B sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahibi olan telsizciler, kendi imalatları olan ve en fazla 5 Watt çıkış gücündeki bir cihaz ile HF bandında 7.000-7.100 MHz ve 28.000-29.700 MHz frekans bandında haberleşme yapabilecektir. )

3- Cihazımız SSB mi olacak CW'mu? Burada da önerim konuşmanın cazibesinden dolayı SSB'den yana ama CW da seçeneklerimiz arasında, yorumlarınızı bekliyorum.

4- Frekanz kararlılığı için VFO katını PLL ile yapabiliriz, ancak frekans aralıklarımız en az 500Hz - 1KHz  kadar olacaktır. Gerilimi ve sıcaklığı yeterince sabit tutabilir ve sıcaklıktan çok etkilenmeyen (FET gibi) elemanlar kullanırsak 10 turlu bir potansiyometre de işimizi görebilir. Yorumlarınızı bekliyorum.

5- Kontrol için mikrodenetleyici konusunda ne düşünüyorsunuz? Geçenlerde hazırladığım potansiyometreli VFO ile kullanılabilecek bir frekans sayıcı ve VU-metre devresi videosu ( PIC16F628A + 4MHz Kristal ve 2x16 Karakter LCD'den oluşuyor ):

PIC16F628 Frekansmetre (http://www.youtube.com/watch?v=VZU3eksCyRM#)

PLL kullanacaksak farklı bir devre tasarlanacaktır. Hatta Si570/571 veya DDS de kullanabiliriz. Tamamen bize kalmış.

6- Ara frekans katı CW alıcı için çok kritik değil, ancak SSB için ayrıca değerlendirelim.

7- Ses yükseltici çok kritik değil, basit bir LM386 kullanılabilir.

8- Çıkış katı CW için çok basit C, D sınıfı bir yükselteç yapılabilir. Ancak SSB için 5W doğrusal bir yükselteç yapmak gerekecek. A sınıfı veya B sınıfı Push-Pull tarzında olabilir. Yorumlarınızı bekliyorum.

9-  Anten bağlantısı önerim standart 50 ohm ve BNC konnektör ( Kolay bulunuyor, ucuz ve gayet sağlam).

Arkadaşlar, bunlar sadece öneridir. İstediğiniz öneriyi sunabilir, hoşunuza gitmeyen yerleri eleştirebilirsiniz. Kararlarımızı verdikten sonra blok şemamızı hazırlayıp gerekli görev paylaşımlarını yapabiliriz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 25 Kasım 2011, 01:15:21
İsmail bey sizi listeye ekledim. Eminim ki Giresun'da TRAC, TCSWAT ve GİTRAD amatörleri ile birlikte ve aynı ortamda bu çalışmayı tamamlamak keyifli olacak.
Ahmet bey, biraz müsade ederseniz haftasonu notlarıma bakıp size bir cevap yollarım.
Murat bey, teşekkürler. Gönlüm de SSB'den yana. Hatta şimdiden 9 ncu maddedeki en kolay bulunan malzemeyi temin etmeye başlayabilir, ilk taşı koyabiliriz masaüstüne. Diğer maddeler için bir süre düşüncelerin paylaşılmasını bekleyelim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 25 Kasım 2011, 01:54:13
1- 7000-7100 MHz (40 M) B sınıfı amatörlerin de kullanabilmesi için çok uygun.
2- Bu durumda sınır zaten maksimum 5 W olabilir. Bu da uygun.
3- SSB (Bu frekansta LSB) ve CW olmalı. Kullanımda bir anahtar ile bu seçim yapılabilir.
4- Frekans adımları için 500-1000 Hz çok fazla  1Hz/100/Hz/1000 Hz seçmeli bir yukarı/aşağı buton kullanılabilir.
5- 2x16 karakterli LCD bu iş için fazlasıyla yeterli. Si57x'in Türkiyeden temini mümkün olmayabilir ve pahalı.
6- Kolay ve ucuz bolca bulunabilecek olan Filitreler/kristaller bunu belirleyecektir.
7- Ses yükseltici için bir çok entegre mevcut. Kaliteli ve ucuz birisi seçilebilir.
8- SSB için karar verilirse 5W doğrusal (Lineer) bir yükseltici veya modül seçilmesi gerekecek.
9- BNC anten konnektörü kolay montaj ve ucuzluk nedeniyle en uygun çözüm. Bu frekansta fazlasıyla yeterli.
10- (EK) Güç kaynağını (220 Volt) kutu içerisine yerleştirip; ayrıca "FIELD DAY" çalışması için 12.0/13.8 V girişi bulunmalı.

Frekans adımları ve Si57x ler dışında tamamen size katılıyorum.

Listeye beni de ekleyebilirsiniz. Uygun olursa Kutulama ve Ön/Arka panel ile ilgili çalışmaları ben yüklenebilirim.

A.Tahir DENGİZ, TA2T
TAMSAT - Amatör Uydu Teknolojileri Derneği
ANKARA
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AOG (SK) - 25 Kasım 2011, 02:03:01
Temini zor olandan başlarsak,
PLL/VCXO/DDS  hangisi için kolay malzeme bulunursa,
SSB Filter / normal filtre dizisi

Gerisi teferruat gibi görünüyor.

Programlamayı (işlemci) üstlenebilirim / paylaşabilirim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 25 Kasım 2011, 02:36:06
Tahir bey, Osman bey,
Sizleri de listeye ekledim. Özellikle bir konu üzerinde çalışabileceğinizi belirttiğiniz için bunu da isimlerinizin yanına iliştirdim. Teşekkürler.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB3BAK - 25 Kasım 2011, 18:55:46

Ahmet bey, biraz müsade ederseniz haftasonu notlarıma bakıp size bir cevap yollarım.


Teşekkürler, bekliyorum.
Şimdiden herkese çalışmalarda başarılar.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: WW2L - 26 Kasım 2011, 20:16:29
Bu corbada benimde bir tuzum olsun eger Turkiyede bulamadiginiz kritik malzeme olur ise bu malzemeyi bulup sizlere iletme isinide ben ustleniyorum. Simdiden ellerinize saglik.

73 de WW2L
Levent Sasmazel
TAMSAT - Amatör Uydu Teknolojileri Derneği
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3CB - 26 Kasım 2011, 21:22:10
Selamlar.QRP projesini dört gözle(Gözlüklü) bekliyorum.Fakat nasıl yardımcı olacağımı bilemedim.Benim payıma ne düşecek zamanla bakalım.Yalnız olduğum için bir taahhütte bulunamıyorum.Duruma göre davranırım.Herkese teşekkürler.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 27 Kasım 2011, 00:05:36
Levent bey çok teşekkürler, üst mesajlarda zaten bunu belirtmiştim sizin de tekrardan hatırlatmanız bu konudaki tereddütleri ortadan kaldıracaktır.
Mehmet bey, hoşgeldiniz. Konuyu dilediğiniz gibi takip edebilir, istediğiniz herhangi bir zamanda fikren ya da uygulama geliştirme olarak katılabilirsiniz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB1BHG - 27 Kasım 2011, 19:56:57
 Sayın Ruha bey.sayın TA3CB  Mehmet Hocamın dediği gibi bu konuda bir katkımız olmasını isterim.Bana verilecek bir görev olursa memnuniyetle yapacağımın bilinmesini isterim.73..
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 27 Kasım 2011, 23:56:12
Merhaba Gökhan bey, düşünceleriniz için teşekkürler. Özellikle ilgi alanınızda olan bir konu varsa ve sonraki arkadaşlarımızda mesajlarında özellikle bunu belitirler ise planlama daha kolay olacaktır. Görüşmek üzere.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 30 Kasım 2011, 23:03:55
Herkese merhaba,

arkadaşlar, PLL kullanarak VCO'yu 10Hz aralıklarla ilerletmenin çok güzel bir yolunu buldum. Test etmeden burada detaylara inmek istemiyorum. Eğer herhangi bir sıkıntı çıkmazsa çok ucuza alabileceğimiz bir PLL entegresi ile hem de devreye neredeyse hiç denecek kadar az parça ilavesiyle 10Hz adımlar atmak mümkün görünüyor. Tahir Bey'e selamlar, DDS ya da Si570'e gerek kalmadı  ;)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: strange100 - 02 Aralık 2011, 00:39:59
guzel çalışma çünku birlikte çalışılıyor başarılar
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3AHP - 09 Aralık 2011, 23:08:14
Arkadaşlar bende varım.Hamit PINAR
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 11 Aralık 2011, 02:29:10
Murat ve Hamdi beyler hoşgeldiniz. Şu an Murat hocam (TA7AKA)'nın sorduğu sorulara cevap bekleniyor, onlar geldikçe konu şekillenecek.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 13 Aralık 2011, 22:46:53
Tekrar merhaba arkadaşlar.

Görebildiğim kadarıyla katılım gerçekten çok güzel, tüm gönüllüleri cesaretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Burada forumu gezerken gördüğüm bir konuyu da söylemeden geçemeyeceğim. Amatörlerimizin el becerileri gerçekten çok güzel ancak çoğunlukla hazır ve denenmiş şemalar, birilerinin geliştirdiği uygulamalar var. İş yeni bir şeyler tasarlamak, yapılmamışı yapmak, denememişi denemek olunca nedense bir ürkeklik çöküyor üzerimize. Çekinmeyin arkadaşlar o yaptığınız devreleri tasarlayanlar vahiy yoluyla inmiş gizli formüllerle hesaplar yapıp tabiri caiz ise "tık" diye çalıştırmıyorlar o devreleri. Günlerce, aylarca belki de yıllarca süren serüvenleri var o cihazların. O cihazlar yapılırken kim bilir kaç entegre, kaç transistör yanmıştır...ve hiçbiri de "mükemmel" değildir, yapan da bunu asla iddia etmez zaten. E o zaman çekinceler niyedir? Madem bunun usulü böyle, çekinecek bir şey yok, elimizin altında "internet" adında koca bir kütüphane ve düşündüğünüzden çok daha fazla Türkçe kaynak var. Araştıralım, hesaplarını da öğrenelim, deneyelim, yakalım, bozalım... Bir gün yabancı bir sitede yaptığımız cihazı yaptıklarını ve onun üzerine tartıştıklarını gördüğünüzde duyacağımız gurur bile bu iş için elimizi taşın altına koymaya yeter de artar bile...

Bu arada BD135 ve BD139 performanslarını denedim, Push-Pull bağlantıda performans harika. Tek transistörle A sınıfı çalışmada doğrudan osilatör bağlayarak 0.5W çıkış elde ettim. Çok fazla vaktim olamıyor, ama PLL sonuçlarını da en yakın zamanda buradan veririm umarım.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB5X - 23 Aralık 2011, 11:23:36
Uzunca bir süredir QRP lerle FORTY1 ile uğraşan birisi olarak ben de elimden gelen desteği vermek isterim.

Şimdiye kadar hep hazır devreleri yaptım değiştirdim modifiye etttim ama hiç yeni bir devre tasarlamadım. Ne gibi yardımım dokunur onu da bilemiyorum ama yapabileceğim bir şey olursa yardıma hazırım her daim..

73 ler..
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3HF - 23 Aralık 2011, 12:34:30
Selamlar;

Bende qrp 'ye merak saldım diyebilirim. A sınıfı belgemi beklerken arayışa girdim ama yapabileceğim bir qrp bulamadım daha doğrusu parça teminim nerede ise yok bulunduğum yer itibari ile ...
Elektronikte çok iyi değilim ama elimden geldiğince birşeyler yapıyorum. (Pic programlama, devre baskı vs.) ...
Bende bu projede yer almak isterim. Neler yapabilirim nasıl katkıda bulunabilirim bilmiyorum ama yapabileceğim birşeyler olursa hazırım.

Eee; hiçbir şey yapamazsam da biten çalışmanın ne kadar dayanıklı olduğunu test edebilirim.  ;) Bozma konusunda oldukça başarılı olabilirim  ::)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 23 Aralık 2011, 15:39:26
Merhaba Mehmet Bey, çalışmalarınızı takip ediyorum, gerçekten çok güzel. Bu alandaki tecrübelerinizin çok faydalı olacağına inanıyorum. Geçenlerde verdiğiniz Q-AMP çalışması ayrıca dikkatimi çekti. Bizim devremiz için düşündüğüm çıkış katı fikrini değiştirebilirim. Verdiğiniz değerlere bakılırsa MOSFET push-pull, tahmin ettiğimden daha verimli çıktı. Biz de piyasamızdaki ucuz bir MOSFET'i bu amaçla kullanabiliriz. Çıkış gücümüz düşük olacağı için ısınma problemini de kolayca halledebiliriz. Devre tasarlama konusu tabii ki yorucu ve çok emek gerektiren bir süreç, mutlaka çok miktarda teorik bilgi gerektirecek, ancak okuyarak edinilemeyecek "tecrübe" sizde zaten var. Bana sorarsanız iyi bir teorik bilgi ile sadece QRP konusunda değil amatör radyoculuğun diğer alanlarında da özgün katkılarınız olacaktır.


Murat Bey, bu işe gönül verdikten sonra her şey çorap söküğü gibi gelir. ;D  Emin olun bu çalışma sırasında pek çok amatör hem çok şey öğrenecek hem de öğretecek. Zaman ve emek olduktan sonra her şey hallolur.


Bir yerlerden başlayalım artık... Teorisi kuvvetli arkadaşlar ellerinde bulunan ve bulunabilecek malzemelerle bir çıkış katı tasarlayabilirler mi? Bu amaçla IRF540 push pull çıkış öneriyorum. Not 5W'ı geçmeyeceğiz. En azından blok şema bile olabilir.


Ben de bu arada PLL VFO kısmı halletmeyi düşünüyorum. LM7001 herkese uyar mı? Yerli piyasada var. Kullanımı da kolay. Tasarımımızı bunun üzerinden yapabiliriz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3GD - 26 Aralık 2011, 02:19:54
     Merhaba, ben de malzeme temini, kart tasarlama, programlama, kullanım klavuzunu gibi konularda yardımcı olmak isterim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 26 Aralık 2011, 10:05:04
Merhaba Özgür bey. Öncelikle İzmir'de radyo amatörlüğünün tanıtımı ile ilgili takip ettiğimi bilmenizi isterim. Malzeme temininde sorun olacağını sanmıyorum ancak kart tasarlama konusunu alabilirsiniz. Biraz farklı ve alışılmışın dışında bir tasarım olacak çünkü. Belirttiğiniz diğer konulara ise zaman içindeki ihtiyaç ve paylaşım durumuna göre karar veririz.

Murat bey, çalışma elektronik bilmeyenler açısından da faydalı olacağı için yapılabilirlik ve imal konusunda karşılaşacağınız zorlukları da zaman zaman belirtmeniz de  kitin gelişiminde faydası olacaktır.

Bu arada yeni katılacak arkadaşlardan ricam, tam olarak hangi alanlarda çalışma yapabileceklerini mesajlarında belirtmeleri. Bu şekilde kimlerin hangi konuda bir şeyler yapabileceğini bilir isek hangi blok üzerinde çalışacağını da daha iyi planlarız. Kitin amacı sadece bir kit üretmek değil aynı zamanda ortak bir çalışmaya imza atmak olduğu için bu önemli. Bu şekilde hem alt çalışma grupları oluşturulabilir hem de gruplar kendi arasında daha iyi bir tartışma ortamı yakalayabilir.

Ayrıca; iki hususu da belirtmeden geçmeyeyim. Birincisi iyi bir QRP, iyi bir anten ile asıl performansını gösterir. O nedenle şimdiden en iyi sabit ve mobil HF anten tasarımlarını da gözden geçirmekte fayda var. Anten konusunda engin bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlarımızı da aramızda görmek isteriz. İkincisi CW meraklılarının nedense hiç sesi çıkmıyor. Ne isterler, neler onları daha çok memnun eder, örneğin ana kasadaki maniple jackının bile önde mi, arkada mı, yan da mı olacağı, kablo fişinin küçük-büyük fiş konusu bile bir ergonomik kullanım konusudur. Belki de bir arkadaşımız çıkar der ki ben bu cihazı aynı zamanda mobil bir anten + batarya ile sırtta taşınabilir (Backpack Radio) şekilde kullanmayı düşünüyorum der. Sonuçta her fikir önemlidir.

İhtiyaç olan bilgi kadar biraz medeni cesaret, biraz ilgi hepsi bu. Yapılamayacak bir şey yok karşımızda. Kış döneminde bu konuya ağırlık verebilirsek, yaz döneminde gölgede çayımızı yudumlarken her birimiz kendi kitlerimizle QSO yapıyor olabiliriz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB5X - 26 Aralık 2011, 11:27:45
Rüha Bey,

Benim fikrimce bu cihaz oldukça küçük olmalı. Bir FT 817 gibi küçük bir çantada taşınabilmeli. Böyle olunca malum apartmanlarda oturan amatör arkadaşlar için anten sorunu büyük bir sorun oluyor özellikle HF için. En azından haftasonları piknikte mobil istasyonların sayıları artar. Amatör arkadaşlar her zaman yanlarında taşırlar cihazlarını. Biz de bol QRP li QSO lar dinler duymaya başlarız.

73 ler...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 28 Aralık 2011, 02:03:11
Herkese merhaba arkadaşlar. PLL VCO'muz hazır. PLL VCO'muz diyorum çünkü tasarımı tamamen bize ait. Dışarıdaki hiçbir devreye bakmadım, açıkçası benzeri var mı diye de araştırmadım  :D


Devremizin bel kemiği LM7001 PLL entegresi. Diğer tarafta ise bildiğimiz sıradan bir VCO var. Frekansı, QRP IF frekansını çok bulunan 4MHz'lik kristallerden hazırlarız diye düşündüğümden 12MHz olarak seçtim. Normalde PLL entegreleri 1KHz adımların altına pek inemezler, en iddialıları 500Hz adımlarda kalır. Ancak bizimki 10Hz adımlarla ilerleyebiliyor.


Çalışması:


(https://lh5.googleusercontent.com/-IVxbFYFM0Xk/TvpIlgIchcI/AAAAAAAAAKo/kR6erxf7N1o/w731-h436-k/frek.JPG)


Yukarıdaki blok şemada da görüldüğü gibi, devremizin sıradan PLL VCO'lardan farkı referans kristalimizin frekansını da bir miktar oynatarak osilatör frekansımızda ufak değişiklikler yapıyoruz. Kristalin bacağına bağlı olan varikap diyodu doğrusal veya doğrusala yakın bir bölgeye sürüyoruz ki başımızı az ağrıtsın. Mikrodenetleyiciden gelen PWM veya DAC gerilimi bir filtreden geçerek bu varikapa veriliyor. Bu gerilim ile ana osilatörde maksimum 990Hz sapma yapacak şekilde hassas bir ayar yapmamız gerekiyor. Bir frekansmetre varsa kesinlikle zor değil. 1KHz'lik adımları yine PLL atıyor, biz sadece bu aralıkları doğrusal bir frekans değişimiyle dolduruyoruz, hepsi bu. Kararlılık çok çok iyi, saatlerce bekletmeme rağmen ve çok uyduruk bir şekilde bir breadboarda kurmuş olmama rağmen devre hiçbir sorun vermedi. Aşağıda devrenin çalıçmasına ait bir de video ekledim. Şemayı şimdilik hazırlamadım, çünkü bu sadece bir denemeydi. Videoda devrenin sol yarısı dandik bir kontrol katı, orayı saymayın. Karışık durduğuna da bakmayın baskı devre haline gelince çok küçük bir yer kaplayacak  ;D


PLL ile 10Hz Adımlı Osilatör (http://www.youtube.com/watch?v=LqPZ8WRvU8E#)

Osiloskobumun frekansmetresi yüzler basamağına kadar gösterebiliyor, ama yine de 10Hz adımları anlamak güç değil. Olabilecek sapma 5Hz kadar olur ki onu da programla düzeltebiliriz.

Ses çıkış katı için TDA2003 düşünüyorum arkadaşlar. Cihazın harcamasını arttırır ama ses çıkışı güçlü olur. Şema hazırlamaya gerek yok, veri sayfasında verilen üretici önerisi uygulama devresi bence fazlasıyla işimizi görür.


İki katımız hemen hemen tamam sayılır. Şimdi sırada ara frekans katı, karıştırıcı ve çıkış katı gibi birkaç kat kaldı.


Tamam Ruha Bey, yeri geldikçe ilgili konularda açıklama yapacağım.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7BB - 28 Aralık 2011, 15:44:13
merhaba.
güzel bir çalışma.
şemasını görsek biraz daha iyi olur hi.
arafrekans kaç khz olacak. mesela 455khz mi.
karıştırıcı ona göre dizayn edilebilir.
vfo nun çok kararlı olması güzel olur.
ses çıkış çok önemli degi. her türlü olabilir.
çalışmalar devam ediyor.
kolay gelsin
73
de ta7bb
ömer yenigün
Giresun
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB5X - 29 Aralık 2011, 16:00:52
Tek kelimeyle süper..
Devamını bekliyoruz sabırsızlıkla..
''Biz yaparsak en iyisini yaparız..'' diyeceğimiz bir kit olacak bu..
Bundan eminim..
73 ler kolay gelsin...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 22 Ocak 2012, 20:36:13
Bu arada listemizi de güncelleyelim. Toplamda görünen 16 arkadaş olduk. Konumuz da 45 cevap ve 1814 okuma oranına yükseldi. İlk adım için bu sayı yeterli kanımca. Görev dağılımı da tamam olduğuna göre başlanabilir.  Bu çalışmayı destekleyen tüm arkadaşlarımıza tekrar teşekkürler.


01. Ruha USLU, TB2NMR, Giresun

02. Murat KAYA, TA7AKA, Kayseri
03. Ömer YENİGÜN, TA7BB, Giresun [Katılımcı desteği + test prototipi üretim]
04. Ali DEMİRALP, TA7EB, Giresun [Katılımcı desteği + test prototipi üretim]
05. Emin Bora DEMİREL, TA2FE, İstanbul [Katılımcı desteği + test prototipi üretim]
06. Gürkan KARASLAR, TB1CGK, Tekirdağ [Katılımcı desteği + test prototipi üretim]
07. İsmail AYDIN, TA7EA, Giresun [Katılımcı desteği + test prototipi üretim]
08. A. Tahir DENGİZ, TA2T, Ankara, [Kutulama ve ön/arka panel]
09. Osman GÜLER, TA2AOG, İstanbul, [Programlama]
10. Levent ŞAŞMAZEL, WW2L, New Jersey (USA) [Malzeme temin]
11. Mehmet GÜLTEKİN, TA3CB, Balıkesir [Katılımcı desteği + test prototipi üretim]
12. Hayrullah Gökhan KÖSEOĞLU, TB1BHG, İstanbul [Katılımcı desteği + test prototipi üretim]
13. Hamit PINAR, TA3AHP, Bursa [Katılımcı desteği + test prototipi üretim]
14. Mehmet DİVİLi, TB5X,Niğde [Test ve modifikasyon]
15. Murat ANLAYAN, TA3ANL, Balıkesir [Donanım test]
16. Özgür ÖZ, TA3GD, İzmir [PCB kart tasarım,kullanım klavuzu hazırlama]

Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 22 Ocak 2012, 21:07:02
Selamlar,
Ekibin hızlı bir şekilde haberleşmesi için ana sayfada (ekibe özel) bir chat sayfası oluşturulacaktır.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 22 Ocak 2012, 22:01:41
Ana sayfada orta-üst bölümde aktif olmuştur...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3ATA - 22 Ocak 2012, 23:00:36
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR...
Ne kadar da doğru ..
Kolay gelsin   BETA'ya..."BEyin TAkımına"..
 
 
 
TA3ATA...M.TURGAY
Best Regards
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 22 Ocak 2012, 23:44:38
Arkadaşlar devre tasarımı yapabilen arkadaşlar ( özellikle analog devre tasarımı ) kendilerini tanıtırlarsa rf güç katı, ara frekans katı, filtreler v.b. katların yapımı konusunda görev dağılımı yapabiliriz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 23 Ocak 2012, 22:56:30
Selamlar,
Beni tanıyan büyüklerim var ama ben diğer büyüklerim için kendimi kısaca tanıtayım. Elektrik Elektronik Müh. son sınıf öğrencisiyim. Buradaki çalışmalarda zaman buldukça çalışmak isterim. Fakat henüz Amatör Telsiz Lisansım yok. Bir sorun olmazsa bende aktiviteye katılmak isterim. Konuyu Murat hocam haber vermişti. Şuanda Frekansmetre ile uğraşıyorum.

Belki kalibrasyon konusunda prototip uygulayıp okulun ölçüm cihazları ile yardımcı olabilirim.
Bu dönemki tez konusunu biraz basit alırsam çok bol vaktim olacaktır.

Proje eminim çok güzel şekil alacak..  :)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 24 Ocak 2012, 00:22:46
Hoş geldin Orhan. Aramızda üniversiteli bir arkadaşımızın bulunması ayrı bir güzel. Elektronik çalışmalar için lisansının olmasına gerek yok. Onu hayırlısıyla Mayıs 2012'de halledeceksin.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3DN - 24 Ocak 2012, 00:31:33
Orhan bey hoşgeldiniz.

Site içi kullanıcı grubunuz QRP TÜRK ekibi olarak değiştirilmiştir. Başarılar diliyorum.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 24 Ocak 2012, 01:55:07
Çok teşekkür ederim.. Boş vakit buldukça çalışmalar hobi şeklinde devam edecek.. :) Belki geçen dönem Murat hocamla inceleme yaptığımız  FFT işini tam olarak çözebilirsem ufak bir Spektrum analizör ekleriz belki cihaza .. :)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3DN - 24 Ocak 2012, 14:17:41
Site içinden kaynaklanan bir teknik hata sebebi ile QRP grubundaki arkadaşlarımızın kullanıcı grubu tekrar amatör telsizci ye döndürülmüştür. Hatanın kaynağı bulunduktan sonra grup tekrar açılacaktır. 73,,,
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 24 Ocak 2012, 17:01:11
Site içinden kaynaklanan bir teknik hata sebebi ile QRP grubundaki arkadaşlarımızın kullanıcı grubu tekrar amatör telsizci ye döndürülmüştür. Hatanın kaynağı bulunduktan sonra grup tekrar açılacaktır. 73,,,

Bülent bey QRP Türk ekibinin atamasını tekrar yapabilirsin sorun çözülmüştür
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3DN - 24 Ocak 2012, 19:30:42
Kullanıcı grupları QRP/TÜRK olarak değiştirilmiştir.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 24 Ocak 2012, 20:07:27
Son kez soruyorum.
QRP/Türk-1923 çalışmasında listede yer alan veya almayan arkadaşlarımızdan aşağıdaki katların birini tercih edip "kendi bilgimle ben şu katı dizayn ederim, devresini kurar çalıştırırım, hassasiyetini vb. daha sonra hep birlikte test edip tartışırız" diyen arkadaşımız var mı?
Çalışmaya ona göre yön vereceğim. Listede veya özel mesaj ile görev dağılımı yapılan arkadaşlarımızın çalışmaları ise mevcut hali ile devam edecek.


* RF güç katı,
* Ara frekans katı,
* VCO katı
* Filtreler
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AKI - 25 Ocak 2012, 00:06:54
Herkese selamlar. Şöyle bir baktım çalışma listesine de, madem aranızda hiç bayan amatör yok, bu işe el atıp arkadaşlarım adına öncülük etmek istedim.
Biraz elimizin hamuruyla, biraz bilgimizle ilk QRP telsizimize bir bayan amatör eli de değmeli diye düşündüm. Listeye dahil ederseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3DN - 25 Ocak 2012, 00:11:03



Hoşgeldiniz.


Kullanıcı profiliniz QRP/TÜRK EKİBİ olarak değiştirilmiştir. Kolay gelsin...73...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 25 Ocak 2012, 00:12:25
Fatma Nur hocam hoş geldiniz ekibe.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3ATA - 25 Ocak 2012, 00:14:32
TA2AKI  ..Fatma Nur Hocam..Hoş geldiniz. Başarılar dilerim..
 
 
TA3ATA..M.TURGAY..
Best Regards
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AKI - 25 Ocak 2012, 00:40:33

Ruha Bey, Turgay Bey
Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 25 Ocak 2012, 01:59:57
Fatma Nur Hocam hoşgeldiniz. Lisansınız tekrardan hayırlı olsun.. :)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 25 Ocak 2012, 04:34:45
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Son kez soruyorum.
QRP/Türk-1923 çalışmasında listede yer alan veya almayan arkadaşlarımızdan aşağıdaki katların birini tercih edip "kendi bilgimle ben şu katı dizayn ederim, devresini kurar çalıştırırım, hassasiyetini vb. daha sonra hep birlikte test edip tartışırız" diyen arkadaşımız var mı?
Çalışmaya ona göre yön vereceğim. Listede veya özel mesaj ile görev dağılımı yapılan arkadaşlarımızın çalışmaları ise mevcut hali ile devam edecek.


Selamlar
Lütfen bu bölümü pas geçmeyelim...

* RF güç katı,
* Ara frekans katı,
* VCO katı
* Filtreler

Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 27 Ocak 2012, 14:18:25
Yönetici arkadaşlarıma;

Bildiğiniz gibi 13 Kasım 2011'den itibaren defaten yazılan mesajlarda yapılan çağrılarda arkadaşlarımızı birlikte çalışma yönünde telkinlerde bulunduk. Paylaşımda amaç bir kiti üretmekten ziyade birlikte ortak bir çalışmaya imza atmaktı. Ancak ne yazık ki arzu edilen seviyede (o veya bu sebeplerle  yapılabilirliğine inanmak da dahil) 2300 okunma oranına nazaran katılımda çekimser kalındı. İlk kendi cihazımız olması bir yana, 10 binlere varan sayımızı telaffuz ederken, birçok paylaşımda radyo amatörlüğü, kit geliştirme, PCB, elektronik, anten ve yazılımda edinilen arkadaşlarımızın tecrübeleri görmüşken açıkçası böyle bir ilgisizliği ummamıştım.

İnsan ilk defa yürüdüğü bir yolda kendisini taşıyacak birilerini değil, başını çevirdiğinde yanında olduğunu görebileceği az da olsa dostlar istermiş. An gelir o dostuna, an gelir dostu ona destek olurmuş. Tıpkı arkadaş kelimesinin anlamı gibi. Medeni cesaretini kullanıp, hata yapmaktan korkmadan bu çalışmada yanımızda olan (15) arkadaşımıza, ilk günden itibaren gösterdiğiniz yakın ilgi ve sitedeki desteğinizden dolayı sizlere de bu bağlamda özellikle teşekkür etmek isterim. Bunu bittiğinde hazırlanacak Türkçe/İngilizce kullanım dokümanın giriş bölümünde de özellikle ifade edeceğimin bilinmesini isterim. Destek anlamında katılımcı sayımız bu işi tamamlamak için bizim açımızdan yeterlidir, yeni katılıma gerek yoktur.

Mesajın kapatılma sebebini merak eden arkadaşlarımızın da okuması ve bilgi edinmesi adına Pazartesi gününden itibaren sizin uygun göreceğiniz bir saatte bu mesajı sadece grup içi okunacak/paylaşım yapılabilecek şekilde yetki seviyesini düzenlemenizi ve bu başlığı o zamana kadar kilitlemenizi talep ediyorum.

Pazartesiden itibaren bilahare grup içinde işin nevine ve büyüklüğüne göre ayrıca iş/zaman planlaması düzenlenecek, çalışmalara hız verilecek, şema ve bilgiler görev verilen arkadaşlarımızca paylaşılacak, kart dizayn sonrası 15 arkadaşıma test için basılacak PCB'ler TAMSAT tarafından ücretsiz gönderilecektir.

Meraklı veya yapmak isteyen arkadaşlarımız; tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra gerekli bilgilere ulaşabilirler, arzu ederlerse TAMSAT'tan bağış karşılığı bu de-monte kite sahip olabilirler, kit ile ilgili yine burada açılacak "geri besleme" mesajında her türlü eleştirileri ile destek olabilirler. Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AHW - 27 Ocak 2012, 14:46:11
Merhabalar
Çalışmaları buradan olabildiğince takip ediyorum, güzel bir çalışma herkese başarılar diliyorum. elektronik bilgim olmadığından pek yardımcı olabileceğimi sanmıyorum ama destek verebileceğim bir konu olursa yardımcı olmak isterim.

saygılarımla
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AEC - 27 Ocak 2012, 18:11:34
Serzenişlerinizdeki haklı nedenlerden ötürü o kısım için bir şey söylemek istemiyorum, ancak kollektif bir çalışma amacıyla yola çıkıp daha sonra bu başlığın kapalı bir grup haline dönüştürülmesi kısmı bana pek doğru gelmedi. En azından çalışmaları diğer amatörlerin de takip edebilmesi, bu tip tasarımlarda bilgisi olmayan arkadaşlar açısından yararlı olurdu. Sonuçta herkes dds, pa vb katlardan anlamayabilir.   Bu bağlamda belki sizce önemli olmayabilir ama ben şahsen bu yaklaşımınızdan hiç hoşlanmadığımı belirtmek isterim..
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 27 Ocak 2012, 19:12:32
Erdem bey;
Serzenişler sadece hissedilen paylaşımdır, çalışmamıza etkisi olmaz. Haklı düşüncenizi paylaştığınız için teşekkürler. Bilesiniz ki kullanım kılavuzu bir anlamda "Adım adım" serisi olacağı için, sadece havya tutmayı bilen birinin bile yapabileceği kadar anlaşılır olacaktır. Aynı şekilde sizin de örnek verdiğiniz hususlarla ilgili her katın ya da bölümün detay resimleri, ne işe yaradığına dair açıklamaları da yer alacaktır endişeniz olmasın.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AEC - 27 Ocak 2012, 19:45:09
Açıklamanız için teşekkür ederim Ruha bey.
Başarılar dilerim..


Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2BBK - 28 Ocak 2012, 18:45:21
ben kendi adıma bu çalışmaya katılmayı istemiştim. işlerimin yoğunluğundan dolayı sadece destek olduğumu belirttim.  Elektronik bilgim. %80 seviyesinde olup bu konuda daha iyi çalışma yapabilecek arkadaşların olduğu bildiğim için onlara öncelik tanınması daha uygundur ve öyle olmuştur. yapılan çalışma tüm amatörleri bağlamıştır. karşı çıkanlarda olmuştur. bu konu ciddi bir konudur yapıldıktan sonra tüm türk amatörlerini temsilen lanse edileciktir. ve hekez bu çalışmayı bireysel olarak yapacaktır. burada şahsi bir çekişme olmamalıdır. bu ortak çalışmada bizleri temsil eden amatör olan olmayan herkeze şükranlarımı iletirim tekrar kendi adıma yapabileceğim bir durumda örneğin bu konu hakkında çevremde bu işe gönül verenlere en azından havya tutmasını öğretip devreyi kendilerinin yapmasında yardımcı olabilirim zira kitleri alıp hangi katların nereye montajı bazı eksik elektronik bilgilerin açıklamalı ve burada kendi istasyonumda uygulamalı anltımlı yaptırabileceğim gibi her yeni amatör arkadaşa yardımcı olabileceğimi belirtirim. iyi çalışmalar başarılarınız devamını diliyorum QRP TÜRK Ekibi iyiki varsınız iyiki oralardasınız.




73 DE TB2BBK
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 31 Ocak 2012, 12:48:52
QRP Türk Ekibi Mesajlaşma bölümü


Ziyaretçi
Amatör Telsizci
Normal Üye
Örümcek
Okuyamaz ve yazamaz


Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 31 Ocak 2012, 12:52:42

Selamlar,
Konu açıktır fakat katılım son bulmuştur.Dönem dönem bu bölümden bilgilendirme maksatlı mesajlar yazılabilir.


Ruha beyin belirttiği gibi projenin daha hızlı ve akıcı işleyebilmesi için
QRP TÜRK EKİBİ mesajlarına bu bölümden (http://www.radyoamatorleri.com/qrp-turk-1923-proje-mesajlari-t2398.0.html) devam edebilir.Bu bölüm sadece  ekibe açık olacak şekilde dizayn edilmiştir.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 31 Ocak 2012, 13:23:18
Teşekkürler Yücel bey,
Değerli arkadaşlar çalışmamıza paylaşım kısıtlaması olmadan buradan devam edebiliriz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2FE - 31 Ocak 2012, 16:38:39
Evet Nerede kaldık ?
Yapılabilecekler nelerdir . İsterseniz listeleyelim . Daha sonrasındada paylaşmaya başlayalım .
veya guruplara bölelim beraber çalışalıabilsin .
Selamlar
Emin

Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AOG (SK) - 31 Ocak 2012, 18:37:29
Arkadaşlar bu iş SSB olacağı için işlem sırası bence,

Önce ona göre temin edilebilecek SSB filtre bulunmalı. Çünkü ses frekans bandında bir ssb filtre kullanmayacağımıza göre (direct conversion yapmayacağımıza göre) IF degerlerinde bir filtre olmalı ki işimiz kolaylaşsın. 10,7 mi 10,24 mü, 455 mi önce bu tespit edilmeli.

Ardından bu filtreye göre PLL+VCO tasarımına geçilmeli.
RX ve TX katları da zaten ardından şekillenecektir.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 31 Ocak 2012, 22:52:00
Herkese merhaba,


bir süredir il dışında olduğumdan ve öncesinde işlerimin yoğun olmasından dolayı pek katılım yapamadım.


PLL-VCO olarak geçenlerde hazırlamış olduğum devrenin şema ve açıklamalarını hazırlayarak en kısa zamanda vermek istiyorum. Ancak sonuçta denemek isteyecek arkadaşlar için kontrol panelini de tamamlamak gerekecek. Bu iş için 18F2550 denetleyicisi ile denemeler yapmaktayım. Bitirince her ikisini de şemaları ve açıklamalarıyla birlikte vermek niyetindeyim.


IF katı için hem kolay bulunabilirliği hem de hayal frekans bastırmasını yüksek tutabilmek için 4MHz kristal filtreler gayet uygun. 10.24MHz bu amaçla çok daha iyi sonuç verecektir ancak PLL ile ilgili birkaç sıkıntı nedeniyle 4MHz'i öneriyorum. Eğer 10 küsür MHz IF frekansı kullanırsak alttan karıştırma yaptığımızda VCO frekansı 3MHz'e düşer ve PLL referans kristalinin frekansı yeterince değişemez, üstten karıştırma yaparsak VCO yaklaşık 17MHz'de çalışır bu kez de PLL bölücüsünün (14 bit ) sınırlarını aşarız - 2^14=16384; 1KHz adımlarla yaklaşık 16MHz demektir - .


Bir de IF katında basit kristal filtre, 2 ucuz mixer - osilatör katı ve birkaç analog anahtar kullanarak oldukça az yer kaplayan ve gayet güzel çalışacak bir IF katı düşünüyorum. Önerilere açığım.
 
Güç katı için BD139 transistörleri kullandığım bir çıkış katı denedim. Hesaplarını tamamlamadım ancak şu  haliyle bile 12V'ta 4.8W temiz bir çıkış veriyor ve transistörler neredeyse ısınmıyorlar. Bu konuda da önerilere açığım :)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 01 Şubat 2012, 01:20:57
Merhaba Fatma Hanım,


Merhaba Orhan,


Hoşgeldiniz...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AOG (SK) - 01 Şubat 2012, 06:55:48
İşi ilerisi için biraz geniç amaçlı (full HF gibi) düşünüp DDS li düşünsek derim. Mesela AD9850.

Biraz pahalı malzeme ama hem işi kolaylaştırır hem yöntemde esneklik sağlar.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 01 Şubat 2012, 11:47:05
Merhaba Osman Bey,


DDS, teknik olarak kesinlikle tartışmasız en iyi seçenek, bu konuda size katılıyorum. Ancak sizin de söylediğiniz gibi fiyatı biraz fazla (ebay da tek fiyatı yaklaşık 30TL ). Bahsettiğim PLL entegresi ise hem yurt içinde bulunuyor hem de sadece 1.30TL ( reklam gibi oldu ) :) Ayrıca belki yeni başlayanlar için AD9850'nin yerleştirmesi problem olabilir.


Bu QRP projesini hem amatörlerimizin bu konuda ne kadar etkin olduğunu görebilmek hem de bu işlere ısındırmak için yaptığımızı düşünüyorum. Eğer bu çalışmadan güzel bir bir performans alabilirsek sonrasında bizi kim tutabilecek :) İster DDS'li bir osilatöre sahip ya da DSP IF katı olan bir cihaz yapmak artık hiç zor değil. Hatta sayısal haberleşme...


Görüşlerinize kesinlikle katılmakla beraber bu çalışmanın en ucuz ve en basit bir şekilde yapılmasının amacımız açısından daha uygun olacağı kanaatindeyim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 01 Şubat 2012, 12:09:54
İşi ilerisi için biraz geniç amaçlı (full HF gibi) düşünüp DDS li düşünsek derim. Mesela AD9850.

Biraz pahalı malzeme ama hem işi kolaylaştırır hem yöntemde esneklik sağlar.


Selamlar
 her iki sistemide kart üzerinde hazır pozisyonda tutmak mümkün mü?İleride modifiye edilebilir bir sistemde hazırlanabilir mi?Tercih edilebilse...?
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 01 Şubat 2012, 14:20:48
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Selamlar
 her iki sistemide kart üzerinde hazır pozisyonda tutmak mümkün mü?İleride modifiye edilebilir bir sistemde hazırlanabilir mi?Tercih edilebilse...?

Dediğiniz gibi bir sistem tasarlamak mümkün Yücel Bey, hatta aynen bilgisayar kasası gibi modüler olarak kartları söküp takabileceğimiz, aynı görünümde istediğimiz kadar fonksiyonu ekleyip çıkarabileceğimiz bir sistem tasarlanabilir. Bilgisayarımıza nasıl yeni bir donanım kartı takıp yeni özellikler ekleyebiliyorsak bunu radyolar için de gerçekleştirmek mümkün.

Yine de şimdilik sadece bizim QRP'ye odaklanalım ve bitirelim, sonraki projeler elde edeceğimiz verilerle daha da hızlı gelişecektir. Çok fonksiyonlu ve genişletilebilir bir sistem tasarımı proje süremizi fazlasıyla uzatacaktır.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 01 Şubat 2012, 20:08:09
Hoşbulduk hocam. Teşekkürler..
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 01 Şubat 2012, 20:26:00
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
İşi ilerisi için biraz geniç amaçlı (full HF gibi) düşünüp DDS li düşünsek derim. Mesela AD9850.

Biraz pahalı malzeme ama hem işi kolaylaştırır hem yöntemde esneklik sağlar.

Merhabalar,
Hocam bence de önce ucuz ve herkesin deneyebileceği bir cihaz daha iyi olur.
Malzemenin kolay bulunması ve ucuz olması da göz önüne alınmalı. Böylece bizim haricimizde yapacak arkadaşlarada eğitim niteliği taşımış olur.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 01 Şubat 2012, 23:54:40
Arkadaşlar bir şema hazırladım ve bilgilerinize sunuyorum. Mutlaka eksiklikler ve yanlışlıklar vardır. Ama hep birlikte tüm sıkıntıları halledebiliriz.

(https://lh6.googleusercontent.com/-ih6foqOC6ME/Tymge92lTzI/AAAAAAAAAMw/oGJJjSEz26k/w650-h436-k/%25C5%259Eema.JPG) (https://picasaweb.google.com/116919448226335377600/QRPGorseller#5704266856901463858)


Kısaca açıklayayım;


Devremizde PIC18F2550 mikrodenetleyicisi kullanılmıştır. 28 pinlik dar gövdeli bir entegredir o nedenle devre üzerinde fazla yer kaplamaz. 48MHz hızında çalışabilir ve 16KWord belleği vardır. Bu da bize pek çok uygulama yapma imkanı verecektir.


Sol taraftaki ICSP bağlantısı üzerinden mikrodenetleyicimizi devreden çıkarmadan programlayabiliriz.


Üç analog girişten ikisi devrede (eğer eklenirse) SWR ve güç ölçümleri için kullanılacak üçüncüsü ise sinyal seviyesi yani S-metre için.


Devrede bir frekans sayıcı girişi var (buna giriş yükseltici eklemeyi unutmuşum, daha sonra eklerim). Bununla devremizdeki osilatörlerin frekanslarını başka bir cihaza ihtiyaç duymadan ayarlayabileceğiz :)


Mikrodenetleyicinin port azlığı nedeniyle bir de 74HC595 entegresi ekleyerek çıkış sayısını genişlettim. Bazı kontrolleri buradan verdim.


Devremiz cihazımızı butana basarak açacak ve kapatacak şekilde çalışacak, yani mekanik bir aç kapa anahtarı olmayacak.


10 adet hafıza bölgesi olacak ve bu kayıtlı frekanslara 8 karakterden oluşan isimler verilebilecek. Böylece sık kullanılan frekanslar kolayca bulunacak.


Frekans adımları 10Hz, 100Hz ve 1KHz olacak ve adım butonu ile seçilecek, LCD'de gösterilecek.


Devredeki iki ledden kırmızı olanı gönderme yapıldığını, yeşil ise alma konumunda olduğunu gösterecek.


Aslında bu devreyi yapmaya başladığımda beklentilerim daha azdı, o nedenle bu denetleyiciyi kullandım ama fonksiyonlar eklendikçe devre ister istemez karıştı. 18F2550'yi zorlayarak işgüzarlık yaptığımı düşünmeye başladım :)


Eksikler;


VOX, RS-232 portu, Otomatik CW gönderme, Buton veya Uyarı Sesi (... ve şu anda aklıma gelmeyenler)


Devre hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 02 Şubat 2012, 01:46:01
Murat hocam,
Öncelikle ellerine sağlık. Kontrol kısmı bitmiş gibi. Kalanıda zamanla hallolacaktır.
1. Benim ilk olarak gözüme çarpan ICSP portu öncelikle çok ilgimi çekti. Çok güzel bir düşünce. Çünkü sık sık yazılım denemesi yapmamız gerekecek.
2. olarak aç kapa butonla yapılma düşüncesi güzel fakat sistem mobil kullanıldığı zamanlarda güç kaybı sözkonusu olabilir. Gerçi PIC uyku modunda akım çekmeyecek ama akılda bulundurulması gerekir. (Başlangıç açısından yazılım kalabalıklığına yol açabilir sanki..)
3.Rotary anahtar esneklik açısından çok iyi. Günümüzde her yerde karşılaştığımız güzel bir sistem aslında.. :)
4. Frekans adımları olarak daha önce çalıştırdığınız PLL ile gerçekten hoş bir iş olacak gibi duruyor.

Tekrar ellerinize sağlık Murat Hocam. Teşekkürler.
 
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AOG (SK) - 02 Şubat 2012, 06:49:36
Arkadaşlar bir şema hazırladım ve bilgilerinize sunuyorum. Mutlaka eksiklikler ve yanlışlıklar vardır. Ama hep birlikte tüm sıkıntıları halledebiliriz.

(https://lh6.googleusercontent.com/-ih6foqOC6ME/Tymge92lTzI/AAAAAAAAAMw/oGJJjSEz26k/w650-h436-k/%25C5%259Eema.JPG) (https://picasaweb.google.com/116919448226335377600/QRPGorseller#5704266856901463858)


Devre hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum.

Murat Kardeşim çalışma için ilk somut adım olmuş.  .dsn dosyasını paylaşabilirsen daha kolay inceleriz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 02 Şubat 2012, 09:32:03
Murat Bey,
Şemanın üzerindeki yazıları okuyabilecek şekilde derleyebileceğiniz halini jpg formatında koyabilirmisiniz.
Tahir, TA2T
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 02 Şubat 2012, 10:26:29
Haklısınız, sonradan farkettim resmi açmak biraz sıkıntılı, indirmek gerekiyor.


Buyrun:


(http://dl.toofiles.com/zy4b98/images/sema.jpg)




Buradan da  Proteus ISIS için DSN dosyasını
indirebilirsiniz (http://www.toofiles.com/tr/rawfilesdownload-documents-rar-kontrolpaneli.html).
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7EB - 02 Şubat 2012, 11:09:16
Yücel beye tnx diyorum.Evet üstatlar yapmamız gereken ne olursa desteğe diğer taraftaki gibi devam ediyorum...Herkese sevgi selam..TA7EB
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AOG (SK) - 02 Şubat 2012, 11:10:34
200dpi


(http://s18.postimage.org/z9dq3i9uh/ema1.gif) (http://postimage.org/image/y73jkyr11/full/)
image hosting (http://postimage.org/)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 02 Şubat 2012, 12:06:26
Teşekkür ederim Osman Bey, tahmin ettiğimden daha güzel görünüyor :) Elinize sağlık.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 02 Şubat 2012, 14:06:23
Teşekkürler Murat hocam, Osman bey zahmet olmazsa resmin bir kenarına QRP/Türk-1923 yazar mısınız?
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 02 Şubat 2012, 17:10:56
Bu da bahsettiğim PLL-VCO devresi, gayet basit ve test amacıyla şu anda yanımda çalışıyor :)



(http://img41.resimup.net/di/BKUM.jpg)


Sırada da bir RF-Güç katı önerim olacak.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 02 Şubat 2012, 18:35:37
Bu da bahsettiğim PLL-VCO devresi, gayet basit ve test amacıyla şu anda yanımda çalışıyor :)



(http://img12.resimup.net/di/RUXE.jpg)


Sırada da bir RF-Güç katı önerim olacak.
Murat hocam eklediğin devrelerin çalışması hakkında zamanın olduğunda kısaca bilgi verebilirmisin? Neresi ne iş görüyor gibi...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 02 Şubat 2012, 19:29:48
Haklısın Orhan biraz açıklama yazayım...


Öncelikle Q1 transistörü çevresindeki elemanlarla sıradan bir Colpits osilatör devresi oluşturuyor. Hem harcamayı düşük tutmak hem de kazancı yeterli miktarda elde edebilmek için transistörü uygun bir noktada çalıştırmak gerekiyor. Aynı zamanda gürültü ve sıcaktan etkilenmeyi de düşünmek gerekir. Çok düşük kollektör akımlarında devre harcaması düşer ama kazanç ve kararlılık azalır. 2-10mA kollektör akımı böyle bir osilatör için iyidir. Ben 5mA seçtim. C4 ve C5 kondansatörleri kapasitif transformatör tekniği ile çıkıştan girişe empedansı uygunlaştırarak geri besleme yapıyor. Bu devrede Q değerini (kalite faktörü) 3 olarak seçtim, 5 te yapılabilirdi ama bu kez de bant genişliği çok azalırdı ve daha hassas ayar gerekirdi. Bu şekilde kazançtan biraz feragat ederek kararlılığı arttırıyoruz.


Titreşim frekansını C4, C5, C6, C8, VC2, D2 ve L1 ortaklaşa belirliyorlar. Buradaki L1 turuncu renkli FM IF tansformatörünün 3 uçlu olan tarafı, tabii ki kondansatörü çıkarıyoruz. Diğer iki uç boşta kalacak.


Q3 transistörü sıradan ve hatta özentisiz bir yükselteç. Çıkış değerini yaklaşık 2.4Vpp değerinde tutuyor ve osilatörün yüklenmesini engelliyor. Ayrıca PLL için gerekli yükseltmeyi de yapıyor.


Q2 transistörü aktif döngü filtresini oluşturuyor. Bunun hesabında hata yapmış olabilirim. Gerçi bu haliyle de çalışıyor ama hesaplarını yeniden yapıp değerlerini değiştirebilirim.


PLL gördüğün gibi son derece basit. Referans kristali 7.2MHz. VC1 in yaklaşık değeri 15pF ama ayar gerekiyor. Bununla birlikte PWM çıkışının değerleri de önemli. D1'in değeri de yaklaşık 15pF civarında olacak. İkisini ayarlayıp başlangıç olarak 7.2MHz elde edeceğiz. Bu aşamada osilatör çıkışını da 12MHz'e ayarlayacağız. Kontrol panelinden PWM değerini değiştirdikçe referans osilatör de hafiften ama oldukça kararlı bir şekilde kayacak. Öyle ayarlayacağız ki 10Hz adımlar elde ederek bu PWM ile 12MHz frekansında 1KHz sapma yaptıracağız. PLL'e yükleyeceğimiz sayısal verilerle de PLL 1KHz adımlarla ilerleyecek.


Daha önce bu tarz devrelerle çalışmamış arkadaşlar için...


PLL

PLL (Phase Locked Loop - Faz Kilitlemeli Döngü) denen bu sistem iki frekans sinyalini karşılaştırarak aralarındaki fazın farkına göre bir hata gerilimi üretir. Bu sinyallerden biri frekansı gerilimle değiştirilebilen VCO(Voltage Controlled Oscillator - Gerilim Kontrollü Osilatör) diğeri ise genellikle kristal kararlılığında bir referans osilatör olur. PLL içerisinde genellikle hem VCO hem de referans sinyalleri için ayarlanabilen frekans bölücüler bulunur. Bu bölücüler bir mikrodenetlyici ile ayarlanarak istenen bölme oranları (genellikle tamsayı) PLL'e girilir. PLL içerisindeki faz karşılaştırıcı bu iki sinyale bakarak farklılık varsa bir hata gerilimi üretir. Döngü filtresinden geçirilen bu gerilim VCO'yu kontrol etmek için kullanılır. Bu sayede VCO çıkışı referans frekansının bölümünden elde edilen karşılaştırma frekansının tamsayı katına "kilitlenir". Kararlılık kristal kararlılığına çok yakın olur. Bizim devremizde referans osilatör 7.2MHz, karşılaştırma frekansı 1KHz ve VCO frekansı da yaklaşık olarak 12MHz.


PWM

PWM (Pulse Width Modulation - Darbe Genişlik Kiplemesi) sabit bir frekansa sahip bir kare dalga sinyalin doluluk oranının değiştirilmesiyle oluşturulan bir tür sayısal analog dönüştürme tekniğidir. Örneğin bir kare dalganın yüksek değeri 5V, düşük değeri 0V olsun. 1KHz bir sinyal için sinyal periyodu 1mS olur. Tam kare dalga için bunun 0.5mS'si 5V, 0.5mS'si ise 0V olmalıdır. Bu durumda %50'si dolu %50'si boştur.Bu sinyalin etkin değeri yarısı yani 2.5V olur (derin hesaplara girmeyelim). Eğer biz bu kare dalga sinyalin periyodunu değiştirmeden doluluk oranını değiştirebilirsek bu sinyalin etkin değerini de o oranda değiştirebiliriz. İşte PWM bu tekniği kullanarak sayısal 1-0'lardan analog değer elde etmeye yarar. Genellikle motor kontrol devrelerinde ve güç kaynaklarında kullanılır.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 02 Şubat 2012, 21:19:56
Teşekkürler Murat hocam gerçekten faydalı oldu açıklamalar.
Okulda bunları genelde ne olduğunu bilmeden sorular arasında çözdük. Ya da modüller olarak gösterip geçtik.. :) PLL gibi analog kısımlarda eksiklerim çok bu çalışmada bunlarıda kısmen kapatmış olacağım ...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 03 Şubat 2012, 00:26:18
RF güç yükselteci için daha önce hazırladığım devreye benzer bir devre daha tasarladım ancak deneyemedim. Devreyi yapıp test edebilecek arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.


(http://img18.resimup.net/di/C6U7.jpg)
Önceki devrede transformatörleri farklı yapmıştım. O nedenle bu devreden nasıl bir performans alacağımı görmek isterim.


Bir de 4MHz'lik bir IF kartı tasarlayabilecek arkadaş varsa çok sevinirim, işlerimiz hızlanır.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 05 Şubat 2012, 13:40:06
Arkadaşlar ses verin... Bu iş bir-iki kişiyle olmamalı.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AOG (SK) - 05 Şubat 2012, 15:11:34
Alıntı
IF katı için hem kolay bulunabilirliği hem de hayal frekans bastırmasını yüksek tutabilmek için 4MHz kristal filtreler gayet uygun.
Marka, model? Yani datası? Elde edebileceğimiz bir filtre şart. IF katı da o filtre etrafında şekillenecek.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 05 Şubat 2012, 15:59:15
Merhaba Osman Bey,


normal şartlarda kristal gereken bir çalışmada uygun frekanslı ve uygun modda çalışan bir kristal işimizi görür. Ancak, iş bu kristallerle dar bantlı bir filtre tasarlamaya gelince işler biraz zorlaşıyor. Burada kristalin paralel frekansı seri frekansı, paralel ve seri kapasiteleri filan da işin içine giriyor. Bu sebeple bu tarz filtrelerin istenilen frekanslara "keskin" bir şekilde ayarlanması oldukça zor. Yani amaç birkaç yüz Hz genişlikte bir kristal filtre tasarlamak olursa, oldukça uğraştıran bir çaba olur. Bırakın veri sayfalarını, aynı marka aynı model kristallerin bu karakteristikleri bile farklı. Aynen üzerinde 1Kohm yazan bir direncin aslında tam 1Kohm olamaması gibi... Bu sebeple aynı marka/model kristaller bile bir dar bant filtre uygulamasında farklı sonuçlar verecektir. Ancak şanslıyız ki bant genişliğimiz o kadar da dar değil, hatta çok kritik de değil; yaklaşık 2.7 - 3.5 KHz arasında olacak. O nedenle de model bir kristal üzerinde filtreyi tasarlayıp farklı kristallerle test etmekten başka bir şey yapamıyoruz. Çünkü herkesin evinde kristalleri test edebileceği ekipmanları maalesef yok. Bir örnek olarak Oscilent firmasının HC49U veya HC49S modelleri üzerinde çalışılabilir. Buradan bakabilirsiniz. (http://www.oscilent.com/catalog/Category/crystals.html)



Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 05 Şubat 2012, 16:22:20
Sabah sabah fırçamızı da yedik hocamdan, hemen başladım çalışmaya. Elektronik bilgim sizler kadar iyi değil. Ama bir işin ucundan tutmadıktan sonra bir şey öğrenileceği de yok. Daha önce belirttiğim filtre ile başlayayım madem.

Alçak Geçiren Filtre (Low Pass Filter-LPF)

QRP/Türk-1923 çalışmamızda kullanılacak olan bu basit “LC Pi ( ∏)” tipi filtre taslağının resimlerini aşağıya ekliyorum.

Alçak geçiren filtre nedir?

Devrede, bizim belirlediğimiz bir frekans değerinin (7 MHz.) üzerindeki yüksek frekansları süzdüğümüz (sönümlendirdiğimiz) için filtremiz “Alçak Geçiren Filtre (Low Pass Filtre)” olarak isimlendirilmektedir.

Bu modül 7 MHz. üzerindeki harmoniklerin ve istenmeyen parazitik sinyallerin alıcı devremize kadar ulaşmasını engelleyecektir. Bu işlemeni alıcı işlemlerinden önce yapılabilmesi ve alıcının görece temiz (süzülmüş) sinyal ile çalışabilmesi için filtrenin yerleştirileceği en uygun yer de kitin anten giriş katı veya diğer bilinen ismiyle tank devresidir.

Kondansatör ve bobinden oluşan ve herhangi bir harici güç kaynağı gerektirmediği için pasif filtre olarak da adlandırabileceğimiz bu filtre; 7 MHz. ve altındaki sinyalleri geçirecek, üst kısımda kalan girişimlerden etkilenmeyecektir. Keza, aktif filtrelerde de yine süzme işini yapan elamanlar da yine asıl bu reaktif elemanlardan oluşmaktadır.

Burada kullanılan kondansatörler yüksek frekansta kısa devre gibi davrandığı göz önüne alınırsa, kondansatörlerin paralel ya da seri halde bulunması bir anlamda filtrenin özelliğini de ortaya koymaktadır. Resimde de görüleceği üzere kondansatörlerimiz paralel kolda yerleştirilmiş olduğu için yüksek frekanslı sinyaller topraklanmaktadır, aynı şekilde alçak frekanslar ise bu kondansatörlerden etkilenmeden devreden geçebilmektedir. Devrede paralel olarak yerleştirilen kondansatörler ve seri kolda bağlanmış olan bobinler alçak geçiren filtre elemanlarını oluşturmaktadır.

Benzetme:

Filtre sisteminin çalışmasını RF ve elektronik bilgisi yeterli olmayan arkadaşlarımızın kolayca kavrayabilmesi için bir benzetme anlatım konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Diyelim ki biz bir kapıdan sadece 170 cm.lik kişilerin geçmesini istiyoruz. O zaman bu kapıya koyacağımız bir filtre ile kapı yüksekliğini 170 olarak ayarlar isek bu kapıdan 170 cm.in üzerinde olan uzun boylular geçemeyecek ancak buna karşın 170 ve altında bir boy uzunluğuna sahip olanlar kapıdan zorlanmadan kolayca geçecektir.

Ek Bilgi:

Kapasite elemanı yüksek frekanslarda kısa devre gibi, alçak frekanslarda ise açık devre gibi davranırken; bobin (self) elemanı ise tam tersi yani yüksek frekanslarda açık devre gibi, alçak frekanslarda kısa devre gibi davranırlar.

Taslak Şemamız:



(http://www.tamsat.org.tr/qrpturk1923/filtre.jpg)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 05 Şubat 2012, 17:42:27
Ruha Bey,
 
Filitre hesaplama formüllerine değer koyarken Frekansı 7 MHz olarak kullanmak yerine 7.3 MHz olarak koymayı öneriyorum, aksi takdirde bizim asıl kullanacağımız 7.0 MHz ile 7.1 MHz (A sınıfı için de 7.2 MHZ) filitrenin bastıracağı alan içinde kalacaktır.
 
Bir de , 7,3 MHz için hesaplama imkanı olabilir mi acaba. Bu arada belki Bobin çapları ve tel kalınlıkları ile ilgili ek bilgiler de verilebilir.
 
Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 05 Şubat 2012, 19:40:17
Doğru söylüyorsunuz Tahir Bey. Chebyshev türü filtre için topoloji aynı kalmak kaydıyla L ve C değerlerini şöyle değiştirirsek;


C1, C3 = 507pF
C2       = 873pF
L1, L2  = 1.516uH


7.2MHz için -0.1dB, ikinci harmonikte (~ 14MHz) -32dB'den daha iyi. Aşağıda da filtre çıkış eğrisi görülüyor. Tabii ki teorik sonuçlar.


(http://img57.resimup.net/di/AESE.jpg)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2AOG (SK) - 05 Şubat 2012, 19:58:26
Merhaba Osman Bey,


normal şartlarda kristal gereken bir çalışmada uygun frekanslı ve uygun modda çalışan bir kristal işimizi görür. Ancak, iş bu kristallerle dar bantlı bir filtre tasarlamaya gelince işler biraz zorlaşıyor. Burada kristalin paralel frekansı seri frekansı, paralel ve seri kapasiteleri filan da işin içine giriyor. Bu sebeple bu tarz filtrelerin istenilen frekanslara "keskin" bir şekilde ayarlanması oldukça zor. Yani amaç birkaç yüz Hz genişlikte bir kristal filtre tasarlamak olursa, oldukça uğraştıran bir çaba olur. Bırakın veri sayfalarını, aynı marka aynı model kristallerin bu karakteristikleri bile farklı. Aynen üzerinde 1Kohm yazan bir direncin aslında tam 1Kohm olamaması gibi... Bu sebeple aynı marka/model kristaller bile bir dar bant filtre uygulamasında farklı sonuçlar verecektir. Ancak şanslıyız ki bant genişliğimiz o kadar da dar değil, hatta çok kritik de değil; yaklaşık 2.7 - 3.5 KHz arasında olacak. O nedenle de model bir kristal üzerinde filtreyi tasarlayıp farklı kristallerle test etmekten başka bir şey yapamıyoruz. Çünkü herkesin evinde kristalleri test edebileceği ekipmanları maalesef yok. Bir örnek olarak Oscilent firmasının HC49U veya HC49S modelleri üzerinde çalışılabilir. Buradan bakabilirsiniz. (http://www.oscilent.com/catalog/Category/crystals.html)




Hocam ben hazır ssb kristal filtrelerden bahsediyorum. O tip kullanılacak diye düşünüyorum. Bu sebeple onun etrafında şekillenecek diyorum. Siz seri bağlı standart kristal tipinden bahsetmişsiniz. O zaman durum değişir.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 05 Şubat 2012, 20:04:42
Kusura bakmayın Osman Bey, yanlış anlamışım... Peki kristal filtre tasarlayabilir misiniz? Bir de test edebilme şansınız olursa harika olur.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 06 Şubat 2012, 03:02:56
Kristal filitrelerin frekansı ne olacak. Daha önce hesaplandı ise ben kaçırmış olabilirim.
 
Piyasada bolca bulunan hesaplı kristallerden oluşturmak en akılcı yol. Hazır olanları bulmak da zor fiatları da yüksek olur. MATCHED GRUP lar oluşturarak üretilebilir diye düşünüyorum.
 
7 MHz de LSB ve CW kullanacağız, ona göre bir hesap yapmalıyız.
 
Genel planlama TA7AKA da olduğuna göre bu konuda ne düşündüğünü öğrenebilirmiyiz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 07 Şubat 2012, 01:22:56
Merhaba Tahir Bey,


şahsen bu amaçla 4MHz'lik kristallerin uygun olacağını düşünüyorum. Gruptaki arkadaşlar gerekçeleriyle farklı bir frekans önerirlerse onu da değerlendirebiliriz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3AGH - 14 Şubat 2012, 22:38:37
şimdiden hayırlı olsun.
Teknik bilgim yok ama yapabileceğim birşey olursa destekliyorum, gruba katılmak isterim.
Hasan Göktaş, Bursa
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 20 Şubat 2012, 18:04:39
Herkese tekrar merhabalar,


okullar açıldığı için oldukça yoğun ve toplantılarla dolu iki hafta sonunda çalışmalar için ancak zaman bulabiliyorum. Hafta sonu RF güç
yükselticisini hazırladım ve test ettim ama sonuçlar hiç hoşuma gitmedi. BD139'dan beklediğim performansı alamadım. Verim son derece düşük, B sınıfı bir yükselteç için %33 çok kötü bir performans. Bu nedenle yeni arayışlara giriştim.


Yeni tasarımımda MOSFET kullanmayı düşünüyorum, özellikleri çok güzel. Bu amaçla yaptığım testlerde;


(Vdd=12V ; f=7,2MHz ; Vosc=2Vpp breadboard üzerinde)


2SK2381 ve 2SK3067'den yüksek(>2W),


2SK3562, FS10UM, FS7KM ve IRF630'dan orta veya düşük sayılabilecek seviyede(1- 2W arası),


P10NK60ZFP, IRF840, IRF540, 2SK2666 ve 2SK2723'dan çok kötü performans aldım (<1W).


Gerçi işe yarayıp yaramayacaklarını anlamak için veri sayfalarına bakmak yeterliydi ama denemek daha eğlenceli :) Bununla birlikte IRF510'un veri sayfalarındaki özelliklerini çok beğendim ama elimde olmadığı için deneyemedim. Gelecek hafta sonu onu da alıp denemeyi düşünüyorum. Sanırım IRF510'u devrede kullanacağım.


Sizlerin aklına gelen bir şeyler var mı?
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB5X - 20 Şubat 2012, 20:39:58
Murat Bey,
Ben yaptığım PA katında IRFP250 kullandım.. Performansı çok iyi ve çok da dayanıklı.. İyice zorladım sınırını görmek için, 80-85 watı gördüm..
Piyasada bolca var denemenizi öneririm..
Kolay gelsin takipteyim.. 73 ler..
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 21 Şubat 2012, 01:33:22
Ankara Konya sokak'dan malzeme ihtiyacı olursa önceden haberim olsun lütfen.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 21 Şubat 2012, 18:35:57
Merhaba Mehmet Bey,


bahsettiğiniz transistörler elimde var ama denemedim, breadboardın delikleri küçük gelmişti :) Birazdan bir iki lehim darbesinin ardından denerim :)


Bir de bizim yapacağımız devrede mikserden alacağımız çıkış oldukça düşük değerde (~2Vpp max) ve güç de çok düşük. Bir katla yükseltsek bile IRFP250'yi sürmeye yetmeyebilir. Belki biliyorsunuzdur, MOSFET'lerde Toplam Gate Yükü ( Total Gate Charge ) diye bir değer var. Yüksek frekans ve düşük güçlerde gate yeterince şarj olamadığı zaman transistör iletime geçemiyor ve performanslı çalışamıyor. IRFP250 için toplam gate yükü 80-120 nC (nano Coulomb) arasında. IRF510 için ise bu değer 5-7.7 nC arası. Şimdilik test sonuçlarına bakmadan yorum yapamam. Bu kat için iyi sonuç alamasak bile harici yükselteç için kesinlikle düşünülebilir.


Bu arada RF güç katları ile ilgili çok güzel çalışmalarınız olduğunu biliyorum. Aslında QRP'miz için 1mW girişte 5-10W çıkış verebilecek bir çıkış katı tasarlamaya ne dersiniz?
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 21 Şubat 2012, 21:39:19
Murat hocam,
BD139 la yaptığında karşılaştığın sorun tam olarak ne oldu? Yada daha önce sorduğum 2sc5200 gibi büyük bir transistör kullansak nasıl olur? Mikser çıkışı yetmezsede bd139 ufakça bir yükseltip ona giriş yapsak olabilir mi?
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 28 Şubat 2012, 21:38:37
Evet Sevgili Arkadaşlar,
 
Son haberleşmeden bu yana 15 gün geçti sayılır. Herkes az da olsa biraz ev ödevini yapmıştır. Murat bey tekrar bulunduğumuz noktayı hatırlatır ve bizlerden beklentilerini bildirirse yeniden hız kazanabiliriz.
 
Kişisel çalışmalarla, bu işin üstesinden gelmek çok kolay; ancak bu projenin "ilk kez" başarılacak bir "ekip çalışması" olması, ve "Türk Amatörlerine özgün bir çalışma" olması hepimiz için güzel bir hatıra olacak. Dışarıdaki dostlarımız durduğumuzu sanmasınlar.
 
A.Tahir DENGİZ, TA2T
TAMSAT - ANKARA
 
 
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 01 Mart 2012, 08:09:34
Merhaba Tahir Bey,


iş yoğunluğu nedeniyle bu aralar konumuzla pek ilgilenemedim ama çalışmalar kesinlikle durmadı. Son olarak RF güç katını tamamlayıp devam edeceğiz.


Ancak bu noktada bir şey söylemek istiyorum. Amatörlerimizin bu konudaki ilgilerini maalesef yetersiz buluyorum. Söylediğiniz gibi kişisel bir çalışmayla bir QRP cihazı yapmak çok daha kolay. Gördüğüm kadarıyla arkadaşlarımızın büyük bir kısmı işlerin tamamlanıp ortaya çalışır/test edilmiş bir cihaz çıkmasını bekliyorlar. Ardından cihazı yapmaya başlayacaklar. Ben beklerdim ki burada güzel bir amatör tartışma ortamımız olsun. Örneğin birimiz bir şema tasarlayıp önersin bir başkası bunu test edip hatalarını bulup düzeltsin... Ama olmuyor nedense. Pek çok amatör arkadaşımız elini taşın altına koymaya çekiniyor. Anlamıyor veya tekniği bilmiyor iddialarını kabul etmiyorum, çünkü forumun diğer başlıklarında gayet güzel teknik sohbetler geçiyor.


Son olarak IF katı kaldı sayılır. IF frekansımızın 4MHz, PLL-VCO muzun frekansının da 12MHz olması konusunda bir sıkıntı yoksa IF katıyla ilgilenmek isteyen arkadaşlar çalışmalara başlayabilirler.


Bu gönüllü bir çalışma hiç kimse bir işi yapmak zorunda değil ancak hiç kimse bir iş yapmazsa ortaya ürün çıkmaz.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 01 Mart 2012, 21:02:50
Sevgili Arkadaşlar,
 
Murat Bey'in ikinci paragrafta yazdıklarına içtenlikle katılıyorum. Önceki yazımda da bu işin aslında çok kolay olduğunu; ancak ekip olarak geliştirmenin planlı/disiplinli bir çalışma gerektirdiğini anlatmaya çalışmıştım. Bu kapalı haberleşme grubu içindeki arkadaşlarımızın, dışarıdaki arkadaşlardan farklı bir durumda olduklarını idrak etmeleri gerek.
 
Gruptaki arkadaşlarımızın her biri kolay/zor ilgi alanlarında bulunan konularda destek sözü verdiler ve o günlerden bu günlere 1-2 ay zaman geçtiğini hatırlarsak haberleşme alanına bir çok müsvette/kesin çalışmanın sunulmuş, üzerinde tartışılmış gerekirse revize edilmiş ve hatta kartların kabaca boyutlarının ortaya çıkmış olması gerekirdi.
 
Benim söz verdiğim; kutulama ve ön panel hazırlanması konusunda yaptığım hazırlıkları, 1-2 saat içerisinde sonuçlandırıp sizlere sunmam mümkün, ancak boyutların belirlenmemiş olmaması benim kutu ve paneli tartışmaya sunmamı engelliyor.
 
Murat Bey; Siz Ankara'da iken aldığımız deneme kutusu boyutları cihaz için yeterli olacaksa ve/veya çok büyük olmayacaksa en azından hazırlıklarımı, o kutunun boyutlarına göre sonuçlandırıp arkadaşların eleştirilerine sunmak isterim.
 
Bu ilgisizliği gideremez isek, projenin geliştirilmesi için başka önerilerim olacak; ama bu projenin hala "bu grubun ürünü" olması konusunda ümitliyim.
 
Murat Bey, yeterli dökümanların/şemaların/prototip çalışma ve ölçümlerinin gruba sunulması için 4-Mart akşamına kadar bekleyip; ümitvar bir durum olduğunu belirlerseniz daha programlı bir şekilde devam edelim. İleri doğru bir adım atamayacak olursak yeni bir değerlendirme yapılmasını öneriyorum.
 
Gruptaki tüm arkadaşlarıma selam ve sevgilerimle,
 
A.Tahir DENGİZ, TA2T
TAMSAT - ANKARA
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 01 Mart 2012, 22:13:20
Selamlar
Bu bölüme son yazılan mesajlardan haberdar edilmek üzere tüm guruba konunun "linki" mail olarak gönderilmiştir.
Belki havya tutmaktan anlamam ama elimden gelen bu...


Benim için bu projenin ne zaman biteceğinin hiç bir önemi yok. Mühim olan bitmesi...
Sevgilerimle
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 02 Mart 2012, 01:19:21
Herkese merhaba,


Yücel Bey, buradaki hem manevi hem de teknik desteğiniz bizim için gerçekten çok önemli. Bir projede herkes sizler gibi emeğini ortaya koydukça proje tamamlanır. Katkılarınız için sonsuz teşekkürler.


Tamam Tahir Bey, Pazar akşama kadar bekleyelim. Bu süre içinde iki arkadaşımın IF katını almasını, bir diğer arkadaşımın da RF güç katı konusunda benimle birlikte çalışmasını isteyeceğim.


Şu ana kadar;


- PLL-VCO yapıldı ve test edildi,
- Ses frekans yükselticisi için TDA2003'e karar verildi (ama ben kendi cihazımda güç tasarrufu nedeniyle LM386 kullanmayı düşünüyorum :) ).
- Bir kontrol paneli taslağı hazırlandı, ancak olası hata veya eksiklik konusunda dönüt alamadım.
- 5 kutuplu bir anten filtresi (PI tipi) hazırlandı.
- BD139 ile bir Push-Pull tipi çıkış katı hazırlandı, test edildi ama verim alınamadığı için iptal edildi.


Yapılacaklar;


- IF katı (Gerekçeleriyle birlikte 4MHz olmasını önerdim, kesinlikle bağlayıcı değildir, isteyen arkadaşlar alternatif bir IF katı hazırlayabilir.)
- Kontrol paneli yazılımı (Sanırım bunu hazırlayacak gönüllü bir arkadaşımız vardı).
- RF güç katı (...ki bunu da çok yakında halledeceğimizden şüphem yok).


Tahir Bey, benim aldığım kutu gayet güzel, hem estetik duruyor hem de tüm bileşenler için fazlasıyla yer var. Fazla yer, olası eklentiler ve rahat çalışabilmek için gerekli. Boyutları : En:22,5cm ; Yükseklik:6,5cm ; Derinlik:16,5cm (En büyük dış ölçüler).
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 02 Mart 2012, 02:13:57
Yani Ön panel:   22.5 cm X 6.5 cm  doğrumudur..?
TA2T
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 02 Mart 2012, 12:48:39
Evet Tahir Bey, ön panelinin ölçüleri bu kadar, isterseniz daha detaylı ve hassas ölçümlerini de verebilirim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 03 Mart 2012, 00:14:24
İlgilenen tüm arkadaşlara teşekkürler.
Konu kilitlenmiştir dönem dönem sadece tarafımızdan bilgilendirme amaçlı mesaj yazılacaktır.Bu konuda destek vermek isteyen he kez özel mesaj yolu ile irtibata geçebilirler.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 03 Mart 2012, 00:42:03
Filtre üzerinde çalışıyorum, bunun yanında bir yandan da kitin kurulum ve kullanım kılavuzunu yazmaya başladım.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 03 Mart 2012, 01:29:23
Herkese Selamlar,

Bende bu haftaya muhtemelen Frekansmetre denemelerini similasyondan gerçek dünyaya aktarmaya başlayacağım. Tabi muhtemelen kalibrasyon sıkıntıları falan yaşayacağım. Murat hocam sanırım yapmıştı ama bitirebilirsem bir alternatif olmuş olur. Onun dışında bir kaç sabit malzemeleri aldım. Taslaklar oluşmaya başladıktan sonra kalibrasyonları ile ilgilenebileyim diye.

IF katı hakkında pek bilgim yok. Bilgi sahibi büyüklerim ile bu kısımda çalışmayı deneyebilirim. Okulun ölçüm cihazlarından da yararlanma imkanım söz konusu. Ama genel olarak bildiklerim blok diyagramları şeklinde malesef.

Murat hocam bu arada kontrol panelinde ne gibi kontroller gerekecek. Belki bu kısımda yönlendirme yapacak olursan en azından fikir alışverişi yaparak bir model çıkarmaya çalışabiliriz.

İyi çalışmalar.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 03 Mart 2012, 09:55:49
Selamlar Orhan,


kontrol paneli;


- Çalışma frekansı, frekans adım aralıkları, alınan sinyal gücü gibi değerler gösterilecek.
- Alıcı durumunda yeşil, verici durumunda ise kırmızı bir led yanacak.
- Mikrofondan gelecek PTT sinyalini değerlendirecek.
- IF katını alıcı-verici konumlarına getirecek.
- PLL-VCO için kontrol ve PWM sinyalleri üretecek.
- Anten kontrol rölesini açıp kapayacak.
- 10 kanal hafızada istenilen frekansları 8 karakter isimle tutabilecek.
- Cihazın test edilebilmesi için frekansmetre olabilecek.
- Anteni ayarlayabilmek ve güç çıkışını görebilmek için SWR / Güç-metre olabilecek.


Daha önce yazdım mı hatırlamıyorum ama VOX ve Seri Bilgisayar bağlantısı özelliklerini, zorunlu olmamaları ve projenin hızlı ilerleyebilmesi adına özellikle koymadım.


Ancak bunlar dışında zorunlu olacak bir özellik varsa ekleyelim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 03 Mart 2012, 11:16:48
Selamlar Murat Hocam,

Alıntı
Selamlar Orhan,


kontrol paneli;


- Çalışma frekansı, frekans adım aralıkları, alınan sinyal gücü gibi değerler gösterilecek.
- Alıcı durumunda yeşil, verici durumunda ise kırmızı bir led yanacak.
- Mikrofondan gelecek PTT sinyalini değerlendirecek.
- IF katını alıcı-verici konumlarına getirecek.
- PLL-VCO için kontrol ve PWM sinyalleri üretecek.
- Anten kontrol rölesini açıp kapayacak.
- 10 kanal hafızada istenilen frekansları 8 karakter isimle tutabilecek.
- Cihazın test edilebilmesi için frekansmetre olabilecek.
- Anteni ayarlayabilmek ve güç çıkışını görebilmek için SWR / Güç-metre olabilecek.


Daha önce yazdım mı hatırlamıyorum ama VOX ve Seri Bilgisayar bağlantısı özelliklerini, zorunlu olmamaları ve projenin hızlı ilerleyebilmesi adına özellikle koymadım.

Ancak bunlar dışında zorunlu olacak bir özellik varsa ekleyelim.

Murat hocam bu kırmızıya boyadıklarım hakkında olması gerekenleri biraz daha açarsak iyi olacak gibi.
1. kırmızı satır: Mikrofondan gelen ses sinyaline göre cihazı çıkış konumuna mı alacak?(Yada ayrı kontrol sinyali geliyor mu?)

2. kırmızı satır: Bu bilgiler EEPROM üzerinde tutulacak sanırım. Hiç deneme yapmadım yardım almam gerekebilir.
3. kırmızı satır: Cihaz panelinde genel olarak frekansmetre zaten aktif olmayacakmı? Yani panelde seçilen değerler böyle olmalı deyip yazılımsal mı gösterilecek.

4. kırmızı satır: Konu hakkında pek bilgim yok. Çalışma sistemini tam olarak bilmiyorum.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 03 Mart 2012, 12:03:20
Alıntı
Alıcı durumunda yeşil, verici durumunda ise kırmızı bir led yanacak.
(RX) anında meşgul (busy) özelliği ile gönderme engellemeyi düşünüyor muyuz?
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 03 Mart 2012, 12:43:22
Teker teker açıklayayım Orhan;


- PTT (Push To Talk - Bas Konuş) genellikle mikrofon üzerinde bulunan bir düğmedir. Bizim devremizde mikrodenetleyicimizde bu giriş 1 iken alıcı 0 iken verici konumunda olacak.
- 18F2550 içerisinde 256 byte eeprom var. Bunu kullanarak kayıt tutabiliriz. Kanal başına 16 byte yeterli olacaktır. (8 karakter isim, 2 byte PLL, 2 byte PWM düşünebiliriz. 4 byte da fazladan bir şeyler yapmak için kullanılabilir.)
-LCD üzerinde frekans bilgisi referans olarak gösterilecek. Frekans sayıcıyı sürekli çalıştırmak denetleyiciye gereksiz iş yükü getirir. Ama cihazın ayarlanması sırasında herkeste frekansmetre olmayabilir. O nedenle bu fonksiyonu koymak istedim.
- Sorun değil, zamanı gelince detaylarıyla açıklarım. Şimdilik şu asgarisini yapalım.


Ruha Bey, öyle bir fonksiyon koymayı şimdilik düşünmüyorum. Bazı durumlarda da işimizi bozarmış gibi geliyor.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 03 Mart 2012, 19:45:44
Selam arkadaşlar,
Proje ile ilgili her türlü resmi lütfen bu bölüme ekleyelim.Dönem dönem bilgilendirme ve tanıtım için kullanmayı planlıyorum.Hem sitede hemde,hem sosyal paylaşım sitelerinde.En azından elimden bu gelir
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 03 Mart 2012, 21:46:20
Rx (Busy) işlemi için belki kırmızı bir led ile gösterge yapılabilir sanırım.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 03 Mart 2012, 22:14:07
Alma sırasında zaten vu-metre üzerinden sinyal okunabilecek, ama LED ile yayın alındığı gösterilsin diyorsanız tabii ki mümkün.


Frekans dolu iken gönderme yapmama gibi bir fonksiyon ise biraz sıkıntılı. VHF de çalışsak 4-5 W bir güç ile duyduğumuz neredeyse tüm istasyonlar tarafından duyulabiliriz. Ancak HF te 5-10W çıkış yaparak sesimizi duyuramayacağımız pek çok güçlü istasyonu duyabiliriz. Böyle bir fonksiyonda iletişimimiz çok uzak bir istasyon nedeniyle kesintiye uğrayabilir. Bu nedenle Ruha Bey'in bahsettiği fonksiyonu koymadım.


Bu arada Kayseri'de IRF510 bulamadım :(
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 03 Mart 2012, 23:16:25
IRF510 Ankara Konya Sokak'da varsa pazartesi alıp ileteceğim..
Kaç adet alayım..Yedekli olsun
 
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 04 Mart 2012, 00:16:03
Teşekkürler Tahir Bey, bir saat kadar önce internetten siparişi verdim hafta içi elimde olurlar. Çok teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 04 Mart 2012, 00:44:18
Murat hocam HF'te squelch açık konumunda yaratacağı sıkıntıyı da düşününce vazgeçtik haklısınız.

Kişisel fikrim: Tamamlanıncaya kadar forumda ya da Face'de bu çalışmaya ait hiç bir şeyin paylaşılmasını istemiyorum. Parmağını kıpırdatmadan koltuğunda oturanların taslak çalışmalar üzerinde ahkam kesip sinirimi zıplatmasını çekemem. Açıkçası paylaşım gibi bir zorunluluk da hissetmiyorum. Yapılan çalışma kimseyi ilgilendirmiyorsa burada yapılan da kimseyi ilgilendirmez.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 04 Mart 2012, 12:04:43
Her kelimenize katılıyorum Ruha Bey...
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3CB - 04 Mart 2012, 14:17:10
Arkadaşlar haklısınız ama sakin olalım,bu proje bitirilecek inşaallah hemde iyibir şekilde bitecek.Devre QRP olacağına göre 5w çıkış gücü yeterlimi.?Modulatör devresinin çıkışı nekadar olabilecek.p-pp veya rms olark veyavolt vs.çıkş transistörü ve sürücüyü belirlemek için gerekecek.Bende burada bişeyler yapmaya çalışayım.çıkışada 1-30 mhz çıkış filitresi eklemek istiyorum.Normal bir devre yaparak şemasını çıkartırım sizlerde plaketi oluşturursunuz.şimdi bana çıkışa girecek olan güç değerini belirtiniz.tek yan bant gücü.volt.dbm.dbuv. Enzor kısım bakalım kime düşecek.(modulatör tekyanbant)şimdilik ben am veya taşıyıcı güç çıkış yapayım ssb yi modulatör hazır olunca deneriz.gerekirse tel:0542 304 3316 kolaylıklar herkese...73
 
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA1AYO - 04 Mart 2012, 16:44:27
Murat hocam önceki hazırlamış olduğun taslak şema da RB portunu LCD için kullanmışsın. Programı nasıl yazsak diye düşünürken yeni farkettim. Neden RB portuna butonları değilde LCD bağladın?

Butonları yada rotary anahtarı RB4-7 buton kesmesi ile kontrol etsek daha iyi olmaz mı? En azından PTT yi kesmeye bağlamamız daha iyi olur gibi geldi.

Yorumlarınızı bekliyorum.

Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 04 Mart 2012, 20:08:24
Mehmet Bey,


modülatörün çıkışını 1Vpp (2.5mW @50ohm) olarak hesaplayabilirsiniz. Çıkış, bu giriş ile 5W olabilmeli. Ben de son olarak LA1186 ve TA7358 entegreleri ile  modülatör denemeleri yaptım. Her ikisi de çok güzel bir şekilde çift yan bant modülasyonu verdiler. Ama nihai devreyi hazırlamadım. Benim tasarladığım devrede 2 mikser ve 2 adet de 74HC4053 analog anahtar entegreleri kullanmayı düşünüyorum. Böylece sadece bir kristal filte ile hem daha ucuz hem de daha az yer kaplayacak bir devre oluşturulabilir gibi geldi. Siz nasıl düşünüyorsunuz?


Orhan dediğini ben de o devreyi tasarlarken uzun uzun düşündüm, aslında dediğin gibi olabilirdi, ama butonlar kritik değildi LCD için 7 bitlik bir paralel port gerekiyordu (işlerimi kolaylaştırıyor :) ). A portunda analog girişler ( Aslında B de de var ama onları açınca A portu da analog oluyor :) ), C portunda da çeşitli fonksiyon uçları olunca ben de çok karıştırmayıp LCD'yi B'ye verdim. Üstelik yaklaşık 12MIPS hızında çalışan bir işlemci için 5-6 butonu taramak çok zor olmayacaktır. Yine de alternatif bir devre tasarlarsan bakalım, belki onu kullanırız.


Bir de bellek yüksek olsun diye 18F2550'yi seçmiştim, bolca fonksiyon koyarım demiştim, ama baştan düşündüğüm birçok fonsiyonu çeşitli nedenlerle koymayacağız. 16F877 ile de bir devre tasarlayabiliriz. O zaman devre daha sade olur.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3CB - 04 Mart 2012, 23:00:09
Merhabalar.Tasarım konusu sizlerin,bu konudan anlamam.Ben yukarıdaki değeri baz alarak çıkış katı yapmağa çalışacağım.Çıkışada filitre dizaynı yapacağım.0-30 mhz.Şemasını çizip size bildiririm.plaket gene sizin .73..
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 05 Mart 2012, 09:27:21
Tamam Mehmet Bey,
 
yalnız filtre 0-30 değil de 0-7,5 MHz arasında olursa sanırım daha etkili olur. Bu arada, TB2NMR Ruha Bey de böyle bir filtre tasarlamıştı. RF güç katını yapabilirseniz çok güzel olur. Bu hafta istediğim malzemelerim gelsin, ikinci RF güç katını tasarlayıp test edeceğim. Sonuçları en kısa zamanda burada paylaşırım.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3CB - 05 Mart 2012, 11:41:22
Konu anlaşılmıştır ruha beyin tasarımınıda görürsem kolaylık olur.herkese başarılar.73
 
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 06 Mart 2012, 01:17:56
Bu değerlere bir bakarsanız sevinirim Murat hocam. Teşekkürler.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 06 Mart 2012, 16:19:05
Merhaba Ruha Bey,


değerler güzel,Butterworth tipi olması da iyi ancak filtreyi 3. değil de 5. dereceden yapsak harmonikleri bastırmak açısından çok daha etkili olur diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 06 Mart 2012, 18:01:12
Order=3 değerini order=5 olarak yapalım diyorsanız ben ilk versiyon olacağı için malzeme miktarını kısa tuttum. Ancak bu şekilde olsun derseniz akşama hazırlar eklerim Murat bey.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA7AKA - 06 Mart 2012, 18:11:42
Filtre kritik, o nedenle malzemeden kısmayalım :)
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 06 Mart 2012, 18:19:41
- Tamam sorun değil hocam, dediğim gibi akşam saatlerinde eklerim.
- Bu arada anten tasarımı üzerinde çalışan arkadaşımız oldu mu?
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 06 Mart 2012, 19:57:05
5 bileşenli filtremizin yeni değerleri şu şekilde hocam.


Filtertype: Butterworth
Passtype:  Lowpass
Order: 5
Corner1: 750000
Impedance:  50
Config: Shunt first
Minf:    6000000 Hz
Maxf: 10000000 Hz
Logmin:  -50


C1: 2.62287e-09   
L1: 1.71675e-05   
C2: 8.48826e-09   
L2: 1.71675e-05   
C3: 2.62287e-09
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA2T (sk) - 06 Mart 2012, 22:27:33
C1 : 2.62287 nanofarad 
C2 : 8.48826 nanofarad 
C3 : 2.62287 nanofarad       
 
L1 : 17.1675 microhenry 
L2 : 18.1675 microhenry
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 12 Mart 2012, 00:05:18
Değerli arkadaşlarım,
Sizlerin de izlediğiniz üzere bu çalışmanın asıl amacı yeni bir kitin ortaya çıkarılmasından ziyade ortak bir çalışmanın gerçekleştirilmesiydi. Ancak ne yazık ki sebepleri hepimizce malum nedenlerden dolayı ilerleme kaydedemedik. Bunda asla kimseyi suçlayıcı düşüncede değilim. Bilgi, yaşam şartları, ilgi, sorulara cevap bulamama ne derseniz deyin ancak bu şekilde ilerlemek ve projeyi kısa zamanda sonlandırmak gerçekten güç.
Bu nedenle başlattığım projeyi burada sonlandırıyorum. Başta forum yöneticilerimiz olmak üzere; katılımcı tüm arkadaşlara, emeği geçenlere teşekkürü bir borç bilirim.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 13 Mart 2012, 01:12:48
Üzülerek okudum mesajınızı saygı ile karşılamak gerek sizler sağolun.
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TA3V - 16 Mart 2012, 01:23:21
Sizler içinde uygun ise konuyu  http://www.radyoamatorleri.com/qrpturk1923-t2160.0.html (http://www.radyoamatorleri.com/qrpturk1923-t2160.0.html)   konu ile birleştiriyorum
Başlık: Ynt: QRP/TÜRK-1923
Gönderen: TB2NMR - 18 Mart 2012, 02:12:20
Birleştirebilirsiniz Yücel bey.

Kullanıcıların aradığı sayfalar:

google