Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu
TELSİZ FORUM İLK ADIM => YARDIMCI OLUR MUSUNUZ? => Konuyu başlatan: robust3471 - 28 Şubat 2011, 18:10:07
-
ustalarım bobinin antenlerde kullanımı nedir, ne işe yarar birer örnekle açıklayabilirmisiniz? (devresiz antenler)
-
antenler bildiğimiz gibi hem endüktif hemde kapasitif yüklerdir.endüktifliği bobin özelliğinden kapasitifliği ise kondansatörden gelir. frekansa,boy uzunluğuna göre gereken endüktansı sağlamak için bobin kullanılır. ayrıntılı olmadı belki ama benim bildiğim bu kadar.73
-
evet ayrıntılı olmamış ama ayrıntilılı değilde benim gibi hiçbişey bilmeyenler için daha açıklayıcı olsaydı daha iyi olurdu. endüktans olmazsa olmuyormu yani? mesela bir dipol antene bob,n eklense ne oluypr bobi,nsiz nasıl oluyor?
-
Antenlerde kullanılan bobinlerin sebebi, antenin çalışacağı frekansa göre fiziki boyu kısa ise bobin ekleyerek antenin boyunu uzatıyoruz.Böylece kısaltılmış antenlerle dar alanlarda çalışmayı sürdürebiliyoruz.Burada tabiidirki antenin veriminin düşeceğini unutmamak gerekir..Bir diğer deyişle antene endüktif reaktans ekliyoruz.
Diğer bir tip bobin uygulaması, bobine paralel olarak bağlanan bir kapasitör ile devreyi bir paralel rezonans devresi haline getirerek tuzak (Trap) olarak kullanmaktır.Böylece antenin bir kaç frekansta çalışması sağlanır.Bu izahat seni tatmin etti mi ?
Özhan Önder TA3BQ
-
antenin boyunu uzatmak için . anladım.o zaman ne kadar bobin okadar güç gibi bir anlamada geliyor tabi empedans değerleri falan da var. ben fm omni anten vede wireless için dikey bir anten taralıyorum kafamda. onu yapıcam inşallah biquad anten , helix anten vede j-pole anten yaptım ama deneme fırsatım olmadı resimlerini buraya ekleyebilirim. şimdi wireless alıcı için kafamda bir anten tipi var araya bobinde yapıcam ama kaç tane yapıcam bilmiyorum artık deniyerek bulucaz sanırım. isterseniz resimleri buraya ekleyebilirim.
-
Ustalarımın affına sığınarak bende bir konuya değineyim.Eğer yapmak istediğin antenin frekansı GHZ. giga hertz mertebelerindeyse ona bobin bağlayamazsın.Oradaki birkaç santimlik uzunluk bobin yerine geçer.Yani frekans yükseldikcede bobin boyu spiri vs ölçüleri çok küçülür.Klasik anlamda bobin o antende işe yaramaz.selamlar.73.
-
antenin boyunu uzatmak için değil, yanlış anlasılmasın. örnek vermek gerekirse halkbandı(cb) telsizin tam dalga anten boyu ortalama 11 metredir.çatınıza 11m anten dikmek te bayağı zor olur doğal olarak.bunun yerine 2.5m çubuk, altına da uygun değerde bobin sarılır ki anten swr si uygun olsun. ayrıca bobin, ustamızın da yazdığı gibi çok yüksek (ghz) seviyelerde kullanılmaz.daha çok düşük frekanslı antenlerde kullanılır. yüksek (ghz) seviyelerinde anten boyu oldukça kısadır ,örneğin 2400mhz frekansta anten tam dalga boyu ortalama 8 cm dir.73
-
tam dalga boyu 8cm . bu bilgi için de teşekkürler. benim wireless alıcı için bobin derken zaten kastettiğim küçük çaplı vidalara 2-3 kez sarmaktı, büyük bildiğimiz bobinler işe yaramıyor , ok. bunuda öğrendiğim iyi oldu , ustalarım bu konuda bir sorum daha olacak. Neden anten çubuklarının ucuna izolatör takılıyor ?
bu takılmazsa ne gibi zararları oluyor?
-
Cb 5/8 anteniminde bobin var.Ben 5/8 lik olmasada 1/4 lük bir anten yapmak istiyorum boy kısalığı açısından.Anteni yapabilmem için bobin şart mıdır? Ve hangi parçalar gereklidir? Yaklaşık 2-3 km gönderip alsa yeterli olucak bana.
-
Değerli arkadaşlar.Sitemizde şöyle bir araştırma yapsanız inanın birçok sorunuza cevab bulabileceksiniz.Bizler cevab vermekten kaçmak veya üşenmek gibi birşeyi asla düşünmeyiz.Ama inanın sitede bir araştırın,neler neler bulacaksınız.Gelelim konuya..Ustadlarımızında belirttiği gibi antenler...Endüktif ve kapasitif olarak yapılırlar.Kısaca belirtmek gerekirse 1/4 dalga boyundaki antenler genellikle kapasitif,daha uzun dalga boyuna sahib antenler.1/2..5/8..vs endüktif olarak yapılırlar.Endüktif demekte bobin demektir.kapasitif demekte bobinsiz demektir.Bu bilgililer basitce tarif içindir.Yoksa işin teknik boyutları epey uzundur.çeyrek dalga boyuna sahib,ister cb isterse wireles olsun bobin istemez.Ama antenin tipide buna uygun olmalıdır.Yani dipolmu,markoni tipi mi izotropikmi vs vs.Konu uzayıb gidiyor.Tekrardan diyorum.Bukonuda yazılmış makale ler var.Değerli ağbey ve kardeşlerimin.Onları bi zahmet takibedin.Derya deniz bilgiler var içinde.Kolay gelsin 73..
-
Cevabınız için teşekkürler.Bu açıklama yeterli oldu.Forumda arama çok yaptım buraya yazmadan önce ama daha büyük kelimeler kullanarak arama yapın diyor.Bu yüzden buraya yazma gereği duydum.Anten yapımı ile alakalı forumda tek tek bakıp ben bulucam artık.Kolay gelsin
-
Merhaba Fatih;
Arkadaşlar çok bilgiler verdiler aslında. Ben de bir ilave yapıp kendi ifade tarzımla iki cümle yazmak istedim.
Anten boyu dalga boyuna eşit ise ideali budur. Bu antene "tam dalga anten" denir.
Yüksek kazançldır.
Anten boyu dalga boyunun yarısı (1/2) , dörtte biri (1/4) veya 5/8 'i de olabilir.
Dalga boyu frekansa göre hesaplanır.
FORMÜL:
Dalga boyu= 300000(ışık hızı) / Ferekans (kHz)
ÖRNEK: Halk Bandı (CB) telsizlerin frekansı 27 MHZ.
27 MHz = 27000 kHZ
300000/27000= 11.11m yani yaklaşık 11 metre.
Tam anten boyu 27 MHz frekansı için yaklaşık 11 metredir.
Eğer anten boyu yukarıda belirtilen oranda olamayacak ise, kısa olacak ise,
cihazı aldatmak için ucuna BOBİN eklenir.
O zaman cihaz anteni olduğundan UZUN hisseder.
Eğer uzun olacak ise, cihazı aldatmak için KONDANSATÖR kullanılır.
O zaman cihaz anten boyunu gerçekte olduğundan KISA hisseder.
Bobin ve/veya kondansatör kullanmak anten kazancını azaltır. Ama gerçek boyunu sanal olarak uzatır veya kısaltır.
İyi çalışmalar dilerim.
Osman YILMAZ
Anten boyu
-
Yorumu okurken hayran kaldım diğer ustatlardanda yeni yorumlar bekliyoruz. 73 ler