Gönderen Konu: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40  (Okunma sayısı 22173 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TA3BQ

  • Avatar Yok
  • Ziyaretçi
31)  Bir RF filtrede kullanılacak  kondansatör aşağıdakilerden hangisidir?
         
                a) Alüminyum elektrolitik                           b) Tantalyum elektrolitik
                c) Seramik                                                 d) Polikarbonat dielektrikli
 

                RF filtrelerde rezonans frekansının sabit olması istenir bunu sağlamak için de seramik kondansatör kullanılır..Bu tip kondansatör  kapasitif değerlerinin kararlı olması sebebiyle tercih edilmektedirler..
                İki tip seramik kondansatör vardır :
                Düşük dielektrik sabiteli seramik ve yüksek dielektrik sabiteli seramik kondansatör..
Bunlardan düşük dielektrik sabiteli olanlar nisbeten büyükçe kapasitörlerdir ve HF devrelerinde mika kondansatörler kadar kararlı ve iyi çalışırlar.Yüksek dielektrik sabiteli olanlar nisbeten küçük ve kapasitif değerleri pek kararlı değildirler.Bu sebeble genellikle kuplaj ve bypass işlerinde kullanılırlar.       
   
Doğru cevap c) şıkkı olacaktır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

32-  Bir yükselteçte çıkış gücü dBm cinsinden veriliyor.Ayni gücün Watt cinsinden değeri hesaplanırken alınan referans çarpan değeri aşağıdakilerden hangisidir?

               a) 10 watt              b) 1 watt                  c) 1 miliwatt              d) 10 miliwatt

               
              Çıkış gücü dBm cinsinden verildiğinde referans değeri miliwatt alınmış demektir.

               Yani :                                                                   P
                                                  P ( dBm)  = 10 log   ----------    Olarak hesaplanır.
                                                                                       1 mW

 
                                                                                         P
                                                   P (   dBW) = 10 log -------     olarak hesaplanır.
                                                                                        1 W

  Referans takat seviyesi ifade edilirken genel olarak kabul edilmiş standardı dBm 'dir.
 
                                                                     1 mW = 0 dBm'dir.
     Bir hesap yapalım ve görelim : 
   
    1 mW ( 0 dBm)  takat seviyesini dBW olarak hesaplayalım :   1 mW = 0.001 Watt'dır
                                     0.001 W
  P (dBW) = 10 log ------------     0.001'in logaritması -3 olduğundan, buradan = 10 x  -3 = -30 dBW çıkacaktır.
                                        1 W
 
   dBM ile dBW arasındaki fark  30 dB'dir.
 
 


Doğru cevap b) şıkkıdır.

Ö.Ö.Notu: Bu soruda ve cevabında şüphelerim var.Ancak hesabı yukarıda anlatıldığı gibi yapılacaktır.Bu durumda doğru cevap (c) şıkkı değil (b) şıkkı olacaktır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

33) Aşağıda gösterilen seri rezonans devresinin rezonans frekansı nedir?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

a) 0.5 MHz                    b) 1 MHz                    c) 5 MHz                    d) 0.01 MHz


Seri rezonans devrelerinin frekanslarının hesabı şu formüle göre yapılır :
                                   
                                                              1
                                    f = -------------------------------
                                              2 pi x Karekök LxC

Bu formül radyo frekans devreleri için çok geniş bir formüldür bu sebeble aşağıdaki formül kullanılır  :

                                                    10 üssü6
                                    f  = -----------------------------
                                               2pi x Karekök LxC

f = frekans kiloHertz olarak (KHz),            kiloH = 1000 Hertz
L= endüktans mikrohenry olarak(mikroH),
C= kapasitans  pikofarad  olarak (pF),
Pi = 3.14 olarak alınacaktır.
Şekildeki bobin değeri L = 1000/pi mH   ve kondansatör değeri C = 1000/pi pF olarak verilmiştir.

              1000/pi  mH = 318,4 mikroHenry                      1000/pi pF = 318,4 pikoFarad olur.

Bu değerleri formüldeki yerlerine koyarsak  :
                                                   1000000
                          f =  ----------------------------------------
                                 2x3.14 x karekök 318,4 x318,4

                                               1000000                      1000000
                         f = --------------------------------- =    ---------------= 500,1
                                               6,28 x 318,4               1999.55

Devrenin rezonans frekansı 500 KHz olacaktır.
1000 KHz = 1 MHz  (Megahertz) olduğundan 500KHz = 0,5 MHz olacaktır.
                                             
Doğru cevap a) şıkkıdır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

34) Aşağıda blok şeması görülen bir CW vericisinde hangi bölümü kontroıl etmelidir?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
                                             

a)  A                     b)  B                          c) C                                     d) D



Maniple Buffer devresini kontrol eder çünkü Osc devresinde maniple kullanmak devrenin frekans kararlılığını bozacaktır veya bozabilir.Buffer devresinin kontrolu  hem bu etkiyi önler hemde çıkış gücü düşük RF katında maniplenin çalışması o devrenin çalışmasını  etkilemez .

Doğru cevap b) şıkkıdır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
35)  Zener diyot kullanılmasının ana amacı nedir?

a) RF dedeksiyonu                                                        b) Kazanç elde etme
c) Gürültüyü azaltma                                                    d) Sabit gerilim elde etme


Bilindiği üzere zener diyotlar elektronik devrelerde sabit gerilim elde etmek için kullanılmaktadırlar.

Doğru cevap d) şıkkıdır

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

36 )  Toprak ( Yer) dalgaları hangi tür haberleşmede kullanılır?

a)   Yüksek frekans - kısa mesafe
b)   Yüksek frekans - uzun mesafe
c)   Alçak frekans -   kısa mesafe
d)   Alçak frekans – uzun mesafe


Yer dalgaları ( Toprak) daha ziyade alçak frekanslı olup uzun mesafe muhaberesi için kullanılırlar.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

37) Güneş lekelerinin ve buna bağlı patlamaların, yüksek frekans haberleşmesini 
etkilediği bilinmektedir.Bu etkinin periyodu nekadardır?

a) 15 yıl                  b) 11 yıl                     c) 13 yıl                           d) 6 yıl


Güneşteki patlamalar ve lekelerin periyodu 11 yıldır.

Doğru cevap b) şıkkıdır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
38) Aşağıdakilerden hangisi geniş bandlı ve devamlı bir enterferans kaynağıdır?

a)   Bir elektrik kaynağı
b)   Bir floresant lamba
c)   Bir mikrodalga vericisi
d)   Kolektör ve fırça teması zayıf bir elektrik motoru



Bunlardan d) şıkkındaki elektrik motoru geniş bandlı ve devamlı bir enterferans kaynağıdır.

Doğru cevap d) şıkkı olacaktır


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
39 ) Fading olayı nasıl oluşur?

a)   Atlama bölgesinde sinyal alınmaması durumunda
b)   Verici antenden binlerce km uzaklıkta sinyal alınmaması durumunda
c)   Çok atlamalı çeşitli dalgaların , birbirlerini bazen yok ederek bazen de kuvvetlendirerek aynı noktaya erişmeleri halinde           
d)   Tek atlamalı sinyalin diğerine nazaran kuvvetli olması nedeni ile



Cevap sorunun içinde mevcuttur.Bilindiği üzere rf dalgalarının muhtelif yollardan geçerek
ayni noktaya ulaştıklarında dalgalarda faz farklılıkları sebebiyle birbirlerini yok etme veya birbirlerini kuvvetlendirecek fazda ulaşmalarından meydana gelen oılaya Fading ( feyding olarak okunur ve kullanılır) diyoruz.   
Bu şekilde radyo cihazımıza ulaşan sinyallerde azalma ve çoğalmaları hepiniz duymuşsunuzdur.Bunun cihazınızla ilgisi yoktur merak etmeyin.

Doğru cevap c) şıkkıdır.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

40)  Aşağıdaki verici çıkış kat tiplerinden hangisinde nispeten daha çok harmonik üretilir?

a) C sınıfı             b) B sınıfı              c)  AB sınıfı              d) A sınıfı


Tiplerinden C sınıfı tipi en çok harmonik üreten devredir.Çünkü yüksek çıkış alabilmek için devre, hatti (linear)  olmayan çalışma düzeninde dizayn edilmiştir.Hatti (Linear)  çalışmayan her devre harmonik üretir.

Doğru cevap a) şıkkıdır

Hazırlayan :
Özhan Önder TA3BQ


Linkback: http://www.radyoamatorleri.com/teknik/kegm-yayinladigi-teknik-a-ve-b-sinav-soru-cevaplari-3140-t717.0.html
« Son Düzenleme: 12 Şubat 2011, 18:15:14 Gönderen: TA3BQ »

Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
    • Bu Mesajı : 81
  • İleti: 3141
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40
« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2010, 21:13:57 »
Özhan Hocam düzenleme bitmiş ve yeni kategoriler oluşturularak bilgiler taşınmıştır.Siz yinede göz atıverin.
Selamlar.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA4AAC

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
    • Bu Mesajı : 2
  • İleti: 28
  • İsim Soyisim: A.Akif Çetin
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40
« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2010, 12:44:41 »
ellerinize sağlık. çok güzel olmuş. çok teşekkürler...
TA4AAC                      TB4IA=eski
A. Akif ÇETİN

Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
    • Bu Mesajı : 81
  • İleti: 3141
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40
« Yanıtla #3 : 13 Aralık 2010, 14:45:57 »
Sevgili okurlar,
Tüm cevaplamalar için geçerlidir.Anlaşılmayan bir bölüm var ise lütfen sorularınızı anlaşılır,detaylı bir şekilde sorunuz
73

daredevil

  • Avatar Yok
  • Ziyaretçi
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40
« Yanıtla #4 : 09 Eylül 2012, 20:55:32 »
Ellerinize,emeğinize sağlık hocam. Vakit ayırıp, böyle yararlı bir kaynak oluşturduğunuz için size tekrar tekrar teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA2AOG

  • Kontrol Ekibi
  • Sitenin Sahibi
  • *
    • Bu Mesajı : 36
  • İleti: 647
  • İsim Soyisim: Osman Güler
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40
« Yanıtla #5 : 10 Eylül 2012, 00:58:45 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Ellerinize,emeğinize sağlık hocam. Vakit ayırıp, böyle yararlı bir kaynak oluşturduğunuz için size tekrar tekrar teşekkür ederim.
Bu gibi sebeple hatırlandığı bahanesiyle Özhan Ağabeyimize bir fatiha gönderin arkadaşlar.

daredevil

  • Avatar Yok
  • Ziyaretçi
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40
« Yanıtla #6 : 10 Eylül 2012, 14:10:23 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Ellerinize,emeğinize sağlık hocam. Vakit ayırıp, böyle yararlı bir kaynak oluşturduğunuz için size tekrar tekrar teşekkür ederim.
Bu gibi sebeple hatırlandığı bahanesiyle Özhan Ağabeyimize bir fatiha gönderin arkadaşlar.

Osman hocam; forumda yeni olduğum için sevgili Özhan Bey'in vafat etmiş olduğunu bilmiyordum.  Allah (c.c.) gani gani rahmet eylesin. Kendisini tanıyamadım fakat bilgisiyle, tecrübesiyle insanlara faydalı olmak adına çabalamış değerli bir insan olduğunu öğrendim. Dualarımız onunladır

Çevrimdışı 27 yasin

  • Sitenin Sahibi
  • *
    • Bu Mesajı : 0
  • İleti: 1
  • İsim Soyisim: YASİN CAN
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40
« Yanıtla #7 : 17 Temmuz 2013, 13:23:39 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
31)  Bir RF filtrede kullanılacak  kondansatör aşağıdakilerden hangisidir?
         
                a) Alüminyum elektrolitik                           b) Tantalyum elektrolitik
                c) Seramik                                                 d) Polikarbonat dielektrikli
 

                RF filtrelerde rezonans frekansının sabit olması istenir bunu sağlamak için de seramik kondansatör kullanılır..Bu tip kondansatör  kapasitif değerlerinin kararlı olması sebebiyle tercih edilmektedirler..
                İki tip seramik kondansatör vardır :
                Düşük dielektrik sabiteli seramik ve yüksek dielektrik sabiteli seramik kondansatör..
Bunlardan düşük dielektrik sabiteli olanlar nisbeten büyükçe kapasitörlerdir ve HF devrelerinde mika kondansatörler kadar kararlı ve iyi çalışırlar.Yüksek dielektrik sabiteli olanlar nisbeten küçük ve kapasitif değerleri pek kararlı değildirler.Bu sebeble genellikle kuplaj ve bypass işlerinde kullanılırlar.       
   
Doğru cevap c) şıkkı olacaktır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

32-  Bir yükselteçte çıkış gücü dBm cinsinden veriliyor.Ayni gücün Watt cinsinden değeri hesaplanırken alınan referans çarpan değeri aşağıdakilerden hangisidir?

               a) 10 watt              b) 1 watt                  c) 1 miliwatt              d) 10 miliwatt

               
              Çıkış gücü dBm cinsinden verildiğinde referans değeri miliwatt alınmış demektir.

               Yani :                                                                   P
                                                  P ( dBm)  = 10 log   ----------    Olarak hesaplanır.
                                                                                       1 mW

 
                                                                                         P
                                                   P (   dBW) = 10 log -------     olarak hesaplanır.
                                                                                        1 W

  Referans takat seviyesi ifade edilirken genel olarak kabul edilmiş standardı dBm 'dir.
 
                                                                     1 mW = 0 dBm'dir.
     Bir hesap yapalım ve görelim : 
   
    1 mW ( 0 dBm)  takat seviyesini dBW olarak hesaplayalım :   1 mW = 0.001 Watt'dır
                                     0.001 W
  P (dBW) = 10 log ------------     0.001'in logaritması -3 olduğundan, buradan = 10 x  -3 = -30 dBW çıkacaktır.
                                        1 W
 
   dBM ile dBW arasındaki fark  30 dB'dir.
 
 


Doğru cevap b) şıkkıdır.

Ö.Ö.Notu: Bu soruda ve cevabında şüphelerim var.Ancak hesabı yukarıda anlatıldığı gibi yapılacaktır.Bu durumda doğru cevap (c) şıkkı değil (b) şıkkı olacaktır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

33) Aşağıda gösterilen seri rezonans devresinin rezonans frekansı nedir?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

a) 0.5 MHz                    b) 1 MHz                    c) 5 MHz                    d) 0.01 MHz


Seri rezonans devrelerinin frekanslarının hesabı şu formüle göre yapılır :
                                   
                                                              1
                                    f = -------------------------------
                                              2 pi x Karekök LxC

Bu formül radyo frekans devreleri için çok geniş bir formüldür bu sebeble aşağıdaki formül kullanılır  :

                                                    10 üssü6
                                    f  = -----------------------------
                                               2pi x Karekök LxC

f = frekans kiloHertz olarak (KHz),            kiloH = 1000 Hertz
L= endüktans mikrohenry olarak(mikroH),
C= kapasitans  pikofarad  olarak (pF),
Pi = 3.14 olarak alınacaktır.
Şekildeki bobin değeri L = 1000/pi mH   ve kondansatör değeri C = 1000/pi pF olarak verilmiştir.

              1000/pi  mH = 318,4 mikroHenry                      1000/pi pF = 318,4 pikoFarad olur.

Bu değerleri formüldeki yerlerine koyarsak  :
                                                   1000000
                          f =  ----------------------------------------
                                 2x3.14 x karekök 318,4 x318,4

                                               1000000                      1000000
                         f = --------------------------------- =    ---------------= 500,1
                                               6,28 x 318,4               1999.55

Devrenin rezonans frekansı 500 KHz olacaktır.
1000 KHz = 1 MHz  (Megahertz) olduğundan 500KHz = 0,5 MHz olacaktır.
                                             
Doğru cevap a) şıkkıdır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

34) Aşağıda blok şeması görülen bir CW vericisinde hangi bölümü kontroıl etmelidir?

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
                                             

a)  A                     b)  B                          c) C                                     d) D



Maniple Buffer devresini kontrol eder çünkü Osc devresinde maniple kullanmak devrenin frekans kararlılığını bozacaktır veya bozabilir.Buffer devresinin kontrolu  hem bu etkiyi önler hemde çıkış gücü düşük RF katında maniplenin çalışması o devrenin çalışmasını  etkilemez .

Doğru cevap b) şıkkıdır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
35)  Zener diyot kullanılmasının ana amacı nedir?

a) RF dedeksiyonu                                                        b) Kazanç elde etme
c) Gürültüyü azaltma                                                    d) Sabit gerilim elde etme


Bilindiği üzere zener diyotlar elektronik devrelerde sabit gerilim elde etmek için kullanılmaktadırlar.

Doğru cevap d) şıkkıdır

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

36 )  Toprak ( Yer) dalgaları hangi tür haberleşmede kullanılır?

a)   Yüksek frekans - kısa mesafe
b)   Yüksek frekans - uzun mesafe
c)   Alçak frekans -   kısa mesafe
d)   Alçak frekans – uzun mesafe


Yer dalgaları ( Toprak) daha ziyade alçak frekanslı olup uzun mesafe muhaberesi için kullanılırlar.

Doğru cevap d) şıkkıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

37) Güneş lekelerinin ve buna bağlı patlamaların, yüksek frekans haberleşmesini 
etkilediği bilinmektedir.Bu etkinin periyodu nekadardır?

a) 15 yıl                  b) 11 yıl                     c) 13 yıl                           d) 6 yıl


Güneşteki patlamalar ve lekelerin periyodu 11 yıldır.

Doğru cevap b) şıkkıdır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
38) Aşağıdakilerden hangisi geniş bandlı ve devamlı bir enterferans kaynağıdır?

a)   Bir elektrik kaynağı
b)   Bir floresant lamba
c)   Bir mikrodalga vericisi
d)   Kolektör ve fırça teması zayıf bir elektrik motoru



Bunlardan d) şıkkındaki elektrik motoru geniş bandlı ve devamlı bir enterferans kaynağıdır.

Doğru cevap d) şıkkı olacaktır


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
39 ) Fading olayı nasıl oluşur?

a)   Atlama bölgesinde sinyal alınmaması durumunda
b)   Verici antenden binlerce km uzaklıkta sinyal alınmaması durumunda
c)   Çok atlamalı çeşitli dalgaların , birbirlerini bazen yok ederek bazen de kuvvetlendirerek aynı noktaya erişmeleri halinde           
d)   Tek atlamalı sinyalin diğerine nazaran kuvvetli olması nedeni ile



Cevap sorunun içinde mevcuttur.Bilindiği üzere rf dalgalarının muhtelif yollardan geçerek
ayni noktaya ulaştıklarında dalgalarda faz farklılıkları sebebiyle birbirlerini yok etme veya birbirlerini kuvvetlendirecek fazda ulaşmalarından meydana gelen oılaya Fading ( feyding olarak okunur ve kullanılır) diyoruz.   
Bu şekilde radyo cihazımıza ulaşan sinyallerde azalma ve çoğalmaları hepiniz duymuşsunuzdur.Bunun cihazınızla ilgisi yoktur merak etmeyin.

Doğru cevap c) şıkkıdır.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

40)  Aşağıdaki verici çıkış kat tiplerinden hangisinde nispeten daha çok harmonik üretilir?

a) C sınıfı             b) B sınıfı              c)  AB sınıfı              d) A sınıfı


Tiplerinden C sınıfı tipi en çok harmonik üreten devredir.Çünkü yüksek çıkış alabilmek için devre, hatti (linear)  olmayan çalışma düzeninde dizayn edilmiştir.Hatti (Linear)  çalışmayan her devre harmonik üretir.

Doğru cevap a) şıkkıdır

Hazırlayan :
Özhan Önder TA3BQ


Çevrimdışı TA3CY

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
    • Bu Mesajı : 81
  • İleti: 3141
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40
« Yanıtla #8 : 06 Ağustos 2014, 13:23:24 »
sasaas


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 121-130

Başlatan TA3BQ

15 Yanıt
14042 Gösterim
Son İleti 30 Ocak 2011, 15:47:15
Gönderen: TA3BQ
xx
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 31-40

Başlatan TA3CY

0 Yanıt
3582 Gösterim
Son İleti 06 Ağustos 2014, 16:40:32
Gönderen: TA3CY
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 01-30

Başlatan TA3BQ

16 Yanıt
24570 Gösterim
Son İleti 11 Mayıs 2014, 20:41:27
Gönderen: TA4ACV
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 81-90

Başlatan TA3BQ

10 Yanıt
10174 Gösterim
Son İleti 05 Nisan 2011, 18:00:32
Gönderen: TA3BQ
topicsolved
KEGM YAYINLADIĞI TEKNİK A VE B SINAV SORU CEVAPLARI 131-140

Başlatan TA3BQ

1 Yanıt
5774 Gösterim
Son İleti 04 Şubat 2011, 21:26:54
Gönderen: TA3CY
 


Kullanıcıların aradığı sayfalar:

google